bence0330 írta: ↑2025.08.26. 22:24:34
Az volt a lényeg, hogy egy komplex (félig piaci) problémát próbálnak egy ilyen sebtapasszal (és azt is rosszul) megoldani erőszakkal, teljesen szembe haladva minden logikával, piaci tényezővel.
Mostanra, főleg idénre már szerintem annyi kiscsapatot lehetetlenítettek el, hogy még egy esélyt nem fog kapni szerintem.
Én nem gondolom, hogy egy sima intézkedés erőszak lenne, főleg, ha egy klubok által, demokratikusan megválasztott vezető teszi.
Nekünk például egy vételárkorlátozás nagyon is jól jönne, mert mi főleg vevő és nem értékesítő klub vagyunk. Milyen jó lett volna Dembélé-t, Coutinho-t, Griezmann-t annak idején nem 100 millió felett venni, miközben nem értek annyit. De hát ilyen létezik is más sportágakban, van, ahol pénzért nem is lehet transzferen keresztül játékjoghoz jutni, csak cserével. Mivel ez a kisebb csapatokat védi, nekünk ez egyelőre nem áll érdekünkben, de idővel, ha néhány olajos csapat nagyon felfújja magát, még jól jöhetne egy ilyen intézkedés. Az például nagyon is érdekünkben áll, hogy a játékosok árai minél alacsonyabbak legyenek. Ilyen intézkedések nem logikátlanok, és ezek ellenkezője nem képvisel semmiféle magasabb rendű logikát, főleg, ha a két félnek egyáltalán nem azonosak a céljai, és ezek a célok nem feltétlenül csak "piaci" jellegűek lehetnek.
Nekünk pont az lenne a jó, ha minél inkább korlátoznák, csökkentenék az árakat. Sőt, nem is értem ezt a nagy aggódást a több Liga-csapatért. Én nem is akarom, hogy az ellenfeleink megerősödjenek és feljöjjenek ránk.
Nagy lázadozást sem látok Tebas ellen, nemrég egyedül a Madrid és a Bilbao szavazott a fizetésének emelése ellen. És állandóan újraválasztják.
https://tribuna.com/en/news/fcbarcelona ... n-la-liga/
Amiket Tebas csinál, annál sokkal komolyabb korlázotások is vannak, a magyar Extraligában például korlátozva van a külföldi játékosok száma (max 5/csapat), mert az a céljuk, hogy minél több magyar játékos legyen a csapatokban. Többek között ennek is köszönhető, hogy mára a magyar röplabda elkezdett felnőni a nemzetközi élmezőnyhöz, már az érmekért mennek, ami sosem történt volna meg, ha már egy ideje annyiból állna a játékospolitika, hogy szerezzünk harmadvonalbeli külföldieket. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy lehetnek olyan tényezők, amelyeket mi nem látunk, de Spanyolországban fontosak, például az, hogy minél több spanyolországi játékos legyen a klubokban, a klubok minél kevesebbet igazoljanak és minél inkább támaszkodjanak az utánpótlásukra. Nekünk egy mániánk, hogy folyamatosan a PL-t követjük, de lehet, hogy őket egyáltalán nem érdekli a PL, és semmiféle összehasonlítás. Nekik meglehetnek a saját céljaik és a saját szempontjaik.
Ezzel együtt azért találom értelmetlennek a Liga intézkedéseit, mert csak önmagukat korlátozzák, az egész labdarúgást nem. De egy Real Sociedad vagy egy Valencia 10, 20, 30 éve sem tudta túl sokáig megtartani a legügyesebb játékosait. Merino, Zubimendi csak abban különbözik egy Xabi Alonsótól, hogy előbbiek nem kellettek egy spanyolországi topcsapatnak sem, de utóbbi példája mutatja, hogy erre még akár sor is kerülhet. Ezek a csapatok régebben sem tudták megtartani a kiemelkedő játékosaikat, egy Betis-t, egy Getafét régebben is mindig leraboltak. Az utóbbi időkben a középcsapatok valóban mintha gyengébbek lennének, bár a Bilbao és a Betis is szépen futott tavaly Európában, de nem voltak olyan lehengerlőek, mint mondjuk korábban a Sevilla vagy a Villarreal. A Liga intézkedéseit szőrszálhasogatónak, szükségtelennek tartom, nem Roony vinne csődbe minket, már csak azért is értelmetlen ez, mert csak regisztrálva nincs, de a fizetését attól még utaljuk. Magyarán, hiába nem engednek valakit regisztrálni, attól még a fizetését megkapja, tehát anyagilag semmit nem segítenek a csapaton, csak azt érik el, hogy ablakon dobják ki a pénzt egy olyan játékosnak, akit be sem vethetnek. Ez aztán nem a felelős gazdálkodást segíti elő, teljesen értelmetlen.
Amit mondani akarok, hogy egyrészt nekem nem úgy tűnt tavaly sem, hogy a németek, olaszok, franciák előznék őket, akikért mi nagyon "aggódunk" (valójában nem aggódásból, hanem ideológiai önigazolásból), Európa-bajnok játékosokkal rendelkeznek, amiről egy PL-, Serie A-, Bundesliga-középcsapat ma nem is álmodhat. Másrészt nem is látok olyan palotaforradalmat Tebas ellen, amit sokan vizionálnak. Mindig újraválasztják, megvannak azok az okok, amelyek miatt a klubok rá szavaznak, én csak tippelve vetettem fel párat. "Nekünk" (nekem konkrétan nem) a célunk itt, hogy a Liga olyan legyen, mint a PL, de lehet, hogy a Liga egyáltalán nem akar olyan lenni, mint a PL. Sőt, a Miamiban lejátszandó meccs elleni hőzöngés inkább arra enged következtetni, hogy a külvilág úgy alapvetően nem érdekli őket, és az intézkedéseikben egyáltalán nem szempont bármilyen külső tényező, ami hiba, mert a nemzetközi kupákért nagyon is mennünk kell, de 20 elsőosztályú csapatból 12 erre magastól tojik.