Fc Barcelona - A Hátország

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.17. 17:44:23

bence0330 írta:
2025.08.17. 17:11:33
Dehogynem, mondtad. Nem szó szerint ezt, hanem egy olyan utat, aminek ez lehetne a vége. Vagy te eladnál jó játékosokat, akiket ffp miatt nem tudunk pótolni, és még triplázni is szeretnél? Én is szeretnék kereset dolgozni és rengeteget keresni, de vagy az egyik, vagy a másik működik egy átlagembernél. :)

És még figyelembe sem vetted a játékos akaratát, pusztán a klubét, bele sem megyek, hogy ez még mekkora mellőzése a tényeknek az ffp mellett. Ez nem fm, hogy "ja, nem kell DJ, kidobjuk". El akarták már adni több nyáron is, nem ment, most meg fene az ízlését, de Flicknél még lehet, hogy kezdő is lesz, szóval...
Ez így van.
Fel vannak jogosítva a BLM 49%-nak eladására. Ezzel meglenne az 1/1.
Évi 150 milliót hoz. "Nagyon megérné"
Másik lehetőség, ahogy írtam, pl. elengedik Lewyt, De Jongot, eladják Fermint 50-ért.
Legyen meg az 1/1 ezzel. Megfelelnek tegyük fel a 450 milliós bérsapkának. De akkor lehúzzák a rolót. Ha igazolnak, megint kicsúsznak az 1/1-ből, mert tegyük fel jön Julian Alvarez 100 millióért 10 milliós fizetéssel, az évente 30 millió, amennyivel megint a bérsapka felé mennénk. Ha 2-3 játékos jön, 1 vagy 2 regisztrálasa után megint "bezárt a kapu".

És elengedtünk mellé 2 kp-st.
Az barokkos túlzás és a lehetetlen elvárás, hogy annyi fizetést adunk, és olcsón hozunk, hogy versenyképes legyen a csapat, és fizetésben is beférjen.
Ismételni tudom, itt az lenne az elvárás, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon.
Az pedig egyenesen a valóság meghajlítasa, hogy csakis akaraton és hozzááláson múlik ennek elérése.
Peter
Director del Fútbol

2025.08.17. 17:34:25

bence0330 írta:
Dehogynem, mondtad. Nem szó szerint ezt, hanem egy olyan utat, aminek ez lehetne a vége.
Ha nem mondtam szó szerint, miközben még más szavakkal sem mondtam, akkor miért írtad előtte, hogy "dehogynem, mondtad"? (költői kérdés, nem várok rá választ, minden olvasható lejjebb)
Tehát akkor mégsem mondtam, ugye!?

Azért, mert úgy akarod gondolni, hogy az általam elmondottaknak szerinted mi lehetne a vége, attól még az egyáltalán nem azt jelenti, hogy én mondtam.

Kísért a múlt, nem megy nekünk a kommunikáció, bármennyire is szeretnénk.

Tegnap is ez volt, így azzal az idézettel élnék ma is
Peter írta:
2025.08.16. 11:50:15
Részemről lezártnak tekintem a témát, mert ez már kimeríti nálam az egymás mellett elbeszélés fogalmát.
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

Peter írta:
2025.08.17. 17:05:47
Megint olyasmit tulajdonítottál nekem, amiről egy szót sem írtam.
Dehogynem, mondtad. Nem szó szerint ezt, hanem egy olyan utat, aminek ez lehetne a vége. Vagy te eladnál jó játékosokat, akiket ffp miatt nem tudunk pótolni, és még triplázni is szeretnél? Én is szeretnék kereset dolgozni és rengeteget keresni, de vagy az egyik, vagy a másik működik egy átlagembernél. :)

És még figyelembe sem vetted a játékos akaratát, pusztán a klubét, bele sem megyek, hogy ez még mekkora mellőzése a tényeknek az ffp mellett. Ez nem fm, hogy "ja, nem kell DJ, kidobjuk". El akarták már adni több nyáron is, nem ment, most meg fene az ízlését, de Flicknél még lehet, hogy kezdő is lesz, szóval...
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Peter
Director del Fútbol

2025.08.17. 17:05:47

bence0330 írta:
2025.08.17. 16:26:24
Tehát ha kellett volna, akkor EL szintű csapattá teszed a Barcát,
Megint olyasmit tulajdonítottál nekem, amiről egy szót sem írtam.

Nem tudok újat mondani a témával kapcsolatban.
Néhány pótolható játékos el, ezek ésszerű és költséghatékony pótlása egészen biztosan közelebb vinne az egyenesbe kerüléshez.

Minden attól függ, hogy mi a szándék. Deco egyben akarta tartani ezt a csapatot.
Ez véletlenül sem kritika Deco felé, normális nyilatkozata volt, minden érthető és tiszta, lelke rajta, ezt az utat választotta a klub.

Nekem más út lenne a választásom, mert látok olyan játékosokat, akiket a csapat minőségét megőrizve, de pénzügyi megközelítésből gazdaságosabb játékosokra cserélnék. Nyilván Barca apparátus háttér segítségével, mint játékosmegfigyelők stb stb.....

Ez nem csettintésre áll össze és nem is ma kell megoldani, de az előző szezon alapján itt volt 2 teljes hónap erre....megfelelő felkészültség, koncepció és stratégia mellett a szakmai stábot bevonva egy Barca háttérrel zökkenőmentesen kivitelezhető.
gránit
Director del Fútbol

2025.08.17. 16:37:37

Chino írta:
2025.08.17. 15:40:53
Azt én nem mondanám, hogy nem tudnak európai játékost leigazolni.
Csak az Al-Nassr az utóbbi két-három évben Inigón kívül: Brozovic, Mané, Laporte, Otavio, Alex Telles, Jhon Duran, Bento, Feéix, Coman stb. plusz ott van még CR.
Az Al Hilal Ruben Neves, Malcom, Neymar, Milinković-Savić, Lodi, Koulibaly, Bono, és ez csak egyetlen nyár volt.
Nyilván, tudnak, csak egy bizonyos szint felett már nehezen. A legnagyobb nevek nem nagyon mennek oda a csúcson, nekik egy Martinezre nagyon nagy szükségük van. Az én állításom annyi, hogy vegyük észre az alkupozíciónkat. Mert van.

Troymnak köszönöm a kosárcsapat leépítésének említését, azt még hozzá kell vennem a negatívumok közé. Rajtuk keményen csattant az ostor, pedig ők pár éve messze erősebbek voltak, mint a focicsapatunk, de durván beáldozták őket. 4 éve még döntőt játszottak az EuroLigában, most meg csúsznak vissza a középmezőny felé. Magyarországon a kosárlabda sosem volt különösebben népszerű, de a Barca kosárcsapata világszerte nagyon is népszerű, sokan nézzük és sokunknak fontos.

A negatívumok mellett írnék a pozitívumokról is.

A szuperliga támogatását nagyon nagyra értékelem, és azt, hogy Laporta ennek az egyik legelkötelezettebb támogatója. Legyünk őszinték, a tegnapi meccsen is majdnem elaludtunk. Én azért el tudnám viselni, ha Mallorcák helyett folyamatosan nívós meccseket játszanánk, szerintem ez kéne hogy legyen a sportág jövője, anyagilag meg elképesztően sokat segítene a klubnak.

A stadionprojekten kívül adósságunk jelentősen csökkent. Mivel a joggal kritizált stadionprojekt utáni adósság hosszú lejáratú, talán elkezdünk lassan egy elfogadható pályára állni. A stadionprojekttel kapcsolatban persze csak azt tudjuk, hogy mekkora összegű hitelt vettünk fel. A kondíciókról van valakinek információja, hogy várhatóan mennyit fogunk visszafizetni? Mert a kettő nem ugyanaz.

A játékosokra fordított kiadások már sokkal elfogadhatóbbak, mint korábban, és azt mindig elismertem Laporta javára, hogy amilyen vesztest mentalitást a tárgyalóasztalon a fejünkbe vettünk, biztos vagyok benne, hogy sokan mások már csődbe vitték volna a klubot. Most már azért egy elfogadható irányba tartunk.

Remek csapatot hoztak össze. A La Masia nagyszerűen működik, a nagycsapat játékosainak nagy része saját nevelés, ez egészen elképesztő és egyedülálló a topcsapatok körében. Az igazolások többsége pedig remekül sült el. Voltak melléfogások (Roque, Pena), ez sajnos mindig benne van. Összességében remekül igazoltak az elmúlt években, Raphinha, Lewandowski, Christensen, Koundé, Olmo (aki szerintem nagyon alulértékelt, 10 gólt szerzett az előző bajnokságban, 2-t a BL-ben, ez teljesen jó, sokkal többet adott szerintem, mint Gündogan), Flick, mind remek szerzeményeknek bizonyultak. Ez a csapat szerintem képes arra, hogy minden fronton nyerjen, sok trófeára számítok, emellett látványos focit is játszik a csapat.
Peter írta:
2025.08.17. 15:57:01
gránit írta:
2025.08.17. 14:26:13
Ha elengedjük, de még pénzt is kapunk érte,
Ezekből az eltékozolt illetve feleslegesen túlfizetett fizetések és hasonlók apróságából nyakamat rá, hogy nem is szembesülnénk azzal a fogalommal, hogy FFP.
Erről van szó. A fejünkbe vett és a tárgyalóasztalnál mutatott lúzer mentalitás az előzménye és nem a következménye a helyzetnek.
bence0330

2025.08.17. 16:26:24

Peter írta:
Az FFP-t mindíg elfogadtam, szabály, amit be kell tartani. Tehát vagy betartom, vagy egyéb esetben viselem a következményeit.

Deco megadta az egyértelmű választ, megoldható, de nem volt szándék, hogy megoldják.
(számtalanszor hoztam elő, hogy lehetetlen ez esetben nem létezhet, csak tehetetlen vezetés avagy a megfelelő szándék hiánya)

Innentől kezdve az már részletkérdés, hogy ez egy vagy több játékos eladásából, esetleg egyéb pénzügyi manőverekből hozható egyenesbe, de mindenképpen egyenesbe hozható, amennyiben erre az eltökélt szándék létezik.
Tehát ha kellett volna, akkor EL szintű csapattá teszed a Barcát, hogy talán (mert hogy a sok bevételkieséssel azért ez sem biztos) hamarabb kerüljünk 1:1-be? Asszem ha valaki ezt csinálta volna, arra tényleg bőszen mondogatnád a tehetetlenes szólásod. Laportáék pont hogy kb mindent megtettek, amit csak lehetett, hogy a szűkös kereteken belül még top szinten tartsák a csapatot, erre aztán panasz tényleg nem lehet. Minden ravaszságukra szükség volt hozzá, minden kiskaput ki kellett nyitni. Ez aztán minden, csak nem olyasmi, amit sugallsz, hogy tespedten hagyták a dolgokat vállvonogatva.

A második mondatra már leírták, miért totál félreértelmezése (sőt, egyesen félreidézése) Decónak. Azt jelentette, hogy "azon az áron nem akartuk megoldani a regisztrációs gondokat, hogy eladunk egy top játékost, és gyengítjük a keretet vele" Egy triplázó, űrfocit toló csapatot eleve nem akar senki kiárusítani, és jelenleg az ffp miatt hatványozottan fontos a játékosaink megtartása.

Igen, minden bizonnyal ha erősen akarják, nagy szándékkal, akkor az eladott top játékos helyén nem keletkezik lyuk, vagy be tudjuk foltozni egy jobb igazolással, annak ellenére, hogy ezt nem engednék a szabályok. Ez mind csak a szándékon múlna, ami sajnos nincs meg Laportáékban.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Peter
Director del Fútbol

FcBarcelona1 írta:
2025.08.17. 14:27:11
De fölösleges belemenni, ha az FFP-t egy okkult tudománynak veszed.
Az FFP-t mindíg elfogadtam, szabály, amit be kell tartani. Tehát vagy betartom, vagy egyéb esetben viselem a következményeit.

Azt nem fogadtam el és ma sem fogadom el, hogy ez "Barca üldözés, összeesküvés, Tebas...."
Nem fogadtam el továbbá, mint kifogás bármivel szemben is.

Deco megadta az egyértelmű választ, megoldható, de nem volt szándék, hogy megoldják.
(számtalanszor hoztam elő, hogy lehetetlen ez esetben nem létezhet, csak tehetetlen vezetés avagy a megfelelő szándék hiánya)

Innentől kezdve az már részletkérdés, hogy ez egy vagy több játékos eladásából, esetleg egyéb pénzügyi manőverekből hozható egyenesbe, de mindenképpen egyenesbe hozható, amennyiben erre az eltökélt szándék létezik.

Én egyenesbe hoztam volna, ez tény, mert minden egyéb körülményt figyelembevéve alkalmasnak tartottam erre a jelenlegi nyári átigazolási szezon időpontját a Flick féle szakmai háttérrel egyetemben.
Troym írta:
2025.08.17. 15:06:18
Türelemben gránittal egyetemben lassan kezet is foghattok.... :D
gránit írta:
Ha elengedjük, de még pénzt is kapunk érte,
Ezekből az eltékozolt illetve feleslegesen túlfizetett fizetések és hasonlók apróságából nyakamat rá, hogy nem is szembesülnénk azzal a fogalommal, hogy FFP.
Chino
Llegenda del Barça

2025.08.17. 15:40:53

gránit írta:
2025.08.17. 14:06:39

Ott van Martinez példája. Néhány ember igazol a sivatagba, de nem sokan. Ezek a csapatok azért nem könnyen tudnak európai játékost leakasztani, mert a többségük undorral röhögi ki őket. Ők azért egy Martinez-szintű játékost nem tudnak olyan nagyon könnyen megszerezni, bizonyíték erre, hogy egy 34 éves veteránt tudtak leigazolni, nem egy pályafutása csúcsán levő, 26 éves játékost. Nekünk ebben az esetben eszméletlenül erős alkupozíciónk van. Ha nem fizetnek, nem kapnak Martinezt. Pont. Regisztrált játékos, ha nem fizetnek temérdek sok pénzt, akkor köszönjük szépen az érdeklődést, megtartjuk. Nekünk úgy is jó. Persze, hogy fizetnének így.

A klub pontosan azért jutott ilyen anyagi helyzetbe, mert nem látta a saját alkupozícióját. Bemesélte magának azt a lúzer mentalitást, hogy ha nem enged jelentősen a pozíciójából, akkor nem kapja meg, amit akar. Miközben ez nem igaz. Állandóan arról volt szó korábban is, hogy ha nem adjuk meg xy-nak a kért csillagászati fizetést, nem játszana itt. Miközben hogyne játszana. A Barcelonában szinte mindenki nagyon szívesen játszana. De akkor is bemeséltük magunknak ezt az egyoldalú, lúzer mentalitást, és elfelejtettük, hogy kártyák nem csak a másik fél kezében vannak, hanem a miénkben is. Sőt, az egyik, ha nem a legnagyobb brandként általában a miénkben vannak az erősebbek.
Azt én nem mondanám, hogy nem tudnak európai játékost leigazolni.
Csak az Al-Nassr az utóbbi két-három évben Inigón kívül: Brozovic, Mané, Laporte, Otavio, Alex Telles, Jhon Duran, Bento, Feéix, Coman stb. plusz ott van még CR.
Az Al Hilal Ruben Neves, Malcom, Neymar, Milinković-Savić, Lodi, Koulibaly, Bono, és ez csak egyetlen nyár volt.

Plusz számítsd hozzá a játékos akaratát is. Inigonak kb. az utolsó esélye volt. 1 legfeljebb 2 év van még benne még ott is, nyilván szeretett volna még pénzt keresni.

Az meg, hogy mennyiért vinnének valakit, az is bőven befolyásolja hogy az eladó klubnak szüksége van-e rá vagy sem. Araujot is vitték volna, de akkor nem adtuk csak egy nagyon komoly összegért vihették volna. Vagy ott van még Fermin, Casadó helyzete, akikért csuklóból visszautasították az ajánlatot. Ahogy egy Koundé, Balde, Cubarsi, Pedri, Raphinha, Yamal szintén zenész.
Chris is átadólistára volt téve 30 millióért, de nem kellett senkinek vagy mondjuk de Jong stb.
Egy Gaviért vagy hasonló játékosért pedig, ha el is adnánk ő bitosan nem menne. Lásd ter Stegen. Még érdeklődő is volt, de nem akart menni még ingyen sem.
Nem olyan mintha kimennél a piacra cipőt árulni.
Forca Barca!!!!
Troym
Llegenda del Barça

2025.08.17. 15:06:18

PR42 írta:
2025.08.17. 13:51:24
Kértél egy listát az elnökség hibás stratégiai döntéseiről, rosszul végzett feladatokról, igyekszem 1-1 igazoláson túlmutatóan írni.

- Stadion. Persze itt lehet félig tele a pohár, hogy lassan csak elkészül, meg félig üres, hogy 1 év csúszásban vannak, de engem ennél jobban zavar, hogy 0 Euró büntetést érvényesítünk az építtetőn. Napi 1 millió nyilván nem reális, de az, hogy ekkora csúszás miatt kényszerítjük a Limakot mondjuk felújítani a teljes La Masiát, sokkal jobb kiszolgáló épületeket, jégpályát, űrhajókilövőt kérünk, szerintem nem szabadna teljesen nyugodtan hagyni elsétálni őket.

- Szakemberek. Laporta mellett 16 igazgató ügyködik a csapat mellett (Deco ebben nincs is benne), mindegyik megkeresi az éves 2-3 millió Eurót (más multinacionális nagyvállalatok menedzserbérezése alapján) úgy, hogy a 2/3 nevét nem hallotta senki soha, egyetlen megszólalása nem volt. Csak ők 30-50 millióba kerülnek a klubnak, állítom a fele is bőven tudná a munkát elvégezni. Másik serpenyőben meg olcsó megoldásként hoztuk anno a Deco / Krkic duót, holott ott nagyon nem mindegy kinek milyen tudással, tapasztalattal kell 10 milliós eladásokat, vételeket, szerződéseket tárgyalni.

- Szponzorok. Értem, hogy pénz beszél, de egy Kongó? Az egy döntés még mire rakunk reklámot, de ha annyira kell pénz, akkor legalább menjünk oda a Panasonichoz, Legohoz, Hyundaihoz, stb ne népirtó országokkal álljunk már össze. Lehet hosszabb ideig tart találni, de ennyi igényesség kellene.

- A stiklik. Eladunk tulajdonrészeket nem létező fantom cégeknek? 8 hónap alatt egy független könyvvizsgáló nem meri kijelenteni, hogy a páholy eladás rendben van? Több milliós FSR megkötéseink azért is vannak, mert néhány korábbi eladásunk nem teljesen felelt meg a valóságnak.

Sportszakmai rész:
- Sokan leírták a pozitívumokat, azt nem sorolom újra (Flick, kupák, kényszerből elkezdett sikeres fiatalítás, stb)

- B csapat. Tudvalevő, hogy kevés a pénzünk, de már oda sem érkeznek játékosok és a másodosztály kapujából a negyedosztályban landoltak a tartalékok, nem győzzük eladni, kölcsönadni a fiatalokat, mint menekülőút, ráadásul ez a kiüresített tartalékcsapat középtávon visszaüt a nagycsapatra is.

- Női foci, kosár. Nem mindenki ingerküszöbét bántja, de csak megemlíteném, hogy tavaly ameddig parolázni kellett a BL és minden más győztes női csapattal, addig az elnök az első sorban mosolygott, most nem sikerült a BL és rögtön 14 játékost el kell küldeni? Nagyon rosszul néz ki, ahogy a kosárcsapat leépítése is.

- Igazolások. Nagy részét sokan leírták a vételi és eladási oldali dolgoknak, akár gondoknak, azt nem nyitnám újra, de egy "új elem", legalábbis számomra, hogy kiárusítjuk súlyosan áron alul az opcióinkat, ami 3-5 éven belül üt vissza
Eladtuk Trincao, Abde, részben Nico opcióját. Elmondom a gondom ezzel.
Először nyomott áron eladunk valakit, mondván van egy 50% jövőbeli részesedésünk, amit akkor kapunk, ha elkel ismét a játékos. Majd elkezd beválni, mi meg eladjuk az 50%-ból 30%-50% ismét nyomott áron azelőtt, hogy tényleg nagy pénzért eligazol. Kétszer teszünk jót a vásárlókkal, nekik kvázi kockázatmentes befektetés tőlünk vásárolni.

A Trincao ügy állatorvosi ló.
1. 20 milliós szélső, először kölcsönadtuk a Sportingnak 3 millióért, 7 milliós nem kötelező opcióval.
2. Bevált náluk, lehívták az opciót így nekik 10 millióba került egy 20 milliós szélső, de ott maradt az 50% továbbértékesítési opciónk.
3. Most, hogy 40-50 milliós értéke van, odaadjuk a 50% jogot 11 millióért.
Összesen ugyan 20 milliót kapunk az anno 20 milliós szélsőért, de kb mindent féláron adunk adott napi árfolyamhoz képest.

- Végül Laporta vs a világ. A nagy részét nem ecsetelem, de a Szuperligát csak felhoznám. Én támogatom a Szuperligát, tetszett, hogy kiállunk érte, de eltelt 4 év mióta kb mindenkivel összerúgtuk a port, hogy lehessen, Laporta beleállt mindenkibe, hogy kell, majd 3 éve bíróság is engedélyezte és SEMMI NEM TÖRTÉNIK. Akkor minek kellett a hiszti Ceferinnel, a Fifával, Tebassal, az EU-val és emiatt összebútorozni Perezzel, ha minden engedéllyel a zsebükben sem találnak 20 csapatot és infrastruktúrát működtetni? Vihar egy kanál vízben.
gránit
Director del Fútbol

2025.08.17. 15:04:23

PR42 írta:
2025.08.17. 14:52:28
Vannak valid kritikák, szeretném őket hallani, már kértem többször, eddig nem sikerült összeírnia senkinek.

Te mondjuk szereted a kihívásokat, szóval hajrá.
Igen, az utóbbi nagyon így van. :mrgreen:

Nálam a leggyengébb pont a stadionprojekt költségei, főleg a Palau körüli költségek, és ezzel elérkeztünk a második gyengeponthoz, az átláthatatlan működéshez. Senki nem tudja néhány emberen kívül, hogy mire, hova folyik el a pénz. Elképesztően nagy bevételek mellett (ami önmagában dicsérete a klubvezetésnek) is képesek vagyunk veszteséges évet zárni, nagy kérdőjelek vannak, hogy hová tűnnek el százmillió eurók.

Még az is igaz, hogy amiken néha problémázunk, hogy melyik játékosnak mekkora a fizetése, eltörpül a költégvetésünkben. A teljes keret keres kb 220 millió eurót évente, a többi szakosztály kerete meg parányi ehhez képest. Ott van még vagy 700 millió eurónyi bevétel, és engem leginkább az átláthatatlanság zavar.
PR42 írta:
A fórumon sokan olyan hangutot keltenek mintha kiesés elől menekülnénk
Én abszolút elkülönítem ezt a kettőt. Amit a pályán látok, az nagyon tetszik. Amit a klubvezetés körül, az kevésbé. Azt gondolom, ebben a csapatban benne van egy hatkupás szezon is. Nagyon pozitív vagyok a csapatot látva, már az előző szezonban is azt gondoltam, hogy meg tudjuk nyerni a BL-t, kevésen múlott. Szerintem minden fronton esélyesek vagyunk, bennük van, hogy taroljanak ebben a szezonban is.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára gránit 2025.08.17. 15:06:56-kor.
PR42
Jugador del Barça

gránit írta:
PR42 írta:
2025.08.16. 12:41:21
Ebből 3 akadémiai játékos, 2 nagy felfedezett fogás (Pedri és Araujo)

Csak az tud ebbe belekötni aki elvakultan utálja.
Pedri és Araújo nem Laporta igazolása. Neki semmi köze nem volt ezekhez a valóban remek igazolásokhoz.

Nem csak akkor lehet belekötni az általad írtakba, ha valaki elvakultan utálja Laportát. Vannak kritikák, amelyek teljesen megállják a helyüket anélkül is, hogy az illető elvakultan utálná Laportát. Én őt tartottam a legmegfelelőbb választásnak 2021-ben, az első két ciklusában pedig kifejezetten kedveltem. Ugyanakkor vannak dolgok, amelyeket kritizálok, pont azért, mert nem vagyok elvakult, és nem elfogultan állok a megítéléséhez.

Vannak valid kritikák, szeretném őket hallani, már kértem többször, eddig nem sikerült összeírnia senkinek.
Azt elfogadtam hogy vannak adott ügyek, egy-egy amit rosszul kezeltek, ez így van.
Nagy vonalakban viszont abszolút pozitív a munkásságuk, erre még nem sikerült rácáfolni senkinek.
Te mondjuk szereted a kihívásokat, szóval hajrá.

Ki mondta hogy volt köze Araujohoz vagy Pedrihez?
Azt írtam hogy a csapat magja fiatal, egészséges, éhes, tehát van okunk örülni.
Az hogy valakit ők igazoltak, vagy ők tartottak meg, ők hosszabbítottak velük, vagy ők hozták fel, van mindenféle.

Lehet hogy te nem elvakultan szapulod őket egésznap a fórumon, de van aki igen...

Tényleg nem tökéletes a vezetés de ami itt megy az szerintem túlzás.
A fórumon sokan olyan hangutot keltenek mintha kiesés elől menekülnénk...
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.17. 14:27:11

Peter írta:
2025.08.17. 14:02:04
Azt vedd figyelembe, hogy idén nyáron Kounde amortizációjának 6 milliós megspórolásával most tartunk 91 milliós eladás/fizetés megtakarításnál. (Igen, hosszabbítottunk is, Joan Garcia és Rashford már be van regisztrálva, eladások után is hosszabbítanánk, akkor kicsúszunk megint).
Kit/kiket adnál el ilyen értékben?
Így sincs 1/1.
De fölösleges belemenni, ha az FFP-t egy okkult tudománynak veszed.
Szerk: segítségül ez kb. De Jong, Lewy ingyen (bérük 20-20) és pl. Fermin 50-ért (bére 4)
gránit
Director del Fútbol

Deluigi írta:
2025.08.17. 14:17:30

1 - Ha nem engedjuk el Martinezt, akkor nem lesz regisztralva a kapus es a csatar. Lenne egy eros alkupozicionk, de lenne egy Martinezunk is (aki vegulis nelkulozheto), de a fizetese terheli az FFP-t.
Ha elengedjük, de még pénzt is kapunk érte, akkor nem csak a Joan García és Rashford lenne mára regisztrálva, hanem Roony is.

Értem én, hogy ha felszabadul a fizetése, akkor javul az "FFP", de még inkább javul, ha még pénzt is kapunk érte. Ne a minimum lebegjen a szemünk előtt, hanem a maximum.
Deluigi írta:
2 - Fizuk: A barcaban szinte mindneki nagyon szivesen jatszana (akar ingyert is szted). Mikozben szamtalan jatekos inkabb a Realba meg mas csapatokba igazol, mert nem tudunk szamukra "rendes fizetest" biztositani (Guler es tarsai).
Az ilyet el is kell engedni. Nekem kell minden licitet megnyerni, hogy aztán mindenki 20-30 millióért játsszon nálunk. Aki nem akar mindenképp nálunk játszani, azt engedjük el. Erről írt Peter is, és teljesen egyetértek vele, ne a játékosok rángassák a klubot. A játékos van az egyesületért, és nem fordítva. Attól meg nagyon nem kell tartani, hogy így minden licitet elveszítünk. Hívta a Real Madrid Griezmann-t, Coutinho-t? Nem. Nem kell aggódni amiatt, hogy bemesélt lúzer mentalitás nélkül nem jutunk minőségi játékosokhoz. Érkeztek az utóbbi években világklasszis játékosok teljesen elfogadható fizetésekért (Raphinha, Olmo, Christensen stb). Ezeket jól is csinálta a klubvezetés.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára gránit 2025.08.17. 14:30:12-kor.
Deluigi
Entrenador del Barça

gránit írta:
Ez egy erős csúsztatás.

A legalapvetőbb összefüggés, hogy van kereslet, és van kínálat. Te csak az egyik fél helyzetét vetted figyelembe, a másikét nem.

Nem csak arról van szó, hogy az egyik félnek égetően szüksége van valami plusz bevételre. Arról is van szó, hogy a másik félnek szüksége van arra az autóra. A példád akkor lenne helyes, ha hozzátennénk, hogy a vevő félnek égetően szüksége van arra a bizonyos autóra. Az eladónak szüksége van némi plusz bevételre, a vevő félnek pedig nagyon kellene az az autó.

Ott van Martinez példája. Néhány ember igazol a sivatagba, de nem sokan. Ezek a csapatok azért nem könnyen tudnak európai játékost leakasztani, mert a többségük undorral röhögi ki őket. Ők azért egy Martinez-szintű játékost nem tudnak olyan nagyon könnyen megszerezni, bizonyíték erre, hogy egy 34 éves veteránt tudtak leigazolni, nem egy pályafutása csúcsán levő, 26 éves játékost. Nekünk ebben az esetben eszméletlenül erős alkupozíciónk van. Ha nem fizetnek, nem kapnak Martinezt. Pont. Regisztrált játékos, ha nem fizetnek temérdek sok pénzt, akkor köszönjük szépen az érdeklődést, megtartjuk. Nekünk úgy is jó. Persze, hogy fizetnének így.

A klub pontosan azért jutott ilyen anyagi helyzetbe, mert nem látta a saját alkupozícióját. Bemesélte magának azt a lúzer mentalitást, hogy ha nem enged jelentősen a pozíciójából, akkor nem kapja meg, amit akar. Miközben ez nem igaz. Állandóan arról volt szó korábban is, hogy ha nem adjuk meg xy-nak a kért csillagászati fizetést, nem játszana itt. Miközben hogyne játszana. A Barcelonában szinte mindenki nagyon szívesen játszana. De akkor is bemeséltük magunknak ezt az egyoldalú, lúzer mentalitást, és elfelejtettük, hogy kártyák nem csak a másik fél kezében vannak, hanem a miénkben is. Sőt, az egyik, ha nem a legnagyobb brandként általában a miénkben vannak az erősebbek.
Pontonkent valaszolnek erre.

1 - Ha nem engedjuk el Martinezt, akkor nem lesz regisztralva a kapus es a csatar. Lenne egy eros alkupozicionk, de lenne egy Martinezunk is (aki vegulis nelkulozheto), de a fizetese terheli az FFP-t.

2 - Fizuk: A barcaban szinte mindneki nagyon szivesen jatszana (akar ingyert is szted). Mikozben szamtalan jatekos inkabb a Realba meg mas csapatokba igazol, mert nem tudunk szamukra "rendes fizetest" biztositani (Guler es tarsai).
gránit
Director del Fútbol

PR42 írta:
Ebből 3 akadémiai játékos, 2 nagy felfedezett fogás (Pedri és Araujo)

Pedri és Araújo nem Laporta igazolása. Neki semmi köze nem volt ezekhez a valóban remek igazolásokhoz.

Nem csak akkor lehet belekötni az általad írtakba, ha valaki elvakultan utálja Laportát. Vannak kritikák, amelyek teljesen megállják a helyüket anélkül is, hogy az illető elvakultan utálná Laportát. Én őt tartottam a legmegfelelőbb választásnak 2021-ben, az első két ciklusában pedig kifejezetten kedveltem. Ugyanakkor vannak dolgok, amelyeket kritizálok, pont azért, mert nem vagyok elvakult, és nem elfogultan állok a megítéléséhez.
bence0330 írta:
2025.08.16. 11:36:13
Illetve nagyon alap piaci összefüggés, hogy ha a másik fél tudja, hogy el akarunk adni valakit, aki nekünk nem kell annyira, és azt is tudják, hogy ffp gondjaink vannak, akkor csak mélyen a piaci ár alatt tudunk eladni. Ez bármilyen általános példában is így lenne, ha a rosszakaród tudja, hogy tartozol az uzsorásnak százezerrel, és holnapra meg kell adnod neki a pénzt, és ezért adod el az autód, ami 500.000-et ér, és annyiért is hirdeted, ki fog röhögni, és azt mondja, hogy ja, elviszi 100-ért, és még köszönd is meg.
Ez egy erős csúsztatás.

A legalapvetőbb összefüggés, hogy van kereslet, és van kínálat. Te csak az egyik fél helyzetét vetted figyelembe, a másikét nem.

Nem csak arról van szó, hogy az egyik félnek égetően szüksége van valami plusz bevételre. Arról is van szó, hogy a másik félnek szüksége van arra az autóra. A példád akkor lenne helyes, ha hozzátennénk, hogy a vevő félnek égetően szüksége van arra a bizonyos autóra. Az eladónak szüksége van némi plusz bevételre, a vevő félnek pedig nagyon kellene az az autó.

Peter
Director del Fútbol

2025.08.17. 14:02:04

PR42 írta:
Hát de jó ember a könnyű út szerinted mire utal, pénzé tenné Gerrard Martint????
Most komolyan, te miről beszélsz???
Mi az elméleted?
Többeknek unalmas lenne, hiszen az átigazolások topicban illetve itt is néhányszor felbukkant a téma.
Elég konkrétan ki lett fejtve minden fenti kérdésedre a válasz az előzményekben.

Amúgy pedig minden tekintetben aktualitását is veszti a téma, mert nem lesz, illetve nem várható már változás a keretben.

Elkezdődött a bajnokság, zárul az átigazolási ablak, aktualitását veszti ez a téma.
PR42
Jugador del Barça

Peter írta:
2025.08.17. 13:46:55

Azt idéztem amit Deco mondott és nem azt, hogy szerinted mire gondolt.

Deco idézettel szemben én úgy fogalmaztam, hogy "több, mint egy játékos piacra dobása esetén...", ez így tehát egyáltalán nem kulcsjátékos(ok)ra utal, de most kihangsúlyozom, hogy véletlenül se legyen félreérthető, ezalatt pótolható játékosokra gondolok.
PR42 írta:
2025.08.17. 12:32:49
Lassan inkább abba hagyom a provokálásodra a válaszolgatást..
Nem tudom, hogy konkrétan mire gondolsz, de erről ez jut most ebben a pillanatban az eszembe:

Lapotának is, mint minden választott vezetőnek, elnökségnek, országgyűlésnek....stb....létezik ellenzéke, akiknek a véleményük kinyílvánítása nem provokáció, hanem vélemény, vagy más megközelítés, egyéb javaslat kifejtése vagy nevezzük bárminek is.

Lesz elnökválasztás Barcelonában és határozottan azt gondolom, hogy semelyik kihívójára nem provokátorként tekint Laporta, pusztán azért, mert van amiben teljesen más a véleménye.
Hát de jó ember a könnyű út szerinted mire utal, pénzé tenné Gerrard Martint????
Most komolyan, te miről beszélsz???
Mi az elméleted?
Mi az amit szerinted megtehettek volna, de direkt csak hogy szivassák a klubbot ezért nem tették meg?

Arra gondolok hogy eléd raktam 2x is két tucatnyi pontot amit jól csinál a vezetés, de te erre nem reagálsz, hanem helyette egy nyilatkozatba próbálsz valótlanságokat belemagyarázni, és abból azt kihozni következtetésnek hogy játékos uralom van és minden rossz.

Hihetetlen.
Peter
Director del Fútbol

2025.08.17. 13:46:55

PR42 írta:
Itt arra gondold a költő hogy volt .
valszeg közvetlen BL riválosok is és arabok is.
Azt idéztem amit Deco mondott és nem azt, hogy szerinted mire gondolt.

Deco idézettel szemben én úgy fogalmaztam, hogy "több, mint egy játékos piacra dobása esetén...", ez így tehát egyáltalán nem kulcsjátékos(ok)ra utal, de most kihangsúlyozom, hogy véletlenül se legyen félreérthető, ezalatt pótolható játékosokra gondolok.
(egyébként itt az előzményekben ez többször ki lett fejtve, részletesen ki lett bontva a téma részemről)
PR42 írta:
Nem tudom, hogy konkrétan mire gondolsz, de erről ez jut most ebben a pillanatban az eszembe:

Laportának is, mint minden választott vezetőnek, elnökségnek, országgyűlésnek....stb....létezik ellenzéke, akiknek a véleményük kinyílvánítása nem provokáció, hanem vélemény, vagy más megközelítés, egyéb javaslat kifejtése vagy nevezzük bárminek is.

Lesz elnökválasztás Barcelonában és határozottan azt gondolom, hogy semelyik kihívójára nem provokátorként tekint Laporta, pusztán azért, mert van amiben teljesen más a véleménye.
PR42
Jugador del Barça

Peter írta:
2025.08.17. 12:09:04
"Folyamatosan erősítjük a projektet, nem pedig a legkönnyebb utat választjuk a kívánt FFP-helyzet elérése miatt, ami egy játékos eladása lenne........Nem panaszkodunk, ezek a szabályok, megpróbálunk megoldást találni, sok klubnak vannak hasonló nehézségei.”

Deco idézett interjúja teljesen tisztába teszi az FFP körüli anomáliákat, összeesküvés elméleteket, vitákat valamint az egymás mellett elbeszéléseket egyaránt itt a fórumon.

Amennyiben tehát FFP figyelembevétel nélkül is több, mint egy játékost dobtunk volna piacra eladásra, akkor több legyet is ütött volna a klub egy csapásra.

Ettől teljesen függetlenül tartom, hogy csak és kizárólag akkor fogják a játékosok önmagukban, a háttérben, otthon a négy fal között vagy bárhol és nem csak a hangzatos PR interjúkban megfelelően tisztelni a klubot, ha pálfordulás lesz a játékospolitikában valamint a szerződések terén.

Soká lesz ez.....talán sosem lesz.....addíg bizony marad a játékosuralom és a klub lesz a játékosért, nem pedig a játékos a klubért..... :mrgreen:
Hogy lehetsz ennyire gonosz és szándékosan félremagyarázó?

de erre még írok választ.

Itt arra gondold a költő hogy volt ajánlat Ferminre, Laminere, Pedrire, valszeg Koundére is (hiszen tegnapelőtt hosszabbított, addig vihető volt). Lewyre is volt.
A csapat alapembereit szerették volna vinni, valszeg közvetlen BL riválosok is és arabok is.
Minden pénzügyi problémát megoldott volna 100m-ért eladni valakit.
De nem tesszük, hanem inkább ügyeskedünk, mert így megtarthatjuk a versenyképes csapat magját.

Ha neked ez nem tetszik, akkor szurkolj a Dortmundnak vagy az Ajaxnak, ott bárkit eladnak akire komoly ajánlat érkezik.
Deluigi
Entrenador del Barça

2025.08.17. 12:25:51

Cégeknél is az az irányzat, hogy kihasználják a hitelvonalat.

Akinek nincs adóssága, az nem is jó cég...
Peter
Director del Fútbol

2025.08.17. 12:09:04

"Folyamatosan erősítjük a projektet, nem pedig a legkönnyebb utat választjuk a kívánt FFP-helyzet elérése miatt, ami egy játékos eladása lenne........Nem panaszkodunk, ezek a szabályok, megpróbálunk megoldást találni, sok klubnak vannak hasonló nehézségei.”

Deco idézett interjúja teljesen tisztába teszi az FFP körüli anomáliákat, összeesküvés elméleteket, vitákat valamint az egymás mellett elbeszéléseket egyaránt itt a fórumon.

Amennyiben tehát FFP figyelembevétel nélkül is több, mint egy játékost dobtunk volna piacra eladásra, akkor több legyet is ütött volna a klub egy csapásra.

Ettől teljesen függetlenül tartom, hogy csak és kizárólag akkor fogják a játékosok önmagukban, a háttérben, otthon a négy fal között vagy bárhol és nem csak a hangzatos PR interjúkban megfelelően tisztelni a klubot, ha pálfordulás lesz a játékospolitikában valamint a szerződések terén.

Soká lesz ez.....talán sosem lesz.....addíg bizony marad a játékosuralom és a klub lesz a játékosért, nem pedig a játékos a klubért..... :mrgreen:
PR42
Jugador del Barça

Peter írta:

PR42 írta:
2025.08.16. 11:43:37
Köszi Laporta!
A fontos két igazolás regisztrálva.
Hogy ez ekkora siker TOP2 klub esetén?
Ebben az új regisztrációs sikerben én is csatlakozom az örülök és köszi Laporta zászló mögé!
Ha szeretnéd tudni hogy mi a mekkora siker akkor olvasgasd ezt:
PR42 írta:
2025.08.15. 20:29:08
Egy kis elemzés.

Fiatal keret - átlag életkor 25 vagy kevesebb -pipa
Sportszakmai sikeresség, versenyképesség - pipa
Social Média / online piactéri versenyképesség - pipa
Bevétel növelés - pipa
Költségcsökkentés - pipa
Stadion - készül, hamarosan pipa, szóval jelenleg fél pipa
Erős mag a keretben, hosszú szerződéssel, lásd kibontva részletesen lentebb - pipa

Játékos, kor, szerződés lejárta:

Cubarsi, 18, 4 év múlva
Araujo, 26, 6 év múlva
Baldé, 21, 3 év múlva
Koundé, 26, 5 év múlva - ma hosszabbított
Pedri, 22, 5 év múlva
Raphinha, 28, 3 év múlva
Lamine, 18, 6 év múlva

Ebből 3 akadémiai játékos, 2 nagy felfedezett fogás (Pedri és Araujo), 2 piaci versenyben igazolt (Koundé, Raphinha).

Hova lett a pénz, miért nehéz regisztrálni? Mert ezt a sok hosszabbítást ügyesen megcsinálták, azért.
Fermin, Gavi, Olmo szintén 4 év minimum szerződéssel, szóval védelem, középpálya és szélső is pipa. Kapus pipa amennyiben Garcia beválik. Csak center kell.

Folytatva:

Regisztrációk: azt olvasom hogy MATS papírjai pipa, Trincaoért kapott pénz pipa, így meglesz a regiszráció már holnapra - pipa
Erősítés a nyáron: tavalyhoz képest + kapus + szélső + center (felépült belső védők és felépült VKP) Távozó egy darab Inigo - ez pipa
Közhangulat: edző boldog, játékos állomány boldog, szurkolók izgalomban - pipa

Meg is érdemli hogy újra megválasszák.
Okod nem lehet panaszkodni.
Vannak félresiklott ügyek, igen, de nagy vonalakban óriási sikereket érünk el és töretlen a fejlődésünk.
Peter
Director del Fútbol

bence0330 írta:
Ja, ha megint eltekintünk attól, hogy az ffp miatt kötelező kb a hosszútávú szerződés, (ha nekem nem hiszel, nézd meg a releváns főoldali cikket az amortizációról, vagy a szeretett Madridod), akkor tényleg meg lehet kérdezni, miért nem futott gyorsabban az áldozat, amikor a baltás gyilkos kergette.

Nem csúsztattam
Tényleg nem tudom, hogy kihez vagy mihez szólsz hozzá, de én egészen biztosan nem írtam sosem ffp témában Madridról (az én szeretett Madridom?), de a baltás gyilkosról sem.

Csúsztattál, mert mindent idéztél miközben teljesen más játékosok neveit kevertél oda.

Részemről lezártnak tekintem a témát, mert ez már kimeríti nálam az egymás mellett elbeszélés fogalmát.
PR42 írta:
Köszi Laporta!
Hogy ez ekkora siker TOP2 klub esetén?
Ebben az új regisztrációs sikerben én is csatlakozom az örülök és köszi Laporta zászló mögé!
PR42
Jugador del Barça

Na, szuper hírekre lehetett ébredni újra.

Köszi Laporta!

A keret egészséges, fiatal, sikeres de annál is inkább még mindig sikerre éhes.

Jó Barca drukkernek lenni :)
bence0330

Peter írta:
2025.08.16. 10:03:32
...Laporta folytatta a hagyományt, biztosította ezzel azt, hogy a játékosok mozdíthatatlanok legyenek, tehát a játékos érdeke fontosabb a klub érdekeinél, persze Laporta azt gondolhatja még zárójelben, majd a média besegít, ha eljő az idő.... :D
De ezekről már ezerszer volt itt téma, ugyanakkor frissen is felbukkan, ahogyan most is.

Egyáltalán nem erről írtam, pontatlanul is idéztél, ráadásul beletettél egy jó kis csúszdát is, hiszen én biztosan nem említettem Rapha, Yamal, Pedri neveket. Szemben a lenti négy konkrét névvel. Jó kis ferdítés, de ezt azért nem illene alkalmazni, főleg akkor, ha a neveket kihagyva a többi idézet elég pontosan stimmel, bár a klucsjátékosok szó sem tőlem származik.

Ismétlés a tudás anyja. Egyikük sem kulcsjátékos, egyikük sem pótolhatatlan és amennyiben valósnak gondoljuk a jelenlegi értéküket, akkor azt bizonyíthatnánk azzal, hogy pikk pakk piacképesek, komoly pénz jön értük. Ennek az értéknek a feléből mindegyik pótolható a piacról megfelelően ügyes, tudatos és okos játékospolitikával.

Ilyen egy TOP2 brand működése? Komplikációt okoz a TOP2 brand számára az a mindennapos művelet, hogy regisztráció? Elég méltatlannak hangzik.

Az milyen ellentmondás már, hogy az értékük magas, a fizetésük a teljesítményükhöz képest az egekben, de a piacon nem is mozgatja meg az érdeklődők ingerküszöbét, avagy néhány centnél nem is fizetne értük egy vevő többet? Az uruért legalább volt valami ajánlathoz hasonlító érdeklődés, de a többiek?
Ja, ha megint eltekintünk attól, hogy az ffp miatt kötelező kb a hosszútávú szerződés, (ha nekem nem hiszel, nézd meg a releváns főoldali cikket az amortizációról, vagy a szeretett Madridod), akkor tényleg meg lehet kérdezni, miért nem futott gyorsabban az áldozat, amikor a baltás gyilkos kergette.

Nem csúsztattam, sőt, direkt használtam a kulcsjátékos kifejezést, amit utána magyaráztam is. Hiszen amit írtál, az kulcsjátékosokkal lehetséges. Nem alapkezdő, érinthetetlen játékosokból hogy a búbánatos balambérban szednél össze pár eladásból párszázmilliót? Kb 4 játékos maradna a keretbe, ha ezt a hőstettet végrehajtanád, és mivel megismétlem, nem igazolhatunk annyit, amennyit eladunk, szabályok alapján nem pótolhatnánk őket. Ezért fontos jelenleg a keret egyben tartása.

Illetve nagyon alap piaci összefüggés, hogy ha a másik fél tudja, hogy el akarunk adni valakit, aki nekünk nem kell annyira, és azt is tudják, hogy ffp gondjaink vannak, akkor csak mélyen a piaci ár alatt tudunk eladni. Ez bármilyen általános példában is így lenne, ha a rosszakaród tudja, hogy tartozol az uzsorásnak százezerrel, és holnapra meg kell adnod neki a pénzt, és ezért adod el az autód, ami 500.000-et ér, és annyiért is hirdeted, ki fog röhögni, és azt mondja, hogy ja, elviszi 100-ért, és még köszönd is meg.

És még a játékos akarata se mindegy.

Teljesen egyetértünk, nem méltó, mint ahogy egyik La Liga csapathoz sem méltó, hogy nem tudnak igazolni, és a kevés igazolt játékost regisztrálni. Ha egy egész liga szenved vele, lehet, hogy nem velünk van a gond? A kisebb spanyol csapatok, akiknek még ügyeskeni meg kiskapuzni sincs hatalmuk, egy örök ördögi körben ragadtak, sosem fognak tudni erősíteni, mert többet, vagy annyit kell eladniuk, mint amennyit vehetnek. Mi még kicsit tudunk machinálni, meg bízni a Masiában, hogy kijátsszuk ezt a böszmeséget, ami sehol máshol nincs, csak a Ligában.

Az igazolási problémánk nem az önnön akadályainkból fakad, remélem ez világos, hogy Laportáék képesek lennének odabökni egy 120 milliós szerződést Wirtzért, nem a szakmai tudásuk, sőt, még csak nem is a klub cash-flow helyzete akadályozná meg őket. Hanem az ffp.
Válasz küldése