Rashford az első angol játékos Barcelonában Lineker óta
"Yeah… It’s official." Rashford follows in Lineker’s footsteps. pic.twitter.com/ZvbnDAtbax
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 23, 2025
Nem csak a székek, a lelátók a lényeg. A folyosók, mozgássérült vonalak, elsősegély ellátóhehelyek, menekülő kijáratok stb. Ezekről is volt 3-4 kép, gondolom ennyi van kész a 27 000-es befogadókapacitáshoz. A tribün nagy része már egy ideje készen van, legalábbis a korábbi videok képek alapján a székek teljesen megújulnak kinézetre és funkcióra egyaránt (aki volt kint már meccsen annak azért durva a különbség), látszódtak a VIP helyek is, kispadok. Illetve több változtatást, is ez mutat be. Az ülőhelyek elhelyezkedése, hol lesz a kivetítő, mely részeket lehet majd fokozatosan használni, már nem csak rajzokon.culinho írta: ↑2025.08.13. 12:43:23Azt nem tudom, hogy terelni akarnak-e valamit, de a fű, avagy az egész stadion tényleg nagyon szép. Belülről nem látszik, hogy mért ne lehetne megnyitni az egész régi tribünt (60e) egyszerre szeptemberben, valószínűleg az épületen belüli és kívüli megközelíthetőség az oka.
Sok meló van még, az öltözők és a játékos folyosók körül sincs még kész minden, de ahhoz képest hogy pár hete hogy álltak, van haladás..Itt most tényleg kell az éjjel-nappal meló, de ha a régi stadion rész kész lesz, akkor a javán túl lesznek. Szerintem a legnagyobb kérdés, hogy a tetőt mikor fogják megcsinálni, mert azt még Laporta se merte megígérni, hogy jövő nyáron eljutnak odáig..ha pedig nem, akkor marad 2027 nyara.
Leginkább a bérleteseknek kellene fellázadniuk, hiszen kevesebb meccset fognak kapni. De sajnos nem lennék meglepve, ha erre is csak bólogatni fognak, mint minden másra is.Troym írta: ↑2025.08.12. 21:06:03Értem, hogy minden a pénzre van már kifaragva, de azért lassítani kéne...
Azért az remélem csak nem vita tárgya, hogy a spanyol ligának Spanyolországban kell zajlania és igenis "előnyben" részesíteni a spanyol fanatikusokat és az odalátogató turistákat, mert igen utóbbi is már a turizmus része.
Vagy ha már nem így van, akkor mi a búbánatnak építünk 1,5 milliárdért stadiont?
Menjünk játszunk le Osasuna elleni bajnokit Rijadban, Getafe ellen Kairóban, Sociedad ellen Rioban, Sevilla ellen Mexikóvárosban, a maradék meccsek meg mehettek volna a 70 éves Camp Nouban.
Azt sem értem, hogy ha az a közvélekedés milyen rossz a Laligában, regisztrálják át a csapatot a szaudi ligába / MLS-be és voilá, problémák megoldva. Ha közelebbi kell, ott a portugál, svájci liga, kész is.
Külön tetszik ez a kétszínűség Laportáéktól is:
Nagymellénnyel kijelenteni, hogy a klub a sociók kezében marad <-> csak majd nem fogod látni, ahogy a szuperkupát is kijátszották Pique és Tebas vezérletével a sivatagba.
Nesze semmi, fogd meg jól.
Ennyi erővel tényleg lehetne a csapat 25%-ban mondjuk vállalati befektetői kézben és 75%ban a socioké, ahogy a Bayern, ez az irány sem jobb semmivel.
Ha jól tudom valamennyivel több mint 11 millió a nettó fizetése (illetve írtak teljesítmény bónuszokról, de ez nem tudom mennyire valós vagy mihez kötődik), ami bruttóba baszkföldön 16-17 körül jön ki, ezzel a klub all time legjobban kereső játékosa. Nálunk egy ilyen fizuval a keret legmagasabb bérét tenné zsebre, egy 7,5 milliós ajánlatról volt szó amit kínáltunk neki, ami kb. ugyanannyiba jöt volna ki,mint a Bilbaonál és a keretet nézve reális.Barcaman1993 írta: ↑2025.08.12. 14:18:15Nico emlékeim szerint nettó 10 millióért maradt Bilbaoban. Az bruttóban még több is, mint Rashfordé.
Nico emlékeim szerint nettó 10 millióért maradt Bilbaoban. Az bruttóban még több is, mint Rashfordé.
Azt a fizut az MU adta neki, Barcelonaban nem kapott volna ennyit valoszinuleg uj szerzodes eseten.Tobias88 írta: ↑2025.08.12. 12:41:09Sok esetben rendezettebb lett a Barca felső vezetése, de még mindig vannak azért katasztrofális dolgok. Rashford leigazolasat továbbra se tudom hova tenni, főleg ilyen fizetés mellett. Fermin, Cubarsi, Balde együtt nem keres annyit mint ő, de Pedrinel is többet kap. Hogy? Logikus magyarázat nincs rá, az fix.
Az a 250 millió elég komoly túlzás a 3 emberre és nem 22/23-ban kezdődött a keret lecserélése. És ebben az időszakban azért Deconak is lehettek érdemei, ő se Alemany után jött a klubhoz. De az se túl igazságos, hogy ha drága egy igazolás, amit a fenti három emberről rendszeresen hallani az Laporta hibája, egy olcsó, gazdaságos transzfer pedig Alemanyé. De most igazából Laporta érájának megítéléséről van szó. Az hogy Alemanyt maga mellé vette például az ő érdeme. A távozásáról szintén nem tudni semmit, max. taláélgathatunk. De az első érában sem nagyon ment a felelőtlen költekezés. Az egész vezetése alatt pár ilyen 20-30 milliós igazolás volt (amik akkor a legnagyobbaknak számítottak) és olyan játékosokra mentek el, mint valami Ronaldinho, Eto'o, Deco, Henry vagy 35-ért Dani Alves, Villa (40). Egyedül a Zlatan transzfer, ami elhibázottnak mondható, bár annak a megítélése részben a sportszakmai menedzseléssel vonható össze. Szóval nem gondolom, hogy akkora féktelenség lett volna, erre semmi nem utalt.Andris írta: ↑2025.08.12. 09:30:22
Megpróbálok részenként:
1.)
Kétségtelen érdeme a jelenlegi ciklusnak az, hogy sikerült lecserélni a játékoskeret egészét, ugyanakkor ennek van három oldala, ami fontos és szerintem nagyságrendileg kisebbíti az érdemeket: egyrészt szerintem így is felelőtlen gazdálkodással kezdődött a dolog, és csak a Liga kiskapuinak bezárogatása szabott gátat Laportáéknak, hogy tovább folytassák az ámokfutást. Biztos emlékszel, hogy még az elején, díjakkal és fizetéssel 250 milliót költöttünk a Rapha, Lewa, Koundé hármasra. Mint igazolás, maximálisan beváltak, de részben szerintem azóta is ezt a bizniszt (is) nyögjük gazdaságilag. Másrészt óriási részben a saját neveléseknek és a scoutingnak köszönhető az, hogy lecserélődött a keret, és hogy most is ott van a keret, ahol minőségileg. Ebben a jelenlegi vezetőségnek (meg kb mindegyiknek) annyi szerepe van max, hogy nem szűntették meg az egyetlen kimagaslóan jól működő részt a klubnál. Harmadikként megjegyezném, hogy az átmeneti időszak játékoskerete (ami nagyrészt azóta újra lecserélődött, mert ahogy fogalmazol középkategóriás volt) igazán ügyes deal-ek sorozata volt, és ez mind Alemany nevéhez fűződött. Nagyon belerondít szvsz, hogy az egyetlen, kétségtelenül kompetens szakit nem sikerült a vezetőségben tartani.
Szerintem pont Fontról nem süt az, hogy meglépne radikális döntéseket, akár szimpatikusak kifelé, akár nem. Az pedig, hogy eredményeket kellene beáldozni szerintem a kisebbséghez tartozol és egy ilyen klubnál ez nem is megengedhető, plusz követve bevételkieséseket is jelent. Lehet, hogy gazdasági szakember, de itt ezt kicsit magasabb szinten, előállva kell megtenni. Azért nem véletlen, hogy szorosnak semmiképp sem nevezhető volt a szavazás eredménye, inkább az elsöprő fölény volt a jellemző. És ott azért kicsit jobban belelátnek a dolgokba.Andris írta: ↑2025.08.12. 09:30:222.)
Ahogy a végén írod, még várjunk az ítélkezéssel. Én is igyekszem mindig úgy megfogalmazni tartalmilag a kritikáim, hogy csak azok ne legyenek feltételes módban vagy feltételes kontextusban, amik már most egyértelműen látszódnak, illetve már lejátszott dolgok. Én még több pragmatikusságot vártam volna el a vezetéstől, a csapat eredményeit is feláldozva, cserébe egy stabilabb emelkedő pályáért középtávon. Nekem éppen Viktor Fontról volt az a benyomásom, hogy ő hozná el a politikai helyett ezt a fajta menedzser szemléletett. Követem őket amennyire lehet, és sajnos Laportáról a személyes benyomásom is, hogy egy középszerű (mondhatni bukott) politikus, nem csak az életpályája mutatja ezt. Ugyanígy Font esetében a személyes benyomás is egy gazdasági szakembert, egy tervszemléletű realista megközelítést mutat, nem csak az életpályája mutatja, hogy sikeres szakember. Szerintem Laportáék még így is túl sokszor a népszerű döntést és a rövidtávú siker lehetőségét válaszották, beáldozva a közép és hosszú távból.
A bevételnövekedéssel nem lehet vitatkozni, ez minden stadion esetében hatalmas boost. Nem véletlen, hogy a legtöbb topccsapat, amikor lehetséges meglépi ezt. Csak Spanyolországban megújult/felépült a Wanda, Bernabeu, San Mames, de az olyan kisebb csapatok is belevágnak/belaevágtak a bővítésbe/rekonstrukcióba/ átépítésbe mint a Betis, Celta, Depor, Sociedad. Ha csak abba belegondolsz, hogy egy csapat bevételének a 60-70 %-át a stadion köthető források biztosítják, mekkora mértékű előrelépés lehet, főleg úgy, hogy nem kell bérleti díjat/részesedést fizetni, nagyságrendekkel nőnek a meccsnapi árak az előző stadionhoz képest is, múzeum/ajándékbolt/túra stb. szintén ugrás. Az egész projekt elkészülte pedig tovább nyomja, az Espai Barca sem csak a stadionból áll. Már a Johann Cruyff felépítése is ennek keretében volt. Ezt is végig lehet követni a Real projektjén. Még mikor kész se volt a teljes beruházás, már több mint 100 millióval ugrott meg a bevétel a felújítás előtti állapothoz képest.Andris írta: ↑2025.08.12. 09:30:223.)
Szerintem nem nézőpont kérdése, te magad írod le nagyon kereken: óriási a projekt népszerűsége, ha ennek csak a kétharmada lenne, még akkor is politikai szemszögből meghúzandó lett volna. A bevételkiesés miatti kritikák pedig még új és bizonytalan hatású dolgok, ezekről nem tudjuk mennyire bántják majd a népszerűségét. De, nem a bevételkiesést érik kritikák, hanem azt, hogy abszolút képtelen volt a vezetőség felmérni/betarttatni az építkezés időtávjait, és ezért a MEGÍGÉRTNÉL sokkal de sokkal több pénztől esünk el, ráadásul általános bizonytalanságot gerjeszt a vezetőség kompetenciái körül, ahogy kezelik a nyilvánosságban az egészet.
A gazdasági hatások értékelésével is várnunk kell még sokat, én szerintem erősen túl van értékelve az, hogy az új stadion mikorra fog megtérülni. Nem tudom, az 1-2 éves elhúzódás a hiteleink futamidejét és törlesztőrészleteit hogy érinti, remélem rugalmas hitelszerződésünk van erre, de sajnos ezt se nézem ki Laportáékból. Akkor meg hiába lesz majd nagyobb az éves bevétel, fizethetjük a törlesztőket. Tényleg nem tudom, milyen lesz, de erős bennem a kétség, hogy eljön majd az anyagi kánaán.
A játékosok felé idén lett rendezve minden tartozás, aminek többsége mellékesen szintén az előző vezetés hozadéka.Andris írta: ↑2025.08.12. 09:30:224.)
Szerintem még nincs minden rendezve a játékosok felé, bár lehet, hogy lemaradtam valamiről. Sztem Messit pl még mindig nem fizettük ki teljesen, és a már Laportáék alatt módosított szerződések halasztott fizetései sem pörögtek még le talán.
Az 1:1hez való visszatérés pedig lehet, hogy nem könnyű, ha nem tudunk rendesen gazdálkodni. Ha a Laportáék átlal bejegyzett 30-50-100milliós bevételek mindig csak elméletben léteznek, vagy könyveléstechnikai nonszenszekből állnak, akkor tényleg nem könnyű.
Amit aktuálisan látok, arról mindig leírom a véleményem, de amúgy osztom azt a véleményt, hogy várjunk az ítélkezéssel. Csak hát lassan vége az elnöki ciklusnak, úgyhogy azért ilyen-olyan téren lassan tényleg eljönne az ideje a bizonyítvány kiállításának, és jelenleg szerintem a La Masia tart minket víz fölött, kb semmi más. A fő gazdasági cél még egyáltalán nem teljesült, még olcsó játékosoakt sem tudunk regisztrálni, és a bevételeink is totál bizoyntalanok erre az évre (is).
Miért állnának le a munkálatok, ha kötbéreznénk a Limakot? Akkor pont hogy kapkodniuk kellene magukat.FcBarcelona1 írta: ↑2025.08.12. 10:41:58
-Persze megint belemehetünk a vitába, hogy kötbérezzék a Limakot (hátha teljesen leállnak a munkálatok)
Ez így van. A nagy szabad versenynek az lesz majd a következménye, mint Olaszországban az ezredforduló környékén, amikor a túlköltekezés miatt sorra mentek csődbe a klubok. Azt a Serie A azóta sem heverte ki. Azelőtt talán a legerősebb bajnokság volt, de pénzügyileg bedöntötték önmagukat, azóta a Serie A presztizse nagyon visszaesett. 2000 óta csak kétszer nyertek BL-t, és mindössze 1-szer nyerték meg az Európa-ligát. Sokkal előrébb lehetnének ma, ha akkor normális szabályozással elejét vették volna annak az összeomlási hullámnak.FcBarcelona1 írta: ↑2025.08.12. 08:43:13
Tottenham adóssága tudtommal 1 milliárd felett, és a legtöbb csapat adóssága növekszik, mert veszteségesek. Persze a tulajok ezt meg tudják oldani
Levonnak 2 pontot pl.
This time, the club's losses during the 2022/23 season (FY 23) were considered and Everton was handed a 2 point deduction for this period. A Commission found the club to have incurred losses of £121.6 million.
121 millió fontos veszteség.(NF 4 pont)
Ha nem is elhanyagolható, de a bevételeinknek kevesebb mint a felét teszik ki a bérköltségek, és ezért is kellene a klubvezetés körmére nézni. Több mint 900 millió eurós bevétele van az egyesületnek, a focisták bruttó bére kb 230 millió euró. Vannak még a kosarasok, a női focisták, a kézilabdázók és a görhokisok, ezeknek együttvéve is eltörpül a bérköltsége a férfi labdarúgócsapatéhoz képest.FcBarcelona1 írta: ↑2025.08.12. 08:43:13Persze sok kicsi sokra megy, de ez szerintem elhanyagolható a nagy egészhez képest. És erre is úgy kell tekinteni, hogy a végletekig megnehezített helyzetben ennyit sikerült kihozni belőle, de mindig, minden esetben van egy másik oldala is a történetnek. (Pl. Versenyképesség, bevétel, marketing stb.)
Megpróbálok részenként:Chino írta: ↑2025.08.11. 13:12:22Mondjuk az, hogy a stadion bevételek raadikális csökkenése mellett is tudjuk egyáltalán erősíteni a keretet elég komoly fejlődés, főleg annak tekintetében, hogy a klub erősen a csőd szélén állt, egy felelőtlen gazdálkodás mellett max. középkategóriás játékosokból (ideértve a saját neveléseket is) tudtunk volna valamit kiállítani. Valahogy mégis le tudtuk cserélni gyakorlatilag az egész keretet, méghozzá minőségi játékosokkal feltöltve.
[...]
de a Bartomeu utáni időszakban nagyon pragmatikusnak kellett. Ha valaki megpróbál tetszelegni és mindig a megítélésben pozitívnak kinéző utat választani könnyen lehet, hogy a csőd szélére/csődbe viszi a klubot.
[...]
Az, hogy ez a népszerűségét növelte-e vagy sem nézőpont kérdése. A sociók és a szurkolók nagyon támogatták a kezdeményezést. 89 % szavazta meg a felújítást 8 % nem szavazattal szemben. Ugyanakkor bevételi oldalon ez nagyon komolyan visszaüt, ami miatt le van hordva a sárga földig. Ugyanakkor egy olyan helyzetet is meg kellett teremteni, hogy a projekt egyáltalán valós lehetőség legyen. Könnyen lehet, hogy pont az utódja fog ezzel jól járni. Már 60k-s befogadóképességgel hatalmas pluszt kezd el termelni a stadion, ilyen 40 milliós hiányok röhögve megoldódnak.
Ez az 1.1 sem olyan egyszerű, mint az itt emlegetve van. Emellett végre a játékosok felé is minden rendezve van, ami egy komoly pozitívum.
Én még várnék az egész megítélésével.
Eddig arról volt szó, hogy a VIP helyek eladását a könyvvizsgáló cég ezen a héten fogja elfogadni, így nem lesz regisztrációs probléma...
Ezekre válaszolok, Messit megadom, nem volt jó példa,Andris írta: ↑2025.08.11. 10:42:54Szerintem nagyon egyoldalúan és/vagy a felszín kapirtálása nélkül nézed Laporta tevékenységét, legalábbis a leírtak alapján.
Nagyon sokszor és sokmindenről leírtam már, hogy szerintem éppen hogy a saját megítélését helyezte előtérbe (ami persze a klub rövidtávú érdekeivel esik egybe, persze sokszor hatalmas kockázatvállalás mellett, ami már a felelőtlenséggel határos), szemben a klub közép-, és hosszútávú érdekeivel. Most ezeket nem listázom tételesen, de csak azokról amiket te hoztál példaként:
2. A Camp Nou felújítását bevállalta, de szerintem ez pont idén tavaszig inkább a népszerűségét növelte. Lehetett villogni vele, a tevékeny jó gazda képében teccelegni, haladást imitálni, egyéb karcos ügyekről elterelni a figyelmet, az új stadion makettjével fotózkodni minden adandó alkalommal, stb.
A megítélésében most kezd visszaütni maximum.
Eddig jó a Flick projekt, és lehet, hogy középtávon is végül jó döntésnek bizonyul, de ez a jövő zenéje, és ne higyjük hogy garanciáink vannak..... !
Viszont két dolog ehhez:
a.) Ahogy Cubarsi, Pedri, Yamal elkezdtek (Pedri esetén folytatódott) beérni, és abszolút elsőszámú kulcsemberek voltak a három pályaharmadunkban (szerintem), úgy bármilyen edző keze alatt megtörtént volna ez. Nem kisebbítve Flick érdemeit (bármely edzőre igaz lenne), azért szerintem 80-90%ban továbbra is a képességek viszik a csapatot, az edzői zsenialitás jobb esetben is csak a maradékért felel.
b.) Emlékezzünk az abszolút rekord védekezős évére Xavinak, minden idők egyik legjobb védelme volt, kupák, bajnoki cím. Aztán jött rá egy rosszabb év és hiába minden fogadkozás a hosszútávú sportprojekt mellett, a vezetőség bedobta a törcsit.
- Eltelt az elnöki ciklusa 90%-a, négy és fél év, és még mindig nem kerültünk vissza a normál gazdasági és piaci helyzetbe, egyszerűbben pl az 1:1 szabályhoz.[/b]
Mondjuk az, hogy a stadion bevételek raadikális csökkenése mellett is tudjuk egyáltalán erősíteni a keretet elég komoly fejlődés, főleg annak tekintetében, hogy a klub erősen a csőd szélén állt, egy felelőtlen gazdálkodás mellett max. középkategóriás játékosokból (ideértve a saját neveléseket is) tudtunk volna valamit kiállítani. (és a Covid időszak sem könnyítette meg a dolgokat) Valahogy mégis le tudtuk cserélni gyakorlatilag az egész keretet, méghozzá minőségi játékosokkal feltöltve. Eközben a bérkeret mintegy 100 millióval szűkült. Voltak népszerűtlen döntések, amik között vannak olyanok, amik tényleg unszimpatikusak/károsak még a saját szurkolókat és lehet, hogy a sociókat is megosztva, de a Bartomeu utáni időszakban nagyon pragmatikusnak kellett. Ha valaki megpróbál tetszelegni és mindig a megítélésben pozitívnak kinéző utat választani könnyen lehet, hogy a csőd szélére/csődbe viszi a klubot.Andris írta: ↑2025.08.11. 12:29:53
Amit pedig te stabilitásként aposztrofálsz, arra az vonatkozik, amit már n+1-szer leírtam (a tiédhez hasonlóan az én személyes véleményem):
Számomra az, hogy az elnöki ciklusuk 90%-ának leteltével még mindig nem tértünk vissza a normál (nem a jó, nem a nagyszerű, nem a csodás, csak az alapvető/normális) gazdasági és játékospiaci működéshez, nem stabilitást hanem sikertelen lavírozások sorozatát, és inkompetenciát, tehetetlenséget jelenít meg.
Abszolút igazad van, az is benne van a pakliban, hogy a döntéseinek jelentős része tartotta felszínen a csapatot. Ehhez két dolog:
Szomorú világ lehet, ahol csak két színt látsz csak...
Ezek a rárakódott dolgok egyébként nem olyanok voltak sokáig, amihez görcsösen ragaszkodni kellett, jöttek maguktól.. és tényleg volt gyakorlati jelentősségük. Így végső soron amúgy egy felsőbrendűség érzetet keltett, akármennyire is negatív értelemben van ez használva manapság, szinte kizárólagosan.bence0330 írta: ↑2025.08.10. 21:08:44...sokan úgy érzik, hogy a Barca ezzel a felsőbbrendűséget fejez ki, amikor nagyon nem. Szerintem Barca-drukkerek közül is rengetegen, de semlegesek közül meg kb mindenki.
Persze, értem a közben rárakódott többletjelentést, nem elválasztható ennyire a kettő, viszont semmiképp sem jelent egyfajta morális felsőbbrendűséget, ennyi a lényeg. És amikor épp valami cikk nevetségesnek akarja láttatni a klubot, akkor előveszi ezt, és kész.
Szerintem Laporta eléggé alárendeléi magát. Szeret szerepelni az öreg, de bármikor, ha a klub és a saját érdekei közt kell választani, habozás nélkül teszi ezt a klub javára. Rengeteg olyan húzása volt, ami a személyes elnöki karrierjének betesz, de, jelenben, sőt, akér közép-hosszútávon is a Barcát szolgálja. Messi, a Camp Nou felújítást aztán tényleg meghagyhatta volna a következőknek, ez biztos nagyon betett a népszerűségének, Xavi elküldése, lehetne sorolni azokat, amiket meg kellett, vagy meg akart húzni, és megtette, és a klub javát szolgálta, akkor is, ha a culék nem szeretik érte.