Fc Barcelona - A Hátország

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.14. 13:05:04

https://brandfinance.com/insights/footb ... -the-world
A Barca a Real mögött a 2. legerősebb és legértékesebb foci márka
Szerk:
https://www.fcbarcelona.com/en/club/new ... on-youtube
Emellett a Barcáé a legtöb feliratkozó youtube-on, megelőzve a FIFA-t és az NBA-t
Chino
Llegenda del Barça

2025.08.13. 13:15:08

culinho írta:
2025.08.13. 12:43:23
Azt nem tudom, hogy terelni akarnak-e valamit, de a fű, avagy az egész stadion tényleg nagyon szép. Belülről nem látszik, hogy mért ne lehetne megnyitni az egész régi tribünt (60e) egyszerre szeptemberben, valószínűleg az épületen belüli és kívüli megközelíthetőség az oka.
Sok meló van még, az öltözők és a játékos folyosók körül sincs még kész minden, de ahhoz képest hogy pár hete hogy álltak, van haladás..Itt most tényleg kell az éjjel-nappal meló, de ha a régi stadion rész kész lesz, akkor a javán túl lesznek. Szerintem a legnagyobb kérdés, hogy a tetőt mikor fogják megcsinálni, mert azt még Laporta se merte megígérni, hogy jövő nyáron eljutnak odáig..ha pedig nem, akkor marad 2027 nyara.
Nem csak a székek, a lelátók a lényeg. A folyosók, mozgássérült vonalak, elsősegély ellátóhehelyek, menekülő kijáratok stb. Ezekről is volt 3-4 kép, gondolom ennyi van kész a 27 000-es befogadókapacitáshoz. A tribün nagy része már egy ideje készen van, legalábbis a korábbi videok képek alapján a székek teljesen megújulnak kinézetre és funkcióra egyaránt (aki volt kint már meccsen annak azért durva a különbség), látszódtak a VIP helyek is, kispadok. Illetve több változtatást, is ez mutat be. Az ülőhelyek elhelyezkedése, hol lesz a kivetítő, mely részeket lehet majd fokozatosan használni, már nem csak rajzokon.
Kívülről is nagyon sok képet, videot lehet találni, akár élőt is, de komolyabb információt inkább csak szakemberek számára jelent, plusz nem ahhoz vannak kötve jelenleg az engedélyek.
Nem látok bele, ahogy egyikünk sem és építész sem vagyok, de a komplett projekt befejezéséhez szerintem még jóslatok sincsenek. A Johan Cruyff már készen van, így a ha úgy vesszük a Palau Blaugrana is elindult, de a valódi építkezések a stadion után kezdődnek, azt hiszem részben a Campussal párhuzamosan.
Forca Barca!!!!
culinho
Capitá del Barça

2025.08.13. 12:43:23

Azt nem tudom, hogy terelni akarnak-e valamit, de a fű, avagy az egész stadion tényleg nagyon szép. Belülről nem látszik, hogy mért ne lehetne megnyitni az egész régi tribünt (60e) egyszerre szeptemberben, valószínűleg az épületen belüli és kívüli megközelíthetőség az oka.
Sok meló van még, az öltözők és a játékos folyosók körül sincs még kész minden, de ahhoz képest hogy pár hete hogy álltak, van haladás..Itt most tényleg kell az éjjel-nappal meló, de ha a régi stadion rész kész lesz, akkor a javán túl lesznek. Szerintem a legnagyobb kérdés, hogy a tetőt mikor fogják megcsinálni, mert azt még Laporta se merte megígérni, hogy jövő nyáron eljutnak odáig..ha pedig nem, akkor marad 2027 nyara.
Andris
Adminisztrátor

2025.08.13. 12:28:21

Ma is felkerült egy nagy adag új kép arról, hogy milyen szép már a fű meg a székek. :D Ha jól számolom, ez a nyolcadik ilyen kampányszerű dolog ami végigfut a katalán fősodorban, és a klub hivatalos csatornán is.
Mit gondoltok, ez hány hónapnyi újabb csúszást jelent (amiért valaki más lesz a hibás)?
Vagy most valami más gondról tereljük a figyelmet, pl hogy Rashford fixen nem, Joan Garcia pedig csak machinálással vagy még úgy sem lesz szezonkezdésre regisztrálva?

Perzse lehet hogy tényleg minden szuper és 4 hét múlva már ott játszunk majd, Garciával és Rashforddal a kezdőben, azért ilyen szép pirosak a székek. Erre is fizetek azért hússzoros pénzt. :D
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila
gránit
Director del Fútbol

2025.08.12. 21:29:05

Troym írta:
2025.08.12. 21:06:03
Értem, hogy minden a pénzre van már kifaragva, de azért lassítani kéne...

Azért az remélem csak nem vita tárgya, hogy a spanyol ligának Spanyolországban kell zajlania és igenis "előnyben" részesíteni a spanyol fanatikusokat és az odalátogató turistákat, mert igen utóbbi is már a turizmus része.
Vagy ha már nem így van, akkor mi a búbánatnak építünk 1,5 milliárdért stadiont?
Menjünk játszunk le Osasuna elleni bajnokit Rijadban, Getafe ellen Kairóban, Sociedad ellen Rioban, Sevilla ellen Mexikóvárosban, a maradék meccsek meg mehettek volna a 70 éves Camp Nouban.

Azt sem értem, hogy ha az a közvélekedés milyen rossz a Laligában, regisztrálják át a csapatot a szaudi ligába / MLS-be és voilá, problémák megoldva. Ha közelebbi kell, ott a portugál, svájci liga, kész is.

Külön tetszik ez a kétszínűség Laportáéktól is:
Nagymellénnyel kijelenteni, hogy a klub a sociók kezében marad <-> csak majd nem fogod látni, ahogy a szuperkupát is kijátszották Pique és Tebas vezérletével a sivatagba.

Nesze semmi, fogd meg jól.

Ennyi erővel tényleg lehetne a csapat 25%-ban mondjuk vállalati befektetői kézben és 75%ban a socioké, ahogy a Bayern, ez az irány sem jobb semmivel.
Leginkább a bérleteseknek kellene fellázadniuk, hiszen kevesebb meccset fognak kapni. De sajnos nem lennék meglepve, ha erre is csak bólogatni fognak, mint minden másra is.

Ez a legnagyobb gond, hogy nem gyakorolják a tulajdonosi jogaikat. Már eleve az nagy gond, ha a klubvezetés a sociók megkérdezése, szavaztatása nélkül hoz ilyen döntéseket. Ezekről a socióknak és a penáknak is szavazniuk kellene. De sajnos az van, amiről gyakran írok, a klubvezetés sajnos olyan zártan és elitista módon működik, mint olajosék, akik szintén nagy ívben tesznek a klub közösségére, és nem kérdezik meg őket semmiről.

A Bayern meg általában a német klubok hasonló klubmodell mellett másképp működnek. Ott működik az úgynevezett Stammtisch (Törzsasztal) fogalma, ahol a sociók rendszeresen találkoznak a menedzsmenttel. Szemtől szembe. Nem csak évi egy közgyűlés van. Frászt. Folyamatosan elszámoltatják őket. Képzeld el, hogy találkozhatnál Deco-val, és beolvashatnál neki. Ott bizony rendesen elkapják a grabancukat, ha hülyeségeket csinálnak. A Bayern vezetése például nem akarta szezon közben leváltani Nico Kovac-ot, de az egyik összejövetelen kitört a parasztlázadás. És ehhez még csak el sem kell adni a klub 25%-át, 1%-át sem. Csak normálisan kellene működni. Én ezért is vagyok a sociós rendszer híve, mert lehetőség van a rossz vezetők leváltására, amire olajosék esetében nincs lehetőség. Sem részvételi élmény, sem elszámoltatás.

Ha nálunk ehhez is bólogatnak, akkor nincs mit tenni. Ez a legrosszabb, hogy minden rossz döntést bevédenek. Most Bartomeura mutogat mindenki, de amikor aláírásgyűjtés folyt ellene, akkor is ugyanúgy bólogattak mindenhez, mint most.

A hazai meccseket semmiképp nem szabad kivinni. Az idegenbeli meccsekre még rámondhatják, hogy mit érdekelnek minket a többi csapat szurkolói, ha pénzt kapunk a küldöldi vendégszereplésért, de a plusz utazások, időeltolódások rendszeres jelleggel nagyon nem hiányoznak. Ezekről minimum szavazni kellene.
Camp Nou99
Jugador d'estrella

2025.08.12. 17:41:58

https://www.mundodeportivo.com/futbol/r ... miami.html Helyes, nekünk se kellene mindenre bólogatni.
Chino
Llegenda del Barça

2025.08.12. 15:33:19

Barcaman1993 írta:
2025.08.12. 14:18:15
Tobias88 írta:
2025.08.12. 12:41:09
Vip szék eladás is hasonló. Értem hogy pénzügyileg lekonyvelheto egyszeri tételnek, de attól még évekre lemondanak extra bevetelrol. Csak hogy ilyen Rashfordoknak 14 millió eurós fizetést tudjunk adni.
Nico emlékeim szerint nettó 10 millióért maradt Bilbaoban. Az bruttóban még több is, mint Rashfordé.
Ha jól tudom valamennyivel több mint 11 millió a nettó fizetése (illetve írtak teljesítmény bónuszokról, de ez nem tudom mennyire valós vagy mihez kötődik), ami bruttóba baszkföldön 16-17 körül jön ki, ezzel a klub all time legjobban kereső játékosa. Nálunk egy ilyen fizuval a keret legmagasabb bérét tenné zsebre, egy 7,5 milliós ajánlatról volt szó amit kínáltunk neki, ami kb. ugyanannyiba jöt volna ki,mint a Bilbaonál és a keretet nézve reális.
Rashfordddal kapcsolatban nem tudom a nettó keresete mennyivel esett vissza a korábbihoz képest. A brit adórendszerrel nem vagyok pontosan tisztában, de van egy olyan érzésem, hogy jóval kedvezőbb, mint Katalóniában, így nem nagyon tudni, hogy a 4 millióval valójában mennyit csökkent a bére. 25 %-os levonásról hallottam, ha így számoljuk, akkor most a korábbi fizetésének majdhogynem. a felét teszi zsebre. Így már azért kicsit máshogy fest a kép.
Forca Barca!!!!
Barcaman1993
Director del Fútbol

2025.08.12. 14:18:15

Tobias88 írta:
Vip szék eladás is hasonló. Értem hogy pénzügyileg lekonyvelheto egyszeri tételnek, de attól még évekre lemondanak extra bevetelrol. Csak hogy ilyen Rashfordoknak 14 millió eurós fizetést tudjunk adni.
Nico emlékeim szerint nettó 10 millióért maradt Bilbaoban. Az bruttóban még több is, mint Rashfordé.
Rammalets-Foncho, Gensana, Grácia-Vergés, Garay- Kubala, Kocsis, Evaristo, Luiz Suárez, Czibor
ktm
Capitá del Barça

2025.08.12. 13:42:39

Tobias88 írta:
Sok esetben rendezettebb lett a Barca felső vezetése, de még mindig vannak azért katasztrofális dolgok. Rashford leigazolasat továbbra se tudom hova tenni, főleg ilyen fizetés mellett. Fermin, Cubarsi, Balde együtt nem keres annyit mint ő, de Pedrinel is többet kap. Hogy? Logikus magyarázat nincs rá, az fix.
Azt a fizut az MU adta neki, Barcelonaban nem kapott volna ennyit valoszinuleg uj szerzodes eseten.
Chino
Llegenda del Barça

2025.08.12. 13:38:41

Andris írta:
2025.08.12. 09:30:22

Megpróbálok részenként:
1.)
Kétségtelen érdeme a jelenlegi ciklusnak az, hogy sikerült lecserélni a játékoskeret egészét, ugyanakkor ennek van három oldala, ami fontos és szerintem nagyságrendileg kisebbíti az érdemeket: egyrészt szerintem így is felelőtlen gazdálkodással kezdődött a dolog, és csak a Liga kiskapuinak bezárogatása szabott gátat Laportáéknak, hogy tovább folytassák az ámokfutást. Biztos emlékszel, hogy még az elején, díjakkal és fizetéssel 250 milliót költöttünk a Rapha, Lewa, Koundé hármasra. Mint igazolás, maximálisan beváltak, de részben szerintem azóta is ezt a bizniszt (is) nyögjük gazdaságilag. Másrészt óriási részben a saját neveléseknek és a scoutingnak köszönhető az, hogy lecserélődött a keret, és hogy most is ott van a keret, ahol minőségileg. Ebben a jelenlegi vezetőségnek (meg kb mindegyiknek) annyi szerepe van max, hogy nem szűntették meg az egyetlen kimagaslóan jól működő részt a klubnál. Harmadikként megjegyezném, hogy az átmeneti időszak játékoskerete (ami nagyrészt azóta újra lecserélődött, mert ahogy fogalmazol középkategóriás volt) igazán ügyes deal-ek sorozata volt, és ez mind Alemany nevéhez fűződött. Nagyon belerondít szvsz, hogy az egyetlen, kétségtelenül kompetens szakit nem sikerült a vezetőségben tartani.
Az a 250 millió elég komoly túlzás a 3 emberre és nem 22/23-ban kezdődött a keret lecserélése. És ebben az időszakban azért Deconak is lehettek érdemei, ő se Alemany után jött a klubhoz. De az se túl igazságos, hogy ha drága egy igazolás, amit a fenti három emberről rendszeresen hallani az Laporta hibája, egy olcsó, gazdaságos transzfer pedig Alemanyé. De most igazából Laporta érájának megítéléséről van szó. Az hogy Alemanyt maga mellé vette például az ő érdeme. A távozásáról szintén nem tudni semmit, max. taláélgathatunk. De az első érában sem nagyon ment a felelőtlen költekezés. Az egész vezetése alatt pár ilyen 20-30 milliós igazolás volt (amik akkor a legnagyobbaknak számítottak) és olyan játékosokra mentek el, mint valami Ronaldinho, Eto'o, Deco, Henry vagy 35-ért Dani Alves, Villa (40). Egyedül a Zlatan transzfer, ami elhibázottnak mondható, bár annak a megítélése részben a sportszakmai menedzseléssel vonható össze. Szóval nem gondolom, hogy akkora féktelenség lett volna, erre semmi nem utalt.

Nagyon sok játékost igazoltunk pl. ingyen, lejáró szerződéssel, kölcsön. És ennyi idő alatt úgy sikerült lecserélni egy keretet szintekkel minőségibbre, hogy nagyon durva anyagi helyzetből indult és csupán egy nyár volt amikor negatívan jöttünk ki belőle, amellett hogy a bérkeret is a 2/3-ra csökkent. Lehetne sorolni az ingyen/kölcsön érkező játékosok sorozatát (bár aláírási pénz persze így is kellett) és ugye ennek megvan a hátulütője a magasabb bért tekintve, ami sajnos sokszor betett. De még így is, ha megnézzük hogyan javult évről évre a keret, nem kis lépéseket látunk.

Sokan jönnek itt a Real játékospolitikájával, de nézzük már meg náluk milyen mozgások voltak a nagyobb transzfereknél. Mondjuk Hazardról nem kell beszélni, Jovic egy peret nem játszott és ment ingyen, ezt a 30 milliós Reinert már tizedjére adják kölcsön, Odriozola szinte ingyen ment 30+ milliós vétellel és minimális játékperccel.
Odegaard 35-ért ment el, amin röhögött egy jót az Arsenal, Kubo 6 millióért, ráadásul folyamatosan megy a hiszti, hogy lejáró szerződésű/öreg játékosok is olcsón vagy ingyen mennek, vagy éppen hagyjuk kifutni a szerződését, leszívja a klubot stb. Isco, Bale, Asensio, Benzema, Nacho stb.
Szerintem egy szemernyivel sem csinálják jobban. Sőt megnézném hogyan lenne értékelve egy Mastantuono 63 millióért, Carreras 50-ért (akit bizalmi letétből fizettek, hogy a következő évi büdzsébe menjen, ennyit a sumákságról) vagy kiadni 10 milliót azért, hogy egy játékos pár héttel korábban érkezzen. A két csapat bérkeretét pedig nem is ércdemes összehasonlítani. Ha nálunk elborultak a fizetések, arra mit mondanánk!
Andris írta:
2.)
Ahogy a végén írod, még várjunk az ítélkezéssel. Én is igyekszem mindig úgy megfogalmazni tartalmilag a kritikáim, hogy csak azok ne legyenek feltételes módban vagy feltételes kontextusban, amik már most egyértelműen látszódnak, illetve már lejátszott dolgok. Én még több pragmatikusságot vártam volna el a vezetéstől, a csapat eredményeit is feláldozva, cserébe egy stabilabb emelkedő pályáért középtávon. Nekem éppen Viktor Fontról volt az a benyomásom, hogy ő hozná el a politikai helyett ezt a fajta menedzser szemléletett. Követem őket amennyire lehet, és sajnos Laportáról a személyes benyomásom is, hogy egy középszerű (mondhatni bukott) politikus, nem csak az életpályája mutatja ezt. Ugyanígy Font esetében a személyes benyomás is egy gazdasági szakembert, egy tervszemléletű realista megközelítést mutat, nem csak az életpályája mutatja, hogy sikeres szakember. Szerintem Laportáék még így is túl sokszor a népszerű döntést és a rövidtávú siker lehetőségét válaszották, beáldozva a közép és hosszú távból.
Szerintem pont Fontról nem süt az, hogy meglépne radikális döntéseket, akár szimpatikusak kifelé, akár nem. Az pedig, hogy eredményeket kellene beáldozni szerintem a kisebbséghez tartozol és egy ilyen klubnál ez nem is megengedhető, plusz követve bevételkieséseket is jelent. Lehet, hogy gazdasági szakember, de itt ezt kicsit magasabb szinten, előállva kell megtenni. Azért nem véletlen, hogy szorosnak semmiképp sem nevezhető volt a szavazás eredménye, inkább az elsöprő fölény volt a jellemző. És ott azért kicsit jobban belelátnek a dolgokba.
Andris írta:
3.)
Szerintem nem nézőpont kérdése, te magad írod le nagyon kereken: óriási a projekt népszerűsége, ha ennek csak a kétharmada lenne, még akkor is politikai szemszögből meghúzandó lett volna. A bevételkiesés miatti kritikák pedig még új és bizonytalan hatású dolgok, ezekről nem tudjuk mennyire bántják majd a népszerűségét. De, nem a bevételkiesést érik kritikák, hanem azt, hogy abszolút képtelen volt a vezetőség felmérni/betarttatni az építkezés időtávjait, és ezért a MEGÍGÉRTNÉL sokkal de sokkal több pénztől esünk el, ráadásul általános bizonytalanságot gerjeszt a vezetőség kompetenciái körül, ahogy kezelik a nyilvánosságban az egészet.
A gazdasági hatások értékelésével is várnunk kell még sokat, én szerintem erősen túl van értékelve az, hogy az új stadion mikorra fog megtérülni. Nem tudom, az 1-2 éves elhúzódás a hiteleink futamidejét és törlesztőrészleteit hogy érinti, remélem rugalmas hitelszerződésünk van erre, de sajnos ezt se nézem ki Laportáékból. Akkor meg hiába lesz majd nagyobb az éves bevétel, fizethetjük a törlesztőket. Tényleg nem tudom, milyen lesz, de erős bennem a kétség, hogy eljön majd az anyagi kánaán.
A bevételnövekedéssel nem lehet vitatkozni, ez minden stadion esetében hatalmas boost. Nem véletlen, hogy a legtöbb topccsapat, amikor lehetséges meglépi ezt. Csak Spanyolországban megújult/felépült a Wanda, Bernabeu, San Mames, de az olyan kisebb csapatok is belevágnak/belaevágtak a bővítésbe/rekonstrukcióba/ átépítésbe mint a Betis, Celta, Depor, Sociedad. Ha csak abba belegondolsz, hogy egy csapat bevételének a 60-70 %-át a stadion köthető források biztosítják, mekkora mértékű előrelépés lehet, főleg úgy, hogy nem kell bérleti díjat/részesedést fizetni, nagyságrendekkel nőnek a meccsnapi árak az előző stadionhoz képest is, múzeum/ajándékbolt/túra stb. szintén ugrás. Az egész projekt elkészülte pedig tovább nyomja, az Espai Barca sem csak a stadionból áll. Már a Johann Cruyff felépítése is ennek keretében volt. Ezt is végig lehet követni a Real projektjén. Még mikor kész se volt a teljes beruházás, már több mint 100 millióval ugrott meg a bevétel a felújítás előtti állapothoz képest.
Ekkora projektnél pedig az elhúzódás garantálva van, az ideje kérdéses. A kommunikációról pedig lehet vitatkozni. Tényleg ezek voltak a tervek csak közbejött valami, a cég teljesít rosszul stb. Ebbe mélyebben bele kell látni, mert innen még a felszínt sem kapargatjuk. Párhuzamba a Bernabeut lehet állítani, mint ami legutóbb épült nagy beruházás keretében és spanyol topcsapat. Ott is ment a plusz egy év kötbér nélkül, sőt nekik plusz befizetés kellett a munkálatok közben, amit szintén hitelből finanszíroztak. Nem tudom, hogy ezeket vis maiorként tudják beállítani a cégek, de valamit tudnak.
A Madridnál bőven vannak nagyobb inkompetenciák. Mielőtt/amíg építették elfelejtették a várossal tisztázni, hogy a zajszint mennyire megengedett, ezért most rendezvényeket annulálni kell.
A törlesztőket tekintve pedig 2033-tól kezdődően, hosszútávon, amit bármikor lehet végtörleszteni. A Madridnál ez az idei évben kezdődött meg.
Andris írta:
4.)
Szerintem még nincs minden rendezve a játékosok felé, bár lehet, hogy lemaradtam valamiről. Sztem Messit pl még mindig nem fizettük ki teljesen, és a már Laportáék alatt módosított szerződések halasztott fizetései sem pörögtek még le talán.
Az 1:1hez való visszatérés pedig lehet, hogy nem könnyű, ha nem tudunk rendesen gazdálkodni. Ha a Laportáék átlal bejegyzett 30-50-100milliós bevételek mindig csak elméletben léteznek, vagy könyveléstechnikai nonszenszekből állnak, akkor tényleg nem könnyű.

Amit aktuálisan látok, arról mindig leírom a véleményem, de amúgy osztom azt a véleményt, hogy várjunk az ítélkezéssel. Csak hát lassan vége az elnöki ciklusnak, úgyhogy azért ilyen-olyan téren lassan tényleg eljönne az ideje a bizonyítvány kiállításának, és jelenleg szerintem a La Masia tart minket víz fölött, kb semmi más. A fő gazdasági cél még egyáltalán nem teljesült, még olcsó játékosoakt sem tudunk regisztrálni, és a bevételeink is totál bizoyntalanok erre az évre (is).
A játékosok felé idén lett rendezve minden tartozás, aminek többsége mellékesen szintén az előző vezetés hozadéka.
Az, hogy a La Masia tart minket fönt szintén túlzás. Akik tényleg stabil játékosok voltak, azok Baldé Cubarsí, Casadó, Fermin, Yamal. Ezek közül azért a Casadó-Cubarsi-Fermin nem volt pótolhatatlan, sőt előbbi féltáv után kiszállt a szezonból. Inkább a mélység, amiben segítettek. De Yamal is inkább a szezon második felében lett már ilyen húzóember. Nagyon sok, nagyon jó saját nevelés van, akik kezdő szintet is megütik, de egy Fermin-Olmo/Raphinha/(Torre), Cubarsi-Chris/Araujo/EG vagy Casadó-De Jong azért nem mutat hanyatlást.
Forca Barca!!!!
Tobias88
Entrenador del Barça

Sok esetben rendezettebb lett a Barca felső vezetése, de még mindig vannak azért katasztrofális dolgok. Rashford leigazolasat továbbra se tudom hova tenni, főleg ilyen fizetés mellett. Fermin, Cubarsi, Balde együtt nem keres annyit mint ő, de Pedrinel is többet kap. Hogy? Logikus magyarázat nincs rá, az fix.

94:39 6 - 1
gránit
Director del Fútbol

2025.08.12. 10:49:24

FcBarcelona1 írta:
2025.08.12. 10:41:58

-Persze megint belemehetünk a vitába, hogy kötbérezzék a Limakot (hátha teljesen leállnak a munkálatok)
Miért állnának le a munkálatok, ha kötbéreznénk a Limakot? Akkor pont hogy kapkodniuk kellene magukat.

Szerintem emögött is valami susmus van, és jól járnak egyes vezetőink a nagyvonalúságukért cserébe.

A két dolgot különítsük el. A La Liga vezetőinek az ostobaságát és a saját vezetőink inkompetenciáját. Előbbi sajnos nem zárja ki utóbbit.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.12. 10:41:58

Remélem nem szegek meg semmilyen szabályt.
Érdemes ilyen szemmel (is) nézni a vezetőség munkásságát, FFP helyzetet, ami befolyásol minden történést a klub háza táján

„A pénzügyi fair play szabályozása mellett igaz, hogy a több szakosztályos működés hátrányt jelent számunkra. Amikor erről Javierrel [Tebas - a szerk.] beszélek, ő ennek a témának a kapcsán mindig csak azt mondja, hogy ők nem köteleznek egyetlen klubot sem arra, hogy több sportágban is jelen legyen. Jelenleg 91 millió euróba kell beférnünk minden szakosztályt illetően, ebbe beletartozik az utánpótlásfoci, a női labdarúgás, a kosárlabda, a kézilabda, a görhoki és a teremfoci is. Ebben az értelemben tudatában kell lennünk annak, hogy ha mindezt meg akarjuk tartani, márpedig meg akarjuk, akkor figyelembe kell vennünk, hogy ezt az úgynevezett „nem regisztrálható” összeghatárt be kell tartani. Tavaly nem tartottuk be, mert 7 millió euróval túlléptük, és az általam vezetett igazgatótanácsnak újra kezességet kellett vállalnia ahhoz, hogy a szakosztályok megmaradjanak azon a versenyképes szinten, amit szeretnénk.”

Mi következik ebből? Nos az, hogy a probléma nem egy-egy férfi játékos fizetése, hanem sokkal inkább a klub költségvetésének nagysága. Nem elég. Ez az igazság. A célokhoz nem elegendő az a mennyiségű bevétel, amit jelenleg a klub produkálni tud. Az, hogy mennyi jut a férfi futball melletti szakágakra, arra egy előre meghatározott százalék van, a költségvetés meghatározott részét lehet tehát csak ezekre fordítani, nyilván nagyobb bevétel mellett a női csapat, akárcsak a kosár- és kézicsapat is több pénzből gazdálkodhatna pénzügyi fair play terén. Nagyon fontos kihangsúlyozni, bár a női csapat tudna játékosokat igazolni, regisztrálni viszont már nem, hasonlóan férfiakhoz, mert a Laporta által fent említett összeghatárt már meghaladnák.

Jelenleg tehát két dolgot tehetnek. Vagy növelik a bevételeket, vagy más szakágaktól vesznek el forrást. Ez azonban nem egyszerű, tekintve, hogy a kosárlabda szekciót már csúnyán visszavágták, meg is látszik ez az eredményeken. A kézilabdásokat is érintette már a probléma, és idén nyáron gyűrűzött be igazán a Femeníhez is. Miért? Mert az iparág rohamos ütemben fejlődik, sportszakmailag és gazdaságilag egyaránt. A bevételek nőnek, a bérek emelkednek, és hiába realizált a Femení a 2023/24-es idényben például rekordbevételt, ha a játékosait nem tudja regisztrálni a spanyolok szigorú FFP-je miatt, mely mint írtam már feljebb, minden szekciót egy kalap alá vesz.

A lányoknál számos kulcsjátékos szerződése fut ki jövő nyáron (Marta Torrejón, Mapi León, Salma Paralluelo, Claudia Pina, Caroline Graham Hansen, Alexia Putellas, Cata Coll és Ona Batlle), és mivel a bérek emelkednek, ezzel a klubnak is lépést kell tartania, ha meg akarja őket tartani. Mivel azonban egy bizonyos plafonig nyújtózkodhat csak a vezetés az FFP-megkötés miatt, így ezt a bértömeget valahonnan el kell venni, és jelenleg ennek a folyamatnak vagyunk az elszenvedői. El kell engedni számos játékost, hogy legyen fair play helyünk a kulcsemberek megemelt bérét tartalmazó új szerződések regisztrálásához. Ez a folyamat vezet tehát oda, hogy jelenleg összesen 15 (!!) papíron első csapatos mezőnyjátékos alkotja a lányok keretét, melyet jobb megoldás híján rutinosabb és kevésbé tapasztalt akadémisták egészítenek majd ki a szezon során.
-Cruyffista (forrás)

-Persze megint belemehetünk a vitába, hogy kötbérezzék a Limakot (hátha teljesen leállnak a munkálatok)
-Csökkentsék a versenyképességet a férfi fociban is
(Csökkennek a bevételek, még hátrányosabb FFP limit minden szakágra)
Válasszanak új elnököt (kinek van saját pénze betenni garanciának, kit tudna így lavírozni, egyik oldalt elveszed, másik oldalt visszaüt)

Bence kommentjével teljesen egyetértek, hasonlóan gondolkodom
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára FcBarcelona1 2025.08.12. 12:48:40-kor.
gránit
Director del Fútbol

2025.08.12. 10:27:41

FcBarcelona1 írta:
2025.08.12. 08:43:13

Tottenham adóssága tudtommal 1 milliárd felett, és a legtöbb csapat adóssága növekszik, mert veszteségesek. Persze a tulajok ezt meg tudják oldani
Levonnak 2 pontot pl.
This time, the club's losses during the 2022/23 season (FY 23) were considered and Everton was handed a 2 point deduction for this period. A Commission found the club to have incurred losses of £121.6 million.
121 millió fontos veszteség.(NF 4 pont)
Ez így van. A nagy szabad versenynek az lesz majd a következménye, mint Olaszországban az ezredforduló környékén, amikor a túlköltekezés miatt sorra mentek csődbe a klubok. Azt a Serie A azóta sem heverte ki. Azelőtt talán a legerősebb bajnokság volt, de pénzügyileg bedöntötték önmagukat, azóta a Serie A presztizse nagyon visszaesett. 2000 óta csak kétszer nyertek BL-t, és mindössze 1-szer nyerték meg az Európa-ligát. Sokkal előrébb lehetnének ma, ha akkor normális szabályozással elejét vették volna annak az összeomlási hullámnak.

Nem hiába találták ki annak idején az FFP-t sem, csak ahogy véget ért az akkori gazdasági válság, lazábbra vették, mint amilyennek eredetileg eltervezték. Főleg a komolyabb bajnokságokban eszetlen költekezésbe hajszolják egymást a klubok. Nem hiába vannak költekezési plafonok más sportágakban is. A spanyol labdarúgásban viszont ez már a szívatás kategóriája, ami szintén nem jó. Egy elfogadható megoldást kellene megtalálni, és nemzetközileg egységesen alkalmazni. Az alap hozzászólásomra visszakanyarodva, Angliában is van PSR, csak sokkal lazább, mint Spanyolországban. Előbbinek is meglehetnek majd a káros következményei, és vannak is már előrejelzések az ottani eladósodottsággal kapcsolatban.
FcBarcelona1 írta:
2025.08.12. 08:43:13
Persze sok kicsi sokra megy, de ez szerintem elhanyagolható a nagy egészhez képest. És erre is úgy kell tekinteni, hogy a végletekig megnehezített helyzetben ennyit sikerült kihozni belőle, de mindig, minden esetben van egy másik oldala is a történetnek. (Pl. Versenyképesség, bevétel, marketing stb.)
Ha nem is elhanyagolható, de a bevételeinknek kevesebb mint a felét teszik ki a bérköltségek, és ezért is kellene a klubvezetés körmére nézni. Több mint 900 millió eurós bevétele van az egyesületnek, a focisták bruttó bére kb 230 millió euró. Vannak még a kosarasok, a női focisták, a kézilabdázók és a görhokisok, ezeknek együttvéve is eltörpül a bérköltsége a férfi labdarúgócsapatéhoz képest.

Kérdem én, hogy lehet az, hogy ekkora bevételek mellett (merthogy nem a bevétellel van probléma, az nagyon nagy) hogy lehetséges, hogy mégis képesek vagyunk veszteséges pénzügyi éveket zárni. Hova megy el a további kb 700 millió eurónyi pénz? Oké, hogy a csapat utazik, meg kell szállni valahol, a létesítményeket fenn kell tartani stb, de nekem még így is nagyon gyanús, hogy hová tűnhet ennyi rettenetesen sok pénz.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára gránit 2025.08.12. 10:43:02-kor.
Andris
Adminisztrátor

Chino írta:
2025.08.11. 13:12:22
Mondjuk az, hogy a stadion bevételek raadikális csökkenése mellett is tudjuk egyáltalán erősíteni a keretet elég komoly fejlődés, főleg annak tekintetében, hogy a klub erősen a csőd szélén állt, egy felelőtlen gazdálkodás mellett max. középkategóriás játékosokból (ideértve a saját neveléseket is) tudtunk volna valamit kiállítani. Valahogy mégis le tudtuk cserélni gyakorlatilag az egész keretet, méghozzá minőségi játékosokkal feltöltve.
[...]
de a Bartomeu utáni időszakban nagyon pragmatikusnak kellett. Ha valaki megpróbál tetszelegni és mindig a megítélésben pozitívnak kinéző utat választani könnyen lehet, hogy a csőd szélére/csődbe viszi a klubot.
[...]
Az, hogy ez a népszerűségét növelte-e vagy sem nézőpont kérdése. A sociók és a szurkolók nagyon támogatták a kezdeményezést. 89 % szavazta meg a felújítást 8 % nem szavazattal szemben. Ugyanakkor bevételi oldalon ez nagyon komolyan visszaüt, ami miatt le van hordva a sárga földig. Ugyanakkor egy olyan helyzetet is meg kellett teremteni, hogy a projekt egyáltalán valós lehetőség legyen. Könnyen lehet, hogy pont az utódja fog ezzel jól járni. Már 60k-s befogadóképességgel hatalmas pluszt kezd el termelni a stadion, ilyen 40 milliós hiányok röhögve megoldódnak.

Ez az 1.1 sem olyan egyszerű, mint az itt emlegetve van. Emellett végre a játékosok felé is minden rendezve van, ami egy komoly pozitívum.
Én még várnék az egész megítélésével.
Megpróbálok részenként:
1.)
Kétségtelen érdeme a jelenlegi ciklusnak az, hogy sikerült lecserélni a játékoskeret egészét, ugyanakkor ennek van három oldala, ami fontos és szerintem nagyságrendileg kisebbíti az érdemeket: egyrészt szerintem így is felelőtlen gazdálkodással kezdődött a dolog, és csak a Liga kiskapuinak bezárogatása szabott gátat Laportáéknak, hogy tovább folytassák az ámokfutást. Biztos emlékszel, hogy még az elején, díjakkal és fizetéssel 250 milliót költöttünk a Rapha, Lewa, Koundé hármasra. Mint igazolás, maximálisan beváltak, de részben szerintem azóta is ezt a bizniszt (is) nyögjük gazdaságilag. Másrészt óriási részben a saját neveléseknek és a scoutingnak köszönhető az, hogy lecserélődött a keret, és hogy most is ott van a keret, ahol minőségileg. Ebben a jelenlegi vezetőségnek (meg kb mindegyiknek) annyi szerepe van max, hogy nem szűntették meg az egyetlen kimagaslóan jól működő részt a klubnál. Harmadikként megjegyezném, hogy az átmeneti időszak játékoskerete (ami nagyrészt azóta újra lecserélődött, mert ahogy fogalmazol középkategóriás volt) igazán ügyes deal-ek sorozata volt, és ez mind Alemany nevéhez fűződött. Nagyon belerondít szvsz, hogy az egyetlen, kétségtelenül kompetens szakit nem sikerült a vezetőségben tartani.
2.)
Ahogy a végén írod, még várjunk az ítélkezéssel. Én is igyekszem mindig úgy megfogalmazni tartalmilag a kritikáim, hogy csak azok ne legyenek feltételes módban vagy feltételes kontextusban, amik már most egyértelműen látszódnak, illetve már lejátszott dolgok. Én még több pragmatikusságot vártam volna el a vezetéstől, a csapat eredményeit is feláldozva, cserébe egy stabilabb emelkedő pályáért középtávon. Nekem éppen Viktor Fontról volt az a benyomásom, hogy ő hozná el a politikai helyett ezt a fajta menedzser szemléletett. Követem őket amennyire lehet, és sajnos Laportáról a személyes benyomásom is, hogy egy középszerű (mondhatni bukott) politikus, nem csak az életpályája mutatja ezt. Ugyanígy Font esetében a személyes benyomás is egy gazdasági szakembert, egy tervszemléletű realista megközelítést mutat, nem csak az életpályája mutatja, hogy sikeres szakember. Szerintem Laportáék még így is túl sokszor a népszerű döntést és a rövidtávú siker lehetőségét válaszották, beáldozva a közép és hosszú távból.
3.)
Szerintem nem nézőpont kérdése, te magad írod le nagyon kereken: óriási a projekt népszerűsége, ha ennek csak a kétharmada lenne, még akkor is politikai szemszögből meghúzandó lett volna. A bevételkiesés miatti kritikák pedig még új és bizonytalan hatású dolgok, ezekről nem tudjuk mennyire bántják majd a népszerűségét. De, nem a bevételkiesést érik kritikák, hanem azt, hogy abszolút képtelen volt a vezetőség felmérni/betarttatni az építkezés időtávjait, és ezért a MEGÍGÉRTNÉL sokkal de sokkal több pénztől esünk el, ráadásul általános bizonytalanságot gerjeszt a vezetőség kompetenciái körül, ahogy kezelik a nyilvánosságban az egészet.
A gazdasági hatások értékelésével is várnunk kell még sokat, én szerintem erősen túl van értékelve az, hogy az új stadion mikorra fog megtérülni. Nem tudom, az 1-2 éves elhúzódás a hiteleink futamidejét és törlesztőrészleteit hogy érinti, remélem rugalmas hitelszerződésünk van erre, de sajnos ezt se nézem ki Laportáékból. Akkor meg hiába lesz majd nagyobb az éves bevétel, fizethetjük a törlesztőket. Tényleg nem tudom, milyen lesz, de erős bennem a kétség, hogy eljön majd az anyagi kánaán.
4.)
Szerintem még nincs minden rendezve a játékosok felé, bár lehet, hogy lemaradtam valamiről. Sztem Messit pl még mindig nem fizettük ki teljesen, és a már Laportáék alatt módosított szerződések halasztott fizetései sem pörögtek még le talán.
Az 1:1hez való visszatérés pedig lehet, hogy nem könnyű, ha nem tudunk rendesen gazdálkodni. Ha a Laportáék átlal bejegyzett 30-50-100milliós bevételek mindig csak elméletben léteznek, vagy könyveléstechnikai nonszenszekből állnak, akkor tényleg nem könnyű.

Amit aktuálisan látok, arról mindig leírom a véleményem, de amúgy osztom azt a véleményt, hogy várjunk az ítélkezéssel. Csak hát lassan vége az elnöki ciklusnak, úgyhogy azért ilyen-olyan téren lassan tényleg eljönne az ideje a bizonyítvány kiállításának, és jelenleg szerintem a La Masia tart minket víz fölött, kb semmi más. A fő gazdasági cél még egyáltalán nem teljesült, még olcsó játékosoakt sem tudunk regisztrálni, és a bevételeink is totál bizoyntalanok erre az évre (is).
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila
Barcaman1993
Director del Fútbol

2025.08.12. 08:43:54

soadroli írta:
2025.08.12. 07:32:13
Rashford is expected to miss the Mallorca match due to registration issues, with priority given to registering Joan Garcia, whose registration is also uncertain. [Mundo Deportivo]
Eddig arról volt szó, hogy a VIP helyek eladását a könyvvizsgáló cég ezen a héten fogja elfogadni, így nem lesz regisztrációs probléma...
Rammalets-Foncho, Gensana, Grácia-Vergés, Garay- Kubala, Kocsis, Evaristo, Luiz Suárez, Czibor
soadroli
Llegenda del Barça

2025.08.12. 07:32:13

Rashford is expected to miss the Mallorca match due to registration issues, with priority given to registering Joan Garcia, whose registration is also uncertain. [Mundo Deportivo]
Kép
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.08.12. 00:47:32

Andris írta:
2025.08.11. 10:42:54
Szerintem nagyon egyoldalúan és/vagy a felszín kapirtálása nélkül nézed Laporta tevékenységét, legalábbis a leírtak alapján.
Nagyon sokszor és sokmindenről leírtam már, hogy szerintem éppen hogy a saját megítélését helyezte előtérbe (ami persze a klub rövidtávú érdekeivel esik egybe, persze sokszor hatalmas kockázatvállalás mellett, ami már a felelőtlenséggel határos), szemben a klub közép-, és hosszútávú érdekeivel. Most ezeket nem listázom tételesen, de csak azokról amiket te hoztál példaként:

2. A Camp Nou felújítását bevállalta, de szerintem ez pont idén tavaszig inkább a népszerűségét növelte. Lehetett villogni vele, a tevékeny jó gazda képében teccelegni, haladást imitálni, egyéb karcos ügyekről elterelni a figyelmet, az új stadion makettjével fotózkodni minden adandó alkalommal, stb.
A megítélésében most kezd visszaütni maximum.
Eddig jó a Flick projekt, és lehet, hogy középtávon is végül jó döntésnek bizonyul, de ez a jövő zenéje, és ne higyjük hogy garanciáink vannak..... !
Viszont két dolog ehhez:
a.) Ahogy Cubarsi, Pedri, Yamal elkezdtek (Pedri esetén folytatódott) beérni, és abszolút elsőszámú kulcsemberek voltak a három pályaharmadunkban (szerintem), úgy bármilyen edző keze alatt megtörtént volna ez. Nem kisebbítve Flick érdemeit (bármely edzőre igaz lenne), azért szerintem 80-90%ban továbbra is a képességek viszik a csapatot, az edzői zsenialitás jobb esetben is csak a maradékért felel.
b.) Emlékezzünk az abszolút rekord védekezős évére Xavinak, minden idők egyik legjobb védelme volt, kupák, bajnoki cím. Aztán jött rá egy rosszabb év és hiába minden fogadkozás a hosszútávú sportprojekt mellett, a vezetőség bedobta a törcsit.

- Eltelt az elnöki ciklusa 90%-a, négy és fél év, és még mindig nem kerültünk vissza a normál gazdasági és piaci helyzetbe, egyszerűbben pl az 1:1 szabályhoz.[/b]
Ezekre válaszolok, Messit megadom, nem volt jó példa,

Nem hiszem, hogy egyoldalúan nézem. Leírtam többször, hogy vannak hibái. Nem is egy szimpatikus figura, személyében, szóval személyi kultusz alapján biztos nem követem. Nem tetszik, hogy hazudik, 1-2 esetben megértem, hogy miért teszi, 1-2 esetben kifejezeten kötelessége is, de sokszor meg nem. Túltolja a madridozást, még akkor is, ha valamennyire valós gond, az egész kommunikációs stílusa nem tetszik, viszont ehhez a részleghez pluszban hozzátenném, hogy a szándékait nem vonom kétségbe, imádja a klubot, legjobb tudása szerint cselekszik. Ez nekem pozitívum a személyes részhez.

Hibájának tartok még 1-2 személyt is körülötte, Alemany-Deco váltás, stb, ez hozzájárult ahhoz, hogy ez az Olmo-Roqu féle elmúlt 1,5 év ne legyen túlzottan jó, pedig nekünk most jelen keretek közt ez fontos lenne.

Szóval vannak hibái, amiket látok és elismerek, csak úgy gondolom, hogy még bőven jó úton vagyunk így is, néhány szempontból egészen emberfeletti szinten jón.

Ketteshez: A Camp Nou egy óriási kockázat volt, ami pont, hogy rövidtávon okoz alapvetően gondokat. Az is sanszos volt, hogy nem fog hamar befejeződni (tippem szerint itt végig csúsztatott). Nem biztos, de sanszos, ami rövidtávon gyengíti az igazolásokat, ami rövidtávon okoz egyéb problémákat, de ettől még meg kellett lépni, mert rossz állapotban volt a stadion, és hosszútávon nyilván jó befektetés. Szóval szerintem ez a rész pont az általad emlegetett rövid-hosszútávú téma jó oldalán volt, egyértelműen azt nézte, egy új stadiont nem is lehet máshogy. A megítélésén meg szintet tuti volt, hogy ront, már önmagában azzal, hogy 1-2-3 évig az embereknek a Montjuicon kell szenvedniük. Ez mindenképp rosszul jöhetett csak ki, személyesen neki, ezen elnöki ciklusára, szerintem, mert pont azon embereknek volt rossz egyéni szinten, akik szavaznak.

Edző projekt: itt eleve szerintem nem is lehet sszó hosszútávú tervezésről. Klub életének a szintjén semmiképp. Ilyen sehol nincs. 1-2 évre lehet tervezni, aztán meglátni, mi lesz. Az edzői kapcsolatok hamar elfáradnak. Itt azt kell választani, ami rövidtávon a legjobb. Extrém helyzetek lehetnek, ahol nem, pl. egy Conte szokott az lenni tipikusan, aki akár bajnokcsapatot is csinál 1 év alatt valakiből, aztán romokat hagy maga után. De ez szélsőség. Xavit nem azért küldte el Laporta, mert volt egy rossz (annyira vészesen nem is) szezonja, hanem mert teljesen szétesett a végére csapat, öltöző, ő maga, minden. Bármi más klubban történt volna meg, bármilyen más edzővel (nem klublegenda, aki a szívedhez közel áll), nem értetted volna, miért nem távozott xy már télen, miután ő maga bejelentette, hogy ő már nem elég jó a klub számára, és új impulzus kell. Ha egy edző elveszti a csapatot, nincs kérdés, nincs választás, viszlát, akármi is van. Ez így működik mindenhol, 1-1 kivétel van, de az top3 edzőknél, mint Pep és Klopp, ahol a változás szitne biztos, hogy visszaesést jelent, bár amikor Klopp vesztette el a csapatot, akkor ott sem lehetett már gondolkodni. Azt hagyjuk is, mennyire nézhetetlen volt a focink, aludni lehetett rajta, most meg gyengébb kerettel azért aludtunk néha a végén, mert 4-0-nál már semmi izgalom nem maradt. Mi lett volna a hosszútávú projekt ebben, nézhetetlen focival, elvesztett öltözővel 4-5 gólokat kapni Gironáktól oda-vissza, sorra beleszaladni a pofonba a fő riválissal szemben? Ebben nem volt ráció. Xavi jó volt egy darabig, aztán meg nem, ennyi. Ha Flick is elveszti a csapatot, akkor kell hozni valaki mást. Ez mindig is így volt. Reméljük még pár évig űrfocit nézhetünk, de ki tudja.

A gyengébb keretet, és az elküldött jó játékosokat pótolta 1-2 fejlődő tini, ezzel rávezetném akkor erre a részre. Cuba szerintem mondjuk nagyon nem volt a csapatrésze kulcsembere, 1-2 hónapig kiváló volt Inigo mögött, utána meg nem, mert amúgy egy Xavi alatt leépült Christensent és Araujót kapott, akik még a padon is alig voltak, és szegény Cuba elfáradt. Yamal fejlődött, Pedri évek óta nem (sőt, nem is játszott sokat, senki nem tudott mit kezdeni vele Flick hipermodern izomtesztes módszere előtt), hirtelen ugrott fel, hirtelen lett jobb a fizikuma, hirtelen találták meg a posztját is, és hadd ne soroljam az összes korosabb játékost, akik két polccal játszottak magasabb szinten, mert jobb volt az edző. Rapha, Inigo, Lewy, stb. Volt közöttük 1-2 olyan, akinél Xavinak dunsztja nem volt, mit csináljon vele, van köztük olyan is, aki alighanem aranylabda top3 lesz. Ha ezt látod elnökként, mit csinálnál?

Nem az 1-2 fejlődő tini volt a különbség, nagyon messze nem. Azok max kompenzálták a kiesőket, (Cancelo, Felix, Gündogan, Ara, Chris), ha egyáltalán. De ez eleve mindegy, A Xavi éra végén nem volt más lehetőség, csak edzőt váltani, függetlenül attól, hogy a nép szerette, mert klublegenda. Én is szerettem, de sportszakmailag sose szabadott volna megérnie a tavaszt, ez egy hiba volt Laporta részéről pl. Xavi maga se hitt a projektben, kerek-perec kimondta ő maga is, te követnél bárkit játékosként így? Kétlem. Követnéd, ha egyszer abba akarná hagyni, egyszer meg mégsem? Egyáltalán komolyan tudnád venni? Én nem, de ízlések és pofonok.

A végén a kötőjelesre:

1: Szerintem ebben a Liga keze is benne van. Nem csak mi szenvedünk, hanem a Liga háromnegyede kb, szóval asszem nem alaptalan a feltételezés, egyszerűen túlkapás a helyi ffp, most még nem is akarok ilyen direkt minket szivatós gonosz Tebasozni, mert szeretnék nem hinni ebben, csak úgy en bloc a szabad piac ilyen fokú korlátozása szerintem nem kóser.
2: Tegyük félre az egyes pontot. Igen, nem vagyunk 1:1-ben, de ha ez volt az ára annak, hogy ne legyünk Milan vagy Arsenal, akkor hála az égnek, hogy nem vagyunk. Tippre a kettő együtt lehetetlen lett volna. Laporta ezt az utat választotta,j és ebben a specifikus kérdésben 100%-ban mellette állok. Majd kikeveredünk belőle, de addig is top klub maradunk. Nekem ez jó. Nem ideális, de azért ennek a nagy része hagyatékból adódik, eleve ilyen választásra se kényszerült volna, ha nem ezt kapja a nyakába.
Ezt te lehet, hogy rövidtávú célok felé húzó politikának mondod, de szerintem pont fordítva. Értem az érvet, de szerintem hamarabb vergődünk ki top klubként is az 1:1-be, mint amennyit potenciálisan másodvonalas, neadjisten középcsapatként tengőhettünk volna. Akkor meg minek.

Nem lenne gondom elnökváltással, de szeretném hogy az alapszemlélet hasonló legyen, kicsit jobb szakmai stábbal, szimpibb emberrel. De puszta kockázatelemzői okoból inkább nem váltanék, szerintem nagyobbat lehetne zuhanni, mint amennyit előrelépni.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Troym
Llegenda del Barça

2025.08.11. 23:09:00

Nem értem miért bármelyik elnök érdeme az utánpótlás minősége. Az utánpótlásból futószalagon jönnek a jó játékosok lassan 40 éve, ezért ha valakit dicsérünk, az Cruyff legyen már. Ez egy szakmai kérdéskör, utánpótlásedzők évtizedes munkája kell hozzá.

Még azt sem mondanám, hogy Flick nélkül nem itt tartanának a saját neveléseink, az utolsó 3 edző egyaránt bedobta őket, mert muszáj volt nekik.
Ha Valverde nem játszatja, nem kerül elő Fati?
Ha nincs Koeman, nem ismernénk talán Pedri, Gavi, Mingu, Nico nevét?
Ha nincs Xavi, nem ismernénk Cubarsit, Yamalt, vagy Baldét?

100% biztos vagyok benne, hogy ha ebben a pénzügyi helyzetben nevezik ki Valverdét és nem kap igazolásokat, ő is bedobta volna az aktuális utánpótlás játékosokat, csak az akkori elnök inkább vett mindenhova valakit. Minden edző ugyanezt csinálja minden országban, ha nincs pénz igazolni, akkor nézi a saját nevelésből mit lehet kihozni.

A Google ma 31 fős keretet mutat, ebből 17 ember saját nevelés, ez egy jól működő akadémiát mutat, az elnökség dolga az akadémia működésének biztosítása, de ezt pirospontként jóváírni nekik elég fura. (Mintha azért kapnának elismerést, hogy van áram a stadionban)
Fun fact:
Messi utolsó szezonjában is volt 15 saját nevelés a csapatban, csak a többség jóval kevesebbet játszott, mert inkább mindenhova igazoltak, de akkor is működött ugyanez az akadémia, sőt Ronaldinho érkezése előtti szezonban is volt 14 saját nevelés.
Chino
Llegenda del Barça

2025.08.11. 13:12:22

Andris írta:
2025.08.11. 12:29:53

Amit pedig te stabilitásként aposztrofálsz, arra az vonatkozik, amit már n+1-szer leírtam (a tiédhez hasonlóan az én személyes véleményem):
Számomra az, hogy az elnöki ciklusuk 90%-ának leteltével még mindig nem tértünk vissza a normál (nem a jó, nem a nagyszerű, nem a csodás, csak az alapvető/normális) gazdasági és játékospiaci működéshez, nem stabilitást hanem sikertelen lavírozások sorozatát, és inkompetenciát, tehetetlenséget jelenít meg.
Mondjuk az, hogy a stadion bevételek raadikális csökkenése mellett is tudjuk egyáltalán erősíteni a keretet elég komoly fejlődés, főleg annak tekintetében, hogy a klub erősen a csőd szélén állt, egy felelőtlen gazdálkodás mellett max. középkategóriás játékosokból (ideértve a saját neveléseket is) tudtunk volna valamit kiállítani. (és a Covid időszak sem könnyítette meg a dolgokat) Valahogy mégis le tudtuk cserélni gyakorlatilag az egész keretet, méghozzá minőségi játékosokkal feltöltve. Eközben a bérkeret mintegy 100 millióval szűkült. Voltak népszerűtlen döntések, amik között vannak olyanok, amik tényleg unszimpatikusak/károsak még a saját szurkolókat és lehet, hogy a sociókat is megosztva, de a Bartomeu utáni időszakban nagyon pragmatikusnak kellett. Ha valaki megpróbál tetszelegni és mindig a megítélésben pozitívnak kinéző utat választani könnyen lehet, hogy a csőd szélére/csődbe viszi a klubot.
A stadion felújítás pedig egy külön történet. Ezt nem ő találta, már nagyon régóta húzódó ügy. Először 2011-re időzítették, aztán törölve lett a gazdasági válság miatt, legközelebb 2014-ben merült fel, de akkor is elmaradt. Azóta folyamatosan előjön, de mindenki elmismásolta, pedig borzasztóan ráfért már a stadion. Aki esetleg volt kint 2020 körül látta, hogy hogyan néz ki. Nem csak optikai tuning kellett, szinte életveszélyes volt már. Az, hogy ez a népszerűségét növelte-e vagy sem nézőpont kérdése. A sociók és a szurkolók nagyon támogatták a kezdeményezést. 89 % szavazta meg a felújítást 8 % nem szavazattal szemben. Ugyanakkor bevételi oldalon ez nagyon komolyan visszaüt, ami miatt le van hordva a sárga földig. Ugyanakkor egy olyan helyzetet is meg kellett teremteni, hogy a projekt egyáltalán valós lehetőség legyen. Könnyen lehet, hogy pont az utódja fog ezzel jól járni. Már 60k-s befogadóképességgel hatalmas pluszt kezd el termelni a stadion, ilyen 40 milliós hiányok röhögve megoldódnak.
Ez az 1.1 sem olyan egyszerű, mint az itt emlegetve van. Emellett végre a játékosok felé is minden rendezve van, ami egy komoly pozitívum.
Én még várnék az egész megítélésével. Sok olyan döntése volt Laportának ami morálisan is megkérdőjelezhető és úgy tűnik nem is annyira klubérdek volt, ellenben több volt olyan, amit, ha nem lép meg azt a klub nagyon megérzi és a kilábalásnak még a halvány fénye sem látszik. Ezeket egy Font-féle elnök erősen kétlem, hogy meghúzta volna.
Ha az ő mandátuma elatt történteket pro/kontra kellene értékelni, nálam egyelőre az előbbi lenne a hosszabb és az sem lehet véletlen, hogy kint akik százszor jobban belelátnak ezekbe a dolgokba szintén poozitívan értékelik.
Forca Barca!!!!
Andris
Adminisztrátor

2025.08.11. 12:29:53

Deluigi írta:
2025.08.11. 11:07:35
Andris, szerintem, pont, hogy a felszinen tartotta a csapatot (lasd AC Milan esetet).

Johet az ujabb tolvaj Bartomeu? Koszonom, nem kerek belole, en tovabbra is a stabilitasra szavaznek...
Abszolút igazad van, az is benne van a pakliban, hogy a döntéseinek jelentős része tartotta felszínen a csapatot. Ehhez két dolog:
1.) Bartomeuék döntései is ezt a célt szolgálták alapvetően (hiszen a klub bukása egyben az elnökésg bukása is, rövid távon). Sok évnyi sorozatos, ismétlődő elemekből álló gyenge eredményeknél sem reformokkal, hanem megszokott forgatókönyvekből, és 19re laphúzásokkal, és persze szürkezónás pénzügyi, könyveléstechnikai, és kommunikációs megoldásokkal operáltak. Aztán az lett a vége a sok döntésnek, azok eredőjének, ami. Amikor Bartomeut gyaluljuk, akkor nem egy baltásgyilkosról beszélünk, hanem arról, aki elnökként iszonyatos mélyre taszította a klubot felelőtlen döntések sorozatával, és mindezek csak és kizárólag utólag derültek ki. Közben jóformán SEMMI nem látszott ezekből, leszámítva a végjátékot, amit minden máshoz hasonlóan jó darabig elnyújtott.
Lehet, hogy paranoia, de én látok ismerős elemeket.

2.) Azt természetesen tudjuk tényszerűen, hogy jelenleg felszínen vagyunk azért, ha nem is rózsás a helyzet. De azt nem tudhatjuk, hogy ezen a jelenlegi álláson (ami ismert belőle a számunkra) Laportáék döntései milyen arányban és milyen súlyal segítettek vagy rontottak. Így mégegyszer: lehet, hogy igazad van, van valószínűsége, de legalább ugyanekkora szerintem annak is, hogy nincs igazad. Ez csak ködszurkálás sok ponton. Ahogy az előző hozzászólásomban írtam, két dolgot azért látunk, ami szerintem tényként kezelhető. Harmadikként mellé lehet rakni pozitívnak, hogy a csapat viszonylag felülteljesít sportszakmailag (Xavi első fél, és második éve, Flick első éve) legalább minden második évben, a klub lehetőségeihez és a keret papírformához képest. Mindenki eldöntheti maga, hogy ez inkább a La Masia, vagy inkább az edző (tehát részben az elnökségi döntés) eredménye. Szerintem a sportszakmai felszínen maradásunk, sőt felülteljesítésünk inkább az utánpótlásbázisnak köszönhető. Sőt, továbbmegyek: ha Laportáék keze nem lenne keményen kötve, lehet hogy csomót igazolgattak volna jelentős értékben (és kockázatokat vállalva), közben a La Masia kisebb súlyt kapott volna, és lehet hogy még rosszabbul is állnánk. Ez már csak feltételezés, de Laporta már lassan tíz évet elnökösködött, ismerjük a hozzáállását a játékospolitikához, úgyhogy nem gondolom megalapozatlannak vagy valószínűtlennek.

Már leírták előttem, de látatlanban bemondani bármilyen alternatíva esetén, hogy a mostani az egyik véglet, az meg a másik.. hát ennél nem létezik üresebb érvelés. Ezt szerintem nagyon újra kéne gondolnod, és alkalom adtán tájékozódni az elérhető alternatívákról, az ő előéletükről, sőt Laporta hátteréről is.

Amit pedig te stabilitásként aposztrofálsz, arra az vonatkozik, amit már n+1-szer leírtam (a tiédhez hasonlóan az én személyes véleményem):
Számomra az, hogy az elnöki ciklusuk 90%-ának leteltével még mindig nem tértünk vissza a normál (nem a jó, nem a nagyszerű, nem a csodás, csak az alapvető/normális) gazdasági és játékospiaci működéshez, nem stabilitást hanem sikertelen lavírozások sorozatát, és inkompetenciát, tehetetlenséget jelenít meg.

Azt megértem, hogy ha valaki nem olyan érzékeny a transzparencia, a korrektség, és az óvatosság hiányára, mint én. De hogy a kiemelt rész tényleg a teljes elnöki ciklus elteltével is még sikertelen kísérletek sorozata, megmondom őszintén: nem értem, hogy ki az akinek ez simán elfogadható, és miért van ez így.
- József Attila
Atlantis
Capitá del Barça

2025.08.11. 11:20:56

Deluigi írta:
Andris, szerintem, pont, hogy a felszinen tartotta a csapatot (lasd AC Milan esetet).

Johet az ujabb tolvaj Bartomeu? Koszonom, nem kerek belole, en tovabbra is a stabilitasra szavaznek...
Szomorú világ lehet, ahol csak két színt látsz csak...
Minden évben van 4-5 elnöki aspiráns, köztük vannak nagyon kompetensek is. Csak sajnos mindig az nyer aki a legnagyobbat blöfföli, aztán meg csodálkozik mindenki, hogy jééé, nem lett igaz szinte semmi? :D
Deluigi
Entrenador del Barça

Andris
Adminisztrátor

2025.08.11. 10:42:54

bence0330 írta:
2025.08.10. 21:08:44
...sokan úgy érzik, hogy a Barca ezzel a felsőbbrendűséget fejez ki, amikor nagyon nem. Szerintem Barca-drukkerek közül is rengetegen, de semlegesek közül meg kb mindenki.
Persze, értem a közben rárakódott többletjelentést, nem elválasztható ennyire a kettő, viszont semmiképp sem jelent egyfajta morális felsőbbrendűséget, ennyi a lényeg. És amikor épp valami cikk nevetségesnek akarja láttatni a klubot, akkor előveszi ezt, és kész.

Szerintem Laporta eléggé alárendeléi magát. Szeret szerepelni az öreg, de bármikor, ha a klub és a saját érdekei közt kell választani, habozás nélkül teszi ezt a klub javára. Rengeteg olyan húzása volt, ami a személyes elnöki karrierjének betesz, de, jelenben, sőt, akér közép-hosszútávon is a Barcát szolgálja. Messi, a Camp Nou felújítást aztán tényleg meghagyhatta volna a következőknek, ez biztos nagyon betett a népszerűségének, Xavi elküldése, lehetne sorolni azokat, amiket meg kellett, vagy meg akart húzni, és megtette, és a klub javát szolgálta, akkor is, ha a culék nem szeretik érte.
Ezek a rárakódott dolgok egyébként nem olyanok voltak sokáig, amihez görcsösen ragaszkodni kellett, jöttek maguktól.. és tényleg volt gyakorlati jelentősségük. Így végső soron amúgy egy felsőbrendűség érzetet keltett, akármennyire is negatív értelemben van ez használva manapság, szinte kizárólagosan.
Valóban az a fontos, hogy ha szóba kerül(t), akkor ez milyen kontextusban és milyen céllal... amikor én használtam, akkor szerintem mindig olyan környezetben, ahol az adott konkrétum kapcsán azt akartam érzékeltetni, hogy lehet valamit másként.. és nem volt cél érzékeltetni, hogy a mi klubunk jobb, sokkal inkább hogy a többiek számára ez lehet egy követendő példa, egész egyszerűen jobb lenne tőle a helyzet.

Szerintem nagyon egyoldalúan és/vagy a felszín kapirtálása nélkül nézed Laporta tevékenységét, legalábbis a leírtak alapján.
Nagyon sokszor és sokmindenről leírtam már, hogy szerintem éppen hogy a saját megítélését helyezte előtérbe (ami persze a klub rövidtávú érdekeivel esik egybe, persze sokszor hatalmas kockázatvállalás mellett, ami már a felelőtlenséggel határos), szemben a klub közép-, és hosszútávú érdekeivel. Most ezeket nem listázom tételesen, de csak azokról amiket te hoztál példaként:
1. Messi elküldése szerintem nem döntés volt, egyszerűen a huszonfős keret felének, kétharmadának elküldésével SE lehetett volna tartani az ő fizetését, erről elegendő cikk volt annak idején. Valójában itt a döntés csupán arra terjedt ki az elnök részéről, hogy ezt hogy kommunikálja a klub tulajdonosai és szurkolói felé. Gondolom emlékszel, hogy ez milyen gáz volt, egyúttal annak is megalapozott, hogy később az esetlegesen nyíló ablakban se AKART visszajönni a klub elsőszámú legendája, és búcsúmeccse se volt a mai napig, sőt abszolút semmilyen gesztus, még csak a klub háza táján se lehet őt hosszú évek óta látni. Retrospektívben Pedriből, Gaviból, Cubarsiból, Lamineból szerintem ugyanolyan sztárok lettek volna, ha visszajön - ezt csak azért mondom, mert voltak hangok, és én is bizonytalankodtam, hogy kell-e még Messi egy új generáció mellé, nem kontraproduktív-e esetleg. De nem ez maradt bennem tüskeként, hanem hogy Laporta már ezzel megágyazott a ferdítés, torzítás, hazugságok, szavahihetetlenség jellemezte, transzparencia mentes klubvezetésnek. És ez azóta is változatlanul megy.
2. A Camp Nou felújítását bevállalta, de szerintem ez pont idén tavaszig inkább a népszerűségét növelte. Lehetett villogni vele, a tevékeny jó gazda képében teccelegni, haladást imitálni, egyéb karcos ügyekről elterelni a figyelmet, az új stadion makettjével fotózkodni minden adandó alkalommal, stb.
A megítélésében most kezd visszaütni maximum, mivel megközelítőleg se készül el határidőre, ami a vezetői/érdekérvényesítői kompetenciáit erősen megkérdőjelezi, de még inkább az, hogy a látható csúszások ellenére (vagy épp mert még annyira se képesek felmérni, mint mondjuk én... nemtom melyik a jobb forgatókönyv) már második éve teljesen hibásan tervezik meg a klub költségvetését és gazdálkodását a Camp Nou bevételeivel. Megint csak: két opciót látok, vagy totális inkompetencia, vagy masszív hazugságcunami mert igazából ők is tudták, hogy semelyik határidő és költségvetés nem fog működni. Lehet választani, melyik a jobb, de ez csak most kezd begyűrűzni népszerűségben, és ezt is láthatóan próbálják minél tovább húzni, most asszem a 6. megnyitási határidőnél tartunk, de ráadásul kb ugyanolyan bizonytalan, mint az eddigiek. Meggyőződésem, hogy ki akarják bekkelni a válaszátsokig valahogy, akármi is legyen ennek a következménye a csapatra és a klub gazdálodására nézve.
3. Xavi elküldése szerintem pont hogy a népszerűsége mentésére tett kísérlet volt - biztos emlékszel, egyik héten bejelentették hogy marad, a következőn mikor kiestünk a BL-ből (talán?) kirúgták. Egyrészt csapongást és felelősség áttolást látok, másrészt pedig egy kockázatos, de mégiscsak rövidtávú gondolkodást - hiába volt teljesen konzisztens a klub és játékoskeret állapotával a csapat épülésének tempója, a csapat játéka, inkább megszakították a hosszútávú projektet, mert kupa nélkül maradtunk.
Eddig jó a Flick projekt, és lehet, hogy középtávon is végül jó döntésnek bizonyul, de ez a jövő zenéje, és ne higyjük hogy garanciáink vannak..... !
Viszont két dolog ehhez:
a.) Ahogy Cubarsi, Pedri, Yamal elkezdtek (Pedri esetén folytatódott) beérni, és abszolút elsőszámú kulcsemberek voltak a három pályaharmadunkban (szerintem), úgy bármilyen edző keze alatt megtörtént volna ez. Nem kisebbítve Flick érdemeit (bármely edzőre igaz lenne), azért szerintem 80-90%ban továbbra is a képességek viszik a csapatot, az edzői zsenialitás jobb esetben is csak a maradékért felel.
b.) Emlékezzünk az abszolút rekord védekezős évére Xavinak, minden idők egyik legjobb védelme volt, kupák, bajnoki cím. Aztán jött rá egy rosszabb év és hiába minden fogadkozás a hosszútávú sportprojekt mellett, a vezetőség bedobta a törcsit. Lehet, hogy a Flick féle játék jobban tetszik a szemünknek mint a Xavi féle bármikor is tetszett, de ki tudja, mi lesz mikor megtanulnak játszani a lescsapdánk ellen? Vagy ha Araujoval nem megy olyan pöpecül, Cuba meg véletlen lesérül? Vagy ha csak simán hullámhegy után hullámvölgy jön, és felhangzik a füttyszó, és jön a hírhedten kegyes katalán média?
Ráadásul szerintem meglepően jók voltunk tavaly, ezt én egy kiugró évnek gondolom mindent egybevetve (Flick remek munkájra, Yamal, Pedri, és Rapha őrült formája, stb..), statisztikailag illetve megérzésre is valószínűtlennek gondolom, hogy idén is ugyanilyen jó lesz. Aztán ki tudja, pár év szünet után végülis újra nálunk a világ legjobb játékosa, ha semmi nem jön közbe.

+ bónusz: A Camp Nou egy milliárdeurós üzlet, és súlyos eurószázmilliók esnek ki bevétel szinten amíg épül. Hogy ez milyen távon épül meg végül teljesen, milyen kiesést és cserébe végül milyen távon történő megtérülést produkál, azt csak a jövő dönti el. Bartomeuék döntései is csak utólag gyűrűztek be, sőt tolták őket akár illegalitásba, illetve totálisan felelőteln gazdálkodásba. Laportáékról is csak utólag fog ám kiderülni, hogy be lehetett-e vállalni a Camp Nout vagy sem, adott helyzetben.

Amit jelen állás szerint tényként tudunk:
- Bármit is mond Laporta ebben a ciklusában, azoknak a kétharmada/háromnegyede nem teljesül, különös tekintettel a nagyobb horderejű dolgokra.
- Eltelt az elnöki ciklusa 90%-a, négy és fél év, és még mindig nem kerültünk vissza a normál gazdasági és piaci helyzetbe, egyszerűbben pl az 1:1 szabályhoz.

Ez a kettő számomra elegendő ahhoz, hogy azt mondjam, nézzünk meg valaki mást, hogy menedzselné a klubot.
- József Attila
Troym
Llegenda del Barça

2025.08.11. 10:37:58

Barcelona complete appointment of João Amaral as new Head of scouting with immediate effect.
Former Rio Ave director has full trust from Deco as they share very close relationship.
Romano

Deco haverja lett a játékosmegfigyelők vezetője.
Válasz küldése