bence0330 írta: ↑2025.08.08. 22:39:58
Andris írta: ↑2025.08.08. 21:30:38
...már messze nem vagyunk több, mint egy klub.
Nem erről írtál, de:
Én a mai napig úgy érzem, hogy a drukkerek 99%-a (pár éve jómagamat is beleértve) teljesen félreértelmezi a "más que un club" mondatot. Minden kommentben azt látom, hogy úgy beszélnek róla, mintha ez valami felsőbbrendűséget jelentene, hogy mi mennyivel jobbak, emberségesebbek, ésatöbbi vagyunk, holott ehhez köze nincs a dolognak kb. Mégis ezt rakják mindig röhögő fejjel mindenhová kommentekbe, és most nálad is ezt láttam, hogy így használtad.
Ha megnézzük a fordítását/jelentését, akkor is rögtön kiderül, hogy nem erről van szó. Hiszen "Több mint egy klub", nem pedig "Jobb, mint a többi klub", amire fordítanám a leggyakrabban olvasott félreértést. Azt jelenti, hogy "nem pusztán egy klub", katalán jelkép, identitás, ellenállás a hatalommal szemben, ésatöbbi. (Namármost Laporta ezt kicsit túlzottan is képviseli néha, erre nem lehet panasz.

). Úgyhogy a Más que un club köszöni szépen él és virul, talán néha hangosabban is, mint kéne.
Szerintem amúgy ennek a félreértelmezése kifejezetten káros a klub számára, hiszen az ezen témában tájékozatlan ember (ami bőven 90+% lehet) számára egy súlyos felsőbbrendűség érzetét adja, mikor köze sincs ehhez tényleg a dolognak. Kvázi hamis képzeletbeli vád a fejekben.
Most ezt biztos nekem címezted? Mármint ezt a fordítgatós részt.. őszintén megmondom, nem tudom hova rakni, így huszonévnyi eurobarcás munkásság után, hogy szerinted tényleg félrefordítom és félreértem esetleg a klub elsőszámú, történelmi szlogenjét. Ne érts félre, nem sértődtem meg, csak tényleg képtelen vagyok pozícionálni.
Egyébként szerintem itt a fórumon nagyjából mindannyian tisztában vagyunk az eredetével, nem csak azok akik évtizedek óta vannak itt.
Viszont aki már a Guardiola érában, vagy esetleg előtte akár a Cruyff, vagy a Van Gaal, vagy legalább a rendszerváltás óta is követte a klubot, az szerintem azt is pontosan tudja, hogy ez a "több mint egy klub" régesrég több mint egy szlogen a globális szurkolóközösség számára is. Az idő feltöltötte ezt a szlogent ezer dologgal - a katalánoknak biztos továbbra is valami mást jelent elsősorban, de nekünk megintcsak sok minden mást (elsősorban), nekem legalábbis biztosan:
1. Egy működési struktúrát - a fiatalokra, az akadémiára, a múltban gyökerező de örök sikerű rendszerre épülő labdarúgó részleget
2. Egy fajta hagyomány tiszteletet, egészséges konzervativizmust és pozitív különutasságot - pl hogy nem adjuk el a stadionunk nevét, nem dobjuk piacra a mezünk fő felületét, nem rendelünk alá mindent az anyagiaknak
3. Nem csak névleg és a PR részleg munkásságának erejéig veszünk részt jótékonysági, karitatív és egyéb akciókban, sőt proaktív résztvevők, kezdeményezők vagyunk
4. Tisztelettel bánunk mindenkivel házon belül a portástól a seggrepacsis bácsin át a csapatkapitányig, és házon kívül is ide értve az összes ellenfelünket (maximum a madrid kivételével)....
5. Egy fajta belterjesebb, családiasabb, nyíltabb légkört, ami a klub tulajdonosi viszonyaiból fakadó érzést és kapcsolati viszonyt valamelyest kiterjeszti a többi, mezei szurkolóra is - világossá téve, hogy ez a klub közös és a támogatókkal egymásért működnek és részben egymásért tevékenykednek, nem pedig egy színtiszta szolgáltató - vásárló viszonyrendszer van.
6. Úttörők vagyunk klubszinten egy bizonyos értékrend(szer) melletti kiállásban, aminek része például az elesettek, kirekesztettek, rászorulók, meghurcoltak tevőleges és nem csak névleges védelme és segítése... de része például az is, hogy elsőként és tántoríthatatlanul felemeljük a hangunkat amikor a (saját szavaim->)kontinenes és globális szintű futballmaffia minden másnak alárendeli a klubok és a dolgozóik, a játékosaik és edzőik érdekeit, sőt mostanra már a testi éppségüket. És mindezt teszük annak ellenére, hogy tudjuk, ez visszacsaphat ránk anyagi, versenyképességi szinten.
És még sorolhatnám tovább. Röviden, mégegyszer: világos a klub szlogenjének történelmi eredete, de épp annyira világos kéne legyen, hogy ez régesrég feltöltődött más jelentéstartalmakkal. És nem csak itt a fórumon, nem csak magyarországon, vagy nem csak az utóbbi években, nem csak holmi félreértések és félrefordítások közepedte, hanem részben organikusan, részben tudatosan. Szerintem még a vezetőség részéről is, legalábbis korábban.
Lehet ezt hívni egyfajta felsőbrendűség érzésnek, vagy komplexusnak is, de én inkább olyan szavakat hasznánék, mint elvhűség és bizonyos fajta értékrend melletti tántoríthatatlan kiállás.
Nem kell ezzel egyetérteni, de én 1999 óta napi szinten követem a klubot, és nagyon nagyon rég kialakult már bennem ez az egész, amit most leírtam. Most legalább mindenki számára tiszta, hogy ha ilyet olvas tőlem, akkor erre gondolok, és ez egyáltalán nem félreértésekből és véletlenekből fakad.
Peace!
Szerk:
Értelemszerűen Laporta, meg a szurkolók szemszögéből a körülmények (Bartomeu, Covid-19, aranygeneráció kikopása) alakították úgy, hogy a klub a csőd szélére került, és azóta is többé-kevésbé ott billeg.
Éppen ezért én sok tekintetben megértő vagyok - aki fél lábbal a sírban van úgymond, az nem fog tudni továbbra is ezer felé koncentrálni és mindent jól csinálni, ahogy az akár elvárható is lenne egy egészségesen működő szervezet esetében. Értelemszerűen a manpower és az egyéb anyagi korlátok, jogi kényszerek, stb nem tesz lehetővé csomó mindent.
Mégis szerintem rengeteg dolog van, ami elveszett, holott pénzbe nem került volna annak a megtartása. Ezekről szoktam írni többnyire, mikor manapság írok ide a fórumra, és főleg a vezetőségen csattannak a szavaim.
Első és legfontosabb szerintem a
tisztelet, a tisztesség és a transzparencia, amelyek maximum rövidtávon kerülnek többe, mint amennyit hoznak, és akkor is kérdéses, hogy az anyagias szemlélet-e az egyetlen és kizárólagosan elfogadható.
Én elvárom a mindenkori vezetőségtől, hogy akármilyen anyagi körülmények között is maradéktalanul ezeknek fogalmaknak a szem előtt tartásával tevékenykedjen, és Laporta második regnálása alatt ezt egyáltalán nem érzem megvalósulni. Ahogy azt sem érzem megvalósulni, holott alapvető elvárás szerintem: a személyes/politikai/népszerűségi érdekek maximális alárendelését a klub közép és hosszútávú érdekeinek.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila