Rashford az első angol játékos Barcelonában Lineker óta
"Yeah… It’s official." Rashford follows in Lineker’s footsteps. pic.twitter.com/ZvbnDAtbax
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 23, 2025
Dehogy, sorry, ha félreérthető volt! Nem neked címeztem, csak amúgy pont aznap láttam ezeket a más que un club röhögős fejeket valami hírnél, és emiatt jutott ez eszembe, amikor alapvetően ezen félreérthető vonalon haladva használtad, hogy amúgy szerintem ez a mondat úgy a médiában meg mindenhol mennyire (direkt? szándékosan?) félre van értelmezve, és sokan úgy érzik, hogy a Barca ezzel a felsőbbrendűséget fejez ki, amikor nagyon nem. Szerintem Barca-drukkerek közül is rengetegen, de semlegesek közül meg kb mindenki.
Most ezt biztos nekem címezted? Mármint ezt a fordítgatós részt.. őszintén megmondom, nem tudom hova rakni, így huszonévnyi eurobarcás munkásság után, hogy szerinted tényleg félrefordítom és félreértem esetleg a klub elsőszámú, történelmi szlogenjét. Ne érts félre, nem sértődtem meg, csak tényleg képtelen vagyok pozícionálni.bence0330 írta: ↑2025.08.08. 22:39:58Nem erről írtál, de:
Én a mai napig úgy érzem, hogy a drukkerek 99%-a (pár éve jómagamat is beleértve) teljesen félreértelmezi a "más que un club" mondatot. Minden kommentben azt látom, hogy úgy beszélnek róla, mintha ez valami felsőbbrendűséget jelentene, hogy mi mennyivel jobbak, emberségesebbek, ésatöbbi vagyunk, holott ehhez köze nincs a dolognak kb. Mégis ezt rakják mindig röhögő fejjel mindenhová kommentekbe, és most nálad is ezt láttam, hogy így használtad.
Ha megnézzük a fordítását/jelentését, akkor is rögtön kiderül, hogy nem erről van szó. Hiszen "Több mint egy klub", nem pedig "Jobb, mint a többi klub", amire fordítanám a leggyakrabban olvasott félreértést. Azt jelenti, hogy "nem pusztán egy klub", katalán jelkép, identitás, ellenállás a hatalommal szemben, ésatöbbi. (Namármost Laporta ezt kicsit túlzottan is képviseli néha, erre nem lehet panasz.). Úgyhogy a Más que un club köszöni szépen él és virul, talán néha hangosabban is, mint kéne.
Szerintem amúgy ennek a félreértelmezése kifejezetten káros a klub számára, hiszen az ezen témában tájékozatlan ember (ami bőven 90+% lehet) számára egy súlyos felsőbbrendűség érzetét adja, mikor köze sincs ehhez tényleg a dolognak. Kvázi hamis képzeletbeli vád a fejekben.
Nem nekem kell ismerni őket (pool vagy egyéb kluboknál), hanem a saját szurkolóiknak.
Mondj fejből bárkit aki a Liverpoolnál dolgozik.
Ez így ránézésre a Pena-rendszer semmibevételének tűnik, amit a klubvezetés maga is elutasítana. A Barcelona a közösségét globális színtéren képzeli el, ezért a "több mint egy klub" nem egy egyszerű katalánkodás. Sokkal több annál. Ez a közösség globális, amellett, hogy a klub által működtetett programok nagy része természetesen leginkább helyi kötődésű. De vannak az egyesületnek olyan szervezetei, mint a Barca Foundation, amelyek abszolút nemzetközi szinten működnek. Katalóniától távol is.FcBarcelona1 írta: ↑2025.08.09. 07:29:25Nem biztos, hogy számításba veszik a világ más részein élő szurkolók csalódottságát
Ez teljesen így van, lásd a családok működését. A legtöbb szülőnek a saját gyermeke tökéletes, és szerintük nincs semmi baj a gyermekükkel. Általában a külső szemlélőnek kell felhívni a figyelmet a problémákra. Legutóbb nekem kellett egy addig is rendetlenkedő gyereket odébb tennem a metrón, mert meg akarta húzni a vészjelzőt. Az anyja persze nem szólt rá, majd nekem kezdett kárityálni, hogy hogy merek hozzányúlni a gyerekéhez, én meg visszaüvöltöttem, hogy jó lenne, ha megnevelné. Mert ez lenne a dolga, és már tíz perce ott rendetlenkedett. Ez ilyen. A külső szemlélő mindig hatékonyabban lát, mert a belső szemlélő elfogult. A belső szemlélőnek a saját kiskedvence a szép, az okos, a tökéletes. A külső szemlélő tudja objektíven megállapítani, hogy nem.Peter írta: ↑2025.08.09. 11:56:41Ugyanakkor itt jön be a képbe az a nagy általános tapasztalás, hogy a hibákat kívülrő sokkal könnyebb felfedezni, sokkal letisztultabban lehet látni, észrevenni, mert akik bizony a házon belül vannak, azok veszik észre ezeket legkésőbb, hiszen számukra ez a természetes, szerintük így van jól, nem is gondolnak rá, nem akarnak rá gondolni, fel sem merül bennük
Akiket felsoroltál, oké, nyilatkozgatnak erről arról, de önállóan mindegyik sajnos súlytalan vagy nem vehető kellően komolyan, mint bármilyen szintű döntéshozó.
Na mondjuk ezt meg főként nem értem. Sportügyekben Rafa Yuste-től kezdve, Decon keresztül még Boján is nyilatkozott.Peter írta: ↑2025.08.09. 20:00:40Laporta korábbi elnökségi időszaka nem különösebben érdekelt.
A jelenlegi Laporta, mint elnök, nekem egyszerűen túl sok. Minden tekintetben.
Olyan az egész klub, mintha rajta kívül senki sem lenne. Mindenben ő nyilatkozik, minden csak úgy történhet, ahogy ő akarja.
Olyan, mint egy mindenes vagy állandó szereplésre vágyó színész, de ezáltal elhasználódik, komolytalanná és időnként súlytalanná is teszi ezáltal az elnöki funkciót.
Ha a gondnokságtól a pénzügyön keresztül az elnökségig mindent patentül lenne képes elvégezni, akkor is unalmas lenne mindent tőle megtudni.
Barcelona = Laporta vs Laporta = Barcelona ?.....nekem ez így nem egészen stimm
Az elnöki funkciónak legyen meg a kellő súlya, a tartása, a tudása, a bölcsessége.
Leírtam, hogy szerintem boldogok és azt is, hogy szerintük ez így van jól, ahogy van.FcBarcelona1 írta: ↑2025.08.09. 13:28:04Valószínűleg ők jobban ismerik a külső-belső tényezőket, a lehetőségeket és az alternatívákat.
Leírtam, hogy az ő nézőpontukból nagyon is jól működik.
Valószínűleg ők jobban ismerik a külső-belső tényezőket, a lehetőségeket és az alternatívákat.
Ez a két dolog nagyon úgy fest kívülről, hogy jelenleg így van, sőt mi több, a második mondatot úgy is lehetne kezdeni, hogy "Egészen biztosan nem veszik számításba".FcBarcelona1 írta: ↑2025.08.09. 07:29:25A sociok boldogok.
Nem biztos, hogy számításba veszik a világ más részein élő szurkolók csalódottságát, főleg úgy, hogy növekszik a szurkoló bázis.
Ez így van.bence0330 írta: ↑2025.08.08. 22:39:58Én a mai napig úgy érzem, hogy a drukkerek 99%-a (pár éve jómagamat is beleértve) teljesen félreértelmezi a "más que un club" mondatot. Minden kommentben azt látom, hogy úgy beszélnek róla, mintha ez valami felsőbbrendűséget jelentene, hogy mi mennyivel jobbak, emberségesebbek, ésatöbbi vagyunk, holott ehhez köze nincs a dolognak kb. Mégis ezt rakják mindig röhögő fejjel mindenhová kommentekbe, és most nálad is ezt láttam, hogy így használtad.
Ha megnézzük a fordítását/jelentését, akkor is rögtön kiderül, hogy nem erről van szó. Hiszen "Több mint egy klub", nem pedig "Jobb, mint a többi klub", amire fordítanám a leggyakrabban olvasott félreértést. Azt jelenti, hogy "nem pusztán egy klub", katalán jelkép, identitás, ellenállás a hatalommal szemben, ésatöbbi. (Namármost Laporta ezt kicsit túlzottan is képviseli néha, erre nem lehet panasz.). Úgyhogy a Más que un club köszöni szépen él és virul, talán néha hangosabban is, mint kéne.
Szerintem amúgy ennek a félreértelmezése kifejezetten káros a klub számára, hiszen az ezen témában tájékozatlan ember (ami bőven 90+% lehet) számára egy súlyos felsőbbrendűség érzetét adja, mikor köze sincs ehhez tényleg a dolognak. Kvázi hamis képzeletbeli vád a fejekben.
Nem szép dolog kiragadni részleteket, félre ne érts, nem is akarlak félremagyarázni. És igazad van, hogy sok mocskos dolog van a világban... Ha Azt mondanánk, hogy nem veszünk terméket, szolgáltatást és nem is reklámozunk olyan országot, ahol az elmúlt 25 évben igazságtalan háborút indítottak, vagy ártatlanokat öltek meg, neadjisten terroistákat pénzeltek, akkor mindenki azt ehetné, amit maga termelt és nem lenne egy reklám se a mezeken...bence0330 írta: ↑2025.08.09. 00:02:08akkor nem tudom, mennyivel rosszabb egy Kongó, mint egy arab ország, ahol mai napig halomra ölnek nőket már csak azért is, mert idő előtt megcsókolt valakit. Ha meg megnézzük, hogy arab-afrikai logó hány csapatnak van a mezén, hát tippre rengetegnek. Sajna a pénz többet ér ennél, ez van, kőkemény üzleti világ. Nem vagyunk mi sem feljebbvalók, és ami fontos, soha nem is állítottuk, mégis mindenki ezt hiszi. Elég szerencsétlen a jelmondatunk ilyen téren.
Persze, egyetértünk, de még mindig a téves értelmezésével érvelsz, mikor azt írod, "nem a több, mint klub, hanem legalább egy klub...", mert hogy egy erkölcsi normalitáshoz kötöd a témát. Nem mondom, hogy 0% köze van a kettőnek egymáshoz, mert persze, hogy nem, de azért akkor sem ez a jelentése, nem ez alapján kéne érvelni ellene, szerintem legalábbis.Troym írta: ↑2025.08.08. 23:55:03Bocs, ha off:
Ennél bonyolultabb a helyzet bármennyire nem szereti senki emlegetni az ilyesmit, de 89 éve kb napra pontosan végezték ki a Barca elnökét (sok ezer másik katalán mellett) a Franco diktatúra emberei. A klub kb a megszűnés szélén volt, elnök, játékosok, szurkolók, családtagok nem élték túl a terrort, utána évtizedekig kb tiltott volt a katalán nyelv és kultúra is a meccsek jelentették a kivételt.
Na Kongóban kb ma is ilyen állapotok uralkodnak....
Az a pénz beszél mondat meg itt és most emberek halála, abból van pénzük ilyesmiket fizetni, itt most igenis van a pénznek szaga és színe. (vagy kéne legyen)
Ez nem felsőbbrendűség, hanem normalitás kéne legyen, nem a több, mint egy klub, hanem legalább egy klub...twitterharcos elnök miatt sem több, sem kevesebb, mint egy klub nem leszünk. Amúgy meg azt is immel-ámmal csinálja, állítólag Tebas mindenféle törvényt sért, mégse citáljuk bíróság elé sem.
Bocs, ha off:
Nem mondom, hogy örülök neki, de pénz beszél. Viszont ugye itt is az érvelésbe egy morális felsőbbrendűséget szőttél (illetve ugye annak a hiányát.), még akkor is, ha próbáltad összekötni valami katalán csoporttal. Ilyet sose állított a klub ezzel a mondattal. Szerintem a Más que un club és egy erősen megkérdőjelezhető szponzor még csak köszönőviszonyban is alig vannak egymással. Ettől még nem örülök neki, de pont ez az, hogy sokan azt hiszik, hogy piedesztrálra emeljük saját magunkat ezzel a mondattal, és ehhez képest mennyire gáz egy ilyen, vagy hogy hálátlanul küldjük el TS-t, hogy most kicsit közelebbi témát hozzak fel. Legalább azok ne tegyék ezt, akik képben vannak, szerintem, de nyilván ízlések és pofonok. De mondom, magát a szponzort nem védem azon túl, hogy szükségnagy úr, csak szerintem nincs köze egymáshoz a két témának.Troym írta: ↑2025.08.08. 22:56:29Fura mondatok, elképzelem, amikor a 40es évektől kezdve évtizedekig a katalánok a spanyol Franco terror alatt az elnyomás és üldöztetés ellen, népük megmaradásért is küzdöttek biztos abban bíztak, hogy 40-50 évvel később Kongói DK virít majd a mezeken?
Csak érzékeltetésképp, mert gondolom nem mindenki Kongóval fekszik és kel:
1996-1998 között az első kongói háború, 1998 óta a második kongói háború sújtja az országot, amely a világ legvéresebb fegyveres konfliktusa a második világháború óta. (wiki)
Csak idén 1 hónap alatt 3000 embert öltek meg, 700.000-en elmenekültek, velük bútoroztunk össze...konkrétan polgárháború, népirtás, terrorcsoportok és környező országokkal is háborúznak felváltva
(És nem érdekel, hogy a Milan, Monaco, vagy akárki mezén ott vannak-e szintén a Kongói hirdetések)
Fura mondatok, elképzelem, amikor a 40es évektől kezdve évtizedekig a katalánok a spanyol Franco terror alatt az elnyomás és üldöztetés ellen, népük megmaradásért is küzdöttek biztos abban bíztak, hogy 40-50 évvel később Kongói DK virít majd a mezeken?
Nem erről írtál, de: