Fc Barcelona - A Hátország

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
Peter
Director del Fútbol

2025.07.19. 21:10:01

Atlantis írta:
2025.07.19. 17:30:06
Csak egy példa: "Elnézést kérünk minden sociotól, amiért az idei Gamper kupa îgy alakul, és nem a tradícióhoz méltóan tudjuk megünnepelni. Őszintén hittük, hogy megvalósulhat a meccs már a megújult stadionban, de tévedtünk. Ahogy eddig is, a továbbiakban is minden tőlünk telhetőt megteszünk a mihamarabbi visszatérésért."
Azon túl, hogy osztom ezt a gesztus értékű példát, azt gondolom, ha valaki elnézést kérne ezért, az egy teljesen más típusú vezető lenne.

A sociók ugyanakkor mindíg maguk szakítják le az éppen aktuális rózsát, amilyet szagolnak.
Amennyiben igénylik, akarják vagy szándékukban áll, akkor módjuk és lehetőségük is volt/van/lesz arra, hogy másik rózsát szakítsanak.
recrea
Llegenda del Barça

2025.07.19. 20:57:57

Peter írta:
2025.07.19. 13:33:20
recrea írta:
2025.07.19. 12:24:58
főleg, mióta fehérgallérosok fejik.
Milyen fehérgallérosokra gondolsz?
Fehérgalléros bűnözők*
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.07.19. 20:29:56

Atlantis írta:
bence0330 írta:
2025.07.19. 14:10:02
És kinek a felelőssége például a sportigazgató kinevezése (ja igen, ugye itt is volt már nem egy botrány pl Deco körül...)?
Meg alapvetően a szakmai vezetők kinevezése? Kizárásos alapon Laporta lehet, mert rajta kívül lassan mindenki más lemondott már az eredeti csapatból aki jõtt a választásoknál vele.

Igen, régen is igazoltunk játékosokat feleslegesen sok pénzért, feleslegesen nagy fizuval olyan posztra, ahova nem kellett volna.
Mintha pont ezért tartana most ott a klub anyagilag, ahol. Nem biztos ez a helyes irány, attól még mert régen így volt.

De amúgy még ezeket is mind elnézném neki, mert volt sok jó döntêse is azért. Hibázzon, ember Ő is. Csak aztán vállaja a felelősséget is.

Ne lenne egy gerinctelen hazudozó. Bármit beblöfföl, aztân meg ha nem jön be mutogat egy külső ellenségre, vagy csak csendben marad. Látom ezt eleget a mindennapokban a politikában. A focit követve, főleg egy olyan csapatnak szurkolva, aminek a jelmondata, hogy "Més que un club", nem örömteli ezt látni.

Nem készül el a stadion időben? Rendben, kérjenek elnêzést amiért így alakult, lépjünk tovább, oldjuk meg.
https://www.fcbarcelona.com/en/news/431 ... nouncement
Lát ebben a hivatalos kiírásban bárki is egy bocsánat kérést, amiért Laporta 2 hónapja a Gamper+CampNou kombinációval 'kampányolt'?

Csak egy példa: "Elnézést kérünk minden sociotól, amiért az idei Gamper kupa îgy alakul, és nem a tradícióhoz méltóan tudjuk megünnepelni. Őszintén hittük, hogy megvalósulhat a meccs már a megújult stadionban, de tévedtünk. Ahogy eddig is, a továbbiakban is minden tőlünk telhetőt megteszünk a mihamarabbi visszatérésért."

Ehelyett ugye az elvégzett munka mértéke volt váratlan. Gondolom útközben lett nagyobb a stadion... :D
Persze, írtam is, hogy mindkét esetben őt terheli a felelősség. Kb egyet is értünk a többivel, amikor lejjebb egyszer felsoroltam, pont ezeket raktam negatívok közé. A hazudozást (néha szerintem kikényszerített, de sokszor meg nem, és ezt a részét mindenképp lehetne sokkal-sokkal jobban csinálni...), és a sportigazgatót, és az emiatt az utolsó 1-2 évben nem túl jól elköltött eurókat.

A stadionnál osztom gránit véleményét, alighanem szándékosan hazudik, szerintem nem is a szocioknak, mint inkább a Ligának. Aztán az is lehet, hogy elnyúlás van és tévedés, de szerintem eleve gyanúsan túl közeli időpont volt az a tavaly november. Szerintem ez valami ffp üggyel függött össze. De attól még ez a része nekem is gáz. De ugye nem annyira erről volt korábban szó, mint inkább az identitásról, és ez a mostani csapat szerintem nagyon azon az úton halad, amin a Pep féle (nem véletlen, ugyanaz az elnök), csak nyilván kevesebb most a lehetőségünk. Szerintem az abszolút megvan, irányban, meg amúgy is. Laporta meg egy politikus, aki sokmindent jól csinál, párszor mellényúl, és emellett a rossz értelemben vett politikusi tulajdonságai elég.. zavaróak. A szándékaiban viszont én nemigen kételkedem, szerintem azt sokszor bizonyította már. hogy ha a saját népszerűsége és a klub érdeke között kell választania, akkor nem hezitál, és a klubot választja. Egyéb esetben meg szívesen fényezi magát meg kelti a hangulatot a madrid ellen, stb, nem a szívem csücske, mint ember.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Zoldbela
Jugador del Barça

2025.07.19. 18:57:47

A stadion lassú készülése!

A hasonló nagyságrendű beruházásoknál jellemzően nem a kivitelező előlegezi meg a teljes költséget, hanem szerződésben rögzítettek szerint, részteljesítések kifizetése függvényében folytatódnak a munkálatok.
Ha a megrendelő nem tud megfelelő ütemben fizetni, akkor a kivitelező részben levonul, és csak minimális mértékű munkát végez a létesítményen.
Amennyiben a kivitelezés a megrendelő részfizetési képességei miatt csúszik, akkor a nem a kivitelezőt terheli a kötbér, hanem a megrendelőt.
A kivitelező szeretne hozzájutni a pénzéhez, a Barca a stadiont szeretné. Mindkét tény az átadás irányába terelné a dolgokat, de valami gátat szab(ott) a haladásnak.
A folyamatot látva, baljós sejtéseim vannak.
Peter
Director del Fútbol

2025.07.19. 18:56:07

Inkább általánosak a lenti gondolatok, nem kifejezetten és célirányosan Laporta személyére utal, ha éppen ő is, mint jelenlegi elnök, haszonélvezője mindennek.

A pazarlást és a mértékek nélküli költekezést elsősorban házon belül életképes belső kontroll jellegű struktúrával lehet kialakítani, amelyek nem csak alakilag, formailag léteznek, hanem valóban képesek ellátni a feladatukat.

Ez persze már azonnal megbukik bárhol, ahol a sport és a politika összeér.....hiszen mondaná elnök úr, nem elég, hogy kívülről támadnak minket, még belül is árulókkal vagyunk körülvéve.

Amíg a szurkolók igénylik avagy elhiszik (nem tudom eldönteni melyik az alkalmasabb kifejezés, de még e kettő sorrendjét sem :lol: ), hogy a Barcát állandóan csak támadják, gáncsolni akarják és mindenért a klubon kívüli külső körülmények okolhatók, addig a szurkolók többségének teljesen megfelelő ez a típusú politikusi vezetés.

Nincs nagy esély a változáshoz.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Peter 2025.07.19. 18:59:36-kor.
Atlantis
Capitá del Barça

bence0330 írta:
És kinek a felelőssége például a sportigazgató kinevezése (ja igen, ugye itt is volt már nem egy botrány pl Deco körül...)?
Meg alapvetően a szakmai vezetők kinevezése? Kizárásos alapon Laporta lehet, mert rajta kívül lassan mindenki más lemondott már az eredeti csapatból aki jõtt a választásoknál vele.

Igen, régen is igazoltunk játékosokat feleslegesen sok pénzért, feleslegesen nagy fizuval olyan posztra, ahova nem kellett volna.
Mintha pont ezért tartana most ott a klub anyagilag, ahol. Nem biztos ez a helyes irány, attól még mert régen így volt.

De amúgy még ezeket is mind elnézném neki, mert volt sok jó döntêse is azért. Hibázzon, ember Ő is. Csak aztán vállaja a felelősséget is.

Ne lenne egy gerinctelen hazudozó. Bármit beblöfföl, aztân meg ha nem jön be mutogat egy külső ellenségre, vagy csak csendben marad. Látom ezt eleget a mindennapokban a politikában. A focit követve, főleg egy olyan csapatnak szurkolva, aminek a jelmondata, hogy "Més que un club", nem örömteli ezt látni.

Nem készül el a stadion időben? Rendben, kérjenek elnêzést amiért így alakult, lépjünk tovább, oldjuk meg.
https://www.fcbarcelona.com/en/news/431 ... nouncement
Lát ebben a hivatalos kiírásban bárki is egy bocsánat kérést, amiért Laporta 2 hónapja a Gamper+CampNou kombinációval 'kampányolt'?

Ehelyett ugye az elvégzett munka mértéke volt váratlan. Gondolom útközben lett nagyobb a stadion... :D
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.07.19. 17:01:26

Troym írta:
2025.07.19. 14:13:14
Másik topicban Rashford most kapta meg a Here we Go-t kölcsönbe, ahogy jött Felix és Cancelo, abba ne menjünk bele mennyire jó játékosok, Rashfordtól én is jobbat vártam. Ráadásul Decoval mind.
Ha akarták volna, hoznak 60+ millióért, a regisztrációt valahogy mindig megoldották.
Szerintem ez a legigazsságtalanabb feltételezés, hogy nyomnánk a 100 milliós igazolásokat.
Főleg úgy, sokadszor írom, amióta Laporta az elnök kb. 0 az eladás/vétel aránya. (Amortizációról 100 milliókért bele se férne)
Ahogy írja Bence, ilyen 50+ manapság a piacon már nem nagy pénz a nagy csapatoknál.
A saját nevelések játszatására sem lett volna semmi garancia, maradhatott volna Kessiet, Aubameyang, Bellerint, Alonso vagy Alba, Pique, Busquets stb.
Vagy egy-két 50 milliós igazolás helyett pár Jonny Firpo, amíg volt Grimaldo, Cucurella, Miranda
Troym
Llegenda del Barça

2025.07.19. 14:13:14

Atlantis írta:
2025.07.19. 14:00:35
Csak azért nem 100 millákért igazolunk, mert nincs rá pénz. :D
Ez a kulcsmondat szerintem.
Nincs semmiféle más stratégia az egyesület működtetése kapcsán, mint korábban, csak simán nincs pénz regisztrálni, de még így is kibújik a szög a zsákból, amikor Olmo, Nico, Diaz a célpont, 2022 tavaszán hónapokig Haalandnak, 23-ban Messinek, tavaly és idén Niconak udvaroltak.

A stiklik meg egymás után borulnak a nyakunkba
- 15 milliós Uefa bírság
- 5 milliós bírság Neto állítólagos ingyenes eladása kapcsán
- A vision/studios ügy miatt FFP büntetés
- Olmot csak bíróság segítséggel tudtuk regisztrálni, mert Chris sérülésével sikerült eleve, amikor jött

- Stadion mai hír:
Barcelona are considering starting the season at Montjuïc if Spotify Camp Nou isn’t ready in time. If this plan is confirmed, UEFA rules mean the entire Champions League group stage would also have to be played there. - mundo

Már ott tartunk, hogy BL-ben jövő évig nincs stadion úgy, hogy tavaly november volt a határidő

- Stadioncsúszás miatt egyetlen euró kötbért sem érvényesítettek, cca 250 millióról mondunk le így, mert állítólag napi 1 millió a kötbér, nekünk nem kell

- Népirtó, háborús ország azon a mezen, ahol 15 éve az Unicef volt... (ez a top kedvencem, vagy rendben van, mert épp ma aláírtak valami fegyveresekkel tűzszünetet?)

Az egyetlen szerencséje a vezetésnek az utánpótlás, amihez legkevésbé tudnak nyúlni és kb akadálymentesen üzemel 40 éve. Azért nehogy már bármilyen érdemet tulajdonítsunk Yamal, Cubarsi, Balde, stb kapcsán egy elnöknek, ők akkor is felnőttek volna és játszanak nálunk, ha Gipsz Jakab az elnök.

A cikkek alapján Flick megtalálta a megoldást a szélső és szélsőhátvéd ügyre Torrents és Virgili személyében, idén is onnan érkeznek az erősítések (ami önmagában jó hír), plusz egy támadó középpályás Dro, de ezekben nem látom a sportvezetés jó munkáját.
bence0330

Atlantis írta:
bence0330 írta:
2025.07.19. 12:37:07
A Laporta-féle vezetésre szerintem konkrétan egyik sem igaz. Nem voltak 100 milliós igazolások, sok játékos jön lentről, és a fizetések se horror szintűek "csak" topklub kategória (azért szerintem ezt tartani is kell, ha nem akarunk középcsapattá válni, vonzó célpont kell, hogy legyünk, attól függetlenül, milyen jó a Masia). Gyakorlatilag pont az az irány van, amit kérsz. Szerintem jelenleg a klub identitása (bármilyen korból is számítjuk, legtöbben gondolom a Pep-féléből), abszolút a helyén van. Fiatalok, helyiek, pár igazolással kiegészítve (vagy fordítva, nézőpont kérdése), látványos focival, kupákkal, családias, de azért nem club de amigos hangulattal. Nem is tudom, hova lehetne ezt finomhangolni még, szigorúan ebből a szempontból nézve. Még a nem Barcás edző is gyakorlatilag Barcás stílusú edző.
Egyáltalán nem az az irány van.
Tavaly Olmo erőltetett leigazolása 50+ milláért, miközben azon a poszton ott volt Gündogan kiváló szezonnal, vagy a saját nevelésű Fermin, szintén nagyszerű szezonnal a háta mögött. Egy egész éves szappanoperát megnyerve ezzel.

És nem ez volt az egyetlen ilyen igazolás, amikor a név miatt hoztunk valakit.

A fizetések? Hát nem tudom. Amikor 33+ éves játékosoknak adunk évi 10 millákat, meg 17-18 éveseknek akiknek 1 jó szezonjuk volt. Valamelyik topicban épp erről ment az elmélkedés nemrég, hogy azért nem tudunk eladni, mert mindenki túl sokat keres itt, és máshol csak kevesebbet kaphatna. :D
Fati szerződése is már Laporta munkája volt, alig tudtuk elpasszolni valahova.

Igazából pontosan azt csinálja amit az előző ciklusában is: igyekszik nagyokat durrantani, ami vagy bejön, vagy nem. Szerződések, igazolások, bejelentések, minden. Csak azért nem 100 millákért igazolunk, mert nincs rá pénz. :D
Nálam ez kicsit más kérdés. Olmó leigazolása rettenet hülyeség volt, nem tudom, Decóé, vagy Laportáé, utóbbi végeredményben mindkét esetben felelős. Hiányposztra akartunk igazolni, nem durrantani, aztán valaki megcsinálta ezt a hülyeséget. Más kérdés, az irány szerintem alapvetően maradt. Igazolni azért kell, Pep alatt is kellett, 50 milliósok a mai világban meg semmik. Nekünk nem, de amúgy az már nem egy túl magas ár. Rossz helyre tettük, valakinek a sportszakmai hibája volt, alapvetően a szándék még itt is az volt, hogy oda igazoljunk, ahova nem termelt a Masia épp senkit. Mivel Olmo sokat volt balszélső, azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy annak szerződtettük.

Viszont amikor jobb sportigazgatónk volt, nagyon pengén igazoltunk alatta az egyetlen nyáron, amikor volt rá tényleg lehetőségünk. Csupa hiányposztra, csupa jó játékost. De azért a fél csapat Masiás maradt, máshogy nem is lehetett.

De régen is voltak konstansan külsős igazolások, néha pár mellé is ment belőlük, ez ilyen. Nem véletlen, Pep alatt is Laporta volt az elnök, hasonló most is az elv, valóban, kevesebb pénzből, és kisebb nevekkel, mi Wirtzekért nem tudunk versenybe szállni most.

Fizuknál lehet 1-2 játékosnál mondani, hogy többet keres, mint máshol keresne, talán (persze attól függ, mi az a máshol, meg ingyen érkezett-e). De összességében a fizetések most teljesen rendben vannak szerintem. Semmiképp nincsenek elszállva.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára bence0330 2025.07.19. 14:16:21-kor.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Atlantis
Capitá del Barça

bence0330 írta:
A Laporta-féle vezetésre szerintem konkrétan egyik sem igaz. Nem voltak 100 milliós igazolások, sok játékos jön lentről, és a fizetések se horror szintűek "csak" topklub kategória (azért szerintem ezt tartani is kell, ha nem akarunk középcsapattá válni, vonzó célpont kell, hogy legyünk, attól függetlenül, milyen jó a Masia). Gyakorlatilag pont az az irány van, amit kérsz. Szerintem jelenleg a klub identitása (bármilyen korból is számítjuk, legtöbben gondolom a Pep-féléből), abszolút a helyén van. Fiatalok, helyiek, pár igazolással kiegészítve (vagy fordítva, nézőpont kérdése), látványos focival, kupákkal, családias, de azért nem club de amigos hangulattal. Nem is tudom, hova lehetne ezt finomhangolni még, szigorúan ebből a szempontból nézve. Még a nem Barcás edző is gyakorlatilag Barcás stílusú edző.
Egyáltalán nem az az irány van.
Tavaly Olmo erőltetett leigazolása 50+ milláért, miközben azon a poszton ott volt Gündogan kiváló szezonnal, vagy a saját nevelésű Fermin, szintén nagyszerű szezonnal a háta mögött. Egy egész éves szappanoperát megnyerve ezzel.

És nem ez volt az egyetlen ilyen igazolás, amikor a név miatt hoztunk valakit.

A fizetések? Hát nem tudom. Amikor 33+ éves játékosoknak adunk évi 10 millákat, meg 17-18 éveseknek akiknek 1 jó szezonjuk volt. Valamelyik topicban épp erről ment az elmélkedés nemrég, hogy azért nem tudunk eladni, mert mindenki túl sokat keres itt, és máshol csak kevesebbet kaphatna. :D
Fati szerződése is már Laporta munkája volt, alig tudtuk elpasszolni valahova.

Igazából pontosan azt csinálja amit az előző ciklusában is: igyekszik nagyokat durrantani, ami vagy bejön, vagy nem. Szerződések, igazolások, bejelentések, minden. Csak azért nem 100 millákért igazolunk, mert nincs rá pénz. :D
Peter
Director del Fútbol

2025.07.19. 13:33:20

recrea írta:
főleg, mióta fehérgallérosok fejik.
Milyen fehérgallérosokra gondolsz?
bence0330

recrea írta:
Az elmúlt 10 évben hány BL jött össze a 100 milliós igazolásokkal, a horror fizukkal és a klub eladósításával?

Mióta nincs pénz, valahogy csak előkerült 3-4 klasszis játékos az utánpótlásból, hemzsegnek a tehetségek a korosztályos csapatokban.

Szerintem sok szeretnék (köztük én is) a régi szurkolók közül, ha legalább nyomokban visszatérne a klub identitása, a fiatalok nem is tudják, h eredetileg mit képviselt ez a gyönyörű klub, főleg, mióta fehérgallérosok fejik.

Az imidzs más kérdés, de az a legtöbbek által igazi Barcásnak gondolt identitás most nagyon ott van.
recrea
Llegenda del Barça

FcBarcelona1 írta:
2025.07.19. 07:00:40
recrea írta:
2025.07.19. 02:44:08
Saját nevelésű játékosokkal, 100 milliós igazolások és horror fizetések nélkül.
Nagyon sokan ezt az utat választanák.
Szerintem onnantól kezdve nem jönnének az eredmények, lehet a BL sem. Valószínűleg mi is egy nevelő klubbá válnánk. Fizetéseket nem is tudnánk ilyen magasakat adni, így a jobb játékosok távoznának, már nemcsak a gazdag szakmai sikereket hajtó nagy klubok vannak, hanem a ultra gazdag arab világ csapatai is (Pau Prim, Unai Hernandez)
Valószínűleg inkább egy Athletic Bilbao féle minta lenne a vége (5-10 évente kupa, BL indulás), mint egy Dortmund, Porto, Benfica, ami ennek a szintnek kb. A csúcsa.
Szerk: az lemaradt, hogy abból a bevételből kellene törleszteni a 2+ milliárdos hitelt
Az elmúlt 10 évben hány BL jött össze a 100 milliós igazolásokkal, a horror fizukkal és a klub eladósításával?

Mióta nincs pénz, valahogy csak előkerült 3-4 klasszis játékos az utánpótlásból, hemzsegnek a tehetségek a korosztályos csapatokban.

Szerintem sok szeretnék (köztük én is) a régi szurkolók közül, ha legalább nyomokban visszatérne a klub identitása, a fiatalok nem is tudják, h eredetileg mit képviselt ez a gyönyörű klub, főleg, mióta fehérgallérosok fejik.
FCBsteve
Entrenador del Barça

2025.07.19. 11:06:41

Sonoma írta:
2025.07.19. 10:02:41
FCBsteve írta:
2025.07.19. 08:08:49
900m-1mrd bevétel, fizu keret 450m körül (1st team talán 270m?!).. Ezek alapján kb 450-500m folyik el a klubnál - valószínűleg rengeteg fronton, kontroll nélkül...
Mit tett a vezetőség ennek megfogására? Mutogatnak az aktuális "bad boy" játékosra, aki hol FdJ, hol ter Stegen, hol Fati, stb.

Nyílt kommunikáció hiánya
Pl Laporta és a Messi ügy? Nehogy azt mondjuk már, hogy ez jól volt kezelve. Dehogy, ment a marketing hitegetés, amíg össze nem dőlt az ügy, amikor tényleg "igazolni" kellett volna.
Mennyivel jobb lett volna pár tárgyalási körrel korábban azt mondani, "Leo, apád túl sokat kér, Te és barátaid túl sokat vettetek ki a klubból - nem fér bele" (talán nem ezekkel a szavakkal :mrgreen: ).
Csak hát, jobb hitegetni, hátha valahogy "véletlenül" összejön. Mint a Xavi alatti trófeák, a Flick trófeák, Yamal felemelkedése, a "majd augusztusra összejön az FFP keret valahogy" - amik elfedik a gyenge háttér teljesítményt.
Azért vannak még más költségek is, nemcsak a játékosok fizetése (ami persze a legnagyobb tétel).
Az alkalmazottak fizetése például, de fennt kell tartani a meccs stadiont, az edzőpályákat, az utánpótlást, költség az utazások is, illetve egy sikeresebb szezon után a bónuszok is viszik a pénzt, így nagy hirtelen.

Nem teregeti ki senki a pénzügyi helyzetetét a nagy nyilvánosságnak, főleg nem egy gazdasági cég (mert ugye a Barcelona FC is az). Nem fogod ezáltal helyzeti előnybe hozni a többi klubot, vagy a meglévő/leendő szponzorokat a rossz pénzügyi helyzet miatt elriasztani.
Minden rossz passzban lévő vállalatnál megy a sumákolás, ez nem egyedi eset.
Ami a Messi ügyet illeti, Laporta (belelátva a pénzügyi helyzetbe) az elejétől fogva tudta, hogy nem tudja megtartani Messit, ez utólag kiderült. Laporta azzal is tisztában volt, hogy a szurkolótábor Messi megtartását akarja mindenáron, így ment a színház.
Ilyesfajta őszinteség amit te kérsz ezen a szinten nem nagyon létezik, plusz tartani lehetett attól, ha ezt elmondja Messi papának, megy és telekürtöli ezzel a sajtót.
A pénzügyi beszámoló publikus, több száz oldal, ott vannak részletek - ha konkurens akárkit nagyon érdekelne, legalábbis kategóriák szerint.
Sumákolni meg lehet próbálni, de ott a Liga FFP, Fifa, adóhatóság és szembejön a realitás - és akkor fájni fog (157m áleladás esete, stadion felújítás csúszások, Fifa büntetés, stb)

Ami pl a Negreira ügyből kiderült, iszonyatos pénzek mennek el kérdéses célokkal/eredményekkel.
A klub egy "szociális intézmény", tagok/rajongók "önként adott" pénzét éli fel - ekkora költség tételek mellett pár százalékos megtakarítás is 10 millió eurókat jelentene. Milyen jól jönne ez most FFP oldalon...

Kellene hozzá egy átfogó átvilágítás, jópár kellemetlen egyeztetés nagybefolyású beszállítókkal, stb - egyszerűbb emelni a szerződéseket az inflációs mértéknek megfelelően, fizetni tucatnyi baráti szakértőt, megfigyelőt mindenfélére.
Sonoma
Capitá del Barça

2025.07.19. 10:02:41

FCBsteve írta:
900m-1mrd bevétel, fizu keret 450m körül (1st team talán 270m?!).. Ezek alapján kb 450-500m folyik el a klubnál - valószínűleg rengeteg fronton, kontroll nélkül...
Mit tett a vezetőség ennek megfogására? Mutogatnak az aktuális "bad boy" játékosra, aki hol FdJ, hol ter Stegen, hol Fati, stb.

Pl Laporta és a Messi ügy? Nehogy azt mondjuk már, hogy ez jól volt kezelve. Dehogy, ment a marketing hitegetés, amíg össze nem dőlt az ügy, amikor tényleg "igazolni" kellett volna.
Mennyivel jobb lett volna pár tárgyalási körrel korábban azt mondani, "Leo, apád túl sokat kér, Te és barátaid túl sokat vettetek ki a klubból - nem fér bele" (talán nem ezekkel a szavakkal :mrgreen: ).
Csak hát, jobb hitegetni, hátha valahogy "véletlenül" összejön. Mint a Xavi alatti trófeák, a Flick trófeák, Yamal felemelkedése, a "majd augusztusra összejön az FFP keret valahogy" - amik elfedik a gyenge háttér teljesítményt.
Azért vannak még más költségek is, nemcsak a játékosok fizetése (ami persze a legnagyobb tétel).
Az alkalmazottak fizetése például, de fennt kell tartani a meccs stadiont, az edzőpályákat, az utánpótlást, költség az utazások is, illetve egy sikeresebb szezon után a bónuszok is viszik a pénzt, így nagy hirtelen.

Nem teregeti ki senki a pénzügyi helyzetetét a nagy nyilvánosságnak, főleg nem egy gazdasági cég (mert ugye a Barcelona FC is az). Nem fogod ezáltal helyzeti előnybe hozni a többi klubot, vagy a meglévő/leendő szponzorokat a rossz pénzügyi helyzet miatt elriasztani.
Minden rossz passzban lévő vállalatnál megy a sumákolás, ez nem egyedi eset.
Ami a Messi ügyet illeti, Laporta (belelátva a pénzügyi helyzetbe) az elejétől fogva tudta, hogy nem tudja megtartani Messit, ez utólag kiderült. Laporta azzal is tisztában volt, hogy a szurkolótábor Messi megtartását akarja mindenáron, így ment a színház.
Ilyesfajta őszinteség amit te kérsz ezen a szinten nem nagyon létezik, plusz tartani lehetett attól, ha ezt elmondja Messi papának, megy és telekürtöli ezzel a sajtót.
FCBsteve
Entrenador del Barça

FcBarcelona1 írta:
2025.07.18. 13:47:01
Troym írta:
2025.07.18. 13:25:11
Számokat nem írok. Azt kell megérteni, hogy mind összefügg.

Gazdaságról sokat írtam, de hozzáveszeszem 1 milliárd körül a bevétel, jövőre elvileg átlépi, lassan (valamikor) kész az új stadion, ami dob rajta, csökkent a bértömeg 150+ millióval, nemrég írtam, Lewy távozása után elvileg Yamal lesz a legtöbbet kereső 16 millió alappal, legutóbb (Bartomeu)szerintem ez középmezőny, ahol csak Messi 80+
Pozitívra váltott a hitelminősítés
Elvileg 2. éve lesz működés profit
Gazdaság???
Megint egy 100m-s karral lenne pozitív a mérleg...
Holott ezen kiemelt fizetések többszöröse megy el ilyen- olyan módon - ügynök Nike deal-hez, "trusted advisor" játékos egyeztetéshez, biztos van még vagy 1000 kreatív mód, a különböző szinteken.
Egy kemény és átlátható pénzügyi hozzáállással, gazdálkodással biztos lehetne fogni a kiadásokon -- mindezt a mostani sport teljesítmény megtartása mellett, mert nem ezen múlna. Csak sok ember érdekét sértené így vagy úgy.

A stadion kommunikáció
Egy vicc, de nagyon rossz fajta.
Nincs egy komoly szakember, aki egy projekt terv alapján nyomon tudná követni, hogyan halad az építkezés a tervekhez képest??? Nagyon nehezen hihető, vagy rendkívül amatőr...
Már tavaly ősz óta kellene látni a fő mérföldköveket, aszerint tervezni!

Laportáék döcögve indultak, voltak biztató jelek és gondolatok, hogy elmehet ez a jó irányba - de csak a korábbi mutyizásba fullad(t) az eddigi teljesítmény.
(Nálam ez kb Lewy fizetési struktúrájának kiderülésekor lepleződött le - amikor elnökünk nagyon "szembement" saját szabályaival)
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.07.19. 07:00:40

recrea írta:
Nagyon sokan ezt az utat választanák.
Szerintem onnantól kezdve nem jönnének az eredmények, lehet a BL sem. Valószínűleg mi is egy nevelő klubbá válnánk. Fizetéseket nem is tudnánk ilyen magasakat adni, így a jobb játékosok távoznának, már nemcsak a gazdag szakmai sikereket hajtó nagy klubok vannak, hanem a ultra gazdag arab világ csapatai is (Pau Prim, Unai Hernandez)
Valószínűleg inkább egy Athletic Bilbao féle minta lenne a vége (5-10 évente kupa, BL indulás), mint egy Dortmund, Porto, Benfica, ami ennek a szintnek kb. A csúcsa.
Szerk: az lemaradt, hogy abból a bevételből kellene törleszteni a 2+ milliárdos hitelt
recrea
Llegenda del Barça

FcBarcelona1 írta:
2025.07.18. 12:01:14
.
Nekem sem tetszik ez a "Perez lite" irány a megfelelő anyagi és politikai háttér hiányában, de nem látom, hogy hogyan lehetne ezt jól csinálni a másik feljebb írt 2 lehetőség nélkül.
gránit
Director del Fútbol

2025.07.18. 13:52:03

Sportszakmai oldal nálam 9-es. Egy majdnem tökéletes szezont futottunk, a BL-győzelemmel lett volna 10-es, amit viszont a kapusposzt komolyan nem vétele miatt buktunk. De csak egy pontot vonok le, mert ezzel együtt tripláztunk, és a BL-győzelemhez is közel voltunk. A kosárcsapat sajnos még inkább megsínyli a pénzügyi nehézségeinket, sajnos rajtuk csattan leginkább az ostor, őket rendesen kivéreztetik, Mirotic-ot és Jasikevicius-t is beáldozták, de azért azon a fronton is tartjuk magunkat. Alapszakaszban 5. helyen a EuroLeague-ben, a rájátszásban hajszálnyira a Final 4-tól, talán még erőn felül is teljesítettek.

A sportszakmai oldalra adott alacsony pontszámok nyilván azért vannak, mert sokan nem csak a labdarúgást követik, hanem a többi szakosztályt is. Én vajszívű vagyok, de a kosárcsapat kivérezetését sokan nem bocsátják meg, és más klubok a miénknél is kisebb költségvetéssel igazoltak jó játékosokat az elmúlt években.

Gazdasági oldal 2. Elképesztő pénzszórás a stadionprojekttel is, amikor egyébként is nyakig el vagyunk adósodva. Először 1-et adtam, de legyen 2, mert azért ezen a téren már olyan szinten fejünkbe vettük a vesztes mentalitást, hogy lennének bőven, akik csődbe vinnék a klubot. Az lenne az 1.

Social 1. Ködösítés, az egész Barca-közösség folyamatos áltatása, átverése, hülyének nézése. A klub továbbra is úgy működik, mintha a vezetőség tulajdona lenne, bár ez ellen a socióknak is tenni kellene, nem csak várni tátott szájjal a sült galambot. Teljes átláthatatlanság, ködösítés, folyamatos hazudozás, így ez 1.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.07.18. 13:47:01

Troym írta:
Számokat nem írok. Azt kell megérteni, hogy mind összefügg.
Írok pékdát. Flick, szakmai stáb, fizikai felkészítők elsősorban Laportának és Deconak köszönhető.
Bármennyire is nem kedvelem Decot, nem is tartom alkalmasnak (ilyen körülmények között milyen komoly szakember jönne, Alemany (is)úgy néz ki megy az arabokhoz) végre átigazolasok terén is próbálunk jó, tehetséges játékosokat keresni (mindenki számára szubjektív, nekem Nico, Grimaldo, Dumfries, Cancelo, Simons, Zaragoza jó, lehet neked nem). Luis Diaz lehetne az új Ronaldinho (nem fogjuk megtudni, Bild szerint 70+ ár és 14+ fizetést ajánl a Bayern)
Vele kapcsolatban olvastam, hogy azért nem akarja Nicot, hogy ne legyen club de amigos 2, és Leaot rég elvetette, mert lusta és nem megfelelő a viselkedése, rombolná a csapat morálját (mind2 barcauniversalon)

Gazdaságról sokat írtam, de hozzáveszeszem 1 milliárd körül a bevétel, jövőre elvileg átlépi, lassan (valamikor) kész az új stadion, ami dob rajta, csökkent a bértömeg 150+ millióval, nemrég írtam, Lewy távozása után elvileg Yamal lesz a legtöbbet kereső 16 millió alappal, legutóbb (Bartomeu)szerintem ez középmezőny, ahol csak Messi 80+
Pozitívra váltott a hitelminősítés
Elvileg 2. éve lesz működés profit

Social passz. Szerintem ha sokak által elvártan átlátható lenne már rég földbe állt volna a klub :)
bence0330

2025.07.18. 13:29:53

Kírhatná itt is az oldal, szerintem eleve interaktívabb lehetne, egy ilyenhez meg nem kell nagy plusz meló (de nyilván nem akarom megmondani társadalmi munkásoknak, mit csináljanak, meg mit nem).

Részemről sportszakmai lenne 8, gazdasági 8 (ha nem ismerném az előzményeket, rosszabb lenne, de azzal árnyalva ennyi), social alatt mondjuk nem tudom pontosan, mit értünk, mi kerül alá, de mondjuk amit én értek alatta, az 4, szerintem kicsit túltolja a madridellenességet, és sokat kamuzik, még akkor is, ha általában szerintem célja van vele. A médiát szerintem nem ő gerjeszti.
Troym
Llegenda del Barça

FcBarcelona1 írta:
2025.07.18. 12:35:09
https://www.mundodeportivo.com/futbol/f ... ocios.html
MD-n pont fent van egy értékelés.
Igaz csak 300 sociot kérdeztek meg.
A hozzászólásokat olvasva szerintem itt a fórumon mind a három témában (sportszakma, gazdaság, social) átlag 1,5 ponttal magasabb értékelést kapnának Laportáék.

Nálam sportszakma 8 (Flick és nem Decoék miatt)
Gazdaság 3
Social 4

Kongó, mint mezszponzor kb fél pont - 1pont mínusz mind gazdaság, mind social téren.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.07.18. 12:35:09

https://www.mundodeportivo.com/futbol/f ... ocios.html
MD-n pont fent van egy értékelés.
Igaz csak 300 sociot kérdeztek meg.
Mondjuk ott is elég kritikusak az emberek, ki adott 1-es értékelést az idei sportszakmai oldalra? :)
Szerk:ok, bővült a cikk,
https://www.mundodeportivo.com/futbol/f ... flick.html
https://barcauniversal.com/record-sales ... -24-hours/
Mondjuk a mezek eladásának összegéből szerintem csak töredéke a Barca része, de gondolom minden más a BLM bevételeit növeli
gránit
Director del Fútbol

2025.07.18. 12:07:00

Véleményem szerint Andrisnak igaza van abban, hogy aki hurráoptimista módon felül Laportáék kommunikációjának, azzal tényleg a bolondját járatják. A Nike-szerződés története is úgy el lett nyújtva, mint a rétestészta. Ez a stadionügy is pont ilyen. A nem szavahihető emberrel pedig az a gond, hogy még akkor is kételkedhetünk a szavában, ha igazat mond. Nem lehet komolyan venni semmit a szájából, mert ezerszer a bolondját járatta a szurkolókkal. A legbölcsebb, ha a vezetőség ezek után inkább nem mond semmit. Majd elkészül a stadion, ha elkészül, nem kell még huszonötször átverni a culékat.

Az önkormányzatra meg úgy mutogassunk, hogy neki köszönhetjük, hogy az elmúlt szezonokban volt hol lejátszanunk a hazai meccsekeinket. Abszurd, ha ezek után ők az új ellenségkép, és őket hibáztatjuk, amiért ezer éve húzódik az újabb szappanoperánk. Iparkodjon a kivitelező, haladjon a munkával. Mert ha költöznünk kell az olimpiai stadionból, és nem lesz addigra átadható állapotban a Camp Nou, az gáz lesz.
Andris írta:
2025.07.18. 09:50:52

4. 4,5 év alatt kb egyetlen jelentősebb kerettagunk, játékosunk sem tudott maradni/távozni/hosszabbítani anélkül, hogy előtte hónapokig ne legyen borzalmas, de minimum erős kétségeket ébresztő sajtó és közösségimédia aláfestés, holott ezek mind könnyedén megelőzhetőek egyetlen rövid, velős, 3 mondatos hivatalos közleménnyel (más néven transzparenciával, meg a saját becsben tartott játékosaink alapvető megvédésével/tiszteletével).
Raphinha, Yamal, Pedri hosszabbítása is csendben lezajlott. Martinez, Gavi indokolatlanul nagy fizetést kaptak, de ha a hosszabbítás körülményeit nézzük, az ő hosszabbításuk is szappanoperaszerű huzavona nélkül lezajlott.
FcBarcelona1 írta:
tagdíj befizetését kérni.
Van tagdíj, évente 219 euró.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

Andris írta:
2025.07.18. 09:50:52
de minimum erős kétségeket ébresztő sajtó és közösségimédia aláfestés, holott ezek mind könnyedén megelőzhetőek egyetlen rövid, velős, 3 mondatos hivatalos közleménnyel (más néven transzparenciával, meg a saját becsben tartott játékosaink alapvető megvédésével/tiszteletével).
Ezekkel nagyjából egyetértek.
Ezt hagyom csak benne. Nekem is elegem van az ígérgetésből, de kb. annyi jut erről eszembe, hogy a szegény ember max ígérgetni tud, jelen esetben én ha a klub hasznára válik, nőnek a bevételek, jönnek a szponzorok, eredmények, akkor elnézem, még ha a klub hírnevének a rovására is megy.
Akik kritizálják a vezetést, teljesen jogosan teszik, lehet valakinek több, valakinek kevesebb fér bele.
Azt is megértem, ha többen elsősorban a belső tényezőket veszik figyelembe és nem a külsőket, de nekem abból már nagyon elegem van, hogy másoknak pedig mindent lehet, itt konkrétan igaz ez a stadionba való visszaköltözésre, de vehetjük az FFP-t, (nem csak La Liga, City, PSG, MU stb.) vagy a nyomásgyakorlást a bírókra, az érdekek (pártos) érvényesítését.
Nemrég olvastam egy másik fórumon, hogy hová jutottunk onnan, hogy nincs szponzorunk, most pedig lassan mindenkivel szerződést kötünk.
Nekem sem tetszik ez, de hogy tudná felvenni a versenyt a tulajdonosokkal rendelkező klubokkal a Barca?
Szerintem 2 lehetőség lenne, amibe persze soha nem mennének bele a sociók, vagy eladni a klub egy részét, vagy tagdíj befizetését kérni.
Nekem sem tetszik ez a "Perez lite" irány a megfelelő anyagi és politikai háttér hiányában, de nem látom, hogy hogyan lehetne ezt jól csinálni a másik feljebb írt 2 lehetőség nélkül. Nem látom a megfelelő embereket sem az elnökjelöltek között.
Válasz küldése