FC Barcelona - Csapat, taktika, felállások

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.07.10. 22:24:01

gránit írta:
2025.07.10. 21:34:28
Nyilván kellenek szélsők is, egy olyan csapatot, amelynek nincsenek szélsői, körbefutnak. Abidal is szélső volt. Dani Alves is szélső volt.
Ők szélső bekkek. Persze, az minden felállásban is van, ez alap, csak 3-5-2-ben általában kicsit kevesebb védőmunkával.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Troym
Llegenda del Barça

2025.07.10. 22:12:13

Anno az olaszoknál több helyen is, de amire konkrétan emlékszem Ancelotti és a Milan esetén volt 4-3-2-1 felállás, ahol a két támadó a középcsatár mögött nem szélen, hanem beljebb játszott. Ehhez használt bitang jó szélsővédőket, mint Maldini és Cafu, de Seedorf és Kaka egészen eredményes volt Inzaghi mögött.
Ilyet itt is lehetne, ha Yamal és Raphinha beljebb húzódik, futkározzon a szélen Balde és Dumfries és még Lewának is hasznát vennénk a lesipuskás szerepben.
A másik kulcsa a sikernek egy "Pirlo" lenne, nálunk Pedri. mellé két rombolni is képes középpályás, mint Casado és Bernal.
gránit
Director del Fútbol

2025.07.10. 21:34:28

PR42 írta:
2025.07.10. 21:26:22
Hogy lehet azonos információkból teljesen más következtetésekre jutni? :D
Úgy, hogy te egyetlen dologhoz ragaszkodsz. Hogy a illető játszik olykor a szélen is.

Messi sosem volt szélső. Egy idő után CR sem. Befelé mozogtak, az átlagos elhelyezkedésük nem a vonal mellett volt. Az, hogy olykor kintebb léptek, lehetséges. De nem ott töltötték a mérkőzéseiket. Beckham a szélső. Dani Alves a szélső. Abidal a szélső. Balde a szélső. Rivaldo nem volt szélső csak azért, mert olykor Ronaldo vagy Kluivert oldalán játszott, nem pedig teljesen a pálya geometriai közepén. Ennyi erővel Pedri meg Casadó is szélsők lennének.

Egy szép elemzés arról, miért kellene Yamalnak bentebb játszania:

https://www.goal.com/en/lists/lamine-ya ... e278a9c0d3
PR42 írta:
Szerintem az hogy Yamal van előrébb és Raphinha mögötte az nem valami jó.
Elfogadom a véleményedet. Szerintem bitang jó lenne. Raphinha szemben a kapuval, hihetetlen potenciál van ebben. Ahogy az Inter ellen tette. Szemben a kapuval, rátűzte, bombagól. Sokkal több ilyet látnánk tőle, ha nem olyan szögben játszana a kapuhoz képest, mint a 3-1-es támadófelállásban. Hozzáteszem, hogy ki van ki előtt, legfeljebb a stúdiós rajzolgatásokban lényeges, a mérkőzés folyamán rengeteg helyváltoztatás van, azért a labdarúgás nem egy olyan statikus játék, hogy mindenkinek ott kell tartózkodnia, ahová a beszélgetős műsorokban berajzolták őket.

Nyilván kellenek szélsők is, egy olyan csapatot, amelynek nincsenek szélsői, körbefutnak. Abidal is szélső volt. Dani Alves is szélső volt. Maxwell is szélső volt. Van Bronckhorst is szélső volt. Amit én állítok, hogy a leggólerősebb játékosokat ne a szélre toljuk ki, és Yamal sokkal inkább a vonalhoz kötötten játszik, mint Messi vagy Henry.
PR42
Jugador del Barça

gránit írta:
2025.07.10. 20:48:14
Bingó. És ezzel alá is támasztod, amit írok. Amikor Ferguson felfedezte, hogy ez az ember tud gólt lőni, rögtön kiszedte a beckhami szerepkörből. Aki tud gólokat lőni, azokkal felesleges ilyen szerepkörben pazarolni.
Hogy lehet azonos információkból teljesen más következtetésekre jutni? :D

CR pont azt jelenti hogy amíg nem volt érett a játéka addig hagyták a szélen, és csak később lett egyre centrikusabb.
A Madridban már bőven tudták hogy tud gólt lőni aztán mégis szélső volt.
CR a MUban mindig szélső volt. Pozijában nem hiszem hogy nagy változás volt. Abban hogy milyen mozgásokat csinálnak, abban lehetett változás. Középen Rooney és Tevez játszott az utolsó szezonjában is. Yamal már most is gyakran kavarodik középre, pl amikor kintről fut befelé, várva Lewy által lepörgetett labdákat. Ilyenből lőtt egyenlítő gólt a Realnak is idén.
Ő már most is belefelé húz, csak a vonalról indul.

Szerintem nem alátámasztom amit írtál, hanem megcáfolom.

Szerintem az hogy Yamal van előrébb és Raphinha mögötte az nem valami jó.
Akkor már inkább próbálnám Raphinhát kiugratni és Yamalt hagyni 10-esben.
A legfontosabb akkor is az lenne amit írtam, hogy szélre akkor is kell ember. Az lehet felfutó védő, csak akkor létszámban védekezésben nem leszünk meg.

Szóval nem rossz az ötlet, de pár év és pár százmillió euró kellene hozzá és úgy megvalósítható.
Jelenleg nem látom értelmét.

Az hogy szerinted így a szélsők kevésbé gólerősek az igaz, de megint csak sarkítva van.
Mihez képest? Mi egy középrehúzott szélsővel játszunk és egy vonalszélsővel (aki igazából így is sokszor jön középre). Ez szerintem jó egyensúly.

Lehetne teljesen másolni a PSG-t, de ahhoz a PSG büdzséje kell.
bence0330

2025.07.10. 20:55:37

Na igen, minden csapat, aki BL-t nyert az elmúlt jó sok évben, szélsőkkel játszott. Szerintem az utolsó RM győzelem lehet kivétel, de Ancelottinál szerintem ez mindegy, fekete mágiával nyertek akkor is, meg előtte két szélsővel játszva is még Benzema idején. :) Meg az is inkább egy hibrid rendszer volt, sok esetben Bellingham árnyékék két brazillal az oldalán, de ez még belefér abba, amit mondasz. Ezen kívül PSG, City, RM, CFC(ők asszem 3-4-3-al?), BM, Pool, stb, rendre két szélsős, három támadós rendszerrel nyertek. Akik úgy tényleg dominálták a világot, pláne, mi, PSG, BM, City, ez a négy csapat nyert úgy szerintem BL-t az elmúlt 10 évben, akik úgy tényleg megérdemelten végigverték a mezőnyt, minde teljesen tiszta 3 támadós rendszer volt, két szélsővel, egy centerrel/árnyékékkel.

A 4-2-3-1 meg szerintem a legmodernebb rendszer, meg általánosan is annak van tartva. Meg könnyű az átjárás a 4-3-3-ban, alapvetően szerintem csak a középpályás állománytól függ, ha nincs igazi 10-es, és van egy olyan mélységi középpályás, aki egyedül megoldja, akkor az előnyösebb, de ez a ritkább eset, igazi top klasszist kíván oda (bízzunk Bernalban), meg hát nálunk van egy halom 10-es.

1, talán 2 csapat van az élcsapatok közül, akik 2 centeres, klasszikus szélső nélküli felállással nyomják, jellemzően defenzív csapatoknak is tartjuk őket, akik jók, de BL-t nem nyertek 15 éve. Inter (ők se 4-4-2-vel), és az ATMA. Atma 4-4-2 lehet, de ők is alapvetően már egy ideje két szélsővel nyomják, támadó 4-4-2-ben. Én nem mondom, hogy ez ne jöhetne szóba, de ugyanúgy hiányozna hozzá 2-3 szélső a keretből, és Flicknek esze ágában sincs ezt nyomni.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
gránit
Director del Fútbol

2025.07.10. 20:48:14

Peter írta:
2025.07.10. 16:49:28
Semmi baja nincs sem a játékrendszernek, sem a dns-nek....ez mind kamu és mellébeszélés
Teljesen egyetértek. A Barca DNS-nek sosem lesz semmi baja, csak a megfelelő emberek kellenek hozzá. És miközben Barcelonában a Barca DNS-en gúnyolódtak, Luis Enrique megvert minket az élő és létező Barca DNS-sel.

Szerintem Flick sem távolodott el ettől olyan nagyon, bár megértem azokat, akiknek hiányoznak az egyérintős, körömpasszos játékok. A mélységi kiugratások viszont visszatértek, ami az én szememnek nagyon kedves. Casadó például meglepően jól tolja ezeket (legalábbis nekem meglepő volt, hogy már az első szezonjában az első osztályban ennyire magabiztosan játszott).
PR42 írta:
2025.07.10. 20:10:10
Én gyakorlatban több 3 támadós rendszer variációt láttam mint a többi rendszert összesen.
A másik topikban, ahol ezt fejtegettük, pont a 4-3-3-as rendszert méltattuk, és hogy a Pep-féle felállás egyáltalán nem elavult, ahogy a 4-4-2 sem, ma is játszanak csapatok 4-4-2-ben. Semmi nem avult el, a megfelelő játékosokat kell megtalálni hozzá.

Nekem a 3-1-es támadófelállás nem annyira tetszik, mert az összekötők kisodródnak a támadások epicentrumából. Fizikailag sem tűnik a leoptimálisabbnak, persze lehet eredményes a megfelelő játékosokkal.
PR42 írta:
Amit leírsz nem értelmezhető számomra.
Yamal - Raphinha elől akkor?
Lewandowski Yamal
Raphinha

Felőlem mindkét oldalt eláraszthatjuk szélsőkkel, csak a gólerős embereinket ne rakosgassuk ki a szélre.
PR42 írta:
Annó CR is szélső volt a MU-ban 4-4-2ben.
Bingó. És ezzel alá is támasztod, amit írok. Amikor Ferguson felfedezte, hogy ez az ember tud gólt lőni, rögtön kiszedte a beckhami szerepkörből. Aki tud gólokat lőni, azokkal felesleges ilyen szerepkörben pazarolni.
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára gránit 2025.07.10. 21:04:01-kor.
PR42
Jugador del Barça

gránit írta:
2025.07.10. 11:20:19

Nem vagyok egy szélső igazolása ellen, de nem is tartom feltétlenül szükségesnek. Dumfries szerintem jó megoldás lenne egy teljes szerkezetváltás felé. De enélkül is működne Yamal beljebb tolása. Gyerekkoromban gyakorlatilag mindenki 4-4-2-t játszott, és nem emlékszem ilyen bontogató emberekre. Kell bent kent góllövő, add be nekik és belövik. Szinte mi voltunk az egyetlenek, akik három támadóval álltunk ki, Rivaldo le is lépett, mert nem akart kitolva játszani. Messi volt az, akinek nagyon feküdt az a poszt, Henry is megbirkóztott vele (bár a pályafutása nagyrészét ő is 4-4-2-ben játszotta le, nem emlékszek, ki volt a bontogató ember a világbajnok és európabajnok francia válogatottban, amikor Trezeguet-vel voltak elől párban), de nem igazán szerette. Azóta azt gondoljuk, hogy ezt kell erőltetnünk, de Messiből csak egy van, és ő is inkább középen szeretett játszani.

Felőlem jöhet szélső, de nem is tartom létszükségletnek. Tegnap is megmutatkozott, hogy aranyat ér, ha egy villámgyors és gólérzékeny játékos azonnal kapura tud törni, ha az ellenfél lyukat hagy a védelemben egy hiba után. Nagy húzás volt Luis Enrique részéről.
Ribery - Bárki - Robben

CR - Benzema - Bárki

Bárki - Bárki - Messi

Bárki - Messi - Bárki

Grealish - Haaland - Silva

Martinelli - Bárki - Saka

Kvaradona - Dembelé - Doué/Barcola

Coman - Lewy - Gnabry/Sané

Mané - Firmino - Salah

Én gyakorlatban több 3 támadós rendszer variációt láttam mint a többi rendszert összesen.
A 4-4-2 amire te gondolsz egy elmúlt korszak relikviája.
és akkor még a válogatottakat nem is vettem ide.

Amit leírsz nem értelmezhető számomra.
Yamal - Raphinha elől akkor?
Vagy Raphinha - Lewy - Yamal - Ferran , 2 szélső 2 center?
Mint annó Pires - Henry - Bergkamp - Ljunberg?
Mondjuk ebben pont van szélső, meg volt mindig is..

Annó CR is szélső volt a MU-ban 4-4-2ben. Tehát akkor is volt bontogató szélső, meg góllövő is középen.

Nem is értem mire gondolsz, de ez már korábban is kiderült amikor szélső igazolás nélkül vetetted fel ezt az egészet.

Majd gondolom Pedri Gavi vagy Fermin játszik szélsőt, középen Yamal, hátulról Dumfriessel támogatva. Hát na, nem logikus. Igazából pont nem maximalizálja senkinek se az előnyeit.

Miért?

1. Yamalnak terület kell.
2. Yamal a lábához várja a labdát, szeretné azt úgy megkapni hogy egyből indítani vagy cselezni tudjon a kapu irányába.
3. Aki középen játszik, az szinte minden esetben háttal a kapunak, fejjel a saját védői felé nézve várja a labdát, és ebből kell lekészítenie egy érintésből, vagy esetleg lefordulnia. Erre Lewy meg Ferran jó, Yamal pedig pazarlás.
4. A keretünk nem elégséges megvalósítani, mert nincs senki aki átvegye Yamal mostani szerepét. Nem a poziját, a szerepét. Azt a szerepet hogy ki cipeli a labdát, ki ad bal lábbal jobbról befelekanyarodó indításokat és beadásokat, ki képes presszing esetén csellel labdát tartani stb... Dumfries az nem ez. Bárki akit kitolnál oda akár bontogató címszóval, akár vonalszélsőként, akár középpályásként nekem mindegy minek nevezzük de senki se lenne erre képes.
5. tehát ha lenne 4 Yamalunk akkor könnyű lenne, ha meg van 1, akkor ő játszon ott ahol a többieket kimaximalizálja, illetve ahol ő is hatékony. Középen nem lenne hatékony, mert az erényeit nem tudná villogtatni. Lehet hogy mire is 27 lesz mint Dembelé addigra majd talán. Addig meg emészthetjük a Sommerbe lőtt ziccereit. Mintha annó a suhanc Dembelé hasonló ziccert lőtt volna a Liverpool kapusba. Mintha a korral érne a játékos kapu előtti higgadtsága?
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.07.10. 18:10:38

bence0330 írta:
2025.07.10. 14:11:29
Szerintem a kapusposzton nem a cserével volt baj, pláne nem tavaly, jó ha egy csapatnak van Tek szintű cseréje, szerintem simán top3 cserekapus a világon. Én 21-2 körül elküldtem volna Stegent, az első, de legkésőbb a második horror szezonja után (igazából már Bravóval szemben sem tartottam volna meg, de az abszolút védhető, kor is faktor volt). A kezdő kapusunk nem volt sem jó, sem elérhető évek óta. Ezzel volt a gond.

Neto sem volt rossz kapus, eligazolása után egy PL középcsapatban volt kezdő. Ez egy elég jó csere szint, máshol sincs jobb. Persze az megint más kérdés, hogyha egy cserekapustól remek védési mutatók mellett még azt is várjuk, hogy labdazsonglőr legyen, akkor... kezdőkapust keresünk. Senki ilyen nem jönne cserének, sehol nincs ilyen, vagy csak iszonyú ritkán. Nála is az volt a gond, mikor azt vártuk el tőle, hogy Iniesta szinten kezdelje a labdát, ez nem ment neki, elment az önbizalma, kapta a sarat, vége volt. Sok játékosnál volt ez, nem csak kapusoknál, hogy nem igazítottuk a skilljeihez a szerepkörét, Flick ebben komoly megújulást hozott.

Talán a Penás év volt az egyedüli, amikor nem volt jó cserekapusunk, de azért őt is bőven lehúztuk, a fentiekkel, idén már kb megütötte a cserekapus szintet, még ha nem is a jobb félét. De ja, ő nem volt jó, persze akkor mást se tudtunk igazolni, nem csak kapust.

Eleve ha egy jó, bevethető, nem sérülékeny kapusunk van, akkor a cserekapus tényleg cserekapus lesz, és nem kezdő. Tek annak sem volt rossz, de azért annak nem is volt elég jó.
Áthozom.
Egyetértek. Tudom sokan nem szeretik a statokat, de én mindig azt mondom, hogy a whoscored értékelés és statok megteszi egy alapnak, ha össze tudunk hasonlítani.
Neto Valencia 6,80-6,7 Bournemouth 6,76-6,73 inkább a 6 millió körüli fizetésével voltak bajok csere kapusként (Pena bérét hozzá képest kellene hasonlítgatni és nem a La Liga kapusaihoz, linkeltem Lunin, Musso fizetését, és ehhez kalkulálni Stegen állítólagos 6 milliós fizetését-mind Capology)
TEK 6,66 bajnokság, BL 6,71 Juve 6,7
Stegen 6,46 idén, 6,8 tavaly, 6,85 a bajnokságban, BL-ben viszont (idén csak 1 meccs, nem mérvadó) 6,61 tavaly, tavalyelőtt 6,31, azelőtt 6,41
Joan Garcia ugye csak idén értékelték, csak a bajnokságban, 6,91
gránit
Director del Fútbol

2025.07.10. 14:29:12

Azt nem szabad elfelejteni, hogy lendületet nem csak szélről lehet venni. Ha Henry vagy Sevcsenkó meg tudta oldani, akkor Yamal is meg tudja oldani. Ha valaki, akkor ő meg tudja oldani. A feladatot meg pont azokra kell bízni, akik meg tudják oldani. Nyilván valószínű, hogy marad ott, ahol van, véleményem szerint így mindig limitálva lesznek a lehetőségei. Egyébként pont egy Dani Alves-típusú játékos adná meg erre a lehetőséget. Messi sosem játszott ennyire a vonalhoz kötötten, mint Yamal. Ehhez képest Yamal horizontálisan kb ott játszik, mint anno David Beckham. Biztos van valami oka, lehet, hogy fél, lehet, hogy félti a lábát, a mai futballban nem is csodálnám.
Chino
Llegenda del Barça

2025.07.10. 14:17:51

Yamal középre tolása szerintem hatalmas lábon lövés lenne, főleg ha a másik oldalon sincs olyan aki széthúzza a területet, kívülről befelé törjön. Semmi területe nem lenne gabalyodhatna a védőkbe, akár van Dumfries akár nincs. Kell terület, hogy 1vs1-ben, 1vs2-ben be tudjon törni és helyzetbe kerüljön, gólpasszokat adjon. Pont a legerősebb skilljét vennénk el tőle, a betömörülő védelem megenné, bármilyen jól is cselez. Arról nem beszélve, hogy már csak a jelenlétével kivesz embereket a védelemből. Az eredményessége pedig nem hiszem, hogy annyival jobb lenne, sőt! Így is bőven megvoltak a lehetőségei, ha csak az igazán nagy helyzeteket, ziccereket nézzük simán hozhatott volna egy 35/15-ös szezont. A befejezései terén maradt el igazán az elittől. Raphinha azért zárt annyi góllal amennyivel, mert ő ezeket többnyire könyörtelenül bevágta.
A legnagyobb problémánk mindig is a buszozással volt, leginkább Messi távozása óta, de idén ebben is rengeteget léptünk előre, mert már nem volt elég középen felhúzni a falat az ellenfélnek, mert volt egy Yamalunk szélen.
A háromvédős rendszert én azért sem tartom valószínűnek, mert Flick még csak hasonlót sem próbált, pedig akár Baldéval is kísérletezgethetett volna, Raphinhát középen (ahogy Olmot) pedig többször is betolta, még annak ellenére is, hogy alapvetően nem is volt aki pótolja. Két szélsővel két posztra hoztuk le az egész szezont. Hatalmas szerencse, hogy Yamal csak egy apró sérüléssel hozta le a szezont, rossz is volt nézni Fermint helyette. Raphinha pedig végigbírta a szezont, pedig benne megvan a hajlam a sérülésekre.

A szélső után szerintem is a csere jh-bh kérdés lenne a prioritás, ha marad pénz, de semmiképp sem komolyabb pénzeket elverni nagyobb nevekre. De ez még az előszezontól is nagyban függ. A legideálisabb egy mindkét oldalon bevethető játékos lenne, aki bírja a padot is.
Forca Barca!!!!
gránit
Director del Fútbol

2025.07.10. 11:59:38

bence0330 írta:
2025.07.10. 11:48:16
De nem lesz szerkezetváltás, Flick mindkét klubcsapatánál 4-2-3-1-et játszott, 1-1 4-3-3-as próbával, de ezek közel állnak egymáshoz. Persze, papám gyerekkorában meg még nem volt oltás, és halomra haltak meg a gyerekek, de ettől még jó, hogy ez most nem így van, fejlődött az orvostudomány. Nem volt mobiltelefon sem, ettől még használjuk, mert fejlődött a technika, régen trabanttal jártak, de azért a mai autók jobbak mégiscsak.
Meg régen napalmbomba se volt, ma meg van, hogy drasztikusabb példákat ne is említsek. Nem minden változás fejlődés, és kifejezetten nem gondolom, hogy a labdarúgás jó irányba ment el az utóbbi évtizedekben. És ma sem minden csapat játszik úgy, ahogy írod. A Real Madrid vagy a többször BL-döntőt játszó Internazionale sem. Az Atleti sem. Értem, hogy neked az a felfogás tetszik. Én sem vagyok ellene. De nem tartom létszükségletnek. Lehet, hogy nem lesz szerkezetváltás, attól még lehet olyan vélemény, hogy lehetne. Igazából szerintem erre vannak a fórumok.

Nagyon sokszor játszottunk háromtámadós felfogásban, Peppel is így játszottunk és vertük szét a világot, de nem úgy, ahogy írod. Az egy 4-3-3 volt, ahol minden támadó befelé húzott és gólra tört. A 3-1-es támadófelállás nekem nem annyira tetszik, mert a két összekötő kisordódik. Peppel sem így játszottunk. Persze, kevesen játszanak ma 4-3-3-mal, de nem azért, mert a 3-1-es támadófelállás fejlettebb lenne, hanem azért, mert ma már nincs három Haaland, akivel lehetne rohamozni. Ma már nincs annyi jó csatár, hogy egy csapatban lehessen egy Eto'o, egy Messi, egy Henry. Összesen nincs ma ennyi zseni, nem hogy egy csapatban.

Még csak azt sem mondom, hogy ne legyenek szélen bontogató emberek. Lehet ezt az utat is követni. Az én véleményem az, hogy erre ne egy potenciális aranytojást tojó tyúkot pazaroljunk el. Aki gólt tud lőni, az ne bontogasson, szerintem. Azt majd elvégzi más, ha ezt az utat választjuk. Aki gólt tud lőni, azt helyezzük szerintem olyan helyzetbe, ahol erre a legtöbb lehetősége nyílik.
bence0330

2025.07.10. 11:48:16

gránit írta:
bence0330 írta:
2025.07.10. 11:08:35
viszont írtad, hogy Yamalt betolnád, akkor nem bontogatna nálunk senki.
Nem vagyok egy szélső igazolása ellen, de nem is tartom feltétlenül szükségesnek. Dumfries szerintem jó megoldás lenne egy teljes szerkezetváltás felé. De enélkül is működne Yamal beljebb tolása. Gyerekkoromban gyakorlatilag mindenki 4-4-2-t játszott, és nem emlékszem ilyen bontogató emberekre. Kell bent kent góllövő, add be nekik és belövik. Szinte mi voltunk az egyetlenek, akik három támadóval álltunk ki, Rivaldo le is lépett, mert nem akart kitolva játszani. Messi volt az, akinek nagyon feküdt az a poszt, Henry is megbirkóztott vele (bár a pályafutása nagyrészét ő is 4-4-2-ben játszotta le, nem emlékszek, ki volt a bontogató ember a világbajnok és európabajnok francia válogatottban, amikor Trezeguet-vel voltak elől párban), de nem igazán szerette. Azóta azt gondoljuk, hogy ezt kell erőltetnünk, de Messiből csak egy van, és ő is inkább középen szeretett játszani.

Felőlem jöhet szélső, de nem is tartom létszükségletnek. Tegnap is megmutatkozott, hogy aranyat ér, ha egy villámgyors és gólérzékeny játékos azonnal kapura tud törni, ha az ellenfél lyukat hagy a védelemben egy hiba után. Nagy húzás volt Luis Enrique részéről.
De nem lesz szerkezetváltás, Flick mindkét klubcsapatánál 4-2-3-1-et játszott, néha 4-3-3-as próbával, de ezek közel állnak egymáshoz. Ezekkel tarolta le a világot ő is. Persze, papám gyerekkorában meg még nem (alig) volt oltás, és halomra haltak meg a gyerekek, de ettől még jó, hogy ez most nem így van, fejlődött az orvostudomány. Nem volt mobiltelefon sem, ettől még használjuk, mert fejlődött a technika, régen trabanttal jártak, de azért a mai autók jobbak mégiscsak, lehet egyfajta retro hangulatban visszasírni, de minőségben alulmaradnak mindenképp. A világ fejlődik, a foci is fejlődik, ha az összes európai topcsapat szélsőkkel játszik kb egy kivétellel, akkor vagy mindenki hülye, Pep, Klopp, LE, Flick, vagy ez a hatékonyabb megoldás. Én hiszek a szakértői többségnek.

(Amit Xavi csinált, azt én is túlzásnak tartom, a hőtérképen a vörös folt konkrétan a vonalon...)

Nem értek hozzá amúgy folyamatában, de az lenne a tippem, hogy az elmúlt 20-30 évben drasztikusan fejlődő védekezés kényszerítette ezt ki, feleilyen szervezettek nem voltak a csapatok ezen a téren.
gránit
Director del Fútbol

bence0330 írta:
viszont írtad, hogy Yamalt betolnád, akkor nem bontogatna nálunk senki.

bence0330

gránit írta:
2025.07.10. 10:58:14
bence0330 írta:
2025.07.10. 10:46:22
Gránit, megint elfelejted, hogy közben van, aki "bontogasson" a szélen, nem "bontogató szélső" nélkül játszanak.
Nem írtam, hogy ne bontogasson senki :D Azt írtam, hogy a leggólerősebb játékosnak középen kell játszania. Mi ott tartunk, hogy Roque-t is kitoltuk a szélre, nálunk ma Eto'o, Ronaldo vagy Hidegkuti is szélső lenne. Nálunk Dembelé bármilyen formában való középre húzása is szentségtörésnek számított volna. Luis Enrique meg meghúzta a logikus döntést. Amit én állítok, hogy a leggólerősebb játékos középen játsszon.
Nem, viszont írtad, hogy Yamalt betolnád, akkor nem bontogatna nálunk senki.

Nálunk a leggólerősebb játékos Lewy volt és lesz. Sőt, alighanem még Ferrán is gólerősebb, mint Dembélé. Nálunk továbbra is joggal lett volna szélső, a PSG-nek meg eleve centergondjai vannak, Ramos nem rossz épp, de nem is az, akitől egy halom gólt várhatsz, ott logikus lépés volt a center nélküli játék kipróbálása.

Nyilván Roquét-t hülyeség volt kitolni, mert Lewy addigra már úgyis duplanulla volt, szent tehénként maradt a pályán, de ez azért teljesen más kérdés. Dembélé egy szélső skilljeivel bír. Nekünk meg Yamalon kívül nincs jobbszélsőnk (a kuvaiti gyerek persze lehet, hogy a kövi Yamal lesz, és akkor lehet ezen gondolkodni, de most maradjunk abban, hogy max egy csereszint lesz).

Ha Lewy kimegy, és nem igazolunk egy Haaland-Marmoush-Alverez féle játékost, hanem center nélkül maradunk, de cserébe igazolunk klasszis jobbszélsőt, na akkor be lehetne tolni Yamalt. Jelenleg még ilyen feltételek mellett sem toltam volna be, pont a legjobb skilljeit vennénk le, és a legrosszabbra próbálnánk építeni. Hamarosan kegyetlen gyilkológép lesz, akkor el lehetne gondolkodni, de kizárólag a fentiekkel.

Yamallal a legjobb, amit tehetünk majd ha lesz jóvénk, hogy nem Koundé lesz a jobb bekk, hanem egy "igazi" jobb bekk, akkor még beljebb tud húzódni. Így sem kell a vonalon ácsorognia, mint az előző érában.
bence0330

2025.06.29. 23:02:08

https://www.mundodeportivo.com/us/en/20 ... hands.html

A cikk címe szerintem csak kitaláció, szerintem szokásos módon demokratikusan döntjük majd el, de azt reálisnak tartom, hogy TS nem lesz csk, még akkor sem, ha maradna. Eleve semmi értelmét nem látom ezt egy kapushoz tenni, függetlenül attól, hogy TS nem is az a habitus feltétlen. Remélem folytatódik a tendencia, ami tavaly már kicsit megkezdődött, hogy megfelelő habitusú és/vagy szintű játékosok lesznek a csk-k. Rapha, Pedri, Inigo lenne nálam a 3 alap, talán ebben a sorrendben, de Pedrin elgondolkodnék, mint elsőszámú, a negyedikben nem vagyok biztos, Lewy, Koundé, Gavi (Ara) talán a jelöltjeim. 1-2 év múlva Yamal is lenne, szerintem nagyon csk alapanyag, de most még jobb, ha nem így lesz.
vidra
Entrenador del Barça

2025.06.08. 09:32:19

Kicsit offtopic:
Mindenki magasztalja a PSG-t a modern, fluid, sok passzos, helyváltoztatós, laza játék miatt, amivel felmorzsolták az Inter-t.

Barcelona 2008-2009: fogd a söröm: https://www.youtube.com/watch?v=yMkJht0GxOs
Első blokk! :D

Simpsons Already Did It.
Peter
Director del Fútbol

2025.06.07. 13:51:24

FcBarcelona1 írta:
2025.06.07. 12:44:20
a mérleg másik serpenyőben (legrosszabb eset) az ingyen távozás a lehetőség.
Bárki is legyen az, aki még nem nyerte magát "halálra" és nálunk esélyes, hogy ezt elkezdheti, nem fog elmenni, eszébe sem jut elmenni és aláír örömmel a feléért.
Ha nem, akkor menjen, jön helyette más. Flick sem esett kétségbe, hogy Cubarsi, Casado, Bernal.

Ha már a felhozott példa Gavi.....aki letenné a 70-et érte, én adnám azonnal, de minél előbb..... :D

Egyébként élek a fotel adta passzoddal és Laporta gyanítom, hogy egy kényelmes fotelből adta azt a 9 millás fizetést.
Néha egészségesebb keményebb ülő alkalmatosságot választani.
Troym
Llegenda del Barça

2025.06.07. 13:32:48

Mindig mindenki 10 milliós (vagy még több fizujára) van magyarázatunk

- Gavi piaci értéke magas - csak épp 10-20 perces csereember
- Olmo képes meccseket eldönteni - csak állandóan sérült
- Inigo alapember - csak épp 35 lesz, 0 piaci értéke van, sehol máshol nem kapna még ehhez hasonló fizut sem
- FT gólperc mutatója kiemelkedő - csak épp kezdőnek nem jó, fizuja mégis kezdőszint
- Lewa 37 évesen sehol Európában nem kapna fele ennyit sem
- Christensen ingyen jött
- Araujo a legjobb képességű védő
- Frenkie szerződését nem ez a vezetés kötötte - 4 évük volt változtatni a helyzeten bércsökkentés, eladás, akármit megtehettek volna
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.06.07. 12:44:20

Peter írta:
2025.06.07. 10:43:08
FcBarcelona1 írta:
2025.06.07. 06:00:13
Szerintem nagyon nem egyszerű.
A klub "igenis" van abban a helyzetben, hogy határozottan kézben tartja a kormányt miközben a játékosok "tudják, hogy hol van a helyük"..... :D
2+ milliárdos tartozással, La Liga+RFEF hozáállással.
Ez lemaradt, gondoltam nem kell megint belemenni.
Fotelből lehet nem adnék én sem Gavinak állítólagos 9 milliós fizetést, de a tőlem jobban hozzáértők szerint megér egy 70 milliós (TM) játékos ennyit, ha a mérleg másik serpenyőben (legrosszabb eset) az ingyen távozás a lehetőség.
https://barcauniversal.com/report-the-c ... a-captain/
Itt a Ter Stegen helyzet.
mondhatnám
A. Undorító ahogy a spanyol média beleállt Stegenbe, valószínűleg a vezetőség is nyomást gyakorol, hogy távozzon
B. Ő is csak egy játékos, és egyik játékos sem nagyobb a klubnál, amúgy is van igazság a cikkben, sokat képzel magáról, Flick már a válogatottban is többre tartotta Neuert, amúgy is eljárt felette az idő

Én ilyenekbe inkább nem megyek bele, mert nem látok a dolgok mögé. Elfogadom, ha Gavi 9 milliót keres, ha Stegen marad és azt is, ha távozik.
Peter
Director del Fútbol

2025.06.07. 10:43:08

FcBarcelona1 írta:
A klub "igenis" van abban a helyzetben, hogy határozottan kézben tartja a kormányt miközben a játékosok "tudják, hogy hol van a helyük"..... :D

A klub a saját részéről egy szigorú feltételnek fontos, hogy folyamatosan megfeleljen, az pedig a csapat megfelelő szakmai kézben tartása.

Céltudatos, karakán (katalán :D ) vezetőség. Amigos is lehet benne, sőt mi több, jó is, ha van egy csipetnyi, de a saját szigorú határaival, ami semmiképpen nem mehet a szakmaiság rovására.

Elnöki képesség a kulcs.

Igen, lehet ezt optimális vagy ideális állapotnak titulálni, de a cél éppen ennek az elérése és fenntarthatósága.
PR42
Jugador del Barça

2025.06.07. 09:17:55

Most nyert BL-t a Vitinha Ruiz Neves középpálya, padon Zaire-Emery-vel

Vitinha 25 éves 172 cm. - Porto, Wolves
Neves 20 éves 174 cm. - Benfica
Emery 19 éves 178 cm. - PSG nevelés
Ruiz 29 éves, 189 cm. - Betis, Napoli

Ez teljesen megfeleltethető a mi Pedri, Gavi, Casado, FDJ sorunknak.
Magasságban talán összesen vernek ránk 5 centit 4 ember alatt, korban pedig pár évvel vagyunk mi fiatalabbak (de sokkal kevésbé vagyunk tapasztaltak hiszen mindenki alsóbb osztályból/ifiből jött kivéve FDJ-t).

Olmo és Fermin nem annyira tartozik ebbe a beszélgetésbe, de őket is idevéve pláne nem vernek minket magassában mert Olmo is 179 cm.

A PSG klasszikus 4-3-3-t játszik, mi pedig 4-2-3-1-t.

Nem a 3 középpályás vs 2(+1) középpályás mennyiségén múlt hogy nekik összejött, és szerintem nem is feltétlenül a minőségben. Főleg nem magasságban és hogy kinek van klasszikus VKP-ja vagy kinek nincs.
Nekik egyébként van ez a 4 kp, plusz a padon Senny Mayulu és talán a Kang-In Lee tud még támadó kp- játszani, max 5-6-an vannak.
Igen is számít hogy a francia ligában chilleztek és nem volt sérülésük.

Az biztos hogy nálunk kp-n jó a helyzet, van 7 ember 3 posztra. Torre megy, marad 6 ember. Ha mindenki boldog a perceivel mert rendesen rotálunk akkor ez így kiváló. Elengedni bárkit szerintem rossz lenne, mert akkor borul az egyensúly.

Az a probléma hogy pl nincs minőségi csere támadó szélre, vagy szélsővédőre. Torre biztos megy, és ha eladunk még egy kp-t, akkor a kp-ra se lesz minőségi csere... ha egyet eladunk és lesz egy sérülés (ami biztos lesz a szezon során) akkor már ott vagyunk hogy 4 ember 3 posztra, tehát meccs közben kp-ra egyet lehet cserélni vagy lehet felküldeni Ericet/Christensent.

Maradniuk kell.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

Peter írta:
2025.06.06. 23:23:41
gránit írta:
2025.06.06. 21:27:04
A játékosok jönnek-mennek. Pápá, Casillas, jött Navas. És nyerték tovább a BL-eket. Ennyi. Nem kell őket pátyolgatni. Helyettesíthetők.
Ezt a felfogást követném én is.
Én is így látom. (Pl. Fermin 75 milliós ajánlat, ha igaz)De ezt mi leírhatjuk itthonról a fotelből.
A valóságban a podcast-ben is hallható világ egyik legszebb városában, egyik legsikeresebb csapatában általánosságban jól megfizetve persze, hogy a franc se akarna elmenni pl. ( jelenlegi helyzetű)2. legnagyobb (elvileg mi 3., az előrelépés szempontjából)klubba a Manchester Unitedbe. :)
Így nehéz a helyzet, ha FFP-ről, játékos eladásról van szó
Èn örülök, hogy nem vagyunk már Club de Amigos. Ez nem kis részben a vezetőség érdeme. De nagyon könnyen ismét azzá válhatunk. Ez a hátránya a családias hangulatnak, saját neveléseknek, szentimentális vezetésnek.
Az előnyét viszont idén és a múltban láthattuk a "katalán csapat sikereit Spanyolországban"
Peter
Director del Fútbol

2025.06.06. 23:23:41

gránit írta:
2025.06.06. 21:27:04
A játékosok jönnek-mennek. Pápá, Casillas, jött Navas. És nyerték tovább a BL-eket. Ennyi. Nem kell őket pátyolgatni. Helyettesíthetők.
Ezt a felfogást követném én is.

Talán Pep ideje alatt még létezett ebből a hozzáállásból nálunk valami, de azóta nem igazán érzékelni ilyesmit. Nyilván sokminden függ az éppen aktuális edző felfogásától és az akarata érvényesítésétől, de éppen a főoldali Flick interjú olvasása közben gondoltam arra, hogy "lehetne Flick is kicsit keményebb".

Az oké, hogy fejlődünk, türelem, csapat, de az előrelépéshez van amikor a pillanatnyi népszerűtlenséget muszáj (lenne) bevállalni.

Ha a nyár nem is, de a következő szezon már vízválasztó lesz e tekintetben is.
Most minden szép és jó, minden a helyére került Barcelonában, amit meg is kell tartani miközben előre is kell tudni lépni.
bence0330

2025.06.02. 14:40:04

Chino írta:
2025.06.02. 14:15:01
Attól annyira nem félek, hogy Flick alatt csak a pad/lelátó törné fel Bernal hátsóját, az előszezonban a legtöbbet használt játékosa volt és a szezon kezdetén is inkább őt favorizálta. Plusz a kp. is sokkal stabilabb lenne. Az ő elvesztését sajnálom talán a legjobban a szezonban.
Ráadásul Flicknek volt egy nyilatkozata is szezon elején, hogy élmény látni kettőjüket egyszerre a pályán, akár be is köthetné a szemüket, akkor is megtalálnák egymást a pályán.
Remélem jövőre ez ki fog valamelyest derülni.
Ja, de őt azért nemigen láttuk tétmeccsen, azért nem számolom ide, az "ő elvesztése nyomot hagyott a csapaton" kategóriába, Casadóval azért végigvertük a nagycsapatokat, fél év alatt kialakult egy kép, mit ad, mit nem, mennyire elég, nekem főleg tényleg azok a pazar egyérintős kiugratások tetszettek a legjobban benne a kullancssága mellett.

Valamelyik utolsó meccsen próbálkozott Flick egy tiszta 4-3-3-al szerintem előszot a szezonban, de már nem tudom, melyik volt. Alighanem szívesen váltana néha erre, ha lenne, aki megoldja, lehet, hogy Bernal igen.
Chino
Llegenda del Barça

2025.06.02. 14:15:01

bence0330 írta:
2025.06.02. 13:44:29
Atlantis írta:
2025.06.01. 00:42:16
Félreértés ne essék, Cassado kiesése egyértelműen komoly problémát jelentett a középpályán, de azért elég erős kijelentések ezek és megérzéseidet a statisztika kevéssé támasztja alá. :D
FDJ és Cassado két teljesen más stílusú és típusú játékos, akik ráadásul teljesen más időszakokban voltak 'csúcsformában' a szezon folyamán. Pont a különbözőségük miatt nagyon nagy fegyvertény lehet ha mindketten a keret tagjai, hiszen komoly variációs lehetőségeket ad az edzőnek a középpályán.
Igen, nem is úgy értettem, hogy Casadó az Isten, FDJ meg nem tud focizni. Van, amiben a holland jobb. Nem is kezdettem volna folyamatosan, kb megosztottam volna a 3 középpályás között a két posztot, Pedri felé azért több perccel. De szerintem kifejezetten sok meccs volt, ahol hiányzott Casadó. A kiesésével pl. az említett egyérintős támadásépítések, villámgyors mélységi kiugratások estek vissza jelentősebben, ami máshol visszajött, FDJ más skilljeivel, de néha pont erre lett volna szükség, a brazil kiugratásainál pl, ami nagy fegyvertény volt az erősebb csapatok ellen, amíg a kicsi volt a kezdő. Plusz nyilván azzal, hogy kiesett, DJ és Pedri és szét voltak járatva, ezt nem raktam bele valóban a fejtegetésbe, de ez is beletartozik. Nagyon nagy hiányzó volt/lett.
Ehhez a hármashoz én még valamennyire odatenném Bernalt is. Van benne kockázat, hogy nem jön be, mint bármely fiatalnál, főleg egy ilyen sérülés után, de a lehetőség simán benne van, hogy több-kevesebb idővel kitúrja mindkét játékost. Sőt Casádóval kapcsolatban a jelenlegi középpályáról talán őt tudom legijobban elképzelni aki tehermentesítheti Pedrit, leginkább a Bence által felsorolt skillek alapján, illetve tavaly is szinte végig kkp-t játszott 4-3-3-ban Bernal előtt. Sem Gaviban, sem Ferminben vagy De Jongban nem látom azt, hogy ezt igazán megoldja. Casadó sem egy az egyben Pedri, de őt legalább el tudom elképzelni, hogy erre a feladatra alkalmas.
Attól annyira nem félek, hogy Flick alatt csak a pad/lelátó törné fel Bernal hátsóját, az előszezonban a legtöbbet használt játékosa volt és a szezon kezdetén is inkább őt favorizálta. Plusz a kp. is sokkal stabilabb lenne. Az ő elvesztését sajnálom talán a legjobban a szezonban.
Ráadásul Flicknek volt egy nyilatkozata is szezon elején, hogy élmény látni kettőjüket egyszerre a pályán, akár be is köthetné a szemüket, akkor is megtalálnák egymást a pályán.
Remélem jövőre ez ki fog valamelyest derülni.
Forca Barca!!!!
Válasz küldése