Bajnokok Ligája & Európa Liga

Foci a Barçán kívül
Peter
Director del Fútbol

2025.07.10. 19:54:10

FcBarcelona1 írta:
2025.07.10. 18:55:27
Furcsa tőled ilyet olvasni.
Luis Enrique abban a nyilatkozatban arra utalt, hogy a Barca játéka ez az oldalpasszos impotens tiki taka
Félreérthető ezek szerint, de az "interjús" mondatom még a korábbi gránittal való párbeszédhez tartozott volna az eredeti szándékom szerint és részemről értelemszerűen a múlthoz, e tekintetben semmi köze a Flick érához nincsen !!!!

Gyorsan írtam, lendületből, ezek szerint átmenet nélkül vagy rosszul sikerült átmenettel ami így - olvasva a hozzászólásodat - teljesen félreérthető.... #-o

Lucho középpályás játékát is a korábbi poszt miatt ismételtem, de a hozzászólásod által érintett posztban már csak és kizárólag a játékosállomány minőségére utal, amit lejjebb aztán bővebben kifejtek.

Tőled így elnézést kérek, de gránit - remélem - a korábbi párbeszéd miatt azért értette a lényeget.... :D
FcBarcelona1 írta:
Szerintem igazságtalan elővenni ilyen formában állandóan a vezetőséget. Egy versenyképes csapatot hozták létre, szinte 0 ráfordítással, remélem nem kötsz ismét bele fizetés szempontból.
Ebben sok igazság van, de eltelt egy teljes szezon és valójában én azt kritizálom, hogy hosszabbítgatunk olyan játékosokkal akiknek húzóembereknek kellene lenniük és a különbséget kellene, hogy jelentsék komoly ki-ki meccseken, miközben sajnos a teljesítményükben a csapat számára pozitív változás nem volt tapasztalható.

Engem sosem érdekelt a játékosok fizetése, ezért abban is biztos vagyok, hogy ilyenben nem kötözködtem eddig sem és ezután sem fogok. Engem a pálya érdekel elsősorban és szerződések időtartalma a mutatott teljesítmény függvényében.

Hány éve nézzük a Frenkie Gavi duót és mit várunk tőlük az eddigi évek alatt mutatott teljesítményük után?
Sajnos én erre a választ képtelen vagyok megadni....
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

Peter írta:
2025.07.10. 16:49:28
Erre az interjúra utaltam Lucho nyilatkozával.

Semmi baja nincs sem a játékrendszernek, sem a dns-nek....ez mind kamu és mellébeszélés. A játékosállományban egy bizonyos minőségi szintig benne van minden, ami kell, de ennek van felső korlátja. Ezért is említettem meg a Lucho féle középpályát.

Szerintem nem is kellene túl sok változás ahhoz nálunk, hogy megfelelő játékosaink legyenek.
Nem tudok újat mondani a számomra leginkább kézenfekvő példánál, Frenkie és Gavi helyett egy fajsúlyos középpályás, aki mellé Pedri és Olmo adják magukat.

Értem én, hogy hajszoljuk a gólokat, látványos és élvezetes is ez, de lesznek alkalmak, amikor nem ez segít, hanem az segítene, ha a gólvágók mögött nem lennénk huzatos átjáróház, ahol a kapunk vákumszerűen szippantja maga felé az ellenfelet.

Kétlem, hogy például Flick ne látná ezt, de ő "végrehajtó"nak jött, azért hívták, azért jött (az interjúk vele vagy Laportával is ezt támasztják alá), hogy az adott keret fejlesztését biztosítsa, kihozza belőle a lehetőségek szerinti maximumot.

Szóval az én olvasatomban - furcsa ezt le is írni egy "elvileg" professzinonális klubról - csak és kizárólag azért nincsenek megfelelő játékosaink, mert a vezetés makacsul ragaszkodik olyan játékosokhoz, akikről talán szent meggyőződésük, hogy Flick alatt csodákra lesznek képesek. Máskülönben minek kötöttek volna vagy kötnek 5 éves szerződéseket komoly fizetésekkel, amikből ráadásul még ki sem lehet farolni sem.

Nekem még Flick megjelenésével és eredményeivel sem úgy tűnik, ahogyan szerintem működnie kellene a dolgoknak, hogy a "cél szentesíti az eszközt", hanem éppen fordítva, az eszköz szentesíti a célt..... :mrgreen:

Laporta fogalmazta meg, olyan csapat legyen, amelyik álmodozásra késztet minket.
Barca elnökeként én egészen biztosan olyan csapatot "akarnék" (nem szeretnék, hanem akarnék), amelyik nem álmodozásra késztet, hanem arra legyen képes, hogy valamennyi trófeát képes is legyen megnyerni.

Győztes akarok lenni, nem álmodozó! A pályán győzteseket akarok látni és nem álmodozókat.

Éppen a fentebb említettek miatt nagyon kíváncsi leszek és ezzel nem azt állítom, hogy lehetetlen küldetés, de hogyan, kikkel, miként és miben leszünk képesek fejlődni a következő szezonban?!
Furcsa tőled ilyet olvasni.
Luis Enrique abban a nyilatkozatban arra utalt, hogy a Barca játéka ez az oldalpasszos impotens tiki taka. Flick és Enrique taktikája nagyon is hasonlít egymásra, direkt a kontrát sem megvető foci, sok esetben a fiatalokra és a lendületre épít.
Benne volt az is, hogy Araujo a csapat gyenge pontja, azt kérte a játékosaitól, hogy őt támadják le. Flick szerintem sok mindent megoldott, ahogy a régen hiányolt fizikai felkészítést, lásd Dembelé.
Attól függ melyik DNS-ről, stílusról beszélünk, Rijkard, Enrique, Flick, Guardiola (ha nem tiki-takás ötlettelen korszakáról beszélünk) tényleg nem, Flick előtt valószínűleg Enrique-ig, Tito-ig kell visszamenni.

Flick focijának a direkt és kontrajáték mellett szerintem a kulcsa a fizikális felkészítés, a magas letámadás és a feltolt védelem volt a kulcsa, amíg bírta a csapat ment is szépen, azután előjött a rövid keret, amiben nem fogunk egyetérteni. A La Liga FFP-je miatt ilyen szűkösek a lehetőségeink, és 5 éve az a cél, ha erősíteni nem tudunk, legalább a keretet egyben tartsuk, ezért is volt most is a prioritás a hosszabbítás. Pl. Dembeléért sem fizetett volna 100-at a PSG, ahogy Gránit írja, mert 50 volt a kivásárlási ára, lejárt itt a szerződése, ez is több, mint a semmi, ha megadjuk a fizetési kérelmét, lehet marad, de azt hogy illesztjük be?
Ez befolyásol mindent.

Pedri mélységi kp-ként zseniális volt idén, őt hasonlítanám Vitinhahoz.
De Jongtól én is el tudnék képzelni jobb vkp-t, de figyelembe kellene venni minden körülményt, és úgy ítéletet mondani. Ha akarna is távozni, amikor mindenki előtt nyílt az FFP helyzetünk, mennyit kapnánk érte, ha ingyen távozna, kit hoznánk ennyiért?
De hasonlítsuk össze PSG vkp-s Neves-De Jong (tavalyi)
Passz% 92/93, fejes 0,8/1,2, szerelés 2,2/2,2, labdaszerzés 0,8/0,7 szabálytalanság 0,6/1 tisztázás 0,7/1,4 kicselezve 0,6/0,6 blokk 0,3/0,4 kulcspassz 1,1/1,1 ebből a társak 8/0 gólpassz!!!, csel 0,6/0,7 kersztpassz 0,1/0,5 labdaérintés 54/82 hosszú labda 2,2/2,3 perc 1850/1644 értékelés 7,11/7,12
Az idei formájától De Jong jövőre csak jobb lehet, ha azt hozza, mint tavaly.
Valamint óriási húzás volt a feltolt védelemmel kompenzálni a fizikális/szerelő kp-a hiányát, és 4231-ben végre tkp-st játszatni.

Szerintem igazságtalan elővenni ilyen formában állandóan a vezetőséget. Egy versenyképes csapatot hozták létre, szinte 0 ráfordítással, remélem nem kötsz ismét bele fizetés szempontból.
Pl.
Lewy fizetése is sokak szemét szúrta.
50 volt, 4 évre 100 milliós fizetéssel.
Milyen lett volna Hojlund 80 millióért 24 milliós fizetésért
Vagy Vlahovic 80+80 , Nunez 85+36 árral és 4 éves fizetéssel költeni
Valamennyi trófea eleve nem lehetne elvárás ilyen körülmények között.
Ezért írom, hogy érdemes minden körülményt figyelembe venni.
Szerk: nem mellesleg
Perc/bajnokság
Lewy-Dembele 2682/1734
Yamal -Doue 2867/1735
Raphinha-Kvara/Barcola 2845-2194/920
Pedri-Vitinha 2897-2036
Balde-Mendes-2296-1676
Kounde-Hakimi 2606-2068
Cubarsi-Marquinhos 2621-1725
Inigo-Pancho-2493-2131
(Olmo, De Jong, Tek szerintem nem mérvadó a sérüléseik/formába lendülés miatt)
Spanyol VS Francia bajnokság.
Peter
Director del Fútbol

2025.07.10. 16:49:28

gránit írta:
2025.07.10. 13:53:03
Számomra ez azért érdekes, mert én ki nem állhattam Dembelé-t, pontosabban inkább azt a posztot és szerepkört, amelyben játszattuk. Őt is ugyanúgy elpazaroltuk, ahogy Yamalt is pazaroljuk a szélen. Mégis, annak ellenére, hogy ki nem állhattam, én voltam az egyetlen, aki ellenezte, hogy 50 millióért elengedjük. Adott volna érte a PSG százat is.
Ha kivesszük a képletből Dembelé sérült időszakait, akkor sem látom visszamenőlegesen sem másban a hibát, mint akkor, mégpedig abban, hogy a vezetés és a szakmai stáb is azt gondolta, hogy Dembelé, Coutinho és ide sorolom Griezmannt is, képesek lesznek elhúzni majd az öreg, nehezékekkel teli körülményes és megfáradt szekeret.
Tévesen gondolták, remélték, hogy néhány gomb cseréjével időtálló marad a kabát.
gránit írta:
.A PSG-t azért is érdekes nézni, mert Luis Enrique a tavalyi 1-4 előtt megmondta, hogy ő barcásabban játszik a Barcánál. Ez számomra azért fontos, mert kamunak tartom, hogy az a játékrendszer elavult lenne. Nem elavult, csak már nincsenek meg hozzá a megfelelő játékosaink.
Erre az interjúra utaltam Lucho nyilatkozával.

Semmi baja nincs sem a játékrendszernek, sem a dns-nek....ez mind kamu és mellébeszélés. A játékosállományban egy bizonyos minőségi szintig benne van minden, ami kell, de ennek van felső korlátja. Ezért is említettem meg a Lucho féle középpályát.

Szerintem nem is kellene túl sok változás ahhoz nálunk, hogy megfelelő játékosaink legyenek.
Nem tudok újat mondani a számomra leginkább kézenfekvő példánál, Frenkie és Gavi helyett egy fajsúlyos középpályás, aki mellé Pedri és Olmo adják magukat.

Értem én, hogy hajszoljuk a gólokat, látványos és élvezetes is ez, de lesznek alkalmak, amikor nem ez segít, hanem az segítene, ha a gólvágók mögött nem lennénk huzatos átjáróház, ahol a kapunk vákumszerűen szippantja maga felé az ellenfelet.

Kétlem, hogy például Flick ne látná ezt, de ő "végrehajtó"nak jött, azért hívták, azért jött (az interjúk vele vagy Laportával is ezt támasztják alá), hogy az adott keret fejlesztését biztosítsa, kihozza belőle a lehetőségek szerinti maximumot.

Szóval az én olvasatomban - furcsa ezt le is írni egy "elvileg" professzinonális klubról - csak és kizárólag azért nincsenek megfelelő játékosaink, mert a vezetés makacsul ragaszkodik olyan játékosokhoz, akikről talán szent meggyőződésük, hogy Flick alatt csodákra lesznek képesek. Máskülönben minek kötöttek volna vagy kötnek 5 éves szerződéseket komoly fizetésekkel, amikből ráadásul még ki sem lehet farolni sem.

Nekem még Flick megjelenésével és eredményeivel sem úgy tűnik, ahogyan szerintem működnie kellene a dolgoknak, hogy a "cél szentesíti az eszközt", hanem éppen fordítva, az eszköz szentesíti a célt..... :mrgreen:

Laporta fogalmazta meg, olyan csapat legyen, amelyik álmodozásra késztet minket.
Barca elnökeként én egészen biztosan olyan csapatot "akarnék" (nem szeretnék, hanem akarnék), amelyik nem álmodozásra késztet, hanem arra legyen képes, hogy valamennyi trófeát képes is legyen megnyerni.

Győztes akarok lenni, nem álmodozó! A pályán győzteseket akarok látni és nem álmodozókat.

Éppen a fentebb említettek miatt nagyon kíváncsi leszek és ezzel nem azt állítom, hogy lehetetlen küldetés, de hogyan, kikkel, miként és miben leszünk képesek fejlődni a következő szezonban?!
gránit
Director del Fútbol

Peter írta:
2025.07.10. 13:34:11
gránit írta:
2025.07.10. 10:58:14
Luis Enrique meg meghúzta a logikus döntést. Amit én állítok, hogy a leggólerősebb játékos középen játsszon.
Teljesen világos számomra amit írsz, ugyanakkor a különbséget egyértelműen Xavi szemléletében láttam már akkor is. Örüljünk, hogy ez már csak a múlt.
Már az szurkolói pótcselekvés volt, ahogy ment a Dembelézés, miközben máshol volt a bibi.
Lucho annó le is nyilatkozta, teljesen igaza volt már akkor is és az azóta eltelt idő ezt csak tovább erősítette.

Véletlenül sem hasonlítanám Yamalt Messihez, de Messi is a szélen kezdte, majd lépésről lépésre idővel haladt befelé, ahogyan a játékának az érési folyamata és a tapasztalat is ezt az irányt támogatta.

Jelenleg Lewa a házi gólkirály, ő játszik középen.

Ha már Lucho és PSG, nem hagynám szó nélkül a középpályát akkor sem, ha a gólokat döntően a támadók szerzik, de amíg nem lesz fajsúlyos középpályánk (labdaszerzés, védekezés, tabdatartás, mélység, szilárdság, gyorsaság, kreativitás), addig közel sem lesz annyira saját kézben a sorunk, amennyire ezt a jelenlegi PSG képes a saját kézben tartani..... :lol:
Számomra ez azért érdekes, mert én ki nem állhattam Dembelé-t, pontosabban inkább azt a posztot és szerepkört, amelyben játszattuk. Őt is ugyanúgy elpazaroltuk, ahogy Yamalt is pazaroljuk a szélen. Mégis, annak ellenére, hogy ki nem állhattam, én voltam az egyetlen, aki ellenezte, hogy 50 millióért elengedjük. Adott volna érte a PSG százat is.

A PSG-t azért is érdekes nézni, mert Luis Enrique a tavalyi 1-4 előtt megmondta, hogy ő barcásabban játszik a Barcánál. Ez számomra azért fontos, mert kamunak tartom, hogy az a játékrendszer elavult lenne. Nem elavult, csak már nincsenek meg hozzá a megfelelő játékosaink. Messit, Henry-t, Eto'o-t, Xavit, Iniestát ma sem állítaná meg senki. Egy komoly változás van, és ezt ma az átigazolásos topikban érintették, a vkp posztot. Ő is 4-3-3-ban játszott tegnap, mint velünk annak idején, de ma a "megalszik a tej a szájban" Busquets helyett Vitinha játszik a mélységi szerepkörben. Hatalmas különbség. Ha annak idején nekünk egy Vitinhánk lett volna, 2008-2016 között kb legyőzhetetlenek lettünk volna.

Lewandowski tekintetében is teljesen igazad van. De szerintem elférne mellette Yamal, és tökéletesen tehermentesíthetnék egymást. Lewandowski folyamatosan ezt hiányolta mindg is nálunk.
Peter
Director del Fútbol

2025.07.10. 13:34:11

gránit írta:
Luis Enrique meg meghúzta a logikus döntést. Amit én állítok, hogy a leggólerősebb játékos középen játsszon.
Teljesen világos számomra amit írsz, ugyanakkor a különbséget egyértelműen Xavi szemléletében láttam már akkor is. Örüljünk, hogy ez már csak a múlt.
Már az szurkolói pótcselekvés volt, ahogy ment a Dembelézés, miközben máshol volt a bibi.
Lucho annó le is nyilatkozta, teljesen igaza volt már akkor is és az azóta eltelt idő ezt csak tovább erősítette.

Véletlenül sem hasonlítanám Yamalt Messihez, de Messi is a szélen kezdte, majd lépésről lépésre idővel haladt befelé, ahogyan a játékának az érési folyamata és a tapasztalat is ezt az irányt támogatta.

Jelenleg Lewa a házi gólkirály, ő játszik középen.

Ha már Lucho és PSG, nem hagynám szó nélkül a középpályát akkor sem, ha a gólokat döntően a támadók szerzik, de amíg nem lesz fajsúlyos középpályánk (labdaszerzés, védekezés, tabdatartás, mélység, szilárdság, gyorsaság, kreativitás), addig közel sem lesz annyira saját kézben a sorunk, amennyire ezt a jelenlegi PSG képes a saját kézben tartani..... :lol:
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.07.10. 12:08:47

bence0330 írta:
2025.07.10. 10:46:22
Gránit, megint elfelejted, hogy közben van, aki "bontogasson" a szélen, nem "bontogató szélső" nélkül játszanak. Ennyi erővel kesereghetnél azon is, hogy hát, Doué több gólt lőne középen. Néha amúgy Dembélé is odalép, eléggé variálnak. Ha nem lenne Doué, de lenne mondjuk... Gyökeres, akkor Dembélé ugyanúgy a szélen lenne, nagy formában ugyanolyan hasznosan, csak személyesen alighanem kevesebb góllal.
Egyetértek. Dembeléről másik fórumon vitáztam is sokat, nekem nagy tehetségnek tűnt. :)
A többiről fölöslegesen vitáztok, úgysem fogunk egyetérteni, ahogy FFP témában sem többekkel.
Leírtad, egyetértek, ott van Raphinha, 34 gólt lőtt idén, szerintem nem ezen múlik, emlékszem tavaly a meccsekre levezetett gólpontok statokra. Felhívtam Ferran VS Rodrygo meccs/gólpontra is a figyelmet
Az edzőn és a stábon rengeteg múlik, idén ez is bebizonyosodott szerintem.
Érdekes módon sok játékosból kijött idén, amit többen vártunk.
A védekezés szerintem is jobb lehet idén, ha nem lesz széthajtva a csapat, és tudunk minőségben rotálni (nekem Torre, Fati, Dominguez, Martin, Fermin szélen stb. nem az), Araujo/Christensen csak jobb lehet, remélem érkezik szélső hátvéd is.
De Jongban szerintem egyetértünk, de az idei volt szerintem a leggyengébb itt töltött éve, remélem megygyógyult a bokája teljesen, és minimum lehoz egy 2,2 szerelés+1 labdaszerzés/meccs (idén 0,7+0,5, igaz sokszor volt csere, tavalyelőtt 2,2+0,7) , persze ha marad.
A csapatvédekezés csak jobb lehet, ha lesz minőségi rotáció és Yamal, Raphinha, Lewy nem lesz széthajtva, főleg ha utóbbi sokszor lesz rotálva.
gránit
Director del Fútbol

bence0330 írta:
Gránit, megint elfelejted, hogy közben van, aki "bontogasson" a szélen, nem "bontogató szélső" nélkül játszanak.
Nem írtam, hogy ne bontogasson senki :D Azt írtam, hogy a leggólerősebb játékosnak középen kell játszania. Mi ott tartunk, hogy Roque-t is kitoltuk a szélre, nálunk ma Eto'o, Ronaldo vagy Hidegkuti is szélső lenne. Nálunk Dembelé bármilyen formában való középre húzása is szentségtörésnek számított volna. Luis Enrique meg meghúzta a logikus döntést. Amit én állítok, hogy a leggólerősebb játékos középen játsszon.
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

FcBarcelona1 írta:
2025.07.10. 08:39:21
Nemrég is nyilatkozta, hogy a Barca volt álmai csapata, nem fog róla rosszat nyilatkozni.
Amellett, hogy benőtt neki a feje lágya, miután megnősült, itt sajnos nem dolgozhatott ilyen szakmai stábbal, mint most Flick és stábja vagy Enrique és stábja.
Sosem fogom elfelejteni Valverde mester nyilatkozatát, mikor fél év után visszatért, majd ismét lesérült, játszatta, mert fontos meccs volt-valami ilyesmit nyilatkozott, és azt, hogy nála nem olyan fontos a fizikai felkészülés-valószínűleg vele kezdtünk elindulni a lejtőn.
Dembelet mindig jó játékosnak tartottam, most van valaki, aki kihozza belőle azt, ami benne van.
Azért azt is hozzá kell tenni, hogy a társai a PSG-ben valószínűleg vannak olyan jók, ha nem jobbak, mint Raphinhának és Yamalnak a Barcaban (ha már aranylabda esély)
Szélső védőik extrák, KH-ik jók, Kp-uk Vitinha nagyon jó, Nevessel óriásit fogtak (mi is figyeltük, mint sokan mások, ahogy Doue-t is), Fábián Ruizt nagyon kedvelem régóta, itt is sokszor írtam a nevét, annó 20 körül vitték, mi is akartuk akkor már évek óta a hírek szerint.
A támadó soruk is nagyon minőségi, és tudják rotálni.
PSG csapatot épített a sztárok helyett.

Számomra ezért bosszantó ez az ostoba La Liga FFP, én nálunk is ilyen építkezést látok, csak hát így nehéz.
Szerintem ha engednék, valahol itt tartanánk, lehet Fábián Ruiz, Neves, Doue/Kvaradona a Barcában focizna.
Igen, abban igazad lehet, hogy mi utáltattuk meg magunkat vele. Módosítom az állításom kicsit, egy bizonyos idő után már nem akart itt lenni. Látszott rajta, nem kapart, nem akart, nem csak a góljairól van szó, voltak jó periódusai nálunk is. Persze, én is kiváló képességű játékosnak tartottam, 18 őszén konkrétan még a kedvencem volt Leo után, amit akkor művelt, az kegyetlen volt, de amit amúgy művelt egy idő után hozzáállásban (nem csak a pizzás, egyéb pletyik miatt, bár gondolom annak is van valóságalapja, hanem amit a pályán láthattunk), amiatt én nagyon nem szerettem egy idő után. Azért halkan megjegyezném, hogy ha nem is jó az edző, azért lehetne teperni, jól állni az edzésekhez, a többiek képesek voltak rá. Persze ha tudom, hogy 1 évre rá jön Flick, még az is lehet, hogy én is kardoskodtam volna mellette, nem tudom. Kár, hogy amúgy ekkora összegért, ilyen jó játékost igazoltunk, és nem volt hozzá stábunk.

Persze. LE-t nem lebecsülve, mert a világ legjobb játékosaival sem egyértelmű, hogy valaki letarolja Európát ilyen szinten, és le a kalappal előtte, de azért tényleg bárkit megvehettek, akit akartak, nekünk meg közünk nem lehetett egyik játékoshoz sem kb, akárkit akartunk közülük. Nyilván ez főleg Flick alatt zavaró, egy top edzőnél, aki még ebből a semmiből is ilyen csapatot kovácsolt össze. Mindehhez hozzájön még a lagymatag ligájuk, ahol tényleg edzőmeccseket tolhattak hónapokon át, a többi topcsapat meg életre-halálra küzdött, és ki is fulladt (mi pláne ezzel a kerettel). Ki tudja, nem nyerik-e meg zsinórban háromszor most a BL-t, minden feltétel adott hozzá, valamennyi szerencsével simán összejöhet.

Igen, Ruizt én is kedveltem, és hoztam volna pár éve, napi szinten gúnyolódtak is rajtam ennek kapcsán. "Csendes zseninek" tartottam, aki látványos dolgok nélkül mozgat, járul hozzá a meccsekhez, nagyon okos játékos. DJ helyett is bármikor elnézegetném. Nem mondom, hogy ha bárkit hozhatnék, ő lenne a legelső, de szívesen hoznám.

Gránit, megint elfelejted, hogy közben van, aki "bontogasson" a szélen, nem "bontogató szélső" nélkül játszanak. Ennyi erővel kesereghetnél azon is, hogy hát, Doué több gólt lőne középen. Néha amúgy Dembélé is odalép, eléggé variálnak. Ha nem lenne Doué, de lenne mondjuk... Gyökeres, akkor Dembélé ugyanúgy a szélen lenne, nagy formában ugyanolyan hasznosan, csak személyesen alighanem kevesebb góllal.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
PR42
Jugador del Barça

2025.07.10. 10:44:45

gránit írta:
2025.07.10. 10:04:51
Azt se felejtsük el, hogy Dembelé a PSG-ben centert játszik, ezért is szakadt ki a gólzsákja. Mi meg szélsőként erőltettük. A leggólerősebb játékosnak centert kell játszania, mert ott nyílik a legtöbb lehetősége a gólszerzésre. Lehet, hogy ott nehezebb dolga van, mert nem védi a vonal, de a legnehezebb feladatokat a legjobb játékosnak kell kiosztani. Yamalt ugyanígy be kellene rántani középre. Ez nagyobb taktikai húzás lenne bármilyen szélről való bontogatásnál.
Ez erősen sarkítva van így ahogy írod.
Az hogy behúzták középre az valamennyire igaz de mik a körülmények?

Egy dinamikus, egymással folyton poszt felcserélgetős támadó 3-asban nem igazán van center.
Dembelé inkább árnyékék vagy 10-es, nem center mint pl Lewy.

Mi is csinálhatnánk ilyen támadó 3ast, ha pl leigazoltuk volna Nico-t.
Egy Nico, Raphinha, Yamal 3-asban meglenne ez, ha nem is hasonló minőségben mint a Kvara-Dembelé-Doue/Barcola 3-asban.

Egy Raphinha-Lewy-Yamal 3-asban nincs meg, mivel Lewy statikus.
Egy Raphinha-Ferran-Yamal 3-as 1 fokkal jobb, ebben a tekintetben.
Egy Raphinha-Olmo-Yamal 3-asban még jobban ott van, de ez sem annyira jó mint egy Nico-Raphinha-Yamal 3-as.

Hogy húzod be Yamalt középre? Pláne szélső igazolás nélkül? Ferran-Yamal-Raphinha?

A középen gólszerzés azért megy, mert a szélen bontogató ember.
Kvaradona, Barcola és Doué nélkül Dembelé se rúgná a góljait, tök mindegy hogy szélen vagy középen van.
Dembelével itt is a statikus Suarez és Messi mellett volt baj, amikor már se letámadni, se dinamikusan beindulni nem tudtak/akartak.
Aztán Xavi szezonjában már jobb volt Dembelé, de akkor is megsérült, utána mentette meg a bajnoki címet Raphinha ahogy átvette Dembelé jobb oldali kezdő szerepét. Aztán el lett adva Dembelé.

Szélen bontogató ember nélkül középen csak vergődés van a falban...

Yamal közelebb kerülhetne a kapuhoz azáltal hogy nem a vonalnál kap labdát hanem összekötőben/félpozicióban, de akkor kell valaki a szélre, aki Koundé lehetne ha olyan lenne mint a túl oldalon Baldé, de nem olyan.
Szerintem a mi esetünkben a védekezés bánná ha -1 védő helyett +1 támadót teszünk fel pl egy Koundé-Cancelo cserével (profilra gondolok, nem feltétlen személyre.).

El fog jönni a 10-es középre húzott Yamal ideje, de szerintem később. Kell igazolni hozzá még kezdő szintű szélsőket. Addig max 10-es középen játszó Olmo jöhet szóba.
gránit
Director del Fútbol

2025.07.10. 10:04:51

Azt se felejtsük el, hogy Dembelé a PSG-ben centert játszik, ezért is szakadt ki a gólzsákja. Mi meg szélsőként erőltettük. A leggólerősebb játékosnak centert kell játszania, mert ott nyílik a legtöbb lehetősége a gólszerzésre. Lehet, hogy ott nehezebb dolga van, mert nem védi a vonal, de a legnehezebb feladatokat a legjobb játékosnak kell kiosztani. Yamalt ugyanígy be kellene rántani középre. Ez nagyobb taktikai húzás lenne bármilyen szélről való bontogatásnál.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.07.10. 08:39:21

bence0330 írta:
2025.07.09. 21:20:54
Francba, ebből nem lesz Reál döntő. :D Rüdiger ezzel simán pályázhat az év legkomikusabb hibája címre.

Dembélé meg gebedjen meg, hogy 5 év alatt nem mutatott annyit labda nélküli játékban, akaratban összesen, mint egy PSG meccsen. Szerintem jól éreztem, az az ember soha nem szeretett és akart itt lenni. Hazaért, kijött belőle az, ami benne volt. :(
Nemrég is nyilatkozta, hogy a Barca volt álmai csapata, nem fog róla rosszat nyilatkozni.
Amellett, hogy benőtt neki a feje lágya, miután megnősült, itt sajnos nem dolgozhatott ilyen szakmai stábbal, mint most Flick és stábja vagy Enrique és stábja.
Sosem fogom elfelejteni Valverde mester nyilatkozatát, mikor fél év után visszatért, majd ismét lesérült, játszatta, mert fontos meccs volt-valami ilyesmit nyilatkozott, és azt, hogy nála nem olyan fontos a fizikai felkészülés-valószínűleg vele kezdtünk elindulni a lejtőn.
Dembelet mindig jó játékosnak tartottam, most van valaki, aki kihozza belőle azt, ami benne van.
Azért azt is hozzá kell tenni, hogy a társai a PSG-ben valószínűleg vannak olyan jók, ha nem jobbak, mint Raphinhának és Yamalnak a Barcaban (ha már aranylabda esély)
Szélső védőik extrák, KH-ik jók, Kp-uk Vitinha nagyon jó, Nevessel óriásit fogtak (mi is figyeltük, mint sokan mások, ahogy Doue-t is), Fábián Ruizt nagyon kedvelem régóta, itt is sokszor írtam a nevét, annó 20 körül vitték, mi is akartuk akkor már évek óta a hírek szerint.
A támadó soruk is nagyon minőségi, és tudják rotálni.
PSG csapatot épített a sztárok helyett.

Számomra ezért bosszantó ez az ostoba La Liga FFP, én nálunk is ilyen építkezést látok, csak hát így nehéz.
Szerintem ha engednék, valahol itt tartanánk, lehet Fábián Ruiz, Neves, Doue/Kvaradona a Barcában focizna.
bence0330

2025.07.09. 21:20:54

Francba, ebből nem lesz Reál döntő. :D Rüdiger ezzel simán pályázhat az év legkomikusabb hibája címre.

Dembélé meg gebedjen meg, hogy 5 év alatt nem mutatott annyit labda nélküli játékban, akaratban összesen, mint egy PSG meccsen. Szerintem jól éreztem, az az ember soha nem szeretett és akart itt lenni. Hazaért, kijött belőle az, ami benne volt. :(
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
ocsike83
Capitá del Barça

2025.07.09. 07:57:38

bence0330 írta:
2025.07.08. 22:24:55
Ezzel a Joao Pedróval most tényleg ekkorát fogott a CFC, vagy csak elsült most kétszer véletlen a lába?
Szerintem ez fél éven belül el fog dőlni. Ha nem megy neki, télen már keresik az utódját.
Jackson is hamar belejött, aztán egy rosszabb széria után kezd lecsengeni neki.
Amúgy pont azon gondolkodtam, hogy a Chelsea-ből nem lehetne szemezgetni partvonalon kívül rekedt játékosokat? Van 1-2 aki akár csak kölcsönben is nagy segítség lenne nekünk.
Més que un club :P
bence0330

2025.07.08. 22:24:55

Ezzel a Joao Pedróval most tényleg ekkorát fogott a CFC, vagy csak elsült most kétszer véletlen a lába?
Troym
Llegenda del Barça

2025.07.07. 10:23:27

bence0330 írta:
2025.07.07. 00:09:41
Tele vannak a focicsapatok adóssággal valaki kisebb, valaki nagyobb mértékben.
Nem véletlen gondolkodik mindenki ugyanabban hívja azt szuperligának, vagy klub vb-nek.

Nincs elég bevétel az égig szaladó fizetésekre, szállítói tartozásokra, hitelekre, egyéb adósságokra, ezért nem értem, amikor valaki 2 naponta kiírja igazolások topikban, hogy 1 mrd a bevétel, csak közben nagyvonalúan megfeledkezünk a stadionnal együtt közel 3 mrd az adósságról. Azokat más cégek, bankok, hitelezők, játékosok, ügynökök, edzők elvárják, hogy kifizessük.
Ennek az adósságnak a legnagyobb része mindenhol a bérköltségekből és azok finanszírozásából fakad.
Pont az FFP ezért korlátoz nemzetközileg és lokálisan is, és emiatt nem igazolunk minden szezonban 200 milliókért, különben még mindig az menne. Amúgy az Uefa FFP megsértése miatt kapjuk a bírságot.

És igen, emiatt kellenek a plusz meccsek, tornák, hogy a játékosok is ugyanolyan, vagy még jobb Ferrarikkal járhassanak, mint a Covid előtt.

A válogatott meccsek meg pont a játékosoknak a legfontosabbak. A klubcsapatod a munkahelyed, a válogatott meccseken meg a hazádat képviseled. Nem látom, hogy százasával gondolkodnának azon, hogy elfáradtak így már 25-33 éves játékosok is inkább lemondják a szereplést a nemzeti csapatuknál.

Szóval mi a megoldás?
A sok meccs rossz, a sok fizetés jó, a munkáltatód meg nem tud neked ennyit fizetni és plusz embereket sem alkalmazni.

(Amúgy nem értem, hogy a fórum 3/4e emlékeim szerint támogatja a szuperligát, de a klub vb nem jó, mitől más ez? Csak annyi, hogy erre nem jutottunk ki)
bence0330

2025.07.07. 00:09:41

Troym írta:
2025.07.06. 23:58:03
bence0330 írta:
2025.07.06. 23:38:18
Sőt, még a bővített BL előtt is ugyanennyit kerestek kb.
Igen, ezért van FFP gondja 20 -ból 18 spanyol csapatnak, zárják ki a Lyont, vonnak le pontokat az Evertontól, Juventustól, zárták ki anno nemzetközi kupákból több bajnokság egyes csapatait stb stb

Nem fenntartható ezekkel a fizetésekkel üzemelni, de mégsem hallom, hogy a kisebb terhelésért cserébe mondjuk a játékosok képviselői felajánlanák, hogy maximum fizetést vezessenek be, vagy bármilyen módon ők hozzájárulnak és a 22 fős keret minden tagja szerződésmódosítást kezdeményez a Covidon túl, hogy igazolhasson a munkáltatójuk még 4-5 embert.

Ez olyan, mintha te fizetésemelést kérnél kevesebb munkáért, azt viszonylag kevés munkáltató tudja bevállalni az élet más területein is.
FFP gondja a csapatoknak az inkompetens FFP szabályzat miatt van, nem anyagi gondok miatt (legalábbis sok esetben semmiképp sem). Nagyon nem 2025-ös történet ilyen módon és szinten beavatkozni a szabad piacba, szerintem. Jó lenne, ha egy csapat nem a "megmentésükre hozott", meg "felzárkóztató" szabályzat miatt kerülne csődközeli helyzetbe, vagy amúgy még oda sem feltétlen. Egy Lyon meg egy Sevilla vígan éldegélne, ha békén hagynák őket.

Ha már csőd közelébe megy egy klub, akkor legalább menjen csődbe önerőből, nem azért, mert a torkánál fogva a járdához szorítja egy nagyobb erő, ahonnan egyszerűen esélye sincs felkelni. Egy ekkora csapat (még egy kisebb is) egyszeűen nem úgy működik, hogy költsetek kevesebbet, és akkor megmenekültök, ebbe bele lehet rokkanni.

Az UEFA bérsapkával amúgy egyetértenék. Szerintem ez elfogadható kompromisszum lenne mindenki számára, nem nyomná el igazán a szabad piacot sem, de azért a túlkapásokat kicsit szabályozná. Akinek nem elég, mehet Szaúd-Arábiába. Persze ha FIFA bérsapka lenne, akkor gondolom ott is bevezetésre kerülne (?). Bár feltételezem, akkor ők akár még ki is lépnének a Fifa árnyékából, hiszen nekik tényleg az az egyetlen szívóerejük.

Szerintem nagyon, de nagyon nem ugyanaz a kettő. Az egyik egy kereslet-kínálati alapon működik, a klubok el tudják dönteni, mit bírnak, és mit nem, ennek megfelelő fizetéseket ajánlanak, aztán majd némi alkuval megegyeznek. Ha az én munkám megérne egy munkahelynek több pénzt, mert annyira akarnának (akár kevesebb melóért is?), akkor ja, fizetésemelést kérnék, mert megtehetném. Ha egy lennék a 100 közül a szalagsor mellett, és baromira nem érdekelné őket, én vagyok-e ott, vagy más, akkor nem fogják, és pláne nem fognak fizetésemelést adni kevesebb melóért, hanem ki fognak rúgni. Ennek az ekvivalense az lenne a pályán, ha valaki nem lenne hajlandó annyit focizni, amennyit a klub szeretné, hanem mondjuk megszabja, hogy minden meccsen 50 percet játszik. Hát, nem fog ott sem emelést kapni. :)

Szóval az eredeti témára visszatérve kétlem, hogy az a határon már túlmenő plusz lenne az, amitől a focista eurómilliomos lesz. Eddig sem volt klub vb (ebben a formában), és eddig is dúsgazdag volt a krém.
Troym
Llegenda del Barça

2025.07.06. 23:58:03

bence0330 írta:
Sőt, még a bővített BL előtt is ugyanennyit kerestek kb.
Igen, ezért van FFP gondja 20 -ból 18 spanyol csapatnak, zárják ki a Lyont, vonnak le pontokat az Evertontól, Juventustól, zárták ki anno nemzetközi kupákból több bajnokság egyes csapatait stb stb

Nem fenntartható ezekkel a fizetésekkel üzemelni, de mégsem hallom, hogy a kisebb terhelésért cserébe mondjuk a játékosok képviselői felajánlanák, hogy maximum fizetést vezessenek be, vagy bármilyen módon ők hozzájárulnak és a 22 fős keret minden tagja szerződésmódosítást kezdeményez a Covidon túl, hogy igazolhasson a munkáltatójuk még 4-5 embert.

Ez olyan, mintha te fizetésemelést kérnél kevesebb munkáért, azt viszonylag kevés munkáltató tudja bevállalni az élet más területein is.

Amúgy a klub vb kapcsán nyilatkozta valami szakértő, hogy nesze mindenkinek itt a szuperliga, magyarán az uefa/fifa simán azért lázadt a szuperliga ellen anno, mert nem az övék volt a jogdíj.
bence0330

Troym írta:
2025.07.06. 23:15:42
Lehet kárhoztatni a FIFÁT, UEFÁT, helyi szövetségeket és valószínűleg igaza van, aki ezt teszi, mégis kiemelném, hogy ahogy valaki jól leírta, azért gondolom a focisták nem bánják, amikor súlyos 10 milliók landolnak a számlájukon évről évre, annak meg ez az ára.
Klubok oldaláról meg elviheti magával bármelyik csapat kizárólag a peremembereket és u19 csapatot a szaudi szuperkupa négyesdöntőre, vagy a klub vb-re, majd a csoportkör után hazamegy.

Szerintem a felszínen mehetnek a panaszkodások, de valójában a csapatok és játékosok sem bánják ezeket a terheket, gondolom nem szeretne ez a sok játékos fele annyit keresni és a jövő évi foci vb-n is ott lenne mindenki.
Én ezt mind értem, de az emberi testnek akkor is vannak korlátai, akármennyit keresnek. A gigafizujaik meg aztán pláne nem egy ilyen VB-n múlnak, ami be van iktatva, meg nem is a plusz pár NL meccsen. Sőt, még a bővített BL előtt is ugyanennyit kerestek kb. És ez még csak nem is kizárólag a focistákon csattan, hanem a nézőkön is. Botrány meccsekből álló hónapok tudnak lenni egyre inkább a szezon végén, néha lehet érezni, hogy Walking Dead Team 1 játszik Walking Dead Team 2-vel, és ez nekem, nézőként sem poén. Az én csapatomon méginkább csattan az ostor, hisz a növekvő terhelés mellé csökkenő keret jár. 26-8 fős keretnek kéne már lassan az alapnak lenni a nemzetközi színtéren jelenlévő csapatoknál, és azzal ellensúlyozni lehetne kicsit a dolgot. Ezt meg pl nálunk nem is engedik.
Troym
Llegenda del Barça

2025.07.06. 23:15:42

bence0330 írta:
2025.07.06. 22:27:47
Annyi, hogy szerintem a fő gond és félelem sosem az volt, hogy mi lesz a klub vb-n. Ahhoz képest nem is vészes eddig, egy komoly sérülés (nyilván ez Musialán nem segít, a naptári évének annyi). A fő gond szerintem a hosszútávú hatása, az a lavina, amit ez elindíthat. Előző nyár EB-Olimpia, kövi nyár klub vb, kövi nyár VB. Egyszerűen semmilyen regenerációs idő nem marad sok csapat sok játékosa számára, mindezt úgy, hogy a szezonok, és maga a foci is egyre megterhelőbb. Alighanem egyre durvább sérüléshullámok érkezhetnek.
Lehet kárhoztatni a FIFÁT, UEFÁT, helyi szövetségeket és valószínűleg igaza van, aki ezt teszi, mégis kiemelném, hogy ahogy valaki jól leírta, azért gondolom a focisták nem bánják, amikor súlyos 10 milliók landolnak a számlájukon évről évre, annak meg ez az ára.
Klubok oldaláról meg elviheti magával bármelyik csapat kizárólag a peremembereket és u19 csapatot a szaudi szuperkupa négyesdöntőre, vagy a klub vb-re, majd a csoportkör után hazamegy.

Szerintem a felszínen mehetnek a panaszkodások, de valójában a csapatok és játékosok sem bánják ezeket a terheket, gondolom nem szeretne ez a sok játékos fele annyit keresni és a jövő évi foci vb-n is ott lenne mindenki.
bence0330

2025.07.06. 22:27:47

LG írta:
2025.07.06. 06:00:40
Más: Musiala az eslő magy áldozat a klub VB-n. :|
Annyi, hogy szerintem a fő gond és félelem sosem az volt, hogy mi lesz a klub vb-n. Ahhoz képest nem is vészes eddig, egy komoly sérülés (nyilván ez Musialán nem segít, a naptári évének annyi). A fő gond szerintem a hosszútávú hatása, az a lavina, amit ez elindíthat. Előző nyár EB-Olimpia, kövi nyár klub vb, kövi nyár VB. Egyszerűen semmilyen regenerációs idő nem marad sok csapat sok játékosa számára, mindezt úgy, hogy a szezonok, és maga a foci is egyre megterhelőbb. Alighanem egyre durvább sérüléshullámok érkezhetnek.
Peter
Director del Fútbol

2025.07.06. 11:46:22

A nincs elveszett labda vérprofi hozzáállás nagyon kicsi valószínűséggel járó nagyon súlyos következménye ez a sérülés.
Számomra ez a megfelelő tényállás, ami benne van a fociban.

F1-ben az ilyet versenybalesetnek minősítenék, az összes többi már szubjektív.
(felesleges kockázat? ha elpöcköli vagy csak megzavarja a jelenléte az ellenfelet és visszagurítja, ott az üres kapu avagy büntetőt is kiharcolhat.....n+1 lehetőség benne van előtte, de utána már könnyű okosnak lenni....az ilyen sérülések előfordulásának valószínűségére is bizonyára léteznek statok.... :D )
Damask
Jugador del Barça

2025.07.06. 10:22:29

LG írta:

Nem értem miért Donnarummát kritizálják az eset miatt, tisztán az övé és a védőé volt a labda, Musiala odaugrott egy veszett labdára a világ végéről és pórul járt, felesleges volt részéről menni is érte.
LG
Az Év fórumozója 2016

bence0330 írta:
2025.07.05. 21:15:14
Mondjuk nekem az egész vb-n is, meg a BL-ben is bőven Vitinha volt a húzóember. De majd meglátjuk, lehet a francia kapja.
Egyiktől sem sajnálnám. Az a kérdés, hogy a tavalyi nézőpont az díjazóktól egyszeri volt-e, vagy mostantól már általános lesz. Ha az utóbbi, akkor megkaphatja a portugál, ha visszatérnek a korábbi, támadókat előnyben részesítő értékeléshez, akkor Ousmane.

bence0330

2025.07.05. 21:15:14

Mondjuk nekem az egész vb-n is, meg a BL-ben is bőven Vitinha volt a húzóember. De majd meglátjuk, lehet a francia kapja.
Troym
Llegenda del Barça

2025.07.05. 20:46:00

Azért Dembele szerintem 2 meccsre van a tuti aranylabdától. Ha behúzzák a klub vb-t, akkor tényleg kimaxolja az évet, talán Mendes és Vitnha szorongathatja meg.

Musiala sérülése meg horror volt, jobbulást neki, szerintem 1 év kihagyás. Gondolom a FIFA rohan majd kártéríteni őket.
Válasz küldése