Andris írta: ↑2025.08.27. 14:41:51
Nem úgy volt, hogy Vinicius és Rodrygo is vacak formában vannak, meg egyiküket se igazán szerette Ancellotti amúgy sem? Különösen utóbbit, de lehet rosszul emlékszem. 
Amúgy hiába mi károsodunk anyagilag, ez nem szempont mérlegelésnél, nem is lehet, hiszen a válogatott foci nem versenypiaci üzletág. Oké hogy mi Barcás szemszögből gondolkodunk, vagy ha úgy tetszik klub szemszögből, de attól még objektív szempontként nem merülhet föl olyasmi, ami csak az egyik serpenyőben létezik. 

Vinit annyira szerette, hogy mindig kezdett, bármi volt. Rodrygo nála Vini mögött volt, de azért kedvelte, csak a bunkóbbik brazil kedvéért utóbbit rakta más posztokra. Mivel mindkettő balszélső, valakinek el kellett vesztenie ezt a csörtét a posztért, Rodrygo meg sokkal okosabb és alkalmazkodóbb, emiatt 3-4 posztra is alkalmas játékos.
A válogatott foci nem világpiaci üzletág, persze. A klub foci meg nagyon erősen az. A mi szemszögünkből abszolút így kell nézni, nem is lehet máshogy. Szerintem épp az a baj, hogy egy ekkora üzletet valamiféle hagyománytiszteletből (potenciálisan) károdítunk úgy, hogy magának a munkáltatónak, üzletnek, akárminek 0 beleszólása van, és nem tehet semmit, a következményeket meg viselheti.
Szerintem 2025-ben, ha meg akarjuk tartani a válogatott focit, tényleg csak úgy működhetne ez, ahogy Gránit szokta írni. Menjen augusztustól mondjuk áprilisig (hasamra csaptam, ki kellene kalkulálni) a klubszezon megszakítás nélkül (1-1 egyhetes szünet közbeiktatása lehetne) utána kap egy hónapot a válogatott, meg utána egyet, ha vb/eb/copa van. Így mindenki nyerne, nálunk nem esne ki néha feleslegesen pár játékos (ha igen, mi hibánkból), a játékos kiélheti a nemzeti érzelmeit, ami nyilván létezik, és ha ott lesérül valaki, kisebb esélye van, hogy az augusztusban induló bajokságot/BL-t érintse, hisz lenne 1-2 hónapja felépülni. A kisebb sérülések nem hatnának ki a klubra, így a követlezmények kevésbé csattannának rajtunk. Válogatott szünet utáni formáról meg nem is kéne beszélni, ami sajna szintén gyakori jelenség.
És akkor még az afrika kupáról nem is beszéltem, ahol kulcsjátékosok hiányoznak a klubszezonból 1 hónapig. Pár csapatnak sokba került ez már, pl. a Poolnak pár éve a Mané-Salah duóval, ahol ugye ráadásul mindketten döntőbe kerültek ott. Én értem, hogy miért van télre rakva, de könyörgöm, nehogy már ez legyen a legfontosabb szempont. Jelen rendszerben meg lehetne a novemberi válogatot szünet alatt, akkár máris kevesebbet hiányoznának.
Borzasztóan van megszervezve az egész, túl sok érdek sérül, ráadásul anyagilag és erkölcsileg is a legfontosabb feleké.
A mostani rendszer szerintem nagyon nem felel meg a mai követelményeknek.

ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy