gránit írta: ↑2025.06.12. 22:09:48
bence0330 írta: ↑2025.06.12. 21:47:54
"In football, PSxG stands for Post-Shot Expected Goals. It's a metric that calculates the expected goal value of a shot
after it's been taken, considering factors like shot placement and, in some cases, goalkeeper positioning. "
Erről a mutatóról annyit, hogy a BL-győztes csapatnál hét csapat is magasabb értéket produkált ebben a kategóriában. Az Intert oda-vissza vertük xG-ben, az Arsenal oda-vissza verte a PSG-t xG-ben. Sokra mentünk, mentek vele.
https://xgscore.io/xg-statistics/champions-league
Nem látom alátámasztottnak, miért csak a kapusokon múlna a rájuk vetített xG. Hosszú távon nyilván látszik, ki a jó meg ki a béna kapus, de ezt tudjuk xG nélkül is. Mi ebben a nagy felfedezés? Már csak azért sincs értelme erre támaszkodni, mert a Barcelonának túl kell súlyoznia azokat a helyzettípusokat, amelyekkel a kapusaink rendszeresen szembesülnek, például a kontrahelyzetekkel. Hiába jó valakinek a statja, ha azon belül pont a támadókkal szembeni 1 v 1-ben nem jó. Ez elveszik a nagy adathalmazban, az elemzőinknek azonban az ilyen helyzeteket ki kell emelniük. Rajtunk kívül senki nem gyárt Barcelonára szabott statokat. Egy lehetőség van, figyelni kell a kiszemelt játékosok minden meccsét, és építenünk kell a saját adatbázisunkat. Egy jó csapat gyártja a statokat, és nem bámulja a mások által gyártott statokat. Egy nagyobb klub a maga számára szűri, gyártja, és elemzi a saját igényeire szabott statokat, ez jóval hatékonyabb, mint az xG-táblázatok nézegetése, amelyeket nem a mi csapatunk igényei szerint konfiguráltak.
Merem remélni, hogy a Barcelonánál nem olyan kőkorszaki módon kezelik a statokat, hogy rangom statoldalakat nézegessenek, amiket mások gyártottak.
De most megint egy más statisztikáról írsz. A az xG más, mint a kapusoknál mért PSxG. Az xG-nél sok minden számít, játékos, kapus, stb, és pont, hogy az számít, hogy oldja meg. Az xG érték a (topligák?) átlaga, egy idei Raphinha fölé lőtte rendesen, egy tavalyi meg alul. Elég pontos, de pár meccsen persze ez mindegy, a BL lutri. Az xG célja pont az, hogy megnézzük, ki lövi alá és ki felül, ki a jobb játékos a kapu előtt, fejben, stb. Sok összetevője van, de egy BL-ben soha az életben nem is jöhet ki, semmi értelme nézni szerintem. Az Inter ahányszor helyzetbe került, gólt lőtt. Meg lehet ilyeneket nézni, de egy meccsen aztán tényleg semmi értelme, BL sorozatban is inkább csak szórakoztató értékkel bír.
A kapusoknál említett psxg-nek max az alapja ugyanaz, de igazából még az sem, hisz az még csak nem is a helyzet minősége alapján osztályoz, hanem a lövés alapján. Teljesen más téma.
Egyébként meg persze, én is csak akkor nézek statot, ha a szemtesztemet, érvemet akarom alátámasztani. Én úgy láttam pl., hogy TS csak a bajnoki szezonban volt kiváló, azelőtt két szezonban rémisztő, liga alja, azután meg közepes/sérült. Ezt láttam a statokban is, ezzel érveltem. A stat ennyi, nem több, nem kevesebb, a "mi ebben a nagy felfedezés" kérdésre válaszolva. A nagy felfedezés önmagában semmi, csak annyi, hogy sokkal-sokkal precízebben írja le számokkal a látható teljesítményt is. Számomra ennyi, egy scoutnak nyilván teljesen más. Viszont inkább azért írom, mert az nagyon nem mindegy, hogy ha már stattal érvel az ember, mivel teszi, és érti-e azt, amivel teszi. Szerintem a kapus psxg-je talán a legigazságosabb stat úgy az egész rendszerben, így fejből legalábbis nem tudok jobbat. Vitánál nálam arra épp elég, hogy ha valaki váltig állítja, hogy xy milyen jól véd, közben meg lehoz egy szezon alatt egy -0,3-at, na arra biztosan merem mondani, hogy elnézted, vagy csak a jóra emlékszel rá, vagy valami ilyesmi.
Saját komoly statot gyártani "házilag" , specifikusan ránk szerintem lehetetlen. Eleve sok kapus teljes szezonos összes meccsein ott kéne ülnie valakinek, jól megítélnie, mekkora helyzetet kapott a szemébe, hogy hárította, szerintem ez lehetetlen közeli állapot. Iszonyatos emberi és egyéb erőforrás kéne rá, tippre sokszáz ember, fejenként 1-2 játékossal max. Értem, amit írsz, de ez gyakorlatban nem megvalósító. Iszonyat nehéz megítélni pár kapusról, hogy a psxg-je, vagy maradjunk mezei nyelven, általánosan a védési hatékonysága hogy oszlik meg a különböző helyzetek közt. Ismétlem, igazat adok abban, hogy elképzelhető, hogy két, amúgy azonos értékű, azonos képességű közül az egyik valamiért jobban védi a ziccert, mint a másik, és esetleg kevésbé jól védi mellette a 20 méteres lövéseket. De ebben annyira kicsi eloszlást érzek, hogy nem érzem a súlyát, másrészt meg azért még a Barcás kapus is több lövést kap 10-20 méterről, mint ziccert, szóval nem tudom, többre mennénk-e vele, ha két +0,20-as psxg/90-es kapus közül az egyik kicsit jobban védi talán a ziccert. Nem tudom, kevesebb gólt kapnánk-e összességében, ha igen, szerintem ilyen 1 gól környékéről beszélnénk. Ennél már százszor nagyobb különbség egy stopped crosses, ahol egy levegőt jól uraló kapus sok helyzetet akadályoz már meg eleve. Ebben Garcia remekel a statok szerint.
Szóval kb életemben nem láttam Garciát (vagyis nem figyeltem meg, hiszen 1-2 Barca és Reál meccsen láttam, de ki figyel egy random kapust), de vakon azt tippelném róla statok alapján, hogy egy lábbal nem extra, de korrekt kapus, aki jól véd, kifejezetten hozzá tudja tenni ebben az extrát, és nagyon magabiztos is, főleg a pontrúgásoknál. És meglepődnék, ha mást látnék. Ez nem mond el mindent, de elég jó kiindulási alap. Ezt pl. lehúzhatja egy mentális gödör egy új, első nagy csapatnál, váltásnál, remélem, hogy legalább a komolyabban kinézett játékosnál pszichológiai profil is készül már, mert amúgy ez alighanem fontosabb, mint bármi, amit feljebb írtam. Flicket ismerve nem lepne meg.
És a statokhoz még egy dolog: pont ott jönne ki a fontossága, amikor kapunk egy Cout-t meg Raphinhát, meg Kessiét, és az edzőnek halvány lila sejtelme sincs, kit kapott, ezt néhány sor elolvasásából ki lehetne amúgy deríteni, hogy ők amúgy nem vonalszélsők, Kessié meg nem nyolcas. Az ilyen ordas szarvashibákat pont el lehetne kerülni vele, és nem raktuk volna ki a brazilokat évekig bontani a vonal mellé. Akár már leigazolás előtt, akár utána. Nyilván ez szemteszttel is elkerülhető, de az könnyen téved, főleg egy ember szubjektív nézetében. Kizártnak tartom, hogy az előző 1-2 edzői stáb komolyabban foglalkozott volna ezzel, persze tévedhetek. Flicknél kétlem, hogy ilyet fogunk látni. Eleresztett néhány interjúban precíz statokat egyébként xy játékosokról néha, látszik, hogy figyel mindent. Mint ahogy rettentő fura egybeesés lenne, hogy a ligát épp psxg-ben elég szépen vezető Joan Garciát vettük meg (remélem).
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy