Ez könnyen lehet. De azért az akadályozásért is sokszor megadják a sárgát (idén emlékszem több így kiállított emberre is, szóval még második sárgát is villantanak néha). Visszatartó erő az is szerintem, ha hol megadják, hol nem, a szöglet meg szerintem jó elgondolás, a sárga kisebb visszatartó erő az időhúzásra, már ha amúgy nincs belőle egy már a játékosnak. A szöglet mégiscsak egy potenciális gólhelyzet.brazilfan írta: ↑2025.03.05. 04:26:33Olyan szabály is van, hogy a szabadrúgás akadályozása miatt sárgát kell adni, mert időhúzásnak minősül, de senkit nem érdekel. Szerintem, ha be is vezetnék ezt az új szabályt, a gyakorlatban nem tudják alkalmazni, hacsak nem lesz rá külön ember, aki számolja a másodperceket.
Offtopic
- bence0330
- Az Év Fórumozója 2022 & 2024
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Olyan szabály is van, hogy a szabadrúgás akadályozása miatt sárgát kell adni, mert időhúzásnak minősül, de senkit nem érdekel. Szerintem, ha be is vezetnék ezt az új szabályt, a gyakorlatban nem tudják alkalmazni, hacsak nem lesz rá külön ember, aki számolja a másodperceket.
- bence0330
Nyártól jön egy új szabály, ha a kapus 8mp-nél tovább birtokolja a labdát, az ellenfél szögletet kap. Érdekes újításnak tűnik, lehet, hogy javít kicsit az időhúzáson.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Nekem pedig a szabály elfogadása és az ehhez tartozó alkalmazkodás jutott erről a témáról az eszembe és ezért szóltam hozzád.
A témához kapcsolódó véleménnyel.
Nem azt írtam, hogy éppen esik a hó avagy kell a kvóta. Ehhez természetesen illene is a sok kérdőjel.
Természetesen nem kötelező elfogadni a szabályokat, ahogy focizni és gólt rúgni sem kötelező. Aki a pályára akar lépni, ismernie kell a szabályokat, ha ezt nem fogadja el, nem kötelező pályára lépnie.
Az életben ezermillió veszélytelen dolog létezik a szabályok keretein kívül, mégis vannak szabályok.
Nem keveset én sem tartok be, mert nem tartom veszélyesnek, de a következményeit elfogadom.
Te a szabályok megváltoztatására utaltlál, én pedig annak elfogadására és betartására.
Örömmel fogadnék és eleget tennék a meghívásnak valami beachfocira....

Az mindegy, kell a napi hsz kvóta

„Az egyik oldalon van egy csapat. A másik oldalon is van egy csapat, amiben ott van Lionel Messi. Az úgy egy teljesen más történet. Amikor az emberek különböző csapatokat elemeznek, emlékeztetniük kell magukat arra, hogy ez az egy ember mindent megváltoztat. Vele másképp néz ki egy csapat.”
Én semmilyen veszélyt nem látok benne, ellentétben az elefántpuszikkal, talpalásokkal, könyöklésekkel, amikből rengeteget nem fújnak le, sokszor észre sem veszik.davi10 írta: ↑2025.02.10. 19:10:05Ezt a mezlevételt soha nem fogom megérteni. Mindenki tudja hogy sárga jár érte, mégse birnak magukkal a játékosok.
Nem lehet összehasonlítani egy párharc alatt történt kontaktot egy gólörömmel. Az egyikből van ezer egy meccsen, lehet akár egy szerencsétlen mozdulat, bármi. A gólörömnél áll a játék, közelben nincs ellenfél, egyedül a játékos döntése, hogy akar-e egy sárgát begyűjteni vagy nem.
Persze a mezlevétellel provokálni is lehet az ellenfelet, de hát annyi minden mással is lehet, amikért nem jár automatikusan lap. Például amikor a szájukra teszik az ujjukat, csendre intve a szurkolókat, az szerintem provokálóbb.
Ugyanilyen erőltetett szabálynak tartottam, hogy a mezt be kellett tűrni a gatyába, ma már nincs is jelentősége, rövidebbek a mezek.
- davi10
- Llegenda del Barça
Ezt a mezlevételt soha nem fogom megérteni. Mindenki tudja hogy sárga jár érte, mégse birnak magukkal a játékosok.brazilfan írta: ↑2025.02.10. 17:09:26Nem mezeldobást írtam, hanem mezlevételt. Azt akarod mondani, hogy a 3:2-re megnyert madridi meccs utolsó percében, amikor Messi meglőtte az 500.gólját, és megmutatta a mezét a nézőknek, nagyobb kihágás volt, mint amikor az első félidőben Marcelo arcon könyökölte, és Messi vérző szájjal feküdt a földön? Mert Messi sárgát kapott a mezlevételért, Marcelo meg nem, még szabadrúgás sem járt érte.
Nem lehet összehasonlítani egy párharc alatt történt kontaktot egy gólörömmel. Az egyikből van ezer egy meccsen, lehet akár egy szerencsétlen mozdulat, bármi. A gólörömnél áll a játék, közelben nincs ellenfél, egyedül a játékos döntése, hogy akar-e egy sárgát begyűjteni vagy nem.

"A Futball nyer, ha a Barca nyer"
"Ez a két szín, zöld és fehér minden másnál többet ér
Hát indulj és bátran énekelj velünk egy dalt a Fradiért"
- bence0330
Erre meg szerintem valami olyasmi lehetne a megoldás, ha több féle lap lenne. A kék járna az ilyen random hülyeségekért mondjuk, mint a mezlevétel. És akkor súlyozva lennének jobban a különböző kihágások. 3 ilyenért járna csak kiállítás, vagy 1 sárga + két kékért, vagy valami ilyesmi.brazilfan írta: ↑2025.02.10. 17:09:26Nem mezeldobást írtam, hanem mezlevételt. Azt akarod mondani, hogy a 3:2-re megnyert madridi meccs utolsó percében, amikor Messi meglőtte az 500.gólját, és megmutatta a mezét a nézőknek, nagyobb kihágás volt, mint amikor az első félidőben Marcelo arcon könyökölte, és Messi vérző szájjal feküdt a földön? Mert Messi sárgát kapott a mezlevételért, Marcelo meg nem, még szabadrúgás sem járt érte.
Érdekességképp az olasz meccsen volt egy másik agy gond, telibe talpalták valakinek a sípcsontját, a VAR nem jelzett, a játékvezetőt meg eltiltották utólag, elismerték a tévedést. Ebből is látszik, mekkora a gáz és a fejetlenség, sok szinten is. Egyrészt Olaszországban legalább van jelentősége egy hibának, itt spanyolban meg még ők akarnak sztrájkot tartani kb egy sorsdöntő hiba után. Másrészt érthetetlen, miért az on filed bírót tiltják el, aki aztán részemről benézhet dolgokat, a pályán ezt lehetetlen hibátlanul megoldani. A VAR nem hívta ki lehetséges pirosra, azt kéne eltiltani, aki ott ül, mert különben onnan továbbra is megtehet bárki bármit felelősség nélkül, annak ellenére, hogy a valóságban rég az övé a felelősség a sorsdöntő kérdésekben.
Remélem lassan megérik ez az egész egy komolyabb módosításra. Eleve az on field bírónak még kevesebb szerepet kéne már adni.
Nem mezeldobást írtam, hanem mezlevételt. Azt akarod mondani, hogy a 3:2-re megnyert madridi meccs utolsó percében, amikor Messi meglőtte az 500.gólját, és megmutatta a mezét a nézőknek, nagyobb kihágás volt, mint amikor az első félidőben Marcelo arcon könyökölte, és Messi vérző szájjal feküdt a földön? Mert Messi sárgát kapott a mezlevételért, Marcelo meg nem, még szabadrúgás sem járt érte.
- bence0330
Az a baj, hogy nagyon sokszor van igazuk. Amíg nincs átfogóan remek, szinte hibátlan rendszer, addig reklamálni fognak.
Amúgy igen, egyetértek, ez kb mindent megoldana, már ha bármire kikérhetnék, sárgára, gyanús szögletre, stb. Nézői szemmel is egy érdekes adalék lenne, mert taktikázni kéne, mire kéred ki, a 12. percben még egy gyanús szögletre nem fogod, a 82. percben már lehet, ha még megvan mind a kettő, stb.
Az edzőket is eléggé elcsendesíthetné, mert éreznék, hogy van hatalom a kezükben. Így azért nagyon sokszor fortyoghatnak jogosan.
- Chino
- Llegenda del Barça
Ezzel sok gond van. Ha valakit folyamatosan rúgdosnak beleszállnak büntetlenül, persze, hogy felmegy benne a pumpa ott abban a másodpercen felgyűlik benne a feszültség. Ez normális emberi viselkedés és ahány ember annyi különböző vérmérséklet, lehet, hogy 7-8 máspdperc után lehiggad, de akkor ez más. Messi vagy Yamal folyamatosan kapja/ta a rúgásokat és nem vergődtek, de egy átlagos habitusú játékos sem biztos hogy meg tudná akkor állni, hogy simán fogadja el. Amíg pedig a csk odaér már általában jó idő eltelik. Egy Vinicius féle őrjöngésre, amikor hárman kellenek, hogy lefogják én is azt mondom, hogy egyből pirosnak kellene lenni és sárgát is csak ritka, illetve nagyon durva esetekben van. Egy ilyen szabály gyakorlatilag véget vetne a karrierjének.Deluigi írta: ↑2025.02.10. 14:43:29Mindkettore megoldas az onuralom. NEM KELL eldobni a mezt, ha golt lottel, en bevezetnem erte a pirosat.
Reklamalasnal ugyszinten, ott sem KOTELEZO reklamalni, arra valo a csapatkapitany.
Rengeteg folosleges sargalap esik a meccseken, mig a kemeny, belemenos jatekot kevesbbe buntetik.
Azt pedig, hogy büntessék jobban a hentelést most is mondják, "be van vezetve" mégis látjuk bizonyos meccseken mi történik.
A mezlevétel szerintem, mióta automatikus sárga eléggé visszaesett, régen azért sokkal gyakoribb volt, inkább különleges esetekben fordul elő. Például meccs végi győztes gól stb.
Forca Barca!!!!
A jelenlegi VAR szabályokat ki kell egészíteni 2 db edzői challange-el, ami bármire kérhető és csókolom, ez lassan minden sportágban van, viszont onnantól a játékosoknak megtiltanám hozzászólni a bírókhoz teljes mértékben. Elég a hisztikből.
- Deluigi
- Entrenador del Barça
Mindkettore megoldas az onuralom. NEM KELL eldobni a mezt, ha golt lottel, en bevezetnem erte a pirosat.
Reklamalasnal ugyszinten, ott sem KOTELEZO reklamalni, arra valo a csapatkapitany.
Rengeteg folosleges sargalap esik a meccseken, mig a kemeny, belemenos jatekot kevesbbe buntetik.
Aztán majd azon megy a vita, hogy ez miért volt sárga, ha amaz nem volt az. Például ha valaki gólt lő és leveszi a mezét, pár perc múlva pedig rátaposnak a lábára és reklamál, az a szabályok szerint simán lehet két sárga és kiállítás. Miközben az, aki rátaposott a lábára, kapott mondjuk egyet, és nyugodtan fent maradhat.bence0330 írta: ↑2025.02.09. 22:55:25Elvileg az olasz szövetség dolgozik az ügyön, nagyon akarják a megoldást, lehet hogy hamarosan jön a 2. sárga visszanézése. Elvileg azon megy a probléma, hogy akkor pontosan miket nézzenek vissza, mert lehet hogy mindegyiket kéne, hiszen a második sárga lehet eleve nem is létezne egy jogtalan első után. De szerintem első körben, hogy ne legyen nagy meló, simán lehetne csak a másodikat nézni, aztán onnan még lehet tovább finomítani a dolgot, minden előrelépés számít.
És ha meghúznák, gondolom kigyűrűzne a többi ligába is. Ideje lenne, évek óta látja mindenki, mennyire nonszensz ez így.
- bence0330
Elvileg az olasz szövetség dolgozik az ügyön, nagyon akarják a megoldást, lehet hogy hamarosan jön a 2. sárga visszanézése. Elvileg azon megy a probléma, hogy akkor pontosan miket nézzenek vissza, mert lehet hogy mindegyiket kéne, hiszen a második sárga lehet eleve nem is létezne egy jogtalan első után. De szerintem első körben, hogy ne legyen nagy meló, simán lehetne csak a másodikat nézni, aztán onnan még lehet tovább finomítani a dolgot, minden előrelépés számít.brazilfan írta: ↑2025.02.09. 15:54:26Máshonnan áthozva:
Ez az eset is jól példázza, hogy a szabályalkotók azt hiszik, megoldottak egy régi problémát (a leshelyzetek megítélését), csak közben a gyakorlat további kérdéseket vet fel.bence0330 írta: ↑2025.02.09. 08:35:08A tegnap egy Milan meccsen történt egy olyan precendens, ami nagyon jó példa arra, miért kéne átgondolni a VAR-nál 1-2 szabályt, többek közt a 2. sárgával kapcsolatos érdektelenséget. Kiugrattak egy Empoli játékost lesen, a partjelző nem intett (utólag sem), a Milan védő felrúgta az ellenfelet, és megkapta a második sárgát. Amúgy az jogos lett volna, csakhogy ugye tiszta leshelyzet előzte meg az akciót. De mivel 2. sárga, a VAR meg sem nézheti a lest, ami pláne elképesztő, főleg, hogy félautomata rendszer van már, semmi időbe nem telik kb.
A lesek téves továbbengedése és utólagos lefújása legalább annyira idegesítő a játékosoknak is, mint a szurkolóknak, én mindig attól félek, nehogy valaki belesérüljön abba, hogy tök feleslegesen menteni akar, de az is zavaró, hogy a tököléssel megtörik a játék ritmusa.
Lehet, hogy javában dolgoznak a szabálymódosításon, de az is lehet, hogy senki nem foglalkozik vele.
Szerintem két megoldás lehet, vagy eltörölni a lesszabályt, vagy pedig a gólvonal-technológia elvére épülve érzékelőket kell építeni a mezbe, nadrágba, sortszárba, cipőbe, minden testrészre, ami lesen tartózkodhat. De ez ugyanúgy elképzelhetetlen (pl. Spanyolországban még gólvonal-technológia sincs), mint a lesszabály eltörlése.
És ha meghúznák, gondolom kigyűrűzne a többi ligába is. Ideje lenne, évek óta látja mindenki, mennyire nonszensz ez így.
A sérüléses téma is jogos, de én azt gondolom, hogy az megoldhatatlan, így lehet minimalizálni a hibát, ha nem intik be a lest előre. Ha egyszer az AI annyira gyors lesz, hogy játék közben meg tudja ezt ítélni, és felismeri a játékra alkalmas testrészt, és 1-2 mp alatt befújja, akkor mehet, de ez nem most lesz, ez még technológiai szinten is necces, a fociban meg minden 10 évvel le van maradva eleve.
VAR bevezetésekor is nyilvánvaló volt, hogy nem hoz minden véleményes esetre mindenki számára tökéletes megoldást.
Éli a saját evolúcióját és halad a maga útján, de mindenki számára tökéletes már csak a labdarúgás mivoltjából adódóan soha nem is lesz.
Guruljon a labda, ne álljon a játék, miért így, miért úgy, de és akkor, ha.....
Sosem lesz mindenki számára tökéletes.
Az is ugyanolyan baj lenne, ha még ilyen VAR sem lenne, mint amilyen ma van
Éli a saját evolúcióját és halad a maga útján, de mindenki számára tökéletes már csak a labdarúgás mivoltjából adódóan soha nem is lesz.
Guruljon a labda, ne álljon a játék, miért így, miért úgy, de és akkor, ha.....

Sosem lesz mindenki számára tökéletes.
Az is ugyanolyan baj lenne, ha még ilyen VAR sem lenne, mint amilyen ma van
Máshonnan áthozva:
A lesek téves továbbengedése és utólagos lefújása legalább annyira idegesítő a játékosoknak is, mint a szurkolóknak, én mindig attól félek, nehogy valaki belesérüljön abba, hogy tök feleslegesen menteni akar, de az is zavaró, hogy a tököléssel megtörik a játék ritmusa.
Lehet, hogy javában dolgoznak a szabálymódosításon, de az is lehet, hogy senki nem foglalkozik vele.
Szerintem két megoldás lehet, vagy eltörölni a lesszabályt, vagy pedig a gólvonal-technológia elvére épülve érzékelőket kell építeni a mezbe, nadrágba, sortszárba, cipőbe, minden testrészre, ami lesen tartózkodhat. De ez ugyanúgy elképzelhetetlen (pl. Spanyolországban még gólvonal-technológia sincs), mint a lesszabály eltörlése.
Ez az eset is jól példázza, hogy a szabályalkotók azt hiszik, megoldottak egy régi problémát (a leshelyzetek megítélését), csak közben a gyakorlat további kérdéseket vet fel.bence0330 írta: ↑2025.02.09. 08:35:08A tegnap egy Milan meccsen történt egy olyan precendens, ami nagyon jó példa arra, miért kéne átgondolni a VAR-nál 1-2 szabályt, többek közt a 2. sárgával kapcsolatos érdektelenséget. Kiugrattak egy Empoli játékost lesen, a partjelző nem intett (utólag sem), a Milan védő felrúgta az ellenfelet, és megkapta a második sárgát. Amúgy az jogos lett volna, csakhogy ugye tiszta leshelyzet előzte meg az akciót. De mivel 2. sárga, a VAR meg sem nézheti a lest, ami pláne elképesztő, főleg, hogy félautomata rendszer van már, semmi időbe nem telik kb.
- bence0330
Szerintem pedig létezik bőven az az eset, mikor kb csak azzal van lehetőség életben maradni. Gondolj bele, a fociban mekkora pénz van, milyen eurómilliók múlnak akár csak azon is, ha 1-2%-os a befolyásolás. Ez gyakorlatilag szerintem az önvédelem fogalma egy pont után már, erkölcsileg mindenképp. (Nem vagyok képben, most is így van-e, de régen tudom, hogy volt olyan szabály az önvédelemmel kapcsolatosan, hogy... hm, leegyszerűsítve addig jogos, amíg nem durvább a fegyver. Ha valaki egy nádhusánggal támad, akkor a tőrrel leszúrás már nem önvédelem válaszként, de nádhusánggal vissza lehet ütni, holott ugye erkölcsileg önmagában egy nádhusánggal megütni valakit nem korrekt. Vagy még primitívebb párhuzam, kihívsz valakit "a hóra" egy verekedésre. Utálom az erőszakot, szóval megint nem engem tükröz ez, csak gondoltam ez ennyira egyszerű, hogy maradnék ennél. 1v1. A másik hoz egy másik felet - csalás. Hagyod, hogy ketten elverjenek téged egyedüliként, vagy te is elhívod a haverod? Hivatalosan te is csalsz, de hát hülye lennél, ha nem tennéd, és el lennél verve. Erkölcsileg elítélendő lenne talán egy ilyen levelig the playing field téma? Kétlem.csababarca írta: ↑2025.02.06. 14:03:58Akkor sem férne bele, ha bizonyítottan csalnának a realnak, ha kiállna holnap Tebas és Perez egymással smacizva, hogy mindenkit hülyének néztek, és sorozatosan csaltak, majd szépen besétálnak a bírók és megerősítik egy csókkal a pecsétgyűrűre, hogy ők is közreműködtek.
Ebben az esetben sem fér bele, hogy erre csalással kell reagálni.
Bojkott, sztrájk, bizonyos pályáralépési megtagadások. Ezek válaszok.
A csalás nem.
Nyilván az általam felvázolt feltételezett esetben (amit ismétlek, nem a véleményem) is csak akkor nem elítélendő, ha más lehetőség nem maradt. Amit egy kisebbségnél alapvetően nem lehetetlen elképzelni ott, ahol a fő beosztottak tényszerűen madridisták. Ha máshogy meg lehet oldani, nyilván, de ha a rendszer ezt nem engedi meg, és nincs más lehetőség, szerintem erkölcsileg rendben lenne a dolog.
Egy idális világban, ahol minden szinten tökéletesen működik az igazságügyi rendszer, nyilván soha az életben nem kéne csalni, vagy erkölcsileg megkérdőjelezhető cselekedettel válaszolni egy erkölcsileg megkérdőjelezhető cselekedetre.
De szerintem nem ez történt, a játékvezetés rettenet, mindkét irányba, picit az lenne a tippem, hogy a madrid felé jobb, hisz sokkal több madridi/spanyol bíró van, mint katalán, ezt akkor is nehéz lenne félretenni, ha nem lenne csalás, pusztán csak szentimentális okokból a neccesebb eseteket jobban emerre billentik, mint amarra.
Remélem kamu a hír, hogy még ők akarnak sztárjkolni, mert ez tényleg az év vicce volna.
- csababarca
- Az Év Fórumozója - 2021
Olvastam közben, de akárhogy csűröd-csavarod, erkölcsileg a csalásra nem válasz a csalás.
Legalábbis nálam.
akkor sem férne bele, ha bizonyítottan csalnának a realnak, ha kiállna holnap Tebas és Perez egymással smacizva, hogy mindenkit hülyének néztek, és sorozatosan csaltak, majd szépen besétálnak a bírók és megerősítik egy csókkal a pecsétgyűrűre, hogy ők is közreműködtek.
Ebben az esetben sem fér bele, hogy erre csalással kell reagálni.
Bojkott, sztrájk, bizonyos pályáralépési megtagadások. Ezek válaszok.
A csalás nem.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
- bence0330
Pont kifejtettem bővebben a másik topikban, mire írtál, ha erre is reagálnál, akkor arra válaszolok.
-
- Entrenador del Barça
Akit kicsit érdekel a politikai háttér, itt van néhány érdekes hír
https://www.mundodeportivo.com/futbol/f ... -rojo.html
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Operation_Catalonia
https://www.football-espana.net/2024/12 ... egal-fraud
https://www.mundodeportivo.com/futbol/f ... -rojo.html
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Operation_Catalonia
https://www.football-espana.net/2024/12 ... egal-fraud