Szerintem még több éves viszonylatban sem lehet igazán összehasonlítani, annyira változó. Az Arsenal például hosszú évekig nem is járt a Bl-ben, ha be is esett nem volt tényező, a City a hazai porondon évről évre utolérhetetlen volt, nemzetközi színpadon viszont szinte mindig megfőtt, tőbbnyire relatíve korán is, a Pool is akkor nyert, amikor nem volt a top 3 esélyes között sem. És akkor ott van a sorsolás, ami hatalmas lutri. Jelenleg forma és játékerő alapján a PSG és a Liverpool mondható a két legnagyobb esélyesnek (de top 3 biztosan) és az egyikük a nyolcba sem kerül be, a Villa pedig mehet tovább képviselve az angol vonalat. A három spanyol közül is legalább az egyik biztosan búcsúzik, ahogy a németeknél. Szóval könnyen lehet, hogy a következő körben, a top bajnokságokat ugyanannyi csapat fogja képviselni, de nem biztos, hogy a legerősebbek.bence0330 írta: ↑2025.03.04. 09:33:41Mert a BL-ben semmi értelme ilyet kimondani egy év alapján, lutri versenysorozat önmagában. Több éves minta alatt már jóval egyértelműbb a helyzet. A saját bajnokságuk is sokat diktál, 2020-ban sem volt a német és a francia bajokság a többinél, hiába dominálták azt abban az évben, csak hát ők nem indította újra erőltetett menetben, és frissebbek voltak. Szélsőséges példa, de kicsiben bármelyik évben jelen lehet.brazilfan írta: ↑2025.03.04. 09:07:36
Ez szerintem is így van, de tavaly a negyeddöntőbe három spanyol, két angol, két német és egy francia csapat került be, mégsem lett kimondva, hogy a La Liga a legerősebb, vagy hogy a spanyolok a legjobbak. Vagy hogy a német bajnokság a legerősebb, mert az elődöntőben két csapatuk is volt, az angolok meg elfogytak.
Az alapkijelentéssel viszont egyetértek, szerintem is szét kellett volna szedni az országokat az első körben. Kicsit értelmetlennek tartom a dolgot. Csoportkörben az új rendszer miatt még megértem, de a legjobb 16 között feleslegesnek érzem teljesen.
Illetve egy bajnokság erejét nem lehet feltétlenül az első 3-4 csapaton lemérni. Az 5.-6. helyezettől lefelé pedig semmi tényező nincs, ami alkalmas lenne viszonyítási alapnak. Bár ha a Bl+El csapatokat egybevesszük és úgy vetjük össze, a spanyolok előbbbre tartanak.
Mondjuk mi is inkább egy edzőmeccset játszottunk, ami a csapat egy részének jól is jött, mert játékban maradt. Ennek ellenére nyilván előnmyben vannak ebből a szempontból, ráadásul az utóbbi egy hónapban a két monacóin kívül nem volt komolyabb ellenfelük, inkább a portugál alsóház.