brazilfan írta: ↑2025.02.11. 13:31:42
Nemcsak a Baldé-szövegben, hanem a most föltett Raphinha-interjúban is szó van az előző idényről, nekem szimpatikus, hogy ezek a fiúk tesznek egy gesztust, pedig gondolom, senki nem kényszeríti rá őket.
Xavi egy ügyes, ígéretes edző, aki másfél szezonig messze felülteljesített hazai porondon eredményességben, még ha elég nézhetetlen focival is, kb úgy nyeregettünk, mint ahogy a Madrid szokott. Valahogy, túlélve, begyötörve valamit. Pár hónap kivételével az első féléve tavaszán, az nagyon menő foci volt.
A fentieknek én is örülök. Raphinha esetében ez biztos, hogy csak udvariassági kör, semmi bizalmat nem kapott Xavitól, többször kiemeli az interjúiban, hogy ez a különbség, hogy Flick bízik benne, illetve azt is többször elmondta, egyszer egy nagyon mély interjúban is, hogy közel állt ahhoz Xavi alatt, hogy szögre akassza a cipőjét, illetve ugye a távozása is szinte biztos lett volna, utolsó szezon végén összezördültek, és rendre padozott már. Elküldtünk alatta pár ígéretes kiegészítőembert feleslegesen, de a brazil nagyon durva lett volna úgy, hogy ha jó szezont futnánk végül, akkor kb Salah van csak előtte a az aranylaszti képzeletbeli versenyében, eddig a pillanatig legalábbis. Ez is óriási különbség Flick-kel szemben. Ő beépített játékosokat, megtalálta az erősségeiket. Kessiét soha életében nem alázta volna nyolcasban, Raphát sosem szivatta volna a vonalon, stb.
Meg amúgy a játékos ezt biztos nem tudhatja, mi sem, de én úgy 90%-ra veszem, hogy Raphinha leigazolása kb független volt Xavitól. Laporta/Alemany akarta. Ugyanazt éreztem nála, mint Kessiénél, Xavi mintha életében nem látta volna focizni korábban, annyira ellentétes dolgokat csináltatott mindkettővel a skilljeikhez képest. Persze ebben biztos nem vagyok, de így jött le, és Raphánál is azt éreztem, hogy mindig másod-harmadhegedűs nála, de mivel nincs jobb, játszatja, ha már a kezére adták, de őt dobálta ide-oda bárki más kedvéért, aki a pályára lépett. Ez nekem nem azt mutatja, hogy ő akarta volna, de mondom, ebben tévedhetek. A többi, a fentiek viszont a játékos szájából származnak.
Ettől még nagyon örülök, hogy a játékosok néha kiszólnak pozitívan, megérdemli, nagy bajban jött Xavi, és bár megütötte a plafonját, utolsó évre el is vesztette magát és az öltözőt is, de ettől még csinált nagyon jó dolgokat, amit persze, hogy el kell ismerni. De ettől még semmi köze ahhoz a focihoz nézhetőségre (remélem nemzetközi szinten eredményességre sem, de ez mondjuk pont 2-3 év távlatból fog csak kiderülni) ahhoz, amit Flick tol. Semmi. Ez egy örömfoci, az meg egy többnyire viszonylag eredményes szenvedés volt, amolyan elmúlt évekbeli Juventus stílusban, ami nemzetközi szinten semennyire nem állta meg a helyét, és ez sajnos viszonylag sokba került nekünk anyagilag, presztízsben (klubvb, stb).
És volt amúgy 1-2 olyan húzása is, ami nagyon vagány volt, és más nem biztos, hogy meglépte volna. Cubarsit félig idesorolom, de ő óriási tehetségnek volt kikiáltva, szóval vele alighanem más is foglalkozott volna, de Fermínnel pl tuti nem, ő elkallódott volna. De ezzel szemben ott vannak a világklasszis, vagy azóta épp már válogatott-nagy csapatban, vagy épp álom formában játszó elküldöttjei, akiket meg rossz szemmel ítélt meg, Nico, Mingu, Kessié, félig Puig-ot is ideveszem, bár ő már Puig-árnyékot kapott a Koeman kezelés után, az is igaz.
Fermínnél viszont nagyon jó volt a szeme. Illetve amikor minden mindegy alapon toltuk a lemondása után, akkor belátott pár hibát, amit elkezdett javítgatni. Raphának ha nem is a tökéletes helyét, de egy sokkal kellemesebbet talált, Christ is feltolta, stb. Csak addigra már szétesett a kapcsolata a csapattal. Ezekből látszik, hogy van benne spiritusz, télen amúgy még a Milánnal is összeboronálták, van rá érdeklődés, nagyon kíváncsi leszek, mit fog alkotni, és szurkolok is majd neki. Szerintem ha nem is lesz egy korszakos valaki, akár még felső polcos edzőnek is el tudom képzelni némi fejlődéssel. Aki a Barcánál is legalább egy darabig helytállt, első európai csapataként, finoman szólva nem reménytelen eset.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy