brazilfan írta: ↑2025.02.09. 15:54:26
Máshonnan áthozva:
bence0330 írta: ↑2025.02.09. 08:35:08
A tegnap egy Milan meccsen történt egy olyan precendens, ami nagyon jó példa arra, miért kéne átgondolni a VAR-nál 1-2 szabályt, többek közt a 2. sárgával kapcsolatos érdektelenséget. Kiugrattak egy Empoli játékost lesen, a partjelző nem intett (utólag sem), a Milan védő felrúgta az ellenfelet, és megkapta a második sárgát. Amúgy az jogos lett volna, csakhogy ugye tiszta leshelyzet előzte meg az akciót. De mivel 2. sárga, a VAR meg sem nézheti a lest, ami pláne elképesztő, főleg, hogy félautomata rendszer van már, semmi időbe nem telik kb.

Ez az eset is jól példázza, hogy a szabályalkotók azt hiszik, megoldottak egy régi problémát (a leshelyzetek megítélését), csak közben a gyakorlat további kérdéseket vet fel.
A lesek téves továbbengedése és utólagos lefújása legalább annyira idegesítő a játékosoknak is, mint a szurkolóknak, én mindig attól félek, nehogy valaki belesérüljön abba, hogy tök feleslegesen menteni akar, de az is zavaró, hogy a tököléssel megtörik a játék ritmusa.
Lehet, hogy javában dolgoznak a szabálymódosításon, de az is lehet, hogy senki nem foglalkozik vele.
Szerintem két megoldás lehet, vagy eltörölni a lesszabályt, vagy pedig a gólvonal-technológia elvére épülve érzékelőket kell építeni a mezbe, nadrágba, sortszárba, cipőbe, minden testrészre, ami lesen tartózkodhat. De ez ugyanúgy elképzelhetetlen (pl. Spanyolországban még gólvonal-technológia sincs), mint a lesszabály eltörlése.

Elvileg az olasz szövetség dolgozik az ügyön, nagyon akarják a megoldást, lehet hogy hamarosan jön a 2. sárga visszanézése. Elvileg azon megy a probléma, hogy akkor pontosan miket nézzenek vissza, mert lehet hogy mindegyiket kéne, hiszen a második sárga lehet eleve nem is létezne egy jogtalan első után. De szerintem első körben, hogy ne legyen nagy meló, simán lehetne csak a másodikat nézni, aztán onnan még lehet tovább finomítani a dolgot, minden előrelépés számít.
És ha meghúznák, gondolom kigyűrűzne a többi ligába is. Ideje lenne, évek óta látja mindenki, mennyire nonszensz ez így.
A sérüléses téma is jogos, de én azt gondolom, hogy az megoldhatatlan, így lehet minimalizálni a hibát, ha nem intik be a lest előre. Ha egyszer az AI annyira gyors lesz, hogy játék közben meg tudja ezt ítélni, és felismeri a játékra alkalmas testrészt, és 1-2 mp alatt befújja, akkor mehet, de ez nem most lesz, ez még technológiai szinten is necces, a fociban meg minden 10 évvel le van maradva eleve.

ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy