FC Barcelona - Csapat, taktika, felállások

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
gránit
Director del Fútbol

2025.01.31. 11:43:29

Szerintem a támadójátékunknak nincs sok köze a rengeteg kapott gólhoz. Elképesztő bénázások történnek hátul. Szczesny 2 BL-meccsen kapott 6 gólt. Ez nagyon sok. Fura ezt írnom, mert Penát is kitenném, de Szczesny-t főleg nem kellene erőltetni, mert tényleg rámehet erre a trófea. Nem hiába írtam nyáron, hogy cserekapusigazolás kötelező. Olmónál is fontosabb lett volna.
MessiNeymarSuarez
Presidente del Barça

2025.01.31. 11:39:51

menczel írta:
2025.01.31. 10:29:21
Szerintem mindnenki döntse el magában, hogy a Xavi 1. évének 1-0 -ás eredményeit szerené látni, vagy jobb neki ez a sok gólos érzelemi vasút amin idén ülünk. Xavié high floor, low ceiling, Flick low floor high ceiling.
Nekem személy szerint az idei jobban tetszik, mert a világon mindenkit meg tudunk verni, és ki tudunk ejteni oda-vissza vágón is. Persze ki is fogunk kapni liga-nincstelenektől meg ki tudunk esni egy Bresttől is.

Álmodozni lehet, hogy tartsunk ugyanúgy 102 gólnál, de kapjunk feleannyit mint most, csak akkor jön a bili. Maroknyi csapat volt képes arra valaha a történelemben.
Ez majd a szezon végén derül ki, ha végig verünk mindenkit BL-ben 4-2-s eredményekkel akkor az úthenger és senkit sem fog érdekelni a 2 bekapott gól, ha viszont jön egy Inter-Atalanta és nem tudunk gólt lőni nekik, cserébe bekapunk 1-2 Benny Hill-es gólt akkor erősen savanyú lesz a szőlő.

Az tény hogy sok a bekapott gólok száma, de cserébe nemigazán van olyan csapat akik 3-4-5-öt vágnak a Bayern-RM-Dortmund egyikének, de a Benfica sem sokszor kap 4-5 gólt otthon.
Flicknek meg kell találnia az arany középutat, egy említett jól védekező csapat ellen nem lehet úgy kimenni mint egy Bayern-RM-Dortmund ellen akik ellen bőven van javítási lehetőség.

Csak összehasonlításképp, az MSN-féle csapat 2014-15-ben 110 gólt lőtt és 21-et kapott a bajnokságban, mi most tartunk 59-nél, viszont már most bekaptunk 24-et.
Bl-ben 14-15-ben kaptunk 5-öt(abból 4 a PSG ellen), míg lőttünk 15-öt, ez +10-es gólarány. Mivel az Apoel-akkori Ajaxot nem lehet a mostani ellenfelek szintjéhez hasonlítani, így csak a PSG elleni eredményt célszerű nézni ami 3-2-es vereség, és 3-1-es győzelem---> 4-3-mas gólarány nekünk.
Utána City ellen: 1-2 és 1-0, összesítve 3-1
PSG ellen: 1-3, 2-0 összesítve 5-1
Bayern ellen: 3-0, 3-2, összesítve 5-3
Juventus ellen 3-1 nekünk.

Stegen a bajnokságban a legutóbbi bajnoki győzelmünkkor elkényeztetett minket, mivel rengeteg olyan extra védése volt amik nélkül a sok 1-0-s győzelem nem jött volna létre, aminek a szintjét a kapuban jelenleg se Pena se TEK meg sem közelíti.(BL más, ott ő neki is tele volt a gatya)

Konklúzió:
Jelenlegi formában a bajnokságra aligha van esélyünk, a BL-ben viszont ha játszósabb csapatokat fogunk ki akkor sokáig mehetünk, de ahhoz az is kell hogy kulcsmomentumokban a védelem ne szilveszteri paródiát játsszon, olyan gólokat nem ajándékozhatunk az ellenfélnek mint amit tettünk a Dortmund, Benfica és most Atalanta ellen.
Ha azt nézzük hogy a Bayern-RM ellen viszont stabilan helyt állt a védelem akkor lehet keresnivalónk.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.01.31. 11:25:11

Troym írta:
2025.01.31. 10:54:47
Az, hogy nem 1-0ra hozzuk a meccseket nyilván jó, sokkal szórakoztatóbb a meccseinket nézni, de ugye nem az a két érték lehetséges, hogy magyar nb3 szintű gólokat kapunk, vagy 1-0 lehetséges csak eredményként annyira beton a védelem, de lenullázzuk a támadójátékot.
Biztos csak ez a kettő van?
Nincs fejlődési lehetőség a védelemben a támadójáték megtartása mellett?
Ha mondjuk összeállna a bajnokságot nyert hátsó sor
Stegen
Kounde-Araujo-Christensen-Balde
Előttük egy

Pedri-Casado
Olmo
Yamal-Lewy-Raphinha
Kipihent, formában lévő sorral.
Erre idén és a jövőben szerintem semmi esély.
Lewy túl idős, Christensen sérülékeny, Casado helyett egy jó vkp-s. Stegen nagy kérdés, kevés a minőségi csere.
Szóval szerintem maradnának az igazolások.
?/Stegen
Kounde-Araujo-?/Cubarsi-Balde/?
Pedri-?/Casado
Olmo/Raphinha
Yamal-?-Raphinha/?
menczel
Entrenador del Barça

2025.01.31. 11:22:16

Peter írta:
2025.01.31. 11:12:17
Troym írta:
Már, hogy ne lenne.
A szereplők személyétől teljesen függetlenül egy fénykorát jellemző "Kimmich-Goretzka" habitusú középpálya.

Persze én nagyon jól tudom, hogy az Atalanta ellen is a védők és a támadók voltak a hunyók.
Ezt olyan naívnak érzem sokszor (persze én is csináltam már),hogy veszünk egy más csapatban lévő embert és automatikusan azt gondoljuk, hogy a maximumát tudja nyújtani, ha átrakjuk a mi csapatunkba. Kismillió érvet tudnék mondani ez hol csúszhat el. Nem beszélve az előző kommentemben említett körülményekről (vezetőség, gazdaság), ami miatt a realitása, hogy ők jönnek, csekély.

Persze értem te a habitusról beszéltél, de szerintem Gavi, Fermín, Casado habitusa mind olyan. A testük nem. :)
menczel
Entrenador del Barça

2025.01.31. 11:15:05

Troym írta:
Az, hogy nem 1-0ra hozzuk a meccseket nyilván jó, sokkal szórakoztatóbb a meccseinket nézni, de ugye nem az a két érték lehetséges, hogy magyar nb3 szintű gólokat kapunk, vagy 1-0 lehetséges csak eredményként annyira beton a védelem, de lenullázzuk a támadójátékot.
Törekedni lehet és kell is rá, reálisan nézve nincs rá esély. Hány csapat volt képes rá valaha?

Ahhoz már olyan dolgok kellenek, mint szerencse (nem sérül le a kezdőkapus), jobb személyzeti döntések (tehát jobb vezetőség), jobb gazdasági körülmény (nincs megkötve igazolásoknál a kezünk).

Reménykedjünk mint szurkolók úgyis csak ezt tehetjük
Peter
Director del Fútbol

2025.01.31. 11:12:17

Troym írta:
Már, hogy ne lenne.
A szereplők személyétől teljesen függetlenül egy fénykorát jellemző "Kimmich-Goretzka" habitusú középpálya.

Persze én nagyon jól tudom, hogy az Atalanta ellen is a védők és a támadók voltak a hunyók.
Troym
Llegenda del Barça

menczel
Entrenador del Barça

2025.01.31. 10:29:21

Szerintem mindnenki döntse el magában, hogy a Xavi 1. évének 1-0 -ás eredményeit szerené látni, vagy jobb neki ez a sok gólos érzelemi vasút amin idén ülünk. Xavié high floor, low ceiling, Flick low floor high ceiling.
Nekem személy szerint az idei jobban tetszik, mert a világon mindenkit meg tudunk verni, és ki tudunk ejteni oda-vissza vágón is. Persze ki is fogunk kapni liga-nincstelenektől meg ki tudunk esni egy Bresttől is.

Álmodozni lehet, hogy tartsunk ugyanúgy 102 gólnál, de kapjunk feleannyit mint most, csak akkor jön a bili. Maroknyi csapat volt képes arra valaha a történelemben.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.01.31. 08:44:46

Szerintem:
Ott van a vita alatt, hogy idén már 102 gólt lőttünk.
Egyértelműen sokkal támadóbb focit játszunk, így értelemszerűen több gólt is kapunk.

Egyéneket nem emelnék (nagyon) ki, de szerintem Inigo, Cubarsi, Casado, Balde nem olyan rossz, mint ahogy egyesek látják, Araujo pedig nem annyira jó.
Szerintem első négyet nem kell magyarázni, Araujot azért emelném ki, mert szerintem sokat látunk bele. Kiemelkedő egyéni képességű játékos, de csapatban lehet stabilabb volt a Cubarsi Inigo páros. Azt mondta valaki, ha már szerelned kell, akkor rosszul helyezkedtél, vagy taktikai hibát vétettél. Emellé a labda kihozatalában, támadásépítésben (emlékezhetünk Inigo, Cubarsi felpasszaira, hosszú labdáira, amivel kompenzálták a támadásépítés hiányosságait), és lestaktikában kell még fejlődnie.
Fog is fejlődni, alkalmazkodni a taktikához, most jött vissza sérülésből, lesz még jobb, csak fejben kapja össze magát, mert nincs a bajnoki szezon szintjén koncentrációban. Ahogy Kounde sem, igaz ő túl sokat játszik. Eleve ők ketten a védelemben, akik sok hibát ejtenek a koncentráció hiánya miatt.

Stegen kiesésével, ezzel a védelemmel nagyon sokszor van problémánk a kapu előtt az ellenfél letámadásánál. Ebben Balde kiemelkedő, talán az egyetlen olyan játékos hátul, aki fel tudja vinni a labdát, és sajnos Lewy sem tudja megtartani a fellőtt labdákat, pedig egy "erőcsatártól" szerintem elvárható lenne.

Ehhez hozzájön, hogy Yamal, Lewy védekezése visszaesett, nincs olyan letámadásunk, és Flick sem alkalmazza olyan mértékben a lestaktikát, mint szezon elején.
Casado is nagyon visszaesett, és egyre gyakrabban van megbontva a Pedri-Casado kettős, valamint Gavi és De Jong sem hozza a tavalyi formáját.

Ha hozzáveszem a meccsterhelést, rövid keretet, Szeschny és Pena bizonytalanságát, akikben nem látom, hogy irányítani tudnák a védelmet, szerintem meg is kapjuk a választ, és még a jelenlegi teljesítmény is egy csoda, ami nem kis részben az edzői stábnak köszönhető.

Kérdés, ami átigazolási topicba való, hogy kinek az érkezése lenne prioritás.
Szerintem szélső (lehet szélső-csatár egyben), szélső hátvéd, csatár, kp-s, hátvéd, kapus (Stegentől függ) sorrendben.
Raphinha, Yamal, Balde kiesésével óriási problémánk adódna. Kp-n, védelemben, kapuban darabra megvagyunk, ha nem is BL esélyes a 3 játékos nélkül, de egy BL indulás, BL 16 szint.
Összetett szerintem ilyen formában a probléma, és Péterrel értek ebben egyet, hogy túl sok a hasonló profilú kp-sunk, és emellé hozzáteszem, hogy Lewy 37, és nyomokban még klasszist tartalmaz.
Igazolások nélkül ezért nehéznek érzem akármilyen cím megszerzését, talán egy kupára jók lehetünk, és nyáron jó lenne erősíteni a keretet.
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.01.31. 00:45:32

Troym írta:
2025.01.30. 23:48:52
bence0330 írta:
2025.01.30. 22:41:16
Plusz a kapusok, ahogy most közben Gránit írta, ez azért tényező a gólok számában. Állítom, hogy Penával jobbak voltunk a BL-ben, mint TS-el lettünk volna (ez nem egy hajmeresztő kijelentés 0/1 vs 6/7-es stattal), TS-t én a bajnokikon tolnám, Penát a BL-ben. TS a nagy meccseken rosszabb tud lenni bárkinél, lásd egyetlen elvesztett meccsünk vele történt, ráadásul a hibájából. Akkora ki nem kényszerített baklövéseket tud elkövetni, amit egy Pena sosem tenne. Cserében viszont a kisebb meccseken pokoli stabil, a bajnoki címhez is létkérdés volt, most is az lenne.
TS helyett Pena? Kb a szerződésbontáson kéne gondolkodni nála is, Tek-nél is. Kb 0 magabiztosság és random lövésből gólt kapunk mind a kettőnél.
Most elcserélném őket a 35 éves Cillessenre.
Egyetértek, egyik sem elég jó, viszont TS annyira ramaty fejben évek óta, hogy rendre alulmúl bárkit egy ilyenen, ezt folyamatosan bizonyította sajna. Elpasszolja a labdát full feleslegesen, nyomás nélkül is, kap a röviden egy potyát, amit a bajnokikon csukott szemmel védene, meg hasonlók. Pena bizonyos dolgokban kimagaslóan jó, védeni is egyre jobban tudott, az utolsó meccsein rendre szedett ki ziccereket. Van plafonja, de amit tud, azt ő stabilan hozza, sőt, mintha a nagyobb meccseken kifejezetten még javulna is. TS kétszer olyan jó kapus alapvetően, de ezzel semmire nem megyünk, ha remegő lábakkal potyázik, bakizik minden komolyabb BL meccsen (aztán lehet Flick kiverné ezt belőle, de nem tudom, tartom, hogy az a 2-8 messze őt viselte meg a legjobban, borzalmas, amit műveltünk vele). Nem véletlen, hogy a Monaco meccsen védett egyedül, és buktuk. Elkövetett egy förtelmes hülyeséget, de pont olyat, amit évek óta rendre elkövet, nem egyszeri eset. Pena a büdös életben nem csinált volna ilyet és ezt bizonyította is, sorra hoztuk le vele stabilan a nagy meccseket, egyetlen hülyeséget sem csinált. És azért Mbappé ziccereket védett mindkét meccsen, stb. A védési mutatója alighanem ezekkel együtt is átlag alatti lehetett, de kijövetelekben mesteri, és nem csinál hülyeséget, úgy viselkedik, mint egy kapus, TS meg néha sajnos úgy, mint Iniesta. Viszont bajnokságot alighanem csak vele (vagy más top kapussal) nyerhetnénk, nyilván hosszú mintában sokkal jobb a védési mutatója, egyszerűen jobb kapus, de a hajunkra kenhetjük ezt a hülyeségeivel, amit mutat, amikor nagyon nem kéne.

Amúgy már a 2-8 előtt is jellemző volt rá az, hogy a BL-ben semmit nem mutat kb, de azóta az ilyen meccseken kb lehet látni ahogy reszket.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Troym
Llegenda del Barça

2025.01.30. 23:48:52

Deluigi írta:
2025.01.30. 22:58:24
2 Egyre gyengebben NEM jatszo Inigo, ugyanis serult, serules elott pedig kitunot hozott vegig...
Akkor még egyszer, mert nem ment át.
Inigo 16 meccsen játszott az utolsó 19-ből és szintén kb 4-szer volt jó.
Utolsó 5 meccsén az értékelései, direkt megnéztem azt a "kituno" teljesitmenyt:
6,65 - 6,27 - 6,1 - 6,3 - 7,4 (whoscored)

Ha ezt annak érezzük, akkor ne csodálkozzunk se a 3. helyünkön, sem a 27 gólon, amit kaptunk.
bence0330 írta:
Plusz a kapusok, ahogy most közben Gránit írta, ez azért tényező a gólok számában. Állítom, hogy Penával jobbak voltunk a BL-ben, mint TS-el lettünk volna (ez nem egy hajmeresztő kijelentés 0/1 vs 6/7-es stattal), TS-t én a bajnokikon tolnám, Penát a BL-ben. TS a nagy meccseken rosszabb tud lenni bárkinél, lásd egyetlen elvesztett meccsünk vele történt, ráadásul a hibájából. Akkora ki nem kényszerített baklövéseket tud elkövetni, amit egy Pena sosem tenne. Cserében viszont a kisebb meccseken pokoli stabil, a bajnoki címhez is létkérdés volt, most is az lenne.
TS helyett Pena? Kb a szerződésbontáson kéne gondolkodni nála is, Tek-nél is. Kb 0 magabiztosság és random lövésből gólt kapunk mind a kettőnél.
Most elcserélném őket a 35 éves Cillessenre.
Deluigi
Entrenador del Barça

2025.01.30. 22:58:24

Troym írta:
2025.01.30. 21:49:39
1 Az Atalanta meccsen is nem tudom mi alapján fújták vissza az Atalanta gólt, mert EG adta a gólpasszt.
2 miért hosszabbítunk az egyre gyengébben játszó Inigoval?
1 EG elrugta es az Atalanta tamadoja tovabbitotta (beleert), igy lett les

Pont mint multkor De Jongnal is...

2 Egyre gyengebben NEM jatszo Inigo, ugyanis serult, serules elott pedig kitunot hozott vegig...
gránit
Director del Fútbol

2025.01.30. 22:52:26

Troym írta:
Végül a kapuskérdés:
Hajmeresztő Tek 7 meccsen 8 gólt kapott, szörnyű hibákkal, de Pena a 19 meccsből 14en védett és kapott 19 gólt, az mitől jobb?
Ez tipikusan az egyik 19, a másik egy híján 20.
Mindkettőt páros lábbal kell kirúgni a nyáron. Szczesny-t könnyű lesz, mert csak erre a szezonra szerződtettük.

Szerintem ők a leggyengébb láncszemek. Azt nem lehet elvárni egy védelemtől sem, hogy 0 kaput eltaláló lövést engedjen az ellenfeleknek. A kiesőjelöltek is fognak lőni. Annak meg nincs értelme, hogy 4 kaput eltaláló lövésből bekapunk 2-t, 2 kaput eltalálóból 2-t, aztán mutogatunk a hátvédekre. Miért, mit várunk tőlük? Hogy 0 kaput eltaláló lövést engedjenek? Ilyen kevés kapott lövésből a kapusainknak le kellene hozniuk a meccseket clean sheettel. Ez az egyik gyengepontunk, még mindig, Cilessen óta.
bence0330

Troym írta:
Kicsit a kapott gólokról, lehet csak engem zavar.
...pár hete felépült Araujo kapcsán merülne fel, hanem előkerülne, hogy mi folyik Cubarsival hetek óta, miért esett szét a lestaktika november óta, miért hosszabbítunk az egyre gyengébben játszó Inigoval?
Szerintem igazad van abban, hogy egyik sem jobb igazából, mint a másik. Az értékeléseket nem tudom, honnan írtad pontosan, szerintem nagyságrendekkel jobb arányban volt jó a két védőnk. A játékrendszerünkből adódik, hogy kapunk gólokat, nem igazán belőlük. Ők ketten nagyon komolya húzkodták a vonalakat (Cubarsi elfáradt, igen, még szép...). De nyilván 1-1 hiba ebben benne van. Náluk ritkán volt, Aránál eddig gyakran, ő viszont egyénileg jobb védő (habár az idei Inigónál az eddig még nem top formában lévő uru szerintem nem erősebb 1v1-ben, az öreg nagyon stabilan tolta idén).

Plusz a két gyengébb védőkhöz hozzájön a labdás készségük. Az lényegesen jobb mindkettőnél, mint amivel Ara rendelkezik. Márpedig amikor az a taktika, hogy kapunk 1-2-t, de rúgunk hetet, ráadásul kb mindegy, milyen védő áll ott, a stílusunk ilyen, akkor ez elég jelentős tényező.

Én Arára pl. mikor azt mondom, hogy egyelőre nemigen érzi, nem feltétlen a két másikhoz viszonyítom, bár náluk azért értelemszerűen kevésbé, ami nem csoda, alig volt rá ideje. Ő nálam a világ legjobb védője, egy league of his own, így kb messiásként várok rá, és ehhez képest eddig azért nem az igazi. Eddig nem jobb, mint Inigo, vagy Cubarsi (a nem fáradt verzió). Remélem megtalálja a maga betonfalas-gyorsvonatos önmagát, és a lestaktikát is jobban fogja érezni (nem látom, miért ne lenne így), ezen rengeteg minden múlhat tavasszal. Azt az Arát szeretném látni, aki kb egyszemélyben hozta hátul a bajnoki címünket, mert képtelenség volt átmenni rajta, és ha mégis, mindenkit lefutott.

Mondjuk pontrúgásoknál elöl már most is életveszély, szerencsére. Van kit megtalálni a szöglettel végre, mert eddig nem nagyon volt, sok törpe, meg Lewy, aki azért nem támadja túl agresszíven a területet és az érkező labdát.

Ha Messire azt mondja az ember, hogy nincsenek túl jó meccsei, azzal sem Antonyhoz hasonlítja, hanem az önmaga elképesztő magasságaihoz.

A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára bence0330 2025.01.30. 22:59:11-kor.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Troym
Llegenda del Barça

Kicsit a kapott gólokról, lehet csak engem zavar.

Araujo kritika: "nem érzi a Flick-féle lestaktikát."

Őszintén, van a csapatban, aki még érzi?
Mára felváltva ragadnak be a védőink, mindegy kik vannak a pályán, Kounde is ragad be, Balde is, a khv poszton játszók is.
Nem működik.
Sem nemzetközileg, sem otthon.
Az Atalanta meccsen is nem tudom mi alapján fújták vissza az Atalanta gólt, mert EG adta a gólpasszt.

Ott tartunk, hogy november 1 óta 19 meccsen 3-szor nem kaptunk gólt, ebből egyszer egy negyedosztályú csapat ellen.
Ezután bármelyik védőnkre azt mondani, hogy "na ő jó", de a másik nem, elég fura.
Az értékelések alapján is látszik, hogy Cubarsi kb 4 meccsen volt jó 19ből, Inigo 16 meccsen játszott a 19ből és szintén kb 4szer,
Araujo 6 meccsen játszott, 3szor jónak értékelték, Baldenak is kb 4-5 jó meccse volt 19ből, Casadonak szintén.

27 gólt kaptunk 19 meccsen.
Még csak nem is lenne különösebben érdekes, ha mellette a legtöbb kritika nem a 29 gólos Lewa és a pár hete felépült Araujo kapcsán merülne fel, hanem előkerülne, hogy mi folyik Cubarsival hetek óta, miért esett szét a lestaktika november óta, miért hosszabbítunk az egyre gyengébben játszó Inigoval?

Végül a kapuskérdés:
Hajmeresztő Tek 7 meccsen 8 gólt kapott, szörnyű hibákkal, de Pena a 19 meccsből 14en védett és kapott 19 gólt, az mitől jobb?
Ez tipikusan az egyik 19, a másik egy híján 20.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.01.28. 15:54:51

Peter
Director del Fútbol

2025.01.27. 14:50:34

FCBsteve írta:
2025.01.27. 08:18:10
Összefoglalva: ez a Flick taktika, csak a jó - a taktikához illeszkedő - (támadó)rotációval adós...
Ha lesz megfelelően védekezni képes, erős labdaszerző és masszív labdatartó középpálya, na akkor lehet majd egy kicsit minden más.... :D

Addig Lewa háta elbírja, ha szidva van.
Chino
Llegenda del Barça

2025.01.27. 13:35:41

gránit írta:
2025.01.27. 09:35:48
FCBsteve írta:
A gólok a Flick féle feltolt védekezésből adódnak.
Háááááát, a tegnapi gólt sem éppen egy feltolt, hanem egy felállt védelemmel kaptuk. Egy hatalmas kapushiba előzte meg az egész akciót, majd szélről beadták, Cubarsí lemaradt, Szczesny pedig másodszor is súlytalan volt. Tegnap semmi jelentősége nem volt, de amikor nem lövünk hét gólt, mert abban szerintem egyetértünk, hogy nem lehet mindig hetet lőni, akkor ezeknek nagyon is van jelentőségük. Sokkal több gólt lövünk, mint a Real Madrid, mégis előttünk vannak a bajnokságban, mert több mint kétszer annyi kapott gól nélküli meccsük van.
Én is hasonlóra emlékszem.
Az emlékeim lehet csalnak, de a Leganes óta, talán csak az Atma ellen kaptunk a feltolt védelem miatt gólt. Bár akkor is már meccs legvégén, mikor szinte minden-mindegy alapon mentünk a győzelemért. Az előbbin egy szögletből, De Paul egy rossz "felszabadításból" lőtt távoli gólt, a Getafe ellen pedig Pena a védésével paskolta szerencsésen/szerencsétlenül a támadóra a labdát. Erre a 4 gólra tudtunk kettővel válaszolni (amit ráadásul egy védő és egy vkp/kkp lőtt), pedig bőven voltak olyan kontráink vagy tiszta helyzeteink, amikor a védő sem zavart senkit, egyszerűen a kapus mellett/felett (ahol csak szerették volna) kellett volna elgurítani.
Forca Barca!!!!
gránit
Director del Fútbol

2025.01.27. 09:35:48

FCBsteve írta:
A gólok a Flick féle feltolt védekezésből adódnak.
Háááááát, a tegnapi gólt sem éppen egy feltolt, hanem egy felállt védelemmel kaptuk. Egy hatalmas kapushiba előzte meg az egész akciót, majd szélről beadták, Cubarsí lemaradt, Szczesny pedig másodszor is súlytalan volt. Tegnap semmi jelentősége nem volt, de amikor nem lövünk hét gólt, mert abban szerintem egyetértünk, hogy nem lehet mindig hetet lőni, akkor ezeknek nagyon is van jelentőségük. Sokkal több gólt lövünk, mint a Real Madrid, mégis előttünk vannak a bajnokságban, mert több mint kétszer annyi kapott gól nélküli meccsük van.
FCBsteve
Entrenador del Barça

gránit írta:
2025.01.27. 00:21:59
Chino írta:
2025.01.27. 00:02:05
Nem azt mondom, hogy a hatékony védekezés nem lenne baromi fontos, de ezt a sorozatot egyértelműen a lőtt gólok visszaesése okozta.
Véleményem szerint nem lehet a kettőt egymástól függetleníteni. Elképesztően sok gólt lövünk. 21 bajnokin 59 gól, ez a Guardiola-korszakkal egyenértékű. A BL-ben is toronymagasan mi lőjük a legtöbb gólt eddig ebben a szezonban.

Csak azt felejtjük el olykor, hogy nem mindig fogunk négyet, ötöt, hetet lőni. Lesznek meccsek, amikor semmi nem jön össze. De ha állandóan gólt kapunk, akkor ezeket a meccseket nem tudjuk megnyerni. Azokat a meccseket azért nem tudtuk behúzni, mert állandóan kapunk gólt. Azt felejtsük el, hogy mindig gálázunk. Nem fogunk mindig gálázni, ez egy teljesen irreális elvárás a fiúk felé. Egy ilyen szenzációs meccs után nyilván nem elegáns hibát keresni, de még ezt a meccset sem tudtuk kapott gól nélkül lehozni. Számomra teljesen értelmezhetetlen, amit Szczesny (is) csinál. A gól előtt egy középre tartó lövést nem fogott, hanem ütött, megint nagyon bizonytalan volt, ami ezen a meccsen nyilván nem osztott-szorzott, de egy szoros meccsen, ahol ellenfél is van a pályán, az ilyen meccseket hoztuk ikszekre.

A gondolatmeneted arra épül, hogy megcsappant a szerzett góljaink száma. Én erre azt mondom, hogy ez természetes, mert természetes, hogy vannak meccsek, amikor csak 1-2 gól jön össze. Ha neked lenne igazad, akkor azzal kimondanánk, hogy elfogadhatatlan, hogy legyen 21 meccsből 7, amin 1 vagy 2 gólt lövünk, ami meglátásom szerint irreális elvárás. Lesznek meccsek, amikor 1 vagy 2 jön össze. Csak ha állandóan gólt kapunk, ráadásul úgy, hogy kb semmi dolga nincs a védelemnek, akkor jönnek a pontvesztések. Nekünk 21 meccsen volt 4 kapott gól nélküli meccsünk, a Real Madridnak 9... Így tudtak több pontot szerezni annak ellenére, hogy 9 góllal többet lőttünk, mint ők.

Értem, amit írsz, csak ott hibádzik, hogy kiragadsz néhány mérkőzést az egész szezonból. Nyilván nyerhettünk volna a Leganes ellen, ha lövünk két gólt, nyilván nyerhettünk volna a Las Palmas ellen, ha egy helyett lövünk hármat, csak az egész szezont figyelembe véve ez irreális. Lőhettünk volna azon a hét meccsen plusz 7 gólt, ami sok problémánkat megoldotta volna, csak az már 66 gólt követelne meg 21 meccsen, ami véleményem szerint irreális elvárás. A 2022-2023-as, aranyérmes bajnoki szezonunkban összesen lőttünk 70-et... A mondandód csak úgy nyer értelmet, hogy ezek a meccsek éppen egymásután jöttek, de egy teljes szezont tekintve teljesen természetes, hogy lesznek 1-2 gólos meccseink, irreális ennek az ellenkezőjét elvárni, szerintem.

Elképesztő mennyiségben ontjuk a gólokat. Toronymagasan a legtöbb gólt szerezzük mind a bajnokságban, mind a BL-ben. Egyszerűen tényleg nem értem, mi többet lehetne még tőlük elvárni. Ami viszont elvárható lenne, hogy ne kapjunk minden meccsen gólt, annál is inkább, mert a hátsó alakzatnak szinte semmi dolga nincs egész meccsen (kettő kaput eltaláló lövésből sikerült megint egyet bekapni...). Ezt jócskán elvárhatóbbnak tartom annál, hogy 21 meccsen miért nem lőttünk a már így is number 1-nak számító 59 gól helyett 69-et vagy 79-et.
A gólok a Flick féle feltolt védekezésből adódnak. Tekintve, hogy látszik az ellenszer - középen egy (-két) támadó lesen, szélről lendületből beindul vki hátvédek mögül és passzol középre az előnyben lévő támadónak és ziccer - ritka lesz a gólnélküli meccs, nem erre kéne alapozni... Most is így kaptunk gólt. Lehet szidni Cubarsit (másik középső védőt), a lesvonal miatt méteres előnye van a támadóknak, elég egyszer jól összehozni a "szélső indítás és bepassz" elemet és ziccer van.
Egy-két gól benne van a taktikában, hiába nyilatkoznak utána, hogy "az ellenfélnek csak egy helyzete volt".

Ha ehhez hozzátesszük a nem túl tökéletes rotációt, ami miatt Lewy letámadásban zéró pl, többiek meg döntő helyzetekben nem tudnak meccset elődöntő módon hatékonyak lenni - ott is van az utolsó ligameccsek ponteredménye...

Tegnap is, értem, hogy Lewy mozogjon kicsit BL meccs előtt, de mekkora csalódás megtudni, hogy Gavi szól a Mesternek, hogy Torre-t is illene játszatni...

Összefoglalva: ez a Flick taktika, csak a jó - a taktikához illeszkedő - (támadó)rotációval adós...
Troym
Llegenda del Barça

2025.01.27. 08:08:11

gránit írta:
Én egyetértek csak akkor ki kell végre mondani, hogy a védelem tagjai és Casado sem Barca kezdőszint, de akkor össznépi harag zúdul, hogy személyes szimpátiától függően mennyire is jó Inigo, Cubarsi, Balde, Kounde, EG, (Araujo)

Inigo legjobb formájában használható a kiscsapatok ellen. Annak jó 2 hónapja vége van.

Cubarsi hetek, lassan hónapok óta minden meccsünkön a 3 leggyengébb teljesítmény között van, erre le se cserélik szinte soha.

Balde látványosan javul előrefelé, romlik hátul, de semmiképp nem javul.

Kounde egyre többet hibázik hátul, a lestaktikában is talán ő ragad be legtöbbször.

Araujo nincs formában, Chris nem is játszik.

EG, GM akkor se szint, ha van véletlen egy meccs, ahol nem a közvetlen hibáikból kapunk gólt.
Casadonak meg november óta a tegnapi volt talán az első meccse, ahol jól játszott.

Kapusposzton meg két számunkra nem megfelelő ember közül kell választani. Szczesny nem tud kifutni, Pena nem tud magabiztosságot mutatni...
gránit
Director del Fútbol

Chino írta:
Nem azt mondom, hogy a hatékony védekezés nem lenne baromi fontos, de ezt a sorozatot egyértelműen a lőtt gólok visszaesése okozta.
Véleményem szerint nem lehet a kettőt egymástól függetleníteni. Elképesztően sok gólt lövünk. 21 bajnokin 59 gól, ez a Guardiola-korszakkal egyenértékű. A BL-ben is toronymagasan mi lőjük a legtöbb gólt eddig ebben a szezonban.

Csak azt felejtjük el olykor, hogy nem mindig fogunk négyet, ötöt, hetet lőni. Lesznek meccsek, amikor semmi nem jön össze. De ha állandóan gólt kapunk, akkor ezeket a meccseket nem tudjuk megnyerni. Azokat a meccseket azért nem tudtuk behúzni, mert állandóan kapunk gólt. Azt felejtsük el, hogy mindig gálázunk. Nem fogunk mindig gálázni, ez egy teljesen irreális elvárás a fiúk felé. Egy ilyen szenzációs meccs után nyilván nem elegáns hibát keresni, de még ezt a meccset sem tudtuk kapott gól nélkül lehozni. Számomra teljesen értelmezhetetlen, amit Szczesny (is) csinál. A gól előtt egy középre tartó lövést nem fogott, hanem ütött, megint nagyon bizonytalan volt, ami ezen a meccsen nyilván nem osztott-szorzott, de egy szoros meccsen, ahol ellenfél is van a pályán, az ilyen meccseket hoztuk ikszekre.

A gondolatmeneted arra épül, hogy megcsappant a szerzett góljaink száma. Én erre azt mondom, hogy ez természetes, mert természetes, hogy vannak meccsek, amikor csak 1-2 gól jön össze. Ha neked lenne igazad, akkor azzal kimondanánk, hogy elfogadhatatlan, hogy legyen 21 meccsből 7, amin 1 vagy 2 gólt lövünk, ami meglátásom szerint irreális elvárás. Lesznek meccsek, amikor 1 vagy 2 jön össze. Csak ha állandóan gólt kapunk, ráadásul úgy, hogy kb semmi dolga nincs a védelemnek, akkor jönnek a pontvesztések. Nekünk 21 meccsen volt 4 kapott gól nélküli meccsünk, a Real Madridnak 9... Így tudtak több pontot szerezni annak ellenére, hogy 9 góllal többet lőttünk, mint ők.

Értem, amit írsz, csak ott hibádzik, hogy kiragadsz néhány mérkőzést az egész szezonból. Nyilván nyerhettünk volna a Leganes ellen, ha lövünk két gólt, nyilván nyerhettünk volna a Las Palmas ellen, ha egy helyett lövünk hármat, csak az egész szezont figyelembe véve ez irreális. Lőhettünk volna azon a hét meccsen plusz 7 gólt, ami sok problémánkat megoldotta volna, csak az már 66 gólt követelne meg 21 meccsen, ami véleményem szerint irreális elvárás. A 2022-2023-as, aranyérmes bajnoki szezonunkban összesen lőttünk 70-et... A mondandód csak úgy nyer értelmet, hogy ezek a meccsek éppen egymásután jöttek, de egy teljes szezont tekintve teljesen természetes, hogy lesznek 1-2 gólos meccseink, irreális ennek az ellenkezőjét elvárni, szerintem.

Elképesztő mennyiségben ontjuk a gólokat. Toronymagasan a legtöbb gólt szerezzük mind a bajnokságban, mind a BL-ben. Egyszerűen tényleg nem értem, mi többet lehetne még tőlük elvárni. Ami viszont elvárható lenne, hogy ne kapjunk minden meccsen gólt, annál is inkább, mert a hátsó alakzatnak szinte semmi dolga nincs egész meccsen (kettő kaput eltaláló lövésből sikerült megint egyet bekapni...). Ezt jócskán elvárhatóbbnak tartom annál, hogy 21 meccsen miért nem lőttünk a már így is number 1-nak számító 59 gól helyett 69-et vagy 79-et.
bence0330

2025.01.27. 00:14:04

Ja, Chino mondandójának lényeg gondolom az, hogy a mi magunkhoz képest történő visszaesésünket a lőtt gólok okozták, vagyis azok hiánya. Túltolt gálakezdő, akkoriban mélypontra kerülő kp, Yamal kiesése, Lewy visszaesése főleg. A mi fegyverünk a "mindegy, hogy kapunk 1 gólt minden meccsen, de lövünk 4-5-öt, és akkor mindegy" elv volt, ami nyilván összefüggésben áll azzal, ahogy a meccsen az egyensúlyt kezeljük a támadások alatt.

Közben hozzájöttek olyan mellékvágányok védekezésben, mint az akkor horror szinten visszatérő FDJ, aki meccsről meccsre adományozott teljes önerőből gólokat, még 2-0-ákról sem tudunk nyerni ilyenek miatt, Celta meccs pl. Sokminden összejött egy időben elöl-hátul-középen.

Ettől még kéne 1 jó védő is, de ami "kard által" hozzáállásunkból szerintem a támadó hiányzik jobban, hogy a 2 sztárunkat frissen tarthassuk, Lewyt meg lassan padra rakhassuk. Ha leigazolnánk VVD-t, Tah-t, és Arával 3-an váltanák egymást a kezdőben, a stílusunkkal ugyanúgy benyalhatnánk 1-2 gólokat. Talán kicsit többször mentenének egyéni zsenialitással. De szerintem több pontot mentettünk volna a 8 mérkőzéses sorozatban, ha van rotáció a támadósorban, mint ha névleg erősebb lenne a védősor, főleg, hogy Flick rendszere sok esetben nem is igényli védekezésben az egyéni zsenialitást, vagy behúzzuk a lest, vagy nem. Az viszont mikor Rapha egyedül próbálta tartani elöl a frontot kvázi egyedüli támadóként, na az tarthatatlan állapot.

Még azt se mondom, hogy egy top kapus sokat segített volna, nem vagyok meggyőződve róla, hogy a világ legjobb kapusával kevesebb gólt kaptunk volna. Pena teljesen tökéletesen előz meg gólokat a kijöveteleivel, egy hibája volt belőle összesen, pedig rengetegszer csinálta. És védegetett is mellé, de a kapusunk rendszerint ziccerrel találja magát szemben. 1-2-vel többet védett volna egy elit kapus, de 1-2-vel jó eséllyel kevesebbet előzött volna meg, mint Pena. De mivel teljesen kiszolgáltatjuk jellemzően a hálóőreinket, nem érzem, hogy a jobb kapus határozottan nagy segítség lett volna. Ettől még annak is örülni fogok, ha jön.
Chino
Llegenda del Barça

gránit írta:
2025.01.26. 15:00:20
Nem értem, miért a változásokat vesszük figyelembe, miért nem az egész éves számokat. Az Atletico Madrid pont azt bizonyítja, hogy mennyire fontos a jó védelem. Hat darab 1-0-ás győzelmük volt eddig ebben a szezonban, és öt 2-1-es. Azért állnak egész jól, mert nagyon kevés gólt kapnak. A támadósoruk erős, de csak néhány ember lövi a gólokat, nincs olyan mélységük a gólszerzők terén, mint nekünk. Nálunk rengeteg játékosban benne van a gól, ők meg 21 bajnokin szereztek 35 gólt. Mi 20 bajnokin 52-t... Ezek után komolyan mondja bárki, hogy a szerzett gólok miatt vannak előttünk?

Egyáltalán nem a szerzett góljaik miatt vannak előttünk elsősorban, hanem az erős védelmük miatt. Kevés gólt szereznek. Nem azért, mert nincsenek jó támadóik, hanem azért, mert ebben nincs mélységük. Pont nem a szerzett gólok jelentik ott a siker kulcsát, hanem az erős védelem. Gólszerzésben pont nem állnak jól, ez inkább visszahúzza a lehetőségeiket. Most is lehozták a meccset 1 kapott góllal, de x-eltek csak, mert meccsenként 1,6 gólt lőnek csak átlagban a bajnokságban. Egy héttel ezelőtt is lehozták 1 kapott góllal a bajnokijukat, és mégis kikaptak... Kevés gólt lőnek, az tartja őket versenyben, hogy keveset is kapnak (meccsenként 0,6).

Mi mindkét madridi csapatnál több gólt szereztünk, de jócskán többet is kaptunk. Ez el is árulja, mivel vannak itt a legnagyobb gondok.
Amíg az Atletico kevesebb gólt kapott kevesebbet pontot szerzett. Majd hiába kapott több gólt a pontjai szignifikánsan megnőttek.

Mindkét madridinak gyengült a védekezése, a Realnak közel kétszer lett rosszabb. A támadójátékuk viszont komolyan feljavult. Az előbbinek 1,5-ről 2,4-re, utóbbinak 2,1-ről 2,6-ra.
Az Atletico nagyon is jól áll támadásban. Míg ők lőttek 10 meccsen 24 gólt, addig mi 19-et.

A Real az első 10 meccsén kapott 7 gólt, utána kapott 13-at. Közel megduplázódott amit benyeltek! Ez viszont pontokban nem látszott meg. Mi szintén 13 gólt kaptunk, de 10 ponttal kevesebbet szereztünk mint ők, a támadójátékunk viszont brutálisan visszaesett.

Real: 13 kapott gól-26 lőtt: 22 pont
Barca: 13 kapott gól - 19 lőtt: 12 pont (és ebben benne van az a 7 gól ami még a győzelmi sorozatunkhoz tartozott)

Egy Valenciának sincs pl. olyan rettentően sok kapott gólja. (most a mai meccset leszámítva) Az erős középmezőnyben vannak ebben a tekintetben, Mégis egy pontra vannak az utolsó helytől.
Forca Barca!!!!
Bob_Marley
Presidente del Barça

2025.01.26. 17:36:36

Chino írta:
2025.01.26. 14:06:28
Bob_Marley írta:
2025.01.25. 00:31:02

Ellenfelek rúgnak 3-4 gólt is olykor,félre érthető volt.

Egy szó mint száz,ha hoznank kapott gól nélkül előrébb lennénk akárcsak a legutóbbi 8 meccset nézve is. Szimplán matematika :)
A puszta matematika pont nem ezt mondja. A Real elkezdett jóval több gólt kapni mégis kb. Ugyanannyi pontot szerzett, mint feleannyival. Ugyanolyan lett a kapott gólaránya mint nekünk mégis 10 ponttal többet szerzett, mint mi. Az Atletico sem kapott kevesebbet mint elötte, a szerzett pontjaik mégis szignifikánsan megemelkedtek. Olyan győzelmi szèriát produkálta mint amilyenre ők sem emlékeznek. Mindkét esetben a lött gólok száma változott (a Real esetében több kapott gól mellett) ezek szerintem világos tények. Lehet hogy akkor nagyon kevés gőllal nyartünk bajnokságot, de az olyan ritka, mintha Lewy 45 góllal hozná le a bajnokságot. Inkább Messi és Suarez eszméletlen számai hozták sorra a bajnokságokat.
Arra utaltam ha nyomtunk volna 8 db 0-0t is előrébb lettünk volna.

Gránit kb leírta, az hogy nem tudunk gól nélkül lehozni meccseket, így bajnokságot nagyon nagyon ritkán nyer egy csapat.
Kép
Kép
Kép
Válasz küldése