Remélhetőleg a nagy legendák nyomdokaiba lép
This is just... pic.twitter.com/FxBzTvE62n
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 16, 2025
Én személy szerint azóta érzek nagy részrehajlást, amióta a Covid után elindult a bajnokság.davi10 írta: ↑2024.12.11. 11:46:00Milyen érdekes, hogy pont akkor és úgy állítják ki, hogy az Atleti elleni meccsen ne lehessen ott.
Még csak december van, de már volt itt minden, kamu Flick eltiltás, Lewandowski 56-os lába a VAR képen, Cubarsi véresre taposása, stb. A Real ellen is "tévedgetnek" néha, de szerintem mi nem lehetünk itt bajnokok.
Ez nagy ferdítés amit írsz.
Ki tudja. Az viszont biztos, hogy ter Stegen, Bernal, Olmo, Fermin sérülése, illetve Ansu Fati újabb visszaesése a jelenlegi stáb alatt történt.
Áthoztam ide, mert idevaló.
Ja, Yamal padozhatna többet. Talán picivel Lewy is. De legalább mindketten le vannak rendre cserélve, még ha nem is mindig, mert nyilván csak 5-öt lehet összesen (érdekes ötlet lenne a megemelkedett terheléssel még 1 vagy 2 opciót adni erre amúgy, még ha szembe is megy a futball tradíciójával, más sportokban is egész sorcserék vannak... és akkor nem lenne muszáj ezt kihasználni, mert 7 csere már nyilván eléggé meg tudja bontani az elképzeléseket, de pont az ilyen 3 gólos vezetéseknél le lehetne hozni mindenkit akit akarunk). OFF vége.18Barca99 írta: ↑2024.11.08. 19:24:49Én 100% biztos vagyok abban, hogy ha elkezdené rendre megbontani az első 3-as kezdőtagságát és ne adj isten ennek következményeként pontvesztés következne, akkor tele lenne a topicja meg a sajtó azzal, hogy miért nem a legjobbak kezdenek. Szóval attól még, hogy ilyen szépen alakul az eddigi munkásság, a nyomás nem csökken eredménykényszer tekintetében. Valószínűsítem ez az összetevő is közrejátszik abban, hogy miért nincsenek többet padon a kulcsjátékosok.
Ez volt a kiinduló mondatod, amit idéztem, hogy 60. perc környékén jöhetnének a cserék. Leírtam, hogy a két nagy meccsünk (Bayern/Real) kivételével hol kapta le a biztos vezetés után a kulcsjátékosokat a 60. perc környékén. Ebben nincs lesarkítás, ezek tények szerintem. Erre reflektáltam csak, hogy nem olyan vészes ez a "rotáció hiány" az Osasuna meccs óta. Az a meccs egyébként a mondandómat is alátámasztja szerintem valamelyest, mert láthatta mindenki, hogy úgy nem lehet rotálni, hogy lekapom szinte az összes addigi sikerek kulcsemberét (Lewat kivéve) és akkor megy minden szépen tovább. Egyszerűen muszáj jelenleg a kezdő támadó triónak kezdeni, mert nincs (illetve az elmúlt meccseken nem volt) értelmes alternatíva ugyanolyan minőségben a helyükre. Ferran Torresek, Pau Victorok, meg Ansu Fatik láthatóan nem tudják hozni azt a minőséget, amit a kezdő trió tud.Chino írta: ↑2024.11.08. 15:02:47Eléggé lesarkítod. Az, hogy valaki rotál nem azt jelenti, hogy a 60. perctől kettesével-hármasával kapkodjuk le a játékosokat és minőségben sokkal gyengébbel pótoljuk. Ráadásul nem mindegy miért hozzuk le. Vegyük az Edspanolt. Az 55-60. perctől már nem igazán volt kétséges, hogy mi lesz a vége. A góljuk után is elkezdtük csak tartani a labdát, nem is erőltettük már a támadást, ők sem voltak már igazán veszélyesek. Ennek ellenére fent maradt végig Yamal, Lewy és Raphinha is csak az utulsó 5 percre jött le. És itt nem 2-3 meccset kell venni, hanem 15-16-ot.
Ha mondjuk vessszük az 5-6 legfontosabb játékosunkat, akit minőségben nagyon nehezen vagy egyáltalán nem pótolhatunk átlaagban mind bőven 80 perc fölött játszottak és nagyon sok korán, kiscsapat ellen eldőlt meccsen lettek csak mérkőzés végső szakaszában vagy egyáltalán nem lecserélve. Ráadásul teszem azt a támadótriót nem egyszerre a 60. percben kell lehozni a pályáról hanem meccsről meccsre mást, eredménytől, időtől függően. Nyilván egy Bayern vagy Real nem ugyanaz mint egy Alaves és ez is változik.
Yamal, aki 17 éves, folyamatosan faragják, rengeteget fut az utóbbi két hónapban több mint 1500 percet és 20 meccset játszott, úgy hogy nyáron alig pihent, mert letolt kezdőként egy EB-t az elejétől a végéig. Raphinha is hasonló, de ő jó korban van legalább.
Casádóról már írtam, ahogy Fortnak is említettem azt nemrég kapott két meccset, viszont ha Martin vagy Casádó is kapott megfelelő lehetőséget, talán ő is érdemelhetne kicsit többet, de most nem ő van a középpontban.
Az a brutális támadótriónk eddig minden meccsen kezdett és túlnyomó részben vigig is játszották és mindezeket többnyire 3 naponta. (Raphi és Yamal egyedül az Osasuna ellen nem, de ott is beálltak) De a nagyobb gond, hogy Lewy 36, Yamal pedig 17 éves és még hátra van kb. 40-45 klub (attól függően hol meddig jutunk) és ki tudja hány válogatott mérkőzés. Ráadásul sok-sok szezon után most tartunk igazán ott, hogy viszonylag hamar lezárjuk ezeket a meccseket, ahogy telik az idő pedig pont a keményebb ki-ki meccsek jönnek.
Nem azt mondom, hogy ezt Flick kiugróan rosszul csinálja, de ha lehet vele kapcsolatban valami negatívumot említeni, talán ebbe az aspektusba tudnék picit belekötni, mert mást nem igazán látok.
Amúgy én inkább Michelt favorizáltam az új edző kapcsán, de szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy szerencsére Flick érkezett, nem tudom mikor volt utoljára ilyen jó igazolásunk.![]()
![]()
Eléggé lesarkítod. Az, hogy valaki rotál nem azt jelenti, hogy a 60. perctől kettesével-hármasával kapkodjuk le a játékosokat és minőségben sokkal gyengébbel pótoljuk. Ráadásul nem mindegy miért hozzuk le. Vegyük az Edspanolt. Az 55-60. perctől már nem igazán volt kétséges, hogy mi lesz a vége. A góljuk után is elkezdtük csak tartani a labdát, nem is erőltettük már a támadást, ők sem voltak már igazán veszélyesek. Ennek ellenére fent maradt végig Yamal, Lewy és Raphinha is csak az utulsó 5 percre jött le. És itt nem 2-3 meccset kell venni, hanem 15-16-ot.18Barca99 írta: ↑2024.11.08. 14:04:34Én nem érzem azt, hogy ne rotálna kellőképpen. Az Osasuna elleni és az előtti meccsekből tanult, ez színtisztán látszik. Hozzáteszem visszatért azóta pár további játékos akikkel lehet is érdemben rotálni.
De ha megnézem a legutóbbi meccseket, ahol tényleg érdemben hamar eldöntöttük a meccseket (ide szerintem a Bayern meg a Real elleni meccseket nem kellene felhozni, bár ott is viszonylag hamar belenyúlt). De azt sem szabad elfelejteni, hogy ez nem Fifa25, hogy lehozom pihentetni a sokat játszó játékosokat minél előbb és minden működik ugyanúgy.
Az Espanyol ellen az általad hiányolt jobb oldali rotációt tekintve pl. Fort kezdett. Az 56.ban lekapott 2 kp-t, és életveszélyesek lettek az ellenfél támadásai, kaptunk vagy 3 darab 5 milliméteren múló lesgólt, meg egy szabályosat, eltűnt a középpályás előnyünk. Szerintem ha ebbe még belecserél 5 percen belül még 2-t, nem biztos, hogy nem lett volna szoros a vége az egyébként addig sima meccs.
Előtte a Sevilla ellen a 76. perc már egy sem volt fent a kezdő támadóhármasból (66.-ban jött le Raphi meg Lewa), és Pedri is pihent egy kicsit a végén.
Bl-ben meg szintén 67. percben már 4-et cserélt, és gyanítom, hogy nem Cubarsi jön le ha nincs az a csúnya fejsérülés. Lejött Raphi, Lewa, Pedri is, és sztem Yamal is jött volna ha nincs a Cubarsi eset. Szóval én azt gondolom, hogy tanult a korábbiakból és amint megvan a nagy előny, akkor cserélget. Sőt a kezdőben is vannak rotációk - ahol erre lehetőséget ad a keret.
Szóval összességében pont az ellenkezőjét látom és a kulcsfigurákat igyekszik hamar lehozni - akik kapcsán egyébként külön öröm, hogy nem hisztiznek, láthatóan értik, hogy kulcsfontosságú, hogy ne legyen széthajtva.
Én nem érzem azt, hogy ne rotálna kellőképpen. Az Osasuna elleni és az előtti meccsekből tanult, ez színtisztán látszik. Hozzáteszem visszatért azóta pár további játékos akikkel lehet is érdemben rotálni.
Azért erre annyira nem vennék mérget, nem tudni milyen pontosan a viszony Laporta/Deco és Flick között az átigazolások terén. Főleg annak tekintetében, hogy még gyakorlatilag nem működtek együtt igazolási szezonban. Vagyis nyáron még nem lehetett tudni, hogy Flick munkája hogyan érik be, milyen eredmények lesznek, így kicsit látatlanba a vezetőség szerintem nem adott annyira a német szavára.bence0330 írta: ↑2024.11.08. 09:56:31Viszont cserében altatóként nem jó, valamit valamiért. Bár még ez sem igaz, legtöbbször olyan gyorsan lerendezzük, hogy a meccs utolsó fél órája kifejezetten pihentető, és csak néha zargatják már gólokkal az embert.
Amúgy elég szomorú, hogy külsős edző kell a megfelelő fizikai felkészítéshez. Ezt Barcelonában nem lehet megtanulni?
Na ebben biztos lehetsz szerintem. Flick most tuti, hogy 100%-os bizalmat élvez, ha nem lenne Gerard Martin, azt mondanám, teljesen tökéletes minden meglátása minden játékosról. Ha Flick azt mondaná, hogy neki tetszik xy játéka a Mönchengladbachból, meg se nézném, ki az és mit tud, csak telefonálnék, szerintem ha nem is ennyire, de Laportáék is így állnak most a dologhoz. Ha meg fordítva van, hogy Deco javasol 10-20 játékost a piacról, akkor Flick tuti alaposan kielemzi mind, és azután dönt, és azt meg is kapja (ha anyagilag lehetséges nyilván, az lesz még egy darabig a fő akadály). Nem tartok már olyantól, hogy veszünk egy régimódi vkp-t és 10-esben toljuk.
Én tartok tőle, hogy Laporta akar majd megint egy nagyot gurítani és mindkenképp hoz valakit drágán a nyáron, akkor is, ha Flick-nek nem kell. Tippre nem Flick erőltette Olmo-t vagy Nico-t sem.
Na ebben biztos lehetsz szerintem. Flick most tuti, hogy 100%-os bizalmat élvez, ha nem lenne Gerard Martin, azt mondanám, teljesen tökéletes minden meglátása minden játékosról. Ha Flick azt mondaná, hogy neki tetszik xy játéka a Mönchengladbachból, meg se nézném, ki az és mit tud, csak telefonálnék, szerintem ha nem is ennyire, de Laportáék is így állnak most a dologhoz. Ha meg fordítva van, hogy Deco javasol 10-20 játékost a piacról, akkor Flick tuti alaposan kielemzi mind, és azután dönt, és azt meg is kapja (ha anyagilag lehetséges nyilván, az lesz még egy darabig a fő akadály). Nem tartok már olyantól, hogy veszünk egy régimódi vkp-t és 10-esben toljuk.
Bizony, bár így belegondolva vicces, hogy a vezetőségből volt akinek Marquez lett volna a befutó. Most hogy Laporta, vagy Deco ragaszkodott Flickhez, ezt nem tudom, de szerencsés döntés volt. Évek óta rengetegen láttuk és mondtuk ezt, hogy külsős edző kell, aki komoly hangsúlyt fektet a fizikális felkészítésre. Jól látható, hogy enélkül egyszerűen lehetetlen felvenni a top csapatokkal a versenyt.FcBarcelona1 írta: ↑2024.11.07. 11:25:57Szerintem óriási dícséretet érdemel a vezetőség is, hogy mert kimozdulni a "komfort zónából".
Áthozom ide.
Szerintem nem kell ennyit belelátni, hogy Flick most milyen stílust akar meghonosítani, milyen iskolát követ. A legnagyobb erénye pont az, hogy nem stílushoz igazítja a játékosokat, hanem pont fordítva. Megtalálja/megtalálta, hogy a játékosállomány, hogyan a legütőképesebb, egy-egy játékos hol és hogyan képes a legtöbbet kihozni magából és nem úgy kezdett, hogy most tiki-takát, kontrajátékot, bunkert stb. akar játszatni, hanem olyan ötvözetet, ami a legoptimálisabb mindenki számára.FcBarcelona1 írta: ↑2024.11.06. 08:50:44Bence egyetértek veled.
De Flicknél túl kicsi a minta, túl kevés ideig volt még edző.
Én is úgy látom, hogy jobb sok mindenben, mint az első polcra tett edzők, sőt, van amelyiket néha lejjebb tenném, és az sem mindegy, hogy milyen a kerete, vagy mennyire illik a stílusa a vezetett csapathoz.
Mourinhot is belövik egy védekező edzőnek, mégis az ő Realja lőtte anno a legtöbb gólt a bajnokságban, ha jól emlékszem 117-et.
Guardiola stílusa pl. nem nagyon feküdt a Bayernnek, de pl. Mourinhot nem tudnám elképzelni a Barca kispadján.
Ez a stílus kérdése pedig szerintem szubjektív. Szerintem Flick stílusa sokkal közelebb áll az eredeti stílusunkhoz, (holland foci) mint az elspanyolosított oldalpasszos holland foci, ahol idővel elfelejtettük, hogy a meccseket gólra és nem labdabirtoklásra, passzok számára játszák.
Szerintem a totális futball éppen a jelenlegi Barcára illik. direkt, gólratörő játékot játszunk, megszállva az ellenfél térfelét, feltolva a csapatot oda, ahol ha a Vkp-s, ha a kp-s, ha a szélső akár a védő tör a kapura, bármelyik gólhelyzetbe kerülhet, és a helyére visszalép valaki. Az egész csapat egységes.
Szerintem valamiért mintha ki lett volna forgatva ennek a stílusnak egyes jellemzői, mint a "labda fusson a játékosok helyett" vagy a domináns játékot a labdabirtoklás, és a sok passz eredményezi, de a focit továbbra is gólra játsszák
Minden más a keret minőségén múlik.
Mivel Flick jelenleg a keret hiányosságait teljes mértékben kompenzálja, így jelenleg a legjobbak egyike, de ahhoz, hogy tartósan oda is kerüljön, eredményeket kell elérnie, és ezt fenn kell tartania hosszú távon.