Remélhetőleg a nagy legendák nyomdokaiba lép
This is just... pic.twitter.com/FxBzTvE62n
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 16, 2025
Persze, ezért mondom, hogy szerintem, ha lett volna 20 éve. A minta kicsi, de az a kis minta (2,5 év) gyakorlatilag teljesen hibátlan, de olyan szinten az, amit nem nagyon láttunk még másoktól, vagy akitől igen, az tényleg az a szűk top3, akikhez mérem. És azért ők nem ilyen kerettel tolták. Ehhez már lehet, hogy öreg is amúgy, kétlem, hogy 20 évig edzősködik - aztán persze ki tudja. Szerintem sokat vesztett vele a foci, hogy ennyit várt vele. Ő maga is sokat vesztett, nem tudom elképzelni, mi lehet az oka ennek a 15 évnyi hiátusnak. Azt még megértem, hogy a németeknél ki akarta próbálni magát - bár látványosan ő az edzésmódszerei miatt zseni főleg, és ez nem feküdt neki, ott ebből semmit nem tudott megvalósítani. De remélem mostantól egyrészt sok-sok évet marad itt, 4-5 év alatt szerintem szinte biztosan nyerne BL-t, másrészt ha mégsem, akkor bizonyít egy top csapat élén. Amúgy az eddig egységnyi idő alatt mutatott szintje mellett az egész ember iszonyat szimpatikus, stílusos, nagyon jó az imidzsünknek is. Persze ebben Pep és Carlo sem volt más.FcBarcelona1 írta: ↑2024.11.06. 08:50:44Bence egyetértek veled.
De Flicknél túl kicsi a minta, túl kevés ideig volt még edző.
Én is úgy látom, hogy jobb sok mindenben, mint az első polcra tett edzők, sőt, van amelyiket néha lejjebb tenném, és az sem mindegy, hogy milyen a kerete, vagy mennyire illik a stílusa a vezetett csapathoz.
Mourinhot is belövik egy védekező edzőnek, mégis az ő Realja lőtte anno a legtöbb gólt a bajnokságban, ha jól emlékszem 117-et.
Guardiola stílusa pl. nem nagyon feküdt a Bayernnek, de pl. Mourinhot nem tudnám elképzelni a Barca kispadján.
Ez a stílus kérdése pedig szerintem szubjektív. Szerintem Flick stílusa sokkal közelebb áll az eredeti stílusunkhoz, (holland foci) mint az elspanyolosított oldalpasszos holland foci, ahol idővel elfelejtettük, hogy a meccseket gólra és nem labdabirtoklásra, passzok számára játszák.
Szerintem a totális futball éppen a jelenlegi Barcára illik. direkt, gólratörő játékot játszunk, megszállva az ellenfél térfelét, feltolva a csapatot oda, ahol ha a Vkp-s, ha a kp-s, ha a szélső akár a védő tör a kapura, bármelyik gólhelyzetbe kerülhet, és a helyére visszalép valaki. Az egész csapat egységes.
Szerintem valamiért mintha ki lett volna forgatva ennek a stílusnak egyes jellemzői, mint a "labda fusson a játékosok helyett" vagy a domináns játékot a labdabirtoklás, és a sok passz eredményezi, de a focit továbbra is gólra játsszák
Minden más a keret minőségén múlik.
Mivel Flick jelenleg a keret hiányosságait teljes mértékben kompenzálja, így jelenleg a legjobbak egyike, de ahhoz, hogy tartósan oda is kerüljön, eredményeket kell elérnie, és ezt fenn kell tartania hosszú távon.
Minek is kéne Pep focijàt játszani? Én is szerettem azt a focit, de ahhoz csúcs keret kell és nézd meg egy ember kiesett ( Rodri) és màris milyen rondán néz ki az a Pep foci. Nyílván túlzás, h ő a legjobb edző, de sztem a legjobbak között simán emlegethetjük. Az meg, h mi volt az Espanyol ellen szintén egy fura dolog ugyanis az elődöknél is volt bőven hasonló..Bob_Marley írta: ↑2024.11.05. 22:31:42Kezd érzésem szerint ez átesni óriási túlzásokba. Vezetjük a bajnokságot, örülünk,de olyan kijelentésekkel eléggé várnék ki milyen meg mennyire utóbbi idők edzője. Főleg annak tükrében,hogy az Espanyol ellen már látszódott valami amit speciel én meg biztos mások is szeretnének látni, de még olyan messze vagyunk attól a focitol amit pl Pep Cityje játszik mint Makó Jeruzsálemtol és ami a Barca,totális futball ismérve.
Ancelotti az elmúlt 20 év legsikeresebb edzője, és nem totális futballt játszik, hogy finoman fogalmazzak. Ennek nem sok köze van ahhoz, ki milyen jó. De szerintem a jelenlegi Flick-félénél kb csak Pep játszott "totálisabbat", ő a szélsőség, szerintem kár hozzá hasonlítani. Pep amúgy pont most ég a Sporting ellen, miután mi épp 8-1-el küldtünk haza a világ 5 legjobb csapatából 2-t.Bob_Marley írta: ↑2024.11.05. 22:31:42Kezd érzésem szerint ez átesni óriási túlzásokba. Vezetjük a bajnokságot, örülünk,de olyan kijelentésekkel eléggé várnék ki milyen meg mennyire utóbbi idők edzője. Főleg annak tükrében,hogy az Espanyol ellen már látszódott valami amit speciel én meg biztos mások is szeretnének látni, de még olyan messze vagyunk attól a focitol amit pl Pep Cityje játszik mint Makó Jeruzsálemtol és ami a Barca,totális futball ismérve.
Még most is azt mondom, hogy hagyni kellett volna Koemant az év végéig dolgozni, igazolni neki, felépültek a sérültek, Dembelé is, adott 14 gólpasszt, Aubameyang pedig lőtte a gólokat. Lehet Depay sem fújt volna ki, neki és Luuknak is elég jól ment.
Ehhez csak annyit tennék hozzá Xaviék védelmében, hogy Flick szerintem top3 edző, és ott is lenne emlegetve, ha vezetőedzőként tölti az elmúlt 20 évét, vagy akár csak 15-öt. Még az sem kizárt, hogy A legjobb lenne eredményekben (nem állítom, de nem tartom kizártnak de azért a BM az elmúlt 10 év legdurvább csapata volt, mi meg az elmúlt 10 év legerősebb Barcája a kerethez képest, mert azért LE egy többszörös BL, sok esetben EB, VB győztest kapott, a világ tán 3 legjobb támadójával, de mindenképp a világ két legjobb szélsőjével.). Egységnyi idő alatt amit vezetőedzőként láttunk tőle, nem tudom, láttam-e nála jobbat látványra, és eredményekben is csak Zidane.FcBarcelona1 írta: ↑2024.11.05. 12:17:00Továbbra is tartom, hogy sokak felé görbe tükröt tart most Flick.
...
Az utóbbi évekre visszatekintve viszont megmarad bennem a tüske mert a jelenlegi helyzetet elnézve, valószínűleg lehetett volna többet is kihozni az akkori aktuális helyzetből.
Teljes mértékben egyetértek. Az átigazolási topicba is mit írjon az ember, mikor nagyon jó az egész csapat, mindenki kiemelkedő, még akkor is, ha éppen Torre vagy Garcia játszik.
Sokan a lestaktikára húzzák rá, hogy ennyire sikeres a Flick csapat. És ha ezt sikerül átjátszani vagy valami taktikát kitalálni ellene bajban lehetünk.
Azért ez a Cubarsí, Fort nem volt annyira egyértelmű. Ott volt Fayé és Mbacké, akik a kezdők voltak az Atletic-ben, Cubarsí igazából még a Juvenilhez tartozott. Amikor az előbbi kettő sérült volt vagy a regisztráció nem volt rendben, akkor játszott. Sőt még Pelayo is inkább előtte volt. Xavi innen hozta fel őt alig 17 évesen, egyáltalán nem volt logikus őt az A-csapatba hozni. (elég ha csak a 19 éves Fayéra gondolunk)brazilfan írta: ↑2024.11.01. 09:46:50Sokéves gyakorlat, hogy a legtehetségesebb fiatalokat felhívják a nagyok edzéseire. Ez inkább egyfajta dicséret, jutalom, és nem jelent azonnali játéklehetőséget (pl. Puig). A tavalyi szezonban ez annyiban változott, hogy az eleve szűkös keret és a sérüléshullám miatt muszáj volt Cubarsít és Fortot betenni a csapatba.
Flick ugyanígy rákényszerült Bernal és Casadó kipróbálására. Szerintem Bernalnak túl korai volt, így a Flick-csapatban egyedül Casadó az, aki akár már tavaly is beállhatott volna, ehelyett az Atletic csk.-jaként (a sérülését leszámítva) játszotta végig a szezont. Fogalmam sincs, hogy Xavi miért nem tette be, de a védekezésre képes középpályások közül itt volt neki Gavi, Frenkie, Christensen, Gündogan, később Fermin. A mostani idénykezdetkor egyikükkel sem lehetett számolni. Bernal kiesése után egyszerűen nem volt más, mint Casadó és Eric Garcia. Garcia megsérült. Emiatt inkább kényszerűségből fakadónak és nem valamilyen mágikus edzői húzásnak érzem a beállítását.
Vigyázat, ez nem Flick kritikája, és nem vonom kétségbe a képességeit.
És akkor Cuccurellát udvariasságból már meg sem említed:)
Többek között és egészen pontosan ezzel a fenti első mondatoddal fejezted ki a lényeget ami nagyon is szorosan összefügg ennek a jelenlegi topicnak a megszületésével.
Ez a lényege, a sava, a borsa, hogy felhozza, foglalkozik vele és beállítja, majd nem engedi el a kezét az első hibái után (Koeman vs Mingu fejes öngól, 11-es összehozás)
Cubarsí, Yamal, Fermin és Cucurella nyáron az EB-n, illetve az olimpián is működőképes volt, sőt. Pedig nem Flick irányította őket.
Persze, relatív értelemben gondoltam erre, az nyilvánvaló, hogy mindig voltak jó focisták ott, meg amúgy Xavit sem hülyéztem le. De azért ez nagyon más szint, mikor felhoz egy Casadót, akit Xavi be sem állított, és ott tartunk, hogy top10 vkp-nak titulálják szerte Európában, és semmit nem tudott vele kezdeni a világ 5 legjobb klubjából kettő. Mint ahogy Yamal is más szint, Cubarsi is, stb.vidra írta: ↑2024.10.31. 18:10:46Szerintem arra gondolt, hogy Flick alatt látszik, hogy egy Bayern, vagy Real Madrid ellen is simán működőképesek, nem csak "Ezzel a fiatal kerettel ennyit tudunk" jelleg.brazilfan írta: ↑2024.10.31. 17:41:41Nem hinném. A La Masia jelentősége Xavi alatt mutatkozott meg a legjobban, amikor elfogytak a védők, és egy kupameccsen először tette be Cubarsít meg Fortot. Meg amikor Cubarsí, Fermin és Yamal alapemberré vált.
Flicknek semmilyen hatása nincs a La Masia működésére. Xavinak volt.
Szerintem arra gondolt, hogy Flick alatt látszik, hogy egy Bayern, vagy Real Madrid ellen is simán működőképesek, nem csak "Ezzel a fiatal kerettel ennyit tudunk" jelleg.brazilfan írta: ↑2024.10.31. 17:41:41Nem hinném. A La Masia jelentősége Xavi alatt mutatkozott meg a legjobban, amikor elfogytak a védők, és egy kupameccsen először tette be Cubarsít meg Fortot. Meg amikor Cubarsí, Fermin és Yamal alapemberré vált.
Flicknek semmilyen hatása nincs a La Masia működésére. Xavinak volt.
Nem hinném. A La Masia jelentősége Xavi alatt mutatkozott meg a legjobban, amikor elfogytak a védők, és egy kupameccsen először tette be Cubarsít meg Fortot. Meg amikor Cubarsí, Fermin és Yamal alapemberré vált.
A Pep-féle team is azért érdekes. Gyakran emlegetik, hogy az egy mekkora generáció volt, de voltak ott nagy különbségek, több esetben 3-4 szezon is elválasztotta őket egymástől. Ráadásul, ha megnézzük Albát vagy Cesc-t, már 16-éves koruk előtt, a cadet-ből vitték el. Már top játékosként jöttek vissza. Speciel én nem is nagyon tekintem őket saját nevelésnek, ahogy Olmot sem igazán. Ha nagyjából ugyanazokban a korosztályos csapatokban játszanak együtt, nálam inkább az jelenti hogy nagy generáció, nem inkább a kor. Nyilván sokszor ez egybevág mint pl. Cubasrsi és Yamal, de Fatit és Casádót nem tudom egy generációba venni, hiába nagyjából ugyanolyan idősek, utóbbihoz inkább Fortot "párosítanám".bence0330 írta: ↑2024.10.31. 13:58:23Amúgy alatta látszik nagyon, mit tud a La Masia. Én nehezen hiszem el, hogy ennyire éles különbségek voltak a korszakokban, hogy régen ott volt a Xavi-Ini-Busi féle (Messit vegyük le a skála széléről), aztán 10 évig semmi, aztán meg újra BL-szintű játékosok fociznak itt Flick alatt. Kisebb különbségek biztos vannak, de alapvetően szerintem ezt sok-sok évig elrontottuk. Az a durva, hogy eközben annyit költekeztünk ugye, hogy még élesebb a kontraszt. Esélyük nem volt bemutatkozni a kölyköknek, tényleg csak egyértelmű klasszis szintű ígéretek kerültek fel, mint kb Fati. Ilyen Casado féle játékosokat tuti, hogy tucatjával adtunk el az évek alatt, ahol az alkatukból és a stíluskülönbségekből adódóan nem is futottak be nagy karriert (szerintem Casado sem lenne kezdő egy PL csapatban). Szinte biztos vagyok benne, hogy egy Alena, Nico féle játékos ugyanúgy simán megállná a helyét Flick alatt a legjobbak ellen is. Ennyit számít az igazi top kategóriás edző, és egy ennyire jól megtervezett, közel tökéletes rendszer. Jelenleg kb úgy érzem, hogy lehet a Juvenilben/B-ben legalább 7-8 játékos, akiket ha beállítanánk (nyilván nem mind egyszerre), nem, vagy alig esne vissza a csapat, és felvennénk velük a versenyt bárkivel.