2024.10.02. 01:38:38
Yamalból egy dolog hiányzik, amikor ezeket a nagy cselsorozatokat megcsinálja, rendre rossz megoldást választ a végén (talán kifullad kicsit addig, talán nem tudja még koordinálni azt, hogy felnézzen, és lássa, mit csináljon, talán csak stresszel olyankor, vagy a rutin hiánya, tudja a fene). Pedig hát nem a technikai tudása hiányzik, de ezekben a szituációkban egyelőre vagy kapusba lövi, vagy védőbe passzolja. Nem tragikusan, csak ahhoz képest, hogyha a legszűkebb elitben akarjuk emlegetni, nyilván őt ilyen mércével kell nézni a potenciálja miatt. Már így is nagyon tartanak tőle, de ha ezt még megtanulja, akkor átvált az ilyen kb Neymar, Mbappé (esetleg leszedált, öreg, vagy fiatal Messi) szintre majd, amikor a védők tényleg tarthatnak attól, hogy a gyerek ujjgyakorlatként átmegy rajtuk, és semmi nem menti már meg őket utána a góltól. Remélem ez még ebben a szezonban átkapcsol, mert akkor már év végre top3 játékos lehet a világon. Meg egy picit több momentuma lehetne a meccseken még úgy 90 percre vetítve, egyelőre neki inkább egyre gyakoribb villanásai vannak, mint folyamatos hatása a meccsre, szerintem kb ennyivel tart ebben a pillanatban még hátrébb a brazilnál, vagy ez tartja egy szinten még vele. (Ezek nem elégedetlenségek, pokoli a gyerek már most, csak hogy szerintem ez hiányzik ahhoz, hogy egy top20-30 játékosból top3 támadóvá váljon.) Ha e kettő közül akár csak az egyikben jól láthatóan feljavul, akkor egyértelműen ő lesz a legjobb focista a csapatban. Ez mondjuk elkerülhetetlen, csak az a kérdés, hogy mikor történik meg, meg tudja-e már idén ugrani, vagy még kell neki egy kis idő.
Raphinha meg mindent 10/10-re megtanult, amit meg lehet tanulni a fociról. Fogalmam nincs, hogy képes egyszerre három poszton ott lenni egész meccsen, hogy képes 27-edszer beindulni reklamálás nélkül, mikor az első 26-ban nem kapta meg a labdát, nem tudom min veszi a levegőt, hogy egész meccsen sprintel, ahogy lát, ahogy passzol (ma 5 kialakított helyzet...), ahogy megtanult új posztokon játszani, rosszabbik lábbal is játszani, ahogy megtanult vezér lenni... szerintem ami tanulható, vagy amit akarattal el lehet érni, azt mindent elsajátított kb, sokat ebből az ittléte alatt.
De igen, vannak dolgok, amit nem lehet megtanulni, van 1-2 dolog, amihez hiányzik a tehetsége, plusz fejben sem elég hozzá, szerintem mert későn ért be. Helyzetbe kerülve továbbra is mindent elfelejt, nagyon görcsössé válik, a lövései meg látszik, hogy jobbról azért veszélyesek lennének, de még mindig hiányzik pár centi ahhoz, hogy a Leedsi formáját hozza, lehet, hogy csak egy ilyen gól. Azt nem mondanám, hogy tehetségtelen, mert Busit sem lehet annak mondani, akkor sem, ha nem pörgeti fülén a labdát, kell tehetség sokmindenhez, amit csinál, de az a hagyományos, ösztönös, "brazilos" értelemben vett tehetsége max egy közepes, ezen soha nem fog túllépni sajnos, max időszakokra, meccsekre. Ő ezt úgy kompenzálja, hogy annyit próbálkozik, hogy még így is lő gólokat. Neki nem 1 jó beinduláskor kapott labda kell a gólhoz, hanem 3-4, így nem 2-3-szor indul be, hanem 20-30-szor, párszor megkapja, egyet meg talán lő belőle. Ami melót beletesz, nem csoda, hogy meccs végére pontatlanabb lesz, meg olyankor tényleg azért a csapata is gyengébb, neki meg kell csapat.
És kettejükről közösen: nagyon érzik egymás már, és elképesztő, ahogy váltják egymást a gólpontokkal, hol az egyik, hol a másik lép elő. És a 3 támadónk 10 meccs alatt 31 gólpontnál tart 11-10-10 leosztásban, van munkamegosztás bőven.
Most legalább a BM meccsig még lehet kicsit hiú ábrándokat szőni a top8-ról, majd utána elfelejteni, de az szerintem ezzel a meccsel eldőlt, ha eddig nem lett volna biztos, hogy a kicsiket a BL-ben is le tudjuk simázni, és ezzel azért a 9-24 meglesz, de az tuti fontos lesz, hogy sikerül-e a 9-16-ban zárni. Szerintem most ez a fő, és reális cél, akkor jó eséllyel kaphatunk egy gyengébb csapatot a 17-24-ből a rájátszáskor. Ott azért lehetnek még ilyen Sahtarok meg Bolognák is, akik azért két meccsen nem túl veszélyesek.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy