Főoldali cikkhez ide:
23/24 költségvetés
859 milliót vártak, 894 folyt be
Stadion bevétel 151 várt, 126 befolyó, kb. 100 milliós hiány a költözés miatt.
Tv-s bevételek 245 várt helyett 243, 26 millióval több, mint tavaly a BL továbbjutás miatt.
378 millió várt a szponzoroktól, 374 befolyó, ez rekord bevétel.
81 milliós játékoseladás a 65 várt helyett,
70 millió tulajdonrész értékesítés, vagy extra bevétel a 21 várt helyett 70.
Összeségében 832 várt kiadás helyett 866 millió volt.
Sport bérek 492 tervezett helyett 505 millió volt
Nem sporthoz köthető fizetések 63 tervezett helyett 69 millió.
-forrás: Sport
https://www.sport.es/es/noticias/barca/ ... -109061579
A profit 12 millió volt.
Azonban a Grant Thorton javaslatára a Barca Studios 400 millióra felbecsült értéke 49%-nak eladása után be nem folyt összeg miatt 91 milliós veszteséggel zárjuk az évet. (Tavaly, tavalyelőtt beleszámolták, és akkor 98 és 304 milliós profittal zártunk, mindez 2 éve kezdődött, a tulajdonrészek értékesítése miatt, a költségek fedezésére és az FFP helyzet javítására)
Ami nekem ebből lejött, azért csak kompenzálták a stadion bevételeinek kiesését játékos eladással és extra bevétellel, de szerintem ez normális a költözés miatt.
Én annak tartom a veszteséget is, de ebben nem akarok nagyon belemenni, emiatt támadni fogják a sociok, szerintem Tebasék agymenése miatt van, tavaly bevételként, most veszteségként könyvelték el az FFP helyzet miatt, valóságban buktuk az adót. Köszi Tebas.
És reménykedjünk, hogy nem lesz büntetés később emiatt.
Pozitív, hogy a fizetések majdnem 200 millióval csökkentek, így megfelelünk az UEFA elvárásainak, viszont így is 70 millióval a megszabott 436 milliós La Liga limit fölött vagyunk.
Kérdés az elszámolt veszteség miatt romlik e az FFP helyzetünk, ha akarják ráugranak, mint ahogy már sok esetben indokolatlanul megtették, vagy perelni fogunk a nemrég EU-s bíróság döntése alapján az átigazolások és versenyhelyzet akadályozása miatt. 3. út, ami jelenleg van, megpróbáljuk betartani, és Tebas kicsit enged.
Én mindenesetre dícsérném Laportáék munkásságát, 460 milliós éves hiány (átvételkor) után 12 milliós profit (jelenleg). És még most is vannak régi szerződések (Messi, Nike stb.) aminek meg kell felelni, de lassan visszaköltözünk, és elvileg 2026-ban teljesen kész lesz a stadion, jóval magasabb várt bevétellel.
Versenyképes a csapat, de bőven lehetne erősíteni, ha a La Liga FFP-je engedné. Valószínűleg bevétel/kiadás alapján beleférne, az új stadion bevételeivel remélhetőleg komoly erősítés is bele fog férni.
Idén a játékunk is szórakoztató, az eredményesség majd elválik.