Áthozom.
Szerintem ne így nézd.
A felnőtt foci bértömege 400+ millió a volt (Eduard Romeu)gazdasági igazgató szerint. Ebben benne van az amortizáció, átütemezések, hivatalos számokat szerintem erről nem fogsz találni.
Messiék fizetése, vagy az, egyéb kifizetések címszó alatt fut, ki tudja. Ehhez jön még 100-150 millió minden egyéb dolgozóra. A bevételhez arányosítanak, és előre kalkulálnak, mennyi lesz a bevétel, és így osztják vissza a bérsapka megállapításához, ami jelenleg 204 millió. Ezért számít minden kifizetés, és ha nem is tartozik a La Ligához minden más szakosztály, de befolyásolja a bérsapkát.
Valószínűleg azért állapítottak meg ilyen keveset, mert tavaly 200 millióval több lett volna a kiadás, mint a bevétel, amit a gazdasági karokkal kompenzáltak.
Mivel a többi kiadást nem befolyásolhatják, így a focicsapat lehetőségeit korlátozzák. Remélem így érthetőbb.
Hivatalos számokat nem fogsz találni, a gazdasági jelentésben is tudtommal csak összefoglalva szerepelnek a tételek, igaz bevallom, nem olvastam a 100+ oldalt el.
Szóval ezért írtam, hogy jogos (volt) az elvárás a kiadások csökkentéséről.
Szerintem az nem, hogy korlátozzák a regisztrációkat, az új szerződeseket, kiadásokat, mert nem tud fejlődni a klub, sehol máshol nem korlátoznak, így mindenkivel szemben hátrányba kerülünk.
Az sem jogos, hogy a gazdasági karokból 5%-ot használhatnak a bérekre, és az sem, hogy eltiltanak az igazolásoktól, regisztrációktól, mert nem folyt be a Barca Studiosból 40 millió, mert akkor 300 milliós profit helyett legyen csak 200 (idénre esedékes 60, ezért kellene a Nike szerződés, vagy a Barca Studios maradék pénze)
Szerintem a tulajdonosokkal rendelkező kluboknál sem nézik, honnan tolják be a pénzeket, amíg az UEFA szabályainak megfelelnek.
Nem beszélve egyéb dolgokról. Perek, Gavi szerződésének fellebbezése, hamis bizonyítékok benyújtása a bíróságra, elfogultság nyílt elismerése, céges titkok, gazdasági helyzet nyilvánosságra hozása.
Zsarolás?!
Nagyon kíváncsi vagyok a gazdasági jelentésre, mert 857 milliós bevételt várnak, és profitot, gazdasági karok nélkül, úgy, hogy kb. 100 milliós a kiesés a stadion miatt. Valószínűleg abból jobban lehet majd következtetni a jövőre.
Ha nincsenek gazdasági karok, mind a 3 év veszteséges.
Szerintem könnyű hibáztatni Laportáékat, csak eddig azt nem olvastam senkitől, milyen lehetőségei lettek volna a klub eladása, vagy a feljogosított BLM (Barca Licencesing and Marchandising) felének eladása mellett, aminek a bevételei jelentősek. Gondolom a közvetítési jogdíjak évi 40 milliójának kiesése kevesebb, mint a kereskedelemből befolyó X millió felének kiesése.
Igazából amiért hibáztatható Ferran, Kounde, Raphinha, Olmo és Lewy ára és fizetése, valamint Gündogan, Fati, Christensen fizetése.
Cserében abban az évben (gazdasági karok eladása) minden szakág bajnok lett, 630-ról 800+-ra nőttek a bevételek, rengeteg új szponzori szerződés megkötése, és épül az új stadion, amivel elvileg elérhetjük az 1+ milliárdos bevételt.
Megújult az egész keret, és viszonylag versenyképes is. Még versenyképesebb lenne, ha ostoba módon nem korlátoznak, és a hiányposztokat be tudjuk tömni 100-150 millió árán, ami sport eredményekben, eladásokban (játékos, kereskedelem), szponzori pénzekben részben kompenzálva lettek volna.
Ezért nem tartom jogosnak azokat a kritikákat, ahol nem veszik figyelembe azokat a körülményeket, amik befolyásolják a cselekedeteit, a kritikák fő tételeit
-Messi elengedése
-Gazdasági karok ebben a közvetítési jogdíjak eladása
-Magas keresetűek elengedése, játékosok elpazarlása apróért
-Xavi mensztése
Teljesen jogosan érheti kritika, amit már írtam is, populista, szentimentális, hibás döntéseseket hoz ennek következtében
-Koeman nem kap erősítést, meneszti, és kinevezi Xavit, amikor már tudta, hogy azon a nyáron lett volna pénz játékosokra, minőségi edzőre
-Távoznak sokan a vezetőségből (a legújabb távozó pl. Bartomeu embere volt, így nem tudhatjuk, hogy kik azok, akik otthagyják, és kiktől szabadul ő maga)
-távozik Alemany, akit szerintem mindenáron meg kellett volna tartani
-Deco kinevezése
-Xavi megy, marad, megy helyzetből sem jött ki túl jól
Biztosan kihagytam valamit, de most hirtelen ennyi jutott eszembe.
A konfrontációnak szerintem semmi értelme katalán-spanyol viszonylatban, főleg úgy, hogy a La Liga saját maga hozza a szabályait, és 40 csapat szavazhat a döntések mellett vagy éppen ellene.
Nem mellesleg folyik a Negreira per.