gránit írta: ↑2024.09.16. 19:15:28
Damask írta: ↑2024.09.16. 17:59:46
Perez és a többi klubvezető fő motivációja a szuperligával kapcsolatban a pénz. Semmi más. Túl kevés jut vissza a topcsapatokhoz abból a pénzből amit a topcsapatok termelnek meg a bajnokok ligájával. Ebben van valami, és őszintén, bármilyen változás a futballban, ami az UEFA kárára történik, csak jót tehet a futballnak, szóval Én a jövőben is szurkolni fogok azért hogy legyen valami a szuperligából.
Természetesen a pénz. A labdarúgóklub-tulajdonosok le vannak maradva. Ahol van eszük a tulajdonosoknak, ott létrehoztak egy top ligát, amibe nem ők teszik be a pénzt, hanem veszik ki belőle a pénzt. A bevételeket a csúcsra járatják, a költségeket meg lent tartják. A labdarúgás le van maradva. Ez már szinte mindenki másnak eszébe jutott, csak nekik nem.
A pénz meg történetesen egybeesik azzal, hogy még a bajnokságok is izgalmasabbak. Az, hogy az NFL 32 csapatból több bajnokot tudott adni, mint a BL ugyanannyi idő alatt több száz potenciális csapatból, sokatmondó. Az NFL rendszere egyszerűen hatékonyabb. Amúgy nem kell az NFL-t másolni, ha már az utánpótlás-nevelésünk és a draftrendszer közötti különbség szóba került. Játszik most is csapatunk egy hasonló top ligában (néha úgy csinálunk, mintha csak focicsapatunk lenne), ami csak annyiban hasonlít az NFL-hez, hogy a legerősebbek létrehozták a saját súlycsoportjukat, mert felfedezték azt, amire a boksz már évszázadokkal ezelőtt rájött.
Hogy ott is vannak dinasztiák, korszakok, az (sajnos) igaz. A több pénz mellett vannak további különbségek. Az esélyes csapatok sora egyrészt hosszabb, másrészt több meccset játszottak. Eddig a BL tavasszal kezdődött igazán, a győztes játszott 7 egyenes kieséses meccset. Ősszel hasonló erősségű csapattal nem is találkozott. Igazából alkalmi gálameccsek, nem egy igazi, egész évet lefedő sorozat. Ahogy meg egy másik topikban írtam, még annyi eszük sincs, hogy ezeket a rangadókat időben széthúzzák, hanem 1-2 időpontban rendezik meg őket fordulóként, hogy biztosra menjenek a nézettség minimalizálása érdekében.
Ezt inkább áthozom ide.
Az NFL-t én azért nem venném ide, mert ott az, hogy mennyire változatosak a győztes csapatok nem feltétlenül az dönt, hogy milyen a lebonyolítás, sőt az dönt legkevésbé. Ugyanúgy, ahogy az eddigi Bl-ben ott is megvan az a 2-3 csapat, akikből már szezon elején tudni lehet, hogy toronymagas esélyesek lehetnek Sőt, ott még kisebb az esélye a meglepetésnek. Az utóbbi két évben annyira nem követtem, de előtte nagyon sokáig. Egy wild cardon bejutott csapat soha az életben nem fog Superbowl-t nyerni, de még egy második körös sem (már az a +1 meccs is iszonyatos hátrány). Ráadásul ott is sokat számít, hogy az alapszakaszban kikkel játszol.
De ami talán olyan változatossá tette az inkább egy ember személye. A Pats sem azért esett vissza, mert mondjuk a pénz vagy a szezon lebonyolítása miatt kiegyenlítődtek az erőviszonyok, hanem elment Brady, pótolni pedig egy újonc távolról sem tudta, (ez törvényszerű volt) Nem véletlenül ment olyat az a addigi pofozógép (de a Colts-ról is kb elmondható) Tampa. A KC-t is csak az nem verte meg aki nem akarta, aztán kineveltek egy Mahomes-t és láss csodát... Nyilván volt egy két ilyen csapat, aki a szezon kezdethez képest aránylag váratlanul került oda (pl.Arizona), de egyáltalán nem ez jellemző. (a Bl-ben ott a BVB, Chelsea, Inter, Spors, Juve, 1. Pool az utóbbi néhány év döntősei közül)
A lényeg a lényeg, hogy ezt rendesen alkalmazni a focira nem lehet, vagyis ha megteszik az erőviszonyok nem változnának, változatosabb győztesek/vesztesek nem lennének.
Sőt szerintem azzal, csak joobban mélyítik a szakadékot, hogy 2 meccsel többet kell játszani az adott ellenfélnek Ez iszonyatos hátrány/előny (attól függ honnan nézzük). Ebben viszont hasonlít az NFL-re és szerintem nem jó irányban. Ráadásul még nagyon kihat a bajnokságokra, kupákra stb.
A nagyobb nézettség sem hiszem, hogy annyival megugrana. Egy Barca-Young Boys-ot eddig is csak a svájciak és Barca szurkolók néztek. Egy semleges néző is igazából a Bayern és talán BVB mérkőzésen kívül nem fog egyéb Barca meccset megnézni (talán ha nincs más a Benficát vagy Monacot)
Változatosabb ellenfelek? Arányaiban ugyanannyi, ugyanolyan gyenge ellenfelet kapsz és ugyanannyi erőset, mintha csoportmeccsek lennének. Max. máshova utazol.
A csapatok minőségbeli egyensúlyában egyáltalán nem vagyok biztos. Itt is kaphatsz durva sorsolást, mint ott halálcsoportot és laza meccseket, mint korábban könnyű csoportot.
Szó ami szó, ezzel csak annyit változtattak, hogy megszívatják több meccsel a csapatokat. (a pénz elosztás nem tudom, hogy változik-e ezzel, mennyivel kapnánk nagyobb összeget, mint a korábbi lebonyolítással, ha egyáltalán többet kapnánk, ezt a részét nem tudom), nem hiszem hogy bármilyen pozitív változás lenne.
Meg persze jöhet néhány kiscsapat pofozógépnek egy kis plusz pénzért, tovább nyomni lefelé a színvonalat.