Igen, nem lenne rossz az EB-VB-re, amit írsz. A kiemelés lenne szerintem egy áthidaló út ilyen esetekben, bár felteszem ha megszűnne a selejtező egy spanyol válogatott részére, akkor a szüneteket barátságos meccsekkel töltenék (ami azért még mindig jobb, kevésbé sérülésveszélyes). 8, 12, vagy 16 csapat kiemelve alanyi jogon ott lenne a rangsor alapján, a kicsik meg lemeccselik selejtezőkben. NL is csak nekik lenne, bár annak a sorozatnak se így nincs értelme, sem úgy nem lenne.gránit írta: ↑2024.09.04. 10:27:42Ezzel maximálisan egyetértek. A bővítésekkel nem értek egyet, sem az EB-n, sem a VB-n.
Teljesen értelmetlen selejtezősorozatot rendezni azért, hogy aztán a csapatoknak majdnem a fele kijusson. Két indokolható utat látok. Az EB és a VB vagy legyen csúcstorna, és rostáljuk meg, ki jusson ki és ki nem, rangot adva az eseménynek, vagy ott van a másik lehetőség, hogy az EB-n legyen ott minden európai válogatott, a VB-n meg legyen ott a világ minden válogatottja, így egyik esetben sem kell selejtezőt játszani. Ami most van, az viszont a két szék között a pad alá esete.
De egy dolgot nem szabad felednünk. A FIFA és az UEFA vezetői a kis válogatottak érdekeit nézi, hiszen ők többen vannak, az ő szavazataikkal tudják magukat megválasztatni. A szövetségek többsége pedig bővítéseket akar.
Mi beszélünk a saját szemszögünkből, csak eközben elfelejtjük, hogy érdekellentét van a csapatok között, és nagyon sok kis válogatott pont hogy bővítéseket és NL-t akar, mert számukra ez mind lehetőség.
De lehetne még alternatív szabályokat hozni, topliga x játékperc, vagy lehetséges játékpercek x lejátszott %-a felett (vagy más alapon, csak hasamra ütöttem) vétójog a klub oldaláról a játékosok elengedését tekintve. Én nem vagyok túlzottan sok sportban otthon, a többi egyéni, amit nézek, ezért nem releváns ide, de nehezen tudom elképzelni, hogy ebben a formában működne ez bárhol máshol, ahol egy munkáltató ekkora pénzeket fizet a játékosainak, akik aztán elmennek válogatottat játszani a klub pénzén és kockázatán, egy ennyire sérülésveszélyes sportágban.
Ezt cégszintre átvetítve egyenesen röhejes lenne elképzelni is.
Bár én továbbra is a percszám csökkentésében látnám az igazi, könnyen járható utat, kb mindenki jól járna, és a meccsszámok is maradhatnának, kevésbé lenne sérülésveszélyes, és a mai ember ingerküszöbéhez is jobban igazodna, plusz senkinek az érdeke nem sérülne, mint az NL, selejtezők, ésatöbbi megszüntetésével, amit támogatnék, de azért baromi nehéz lenne. Ez meg egy tollvonás, és maradhatna minden. Egy gond lenne vele, a védekező csapatnak több esélye lenne mondjuk 2*35 percet kihúzni, viszont a támadó csapat meg alighanem nagyobb erőbevetéssel ugrana nekik.