2024.08.28. 09:49:03
Sziasztok!
A sérülések kapcsán kérdezem, ill. vetem fel:
Ha jól tudom úgy szól a szabályzat, hogy tartós(abb) sérülés, betegség esetén (vis maior helyzetben) az átigazolási időszakon kívül is lehet igazolni (és regisztráni) az idényben a sérült regisztrált játékos(ok) helyett annyi játékost, amennyi tartósan kiesett. Igaz ez?
Hogy szól pontosan a vonatkozó szabályozás? Hol lehet megtalálni?
Mi számít tartós kiesésnek? Mi tartozik e szabályozás hatálya alá?
Azért kérdezem, mert én úgy gondolom (és valamiért úgy is emlékszem), hogy ilyen esetben nem köt az FFP, tehát ha a regisztrált játékosod kiesik sérülés (betegség) miatt tartósan, akkor a klub kvázi bárkit igazolhat (és regisztrálhat) egy az egyben a pótlsára, nyilván ha van pénze. (Szándékosan nem 1:1 szabályt említek, mert ez nem ugyanaz, nem FFP kérdés.) Ebben az esetben nem köti az FFP a klubbot, de a következő regisztrációs időszakban ismét meg kell felelned az FFP előírásoknak; ha nem felelsz meg, akkor az így utólag regisztrált játékos biztosan elveszíti a regisztrációját (ez az ami most Olmo regisztrációja kapcsán is felmerült)
Bennem pedig az merült fel, hogy nem arról van e szó mostanság a sérülések kontra regisztrációk kapcsán, hogy a klub azon a véleményen van, hogy ugyan az átigazolási időszakban köt az FFP, de nem a vis maior esetekben!? Tehát, ha megsérül egy regisztrált játékos, úgy hogy a bajnokság már elkezdődött (ha tart is még az átigazolási időszak), akkor ez vis maior eset, és a fent említett szabályozás szerint lehet igazolni és regisztrálni: egy az egyben (játékost játékos helyett, nem köt az FFP)... Szerintem ezt a Liga sem vitatja (vitathatja). Vagy ha igen, akkor meg lehet egyezni szabadon igazolható játékossal úgy is (fű alatt), hogy egy sérülésről majd akkor derül ki hogy hosszú, és ezt hivatalosan is csak akkor közli majd a klub, amikor már zárult az átigazolási időszak, és így átigazolási időszakon kivűlinek minősül a teljes akció, és megfelel a fent hivatkozott szabályozásnak... (csak játszok a lehetőségekkel)
Úgy gondolom, hogy az lehetett a kérdés Olmo regisztrációja kapcsán, hogy őt, mint olyan nyári igazolást, aki akkor érkezett, amikor már kifeszítettük a regisztrációinkkal az FFP keretünket, és ezért nem tudtuk regisztrálni; lehet e mégis regisztrálni a fenti vis maior (pl. Christensen sérülése) helyzetben, vagy nem, mivel Olmot már Christensen sérülése előtt igazoltuk. Szerintem, a választ is hamar megtalálták, sőt megkapták a ligától: hogy igen, ha megjelölik a várható visszatérés dátumát, és az a dátum megfelel a vonatkozó szabályzatnak: Ezért inkább azon mehetett a tanakodás, hogy megéri e Christensent hosszú távra sérültnek jelenteni, és (a hitelesség látszata kedvéért) mondjuk min. 2 hónapig nem játszatni, úgy hogy lehet, hogy (az első előrejelzéseknek megfelelően) már 1 hónap múlva játékra kész állapotban lesz... csak azért, hogy Olmot egy az egyben regisztrálják. Szerintem várták, hogy az FFP-t meg tudják e oldani, igen, ezért merült fel pl. még EG (regisztált játékost) eladása is. De aztán kiderült (rájöttek), hogy ez nem jó ötlet (vagy így sem biztos az FFP); és inkább jegelik a kelleténél kicsit tovább Christensent, de nem veszítenek még egy játékost (védőt, EG-t sem) egész szezonra.
Mi van, ha azért nem közölnek várható visszatérési dátumot hivatalosan (Transfermarkt szerint) több regisztrált sérült játékos esetében sem (Fati, De Jong, EG, sőt pár nappal ezelőttig Christensen esetében sem), mert ezzel sakkoznak?
Most, hogy sajnos Bernal is megsérült (van erről véleményem, de nem ebben a topicban írnám le), és sajnos valószínűleg hosszabb ideig nem léphet pályára; így szerintem egy újabb igazolás és regisztráció nyílhat meg (akár egy az egyben). Szerintetek?