Sziasztok, remélem mindenki jól van!
Nem olvasom a fórumot, viszont a klub körüli dolgok önmagukban annyira elszomorítanak, hogy nincs kedvem nagyon plusz időt szánni a csapat körüli dolgokra, így az eurobarcára sem.
Mivel ez most lett hivatalos, és szerintem sokkal nagyobb a jelentőssége, mint egy szimpla játékos érkezés/távozás (pl Olmo érkezése), ezért gondoltam jövök és írok pár sort.
Hogy ki mit gondol róla, az teljesen mindegy, nem szándékozom vitába szállni senkivel, a középpályások jelentős részének a valódi(!) értékét sokan nem tudják jól belőni szerintem, lásd Gavi vagy éppen Busquets (hogy két nagyon más típust és nagyságrendet említsek), de nem csak a Barcánál van ez így persze. Gündogan mindenestre szerintem sokak által nagyon alulértékelt.
Azt gondolom, hogy a tavalyi szezonunk legjobbja volt. Persze beleszámítva azt is, hogy minden meccsen pályára lépett, és sose sérült meg, sose fáradt el. Ezt hozzáadva ahhoz, hogy amúgy is az egyik top húzóemberünk volt, szerintem egyértelműen a szezon legjobbjává teszi (minden lényeges paramétert megfelelő súlyozással figyelembe véve).
Nem fiatal, de nem gondolom, hogy ne lett volna benne még egy ilyen hasonló év. Se a szezon vége, se az EB nem engedett erre következtetni.
Végső soron nagyot vesztünk vele, az biztos. Nyilvánvaló a kényszer, viszont voltak-vannak itt még más magas fizetésű játékosok is, akiket meg lehetett volna próbálni elpasszolni. Gündogan előnye az volt, hogy bárki szó nélkül befogadja, hátulütője pedig, hogy már középtávon se lehetett rá építeni. Hiába lett volna idén újra az egyik legjobbunk, valszeg.
Amik ebből a mostanra hivatalossá vált transzferből szerintem egyértelműen látszanak, a csapat konkrét játékára való hatást nem tippelgetve:
- Teljes kudarc az elnökség pénzügyi és ffp válságból való kilábalási kísérlete, mostmár negyedik(?) éve, ha jól gondolom
- Az új név regisztrálása elengedhetetlen lett mostanra a vezetőség számára, hogy a népszerűségüket valahogy vízfelszín felett tartsák a szavazóknál
- Egy bevált játékost cserélnek tulajdonképpen egy zsákbamacskára (mint ahogy kb minden igazolás zsákbamacska), egy fiatalabb potenciális kezdő játékos hozatala fontosabb a bevált, meglévő, stabil felsőpolcos fix kezdő veteránnál
Ez utóbbit kiemelve, körbejárva:
Ezzel szerintem elismerték, hogy a csapat idénre remélt stabilitása és versenyképessége kockáztatható, ergo nem prioritás
-> ebből következik az, hogy az eddig az ő elnökségük alatt folytatott sportszakmai projekt nem folytatásra hanem lezárásra, és teljes újraindításra került, magyarul újra a nulláról indulunk
-> kommentárként azt is érdemes hozzátenni, hogy ezzel a gyarkorlatban, nem szavakkal hanem tettekkel konkrétan megerősítették annak a kijelentésnek a tartalmát, amiért állítólag kiakadtak és elbocsátották az előző edzőt, történetesen hogy "a madriddal nagyon nehéz lesz bárhogyan is versenyezni".
Ha gondjaink vannak (amiről megígérték, hogy nem lesznek), akkor nem logikátlan az idős nagy fizetésű játékos kicserélése egy potens, fiatal, alacsonyabb fizetésű játékosra. De ezzel párhuzamosan szinte biztos a (minimum ideiglenes) minőségbeli visszaesés, és relatíve nagy a kockázatvállalás.
Nehéz reménykedni abban, hogy mindazok, amik történtek-történnek, valóban csupán Laportáék hideg racionalitása miatt történnek, nem pedig egy fejvesztett kapkodás és egy templom egere populizmus az, aminek szemtanúi vagyunk.
Nehéz lesz idén úgy szurkolni a csapatnak, hogy közben azt szeretném, hogy ez a vezetőség jövőre ne választódjon újra semmiképpen sem.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila