bence0330 írta: ↑2024.08.20. 23:45:51
Pedig őket még az ffp sem szorítja, mint miket, sokkal rosszabb alkupoziból érjük el a sokkal jobb eladásokat.
Szerintem ez nemzetközi tendencia inkább. PL csapatok is gyakran vesznek drágán bénákat és adnak el nagyon áron alul. Nem kétlem, hogy a La Liga FFP-nek van köze ehhez a spanyol csapatoknál, de sokösszetevős a játék és az ffp ebben csak kisebb szereplő.
Régen, jól behatárolható volt, hogy ki a zseni fociban. Az aki a legnagyobbat rúgta, a legjobban dekázgatott és cselezett, vagy aki a legjobban védett. És ennyi volt, jobban fel lehetett matricázni az árcédulákat. A mai fociban átlagjózsik szaladgálnak és ahol megtalálják a helyüket, ott szupersztárnak kezelik (akkor se ha semmiben nem jobb, mint egy átlag) és csilliárdokat ér, aztán más helyen meg, ahol nem neki jön ki a lépés, az ára máris két zacskó ropi.
Te két évet néztél, azért, ha négyet néztél volna, szerintem ott meg a Real jött volna ki "ügyesebb" eladónak(bár ez csak érzet, amúgy nem néztm utána). De nem is ez számít szerintem, hanem az, hogy a Real pénzt csinált, nem is keveset Ronaldoból és több ikonból, addig mi még Messiből nemhogy pénzt nem tudunk szerezni, hanem még neki tartozunk. Sokszor a szükség-eladást a klub vezetése okozza, olyan szinten építünk le játékosokat, hogy nézni se lehet, másokat meg egyszerűen nem hajlandóak eladni.. De engem nem is az eladás érdekel, bár megvan a véleményem egyenként az esetekről, Messitől kezdve Grizesen át Guiuig, de el tudom fogadni, hogy bonyolult az egyenlet, néha nehéz meglátni a legjobb megoldást. Engem a vásárlások zavarnak jobban. Elköltünk százmilliókat totálisan feleslegesen. Megvesszük Vitort 40+-ért és most majd az utolsó héten könyörgünk, hogy valaki fele annyiért vigye el. Hát hogy lehet ilyet? Ráadásul egyáltalán nem volt tragikus egy előző szezonos meccsén se, ellenben Lewával.
Raphinháért is kifizetünk rengeteget akkor, amikor állítólag nincs semmink, és annak ellenére, hogy szétszivatjuk, még árcédulát is jól látható helyre ráteszünk.
Vagy itt van ennek a szerencsétlen Romeunak az esete. Végre veszünk valakit olcsón, jófogásnak tűnik. Lehoz négy nagyon jó meccset, aztán nálunk elfelejt focizni. Hasonló helyzetben a Real leigazolja Joselut, akinek millió hiányossága van, mégis stabilan megtette azt amit vártak tőle és szorgalmasan lövögette a gólokat. Semmi szükség nem volt Lewára például nekünk. Egy LDJ most is szétlövi a holland bajnokságot, ne legyen senkiben az az illúzió, hogy a jelenlegi Lewa bármiben is jobb egy 4 milliós hollandnál.
Összefoglalva tehát, engem kevésbé zavar, ha nem adunk el drágán játákosokat, de akkor legalább venni vegyünk ügyesen. Az ingyenest nem tartom annak, mert az átláthatatlan, valójában sokszor az ingyenes úgy ingyenes, mint ahogy MBappe ingyen ment a Realhoz... ffp-t és mindent megkerülve.
De ha veszünk egy csatárt 40-ért, akkor legalább próbáljuk ki értelmesen és derüljön ki, hogy mit tud a La Ligában. Eladni is sokkal könnyebb a pályáról valakit, mint frusztráltan a cserepadról. A Real igazolásait érteni vélem általában, ha nem is mindenki válik be. Endrick most kaukktojás, mert nem tudom miért vesznek Ancelottinak brazil fiatalt, nála rosszabb helyre nem is kerülhetett volna. De nálunk az igazolásaink gyakran értelmezhetetlenek, sokszor látványosan posztidegen helyen égetjük el őket, mintha az edzőinknek semmi beleszólása nem lenne a játékosvásárlásba, viszont utána meg a klub menedzsmentnek nincs abba beleszólása semennyi, hogy kinek adjon az edző esélyt...