gránit írta: ↑2024.06.21. 11:14:26
Nem dominálták agyon. Nemdehogy agyon nem dominálták, de egyáltalán nem dominálták. Egy szem csapatuk nem volt a négy között.
Értem én, hogy mindig próbálsz kiragadni egy néhány éves mintát a BL-történelméből, de ennek a jelenhez nem sok köze van. Ennyi erővel a spanyolok az '50-es évek végén, '60-as évek elején letarolták a BEK-et. Én nyertem.
Ráadásul az a néhány éves minta, amit mindig felmondasz, pont egybeesik a spanyolok történelmi mélypontjával. Amiből jócskán jönnek kifelé. Az utánpótlásuk is sokkal jobb, mint az angoloké.
De amióta hype van, azóta agyondominálták. 4 különböző csapat döntőzött, 3 különböző csapat nyerte meg, közben egy szem spanyol dacol velük, ez nem egy liga erejét mutatja, hanem egy csapat erejét.
Persze, hogy néhány éves mintát mondok, hisz azóta van hype. Illetve arra érvelek, hogy 6-7 éve dominálják az angolok a BL-t. Mi köze lenne ennek a 60-as évekhez? Nem kell érvelned, nem vagyok képben a történelemmel, elhiszem neked, hogy akkor messze ők voltak a jobbak, nincs vita. Nem nyertél semmit, szimplán csak igazad van, egy teljesen másik témában.
A 2000-es évek elején is jobbak voltak, ott még egy Villarrealnak is ereje volt, na és? Nem állítom, hogy nem. Azt állítom, hogy 6-7 éve, mióta az igazi hype van, az angolok lemészárolják Európát a BL-ben, és ezt minden szám alátámasztja. Ha jól rémlik, a 4 maradék topliga együtt nem adott annyi negyed-elődöntőst-döntőst, mint egyedül a PL. Ekkora, elképesztő különbség van. Jobb számokat hoztak, mint az összes többi liga összesen.
Az, hogy közben volt két év, amikor nem (egyik ráadásul egy elég igazságtalan covid, ahol bizonyos ligák leállították a meccseket, a topligák meg széthajtva érkeztek, és francia-német csapatok játszották az elődöntőket), te is tudod, hogy semmit nem jelent, hisz pont te is szoktad írni, mennyire kevés egy meccs. Igen, idén az volt, hogy két olyan csapat csípte meg a 3.-4. helyet tavaly, amelyek idénre saját liga szinten is összeomlottak, tőlük nem lehetett mit várni, a másik kettő meg kivételesen korábban elvérzett. Ilyen megesik néha, minden egyes évben kivétel nélkül egy egyenes kieséses rendszert nem lehet megnyerni, főleg, mikor van egy csapat, akik fejben sosem látott erőt képviselnek, minden idők legjobb edzőjével.
Amúgy te is a 6-7 évre érvelsz, hiszen a hype lelen lázadsz. Ez az igazi hype kb azóta van.
A spanyolok tényleg mélyponton vannak. És? Nem értem, ennek mi köze a témához. Nem azt jelenti, hogy az angolok nem a legjobbak, max annyit, hogy emiatt könnyebb dolguk volt. Ezt aláírom. A németek meg történelmi csúcson vannak már 4-5 éve, liga szinten. Az angolok meg az Everest tetején.
Lehet, hogy a spanyolok 3-4 év múlva megint a legjobb nemzet lesznek. De nem értem, hogy lenne ennek relevanciája a vita terén, hogy az angol csapatok a hype időszakában leuralják európát, angol játékosok kapják a liga legjobbjainak járó díjakat, ezek alapján pedig megalapozott vélemény, hogy övék a legerősebb merítés jó ideje a franciák után/mellett.
Remélem, ez megváltozik, és velünk az élen szépen sokáig megyünk majd. De most nem ez a helyzet, vannak az angol liga épp aktuális legjobbjai, a Reál, esetleg a BM. És kész.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy