2024.07.18. 17:46:54
Bár nem túlzottan érdekel, hogy az angol labdarúgás hogy árt saját magának, én inkább azért drukkolok, hogy ártson magának, de óriási hiba lenne a részükről, ha Southgate-re akarnák rákenni, hogy ezúttal is (mint egy alkalmat leszámítva eddig mindig) elmaradtak a saját, túlzott várakozásaiktól, amikbe saját magukat lovalták bele. Újra, megint, ismét, és jött a szokásos pofára esés.
Kétszer játszott EB-döntőt, előtte egyetlen angol szövetségi kapitány sem játszott egyetlen egyet sem, pedig voltak ennél az angol csapatnál már ezerszer erősebb angol csapatok is (igaz, akkor a mezőny is sűrűbb volt). Az eddigi legeredményesebb angol szövetségi kapitány az EB-ken.
Az én ismertségi körömben is kritizálják, hogy nem ott játszatott egyes játékosokat, ahol kellett volna stb. Én nem vagyok biztos benne, hogy több lenne bennünk, mert annyira semmi volt az egész játékuk. Egyáltalán nem azt éreztem, hogy itt csak egy kicsi hiányzik. Ezzel szemben erősen éreztem azt, hogy jó néhány játékosuk túl van hájpolva.
Inkább szembe kellene nézniük a saját gyengeségeikkel, és egyszer az életben be kellene látniuk, hogy nem olyan jók, mint amilyennek képzelik magukat. Nagyon ritkán nézek angol focit, de néha rávetemedek, mert néhány, általam kiszemelt játékos meccseit megnézegetem. Meglepően naiv, oktondi játékot játszanak, ami igazából csak a saját, belterjes közegükben működik. Ez a fel-le futkározós játék csak akkor működik, ha a másik csapat is ezt csinálja. Ahogy valaki egy minimális stabilitást felmutat, ennek annyi. És kész, vége, onnantól nincs játékuk.
Persze számos, más válogatottakban játszó játékos is játszik angol csapatban, csak ők tudnak mást is. De például az Angliát megjárt Laporte-ban és Cucurellában pont azt nem láttam, amiről az angolok azt gondolják, hogy abban nagyon jók. Pont a beadásoknál, beíveléseknél voltak elveszve. Csodálkoztam is, hogy a többi csapat ezt nem használta ki. A franciáknak volt egy értelmes beívelésük, gól is lett belőle. Ha ott érkezik még 20 beívelés, és abból csak 1-2 jó, még meg is nyerhetik. A németek próbálkoztak, de ők sem eléggé, azt a néhányat meg kihagyták. De pont abban volt sebezhető az Angliát is megjárt spanyol védelem, amiben az angolok, korábban legalábbis, úgy érezték, otthonosan mozognak.
Szerintem Southgate túlzott kritizálása helyett komoly önkritikát kellene gyakorolniuk.