jclayton írta: ↑2024.07.09. 10:22:05
Én amúgy a Lewandowski-Raphinha-Koundé nyár tapasztalatai alapján sokkal jobban félek attól, hogy mi történik, ha Laportáékat végre egy nyáron tényleg engedik igazolni korlátok nélkül. Úgy fognak röpködni a furcsa és indokolatlan tízmilliók az idővonalba nem illő és-vagy fölösleges játékosokra, hogy csak kapkodhatjuk majd a fejünket. Igaz, pár ínséges év után ez egy teljesen új jellegű probléma lesz
Miért? Kb tökéletes nyár volt, kiegészítve nagyon jó ingyenes játékosokkal, tinicsapatból lett egy bajnokcsapat a semmiből. Lewy első évben fontos volt, és szerintem tavaly is klasszis csatár volt, csak borzalmasan volt használva - ezt idén bizonyíthatja. Ettől még ezzel a kora miatt lehet vitázni. Raphinha és Koundé az előző két szezon legjobb és leghasznosabb játékosai közt voltak, akár több poszton is mindkettő, sőt, mindkettő inkább még javuló tendenciával, mindkettő remek nagymeccses teljesítménnyel. Koundé atom volt év elején kh-ként aztán a szezon 70-80%-ában jobbhátvédként is, Kvarákat nullázott le. Raphinha meg arányosítva jobb statokat hozott le, mint Bellingham, Rodrygo, és olyanokat, mint Vini, 3-4 posztról. Mindkettő bőőőven megérte azt az 50 misit, mai árakon nézve. Mint ahogy a korábbi igazolásainkkal ellentétben ők meg is tartották a piaci értékeiket, ez eléh jó jel. Couk meg Dembélék simán lementek 100 körülről 20 köré. El is adhatóak annyiért, vagy többért, mint amennyiért vettük. De olyan hasznosak a klubnak, hogy nem biztos, hogy megéri 60-70 milliókért eladni őket. Counál meg úgy kellett reménykedni, hogy eladjuk 20 millióért, Dembéléért találtunk egy palimadarat, akik a transzfer közel harmadáért átvették, Griezmannért is, hogy visszavették a vételár töredékéért.
És ha a pénzt nem nézzük, a nyári három játékos akkor is jobb és hasznosabb volt ennél a hármasnál, lyukra jöttek mind, nem volt jobbszélsőnk, nem volt centerünk (vagyis Xavi nem számított rá), és nem volt középhátvédünk.
Ha 4 vagy 5 ilyen igazolás jön 200 vagy 250 millióból, kb top BL esélyes csapat lehetünk. Nico, akár még egy top vkp-s, ha zsebbe nyúlunk, egy Guimaraes szint, ha nem, akkor egy Merino, meg egy középhátvéd, és a jobb szélre valaki Yamal helyére, akár egy Sané Flick miatt, még mindig nem öreg, vagy egy Diaby, vagy Yamal-szerű Kubo, Bakayoko.
És akkor nem is említettem olyan világklasszisokat, mint Musiala, vagy Wirtz, akik végre igazi, egyedül meccseket eldöntő játékosok lennének, és ide akarnak jönni. Egyiket simán be tudnánk zsákolni. Egy ilyen szerintem kellene, mert Koundé-Raphinhák hiába érték meg bőven az 50 misijüket, ők nem 150 misis játékosok, ennek megfelelően. Egy ilyen kéne a csapatba, hogy igazi BL esélyesek legyünk.
Ferrán volt felesleges, de ott nagyon-nagyon kellett egy jó támadó (akkor még Ferrán jó volt, ha nem is 50 misis), és télen nincs sok lehetőség. Meg a Roque üzlet volt felesleges Guiu mellett, de ez persze még kiderül, lehet, hogy megérte, legalább egy év, mire meg tudjuk mondani, bár ettől még felesleges volt.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy