davi10 írta: ↑2024.07.07. 11:18:07
gránit írta: ↑2024.07.07. 10:59:51
. Heti kétszer 10 km-t futni, ezt még egy amatőr is meg tudja csinálni. Ezt még az enyhén túlsúlyos tesóm is meg tudja csinálni.
Az lehet, csak ugye a foci nem csak abból áll, hogy 90 perc alatt meg kell valahogy tenni 10 km-t.
Folyamatosan olyan sportokkal megy a hasonlítgatás, ahol meccs közbe ki lehet ülni, aztán visszajösz, nem igazán játszanak végig teljes meccsejet az hokiban, nflb-ben. A fociban nincs korlátlan csere, nyaranta van 2x1 perces ivószünet.
Eljátszhatjuk a keményet a fotelből, de a heti 2 meccs, hét közben edzésekkel, utazással, mindennel igenis lehet sok. Pláne, ha 10 játékosból 9 ezt mondja.
Ezek az összehasonlítások a labdarúgók számára még hízelgőek is. Az NHL-ben vagy az NBA-ban sokkal többet utaznak, mint az európai focisták. Ott egyik napról a másikra játszanak New Yorkban, aztán Los Angeles-ben. A hoki sokkal de sokkal sérülésveszélyesebb, mint a labdarúgás. Ott teljesen természetes, hogy törött testrészekkel játszanak, egy-egy törött ujj gyakorlatilag nem téma. Szokták is mondani, hogy a labdarúgók ahhoz ragaszkodnak, hogy lesérültek. A hokisok meg ahhoz, hogy nem. Számtalanszor láttam, hogy az edző kiülteti a játékosát, mert lesérült, és a játékos maga ellenkezik, hogy nem, dehogy, nincs nekem semmi bajom.
Heti rendszerességgel látok 40 km-es teljesítménytúrákon visszeres öregembereket. Nekem a labdarúgók nyavalygása fotelból vagy azon kívül, nem tűnik hitelesnek. Amit a sorcserékről írtál, nagyon igaz. Senki nem tiltja, hogy a labdarúgásban is 40 fős keretekkel játszanak, és mondjuk tízpercenként sort cseréljenek. Még a 80 perces meccsekkel is egyetértenék, mert a mai világban, amikor 10 percenként más és más videókra kattintgatunk, egyre kevesebben hajlandók két órára leülni megnézni egy meccset, és csak arra koncentrálni. A sakk is egyre inkább a játékidő rövidülése felé vette az irányt, és sokkal népszerűbb és nézettebb is így, az említett ok miatt. Azzal teljesen egyetértenék, ha valamivel csökkentenék a játékidőt (ez amúgy a gyengébb csapatoknak kedvezne, rövidebb időt kellene kihúzniuk), bővebb keretekkel játszanának, és korlátlanul lehetne cserélni. Ezek mind működőképes dolgok. Ami szerintem nem működik, ha egy profi sportoló amiatt nyavalyog, mert le kell futnia 10 km-t. Ezt még lelkes amatőrök is meg tudják csinálni, még a kevésbé lelkesek is.