gránit írta: ↑2024.07.11. 20:37:21
A másik, ha valaki több játékidőt kap, akkor más meg kevesebbet fog. Nem vagyunk beljebb, csak minőséggel. Ahogy az sem működik, hogy arányosan következtetünk a játékidő és gólok függvényében. Attól, hogy Felix kétszer annyi játékidőt kap, nem fog kétszer annyi gólt lőni, mert voltak olyan meccsei, amikor azt se tudta, merre hány méter.
A legrosszabb szerintem az lesz, ha visszaállunk a két belső védős taktikára, a két szélen meg védekezni nem tudó emberek játszanak majd. A középpályán meg maradunk csenevészek. Igazából most sem a problémákra reagálunk, csak az embereknek most éppen Williams-re kaptak rá, úgyhogy Laportának meg kell szereznie, hogy jó pontokat szerezzen az újraválasztásánál.
Persze, épp azért nincs értelme egyszerűen 7 gólos szélsőnek mondani bárkit, akár 1000 perc alatt, akár 3000 perc alatt hozta össze. Utóbbi tényleg 7 gólos szélső. Előbbi nem. És épp erről van szó, ha mondjuk összeadod Felix és Raphinha statjait (fogjuk rá, ők ketten fedték le azt az oldalt, nem teljesen, de kb), és perceit, akkor adnak ki ketten együtt egy teljes szezont és valami 16+16 körüli szezont csak a bajnokságot nézve. Így lehet összehasonlítani Leaoval, Sakával, Vinivel akik annyi percet játszottak, mint ők ketten együtt.
Nyilván, ha egyik több percet kap, másik kevesebbet fog. Barca szempontból ez tökmindegy, ketten teszik össze egy poszt perceit. Ad absurdum lehetne 5 balszélsőnk, ugyanannyi perccel, mindegyik rúgna 3 gólt, ettől még nem lennének 3 gólos szélsők a percek ötödővel.
Felix miért ne rúgna kb kétszer annyit? Legalább megközelítőleg? Pont annyival lenne több olyan meccse, amin azt sem tudja, merre hány méter, mint amennyival az, ahol meccseket döntött el. A te számításod szerint lejátszana plusz 15 meccsnyi percet úgy, hogy közben mindig csak azt sem tudná, merre hány méter, ez nagyon merész feltételezés. Feltehetően hasonló arányban lenne jó meg rossz meccse, mint amúgy.
Raphinha is 1300 perc alatt 6+9-es a bajnokságban. Ez nincs egy fél szezonnyi mennyiség, és teljes meccsenként egy gólpont, bő kétmeccsenként 1 gól.
És jó ez így, örülök, hogy ketten vannak, ez a cél, egy posztra két játékos, legalább van váltás, frissebbek lehetnek, ha egyik lesérül, nincs akkora gáz. Ha pl. Saka megsérült volna, az Arsenal 0 cserelehetőséggel ott zuhant volna meg. Így meg kettejük statja adódik össze egy poszton, ezért nem igazságos csak úgy 7 gólos szélsőknek titulálni őket, mikor fél szezon alatt hét gólos szélsők.
Yamalnál meg reméljük, a gólerősség javul, mert minden másban zseni. De ha nem javul, az sem gáz, majd kreál.
Konkrét, natúr 3 védőzésünk szerintem nem volt soha. Olyan volt, hogy támadás/védekezés esetén formációt váltottunk, mert asszimetrikusan oldottuk meg a két szélsőbekk posztot. Az esetek 90%-ában a baloldalunk aktív volt előrefelé, a jobboldalunk meg maradt biztosítani. Persze ezt néha variáltuk, csak Cancelonak és Koundénak így álltak jól a szerepek. Ezt sok csapat csinálja így, igazából főleg az ilyen modern iskolás edzők, mint a Lerekusennél, Bolognánál, Pepnél, stb, rendszeresen csinálják ezt, Xavi is így tett. (Más kérdés, hogy szerintem volt némi gikszer a dologban, én sokszor éreztem azt, hogy az asszimetrikus rendszer miatt néha a védők nem tudták, mit csináljanak, pl. a baloldali középső védő nem tudta, hogy most befelé húzzon-e, vagy Cancelo mögött maradt üres területet fogjon. Meg hasonlók.)
Erre nem emlékszem Flick régi idejéből, de el tudom képzelni, hogy hasonló lesz. Felteszem Koundé marad a jobboldali védő poszton, akkor mindenképp alkalmas lesz rá a keret. Védekezni tudó jobb bekkünk meg van, pl. ő. Baldé sem védekezik rosszul és Fort sem.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy