Ha idèn profittal tudunk zárni, az jelentős fegyvertèny, amikor alacsony bevétel lesz a stadionból, és valószínűleg a BL szereplés sem fog sokat dobni rajta. Mondhatnánk, hogy ettől csak jobb lehet. Akkor a La Liga is engedhet, ha nem is 1az1-ben, de 70-80% kijöhet belőle. Ha Cancelo ára kijön az apróból(Garcia, Romeu, Dest, Lenglet, Fati, J. Araujo, Todibo 8-10 milliója), Felix a hírek szerint újabb év kölcsön, Aleix Garcia olcsón, csere bhv ingyen vagy az eladások függvényében (Kounde, De Jong, Raphinha, Christensen)egy vkp-s érkezésével, egy új edzővel a jövő év lehet sikeresebb, különösen, ha a fél csapat nem lesz állandóan sérült. Elvileg Novemberben költözik vissza a csapat az új stadionba, ami persze nem fog 100%-os kapacitással működni.jclayton írta: ↑2024.02.21. 16:14:32Nem gondolom, hogy az idei gazdasági jelentés mérvadó, mert Laporta személyiségét és stratégiáját ismerve ha rendben lennének a fő mutatók és kilátásban lenne, hogy a csapat akár igazolni is tud, már röpködnének a hírek a tíz-, ötven- százmilliókat érintő nyári igazolásokról. Pont, mint ahogy két éve.
Ettől függetlenül nem ítélem meg negatívan Laporta kármentési stratégiáját, de leginkább azért, mert fogalmam sincs, pontosan mit csinált az átstrukturálásokal - és mit csinálhatott volna a "leverek" meghúzása helyett. Akárki lett volna az új elnök, hasonló mértékű hiánnyal kellett volna szembenéznie és a csődöt különféle módszerekkel el lehet kerülni. Én is szkeptikus vagyok Font tervével kapcsolatban.
Amit szerintem teljesen máshogy kellett volna lemenedzselni, az a 2022 nyarán zajló nagybevásárlás (150 millió Raphinha-Koundé-Lewandowskira), de legalább itt is értem a Laporta-logikát, sok pénzért releváns akart volna maradni. Csak nem jött be.
Hm, valószínűleg ez a téma már rég nem ebbe a topikba tartozik, de én most még nem viszem át.
A meghúzott gazdasági karok mellett csakis az egyéb eladás jöhetett számításba. A Barca kereskedelmi egységének 49%-ról írtak, amit nem tudhatunk, nagyobb kiesés lett volna e, mint az említett 40 millió a közvetítési jogdíjakból, ami elvileg visszavásárolható. Hitel az FFP miatt lehetetlen, így maradt volna a klub, vagy a játékosok értékesítése, valószínűleg mindhárom nyomott áron.
Valamennyire csak összejött a húzásuk, mert a klub rekord bevételeket könyvelhetett el 22/23-ban marketing és stadion bevétel terén, és sikerült lecserélni a keretet fiatal játékosokra, azon az áron, hogy Messi, Busquets, Pique, Alba (a húzó nevek) távozott a magas és átütemezett fizetésükkel, és a magas keresetű padozóktól is sikerült szabadulni. A tavalyi szezon teljesítménye alapján versenyképes keretet sikerült kialakítani, de idén mind gazdaságilag, mind sportszakmailag hagy kivetnivalót a szezon.
Jövőre az is elválik, hogy az új edző mit tud kihozni a keretből, mert az valószínűsíthető, hogy még évekig nem tudunk 100 milliókért igazolni a bevételből, csak ha történik jövedelmező játékos eladás.
Èn bizakodó vagyok, egy szervezett csapattal játszhatunk szép és viszonylag eredményes focit, még ha a Real Madriddal nehéz is lesz felvenni a versenyt. Csak legyen a játék szórakoztató.