LG írta: ↑2024.01.05. 00:14:11
Ugyanazt néztük? A 100 százalékos ziccertől (ilyen amúgy sem létezik) igen messze volt, soha nem érte volna el a török azt a labdát, nézd vissza! Minimális kontakt után repült oriásit az ember, nagyon látványos dive volt. Ezt többszöri visszanézés (több kamerállásból) és átgondolás után mondom, bár már elsőre is ez volt a gondolatom.
De erről nem fogjuk meggyőzni egymást, a múltkori Jota esetet teljesen másképp látjuk. Illetve tudom, hogy itt a fórumon is az az uralkodó elv, hogy volt a kontakt, akkor büntető, akkor is, ha jelentősen rájátszott a játékos, de én nem így gondolom, és az ilyen minimum kontaktokat nem fújnám be, a rájátszásért pedig a támadónak adnék lapot. Igen, tudom azt is, hogy futás küzben vagy a levegőben elég egy kisebb kontakt is, hogy kibilentse a játékost, de itt mindkét esetben annyira minimális volt a behatás, hogy nem erről volt szó a véleményem szerint.
Jött a labda a feje felé, kapus nem volt a kapuban, a védő meg csak hátulról érkezett. Oké, matematikailag 100%.os ziccer nem létezik, de zavartalanul egy üres kapuba fejelni azért eléggé közelíti azt. Ha nem lökték volna meg, befejeli. De ha ezt vitatjuk is - elfogadom - az esélye mindenképp erősen meglett volna rá, ez szerintem vitathatatlan.
De ez még csak nem is releváns, ha sosem érte volna el Gündogan, akkor is full szabálytalan volt, a 16-oson belül, minden tekintetben, fekete-fehéren, ez büntető. Lehet akkor a piroson elgondolkodnék, de ahhoz egyértelműnek kéne lennie, hogy Gündo nem érte volna el.
Ez szerintem a Jota esethez képest is szintekkel egyértelműbb, pedig azt is nagyjából egyértelműnek mondtam, legalábbis semmiképp sem hibásnak. Hátulról megtolnak kézzel a levegőben ziccerben úgy, hogy soha a labdához köze nem lehetett a védőnek, ez egy teljesen más sportban... vagy még ott sem lehetett volna szabályos. Ezt ha a Madridnak fújják be ellenünk a BL döntőben, akkor is azt mondom, hogy 100%-os piros és tizi. A szabályok szerint, mert ilyenkor szerintem nem releváns vitatéma, hogy mennyire jók a szabályok. (Szerintem ebben jók, kézzel a labda megjátszásának esélye nélkül ne lehessen büntetlenül lökni, a focit lábbal játsszák, test-test ellen meg belefér, mert máshogy nem lehet nyilván.)
Gündogan tényleg el akart esni, mikor meglökték, ebben egyetértünk, de nem tudom, mi mást csinálhatott volna, a levegőben már nem lehet irányt váltani, hogy elérje a labdát, ami alól a védő lökte ki eleve.
Figyeld amúgy a kanári-szigeteki védőt. Nagyon enyhén tiltakozott bármit is, tessék-lássék módon, a piros után kezdte el egyedül kicsit csóválni a fejét, mikor elindult lefelé, de olyan nagyon még akkor sem, inkább azt láthatod rajta, hogy "de nagy barom voltam" (bár szerintem nem, mert ha úgy ítélte meg, hogy Gündogan befejeli, akkor jó döntést hozott, a 10 ember a 90+ percben mindegy, és a kb biztos gól helyett a tizit még ki lehet hagyni... lásd a híres Suarez esetet a VB-n...). Pedig a piros ténye, ha a szabálytalanságot elfogadta, már eleve vitathatatlan, ez fekete-fehér eset a lapot tekintve is.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy