Hát szerintem is látható a különbség, csak mást értünk alatta.
Gólerősebb, okosabb játékos, jobb vele az összjáték (most felejtsük el az utolsó 3-4 meccsét, általánosságban), és látványos a különbség kapott gólokban is, mikor ő van a pályán, vagy bárki más azon az oldalon, ezt is mindenki elfelejti. Az 1-0-áknál nem csak ő döntötte el a meccseket elöl folyamatosan, hanem bármelyik támadóhoz képest úgy zárja le a jobboldalt, hogy nem hiszem, hogy lenne még egy ennyire jól védekező szélső úgy egyáltalán a topligákban, nekem nem ugrik be. Szubjektív tipp, de egy egész szezonban legalább 10 gólos különbséget gondolnék vele a kapott oldalon Dembéléval, vagy Yamallal szemben, ami pont ugyanannyi, mintha ennyivel többet rúgna. Legutóbbi meccseken (pl. Alaves ellen) hirtelen mindenki úgy vezette üresen a labdákat a jobboldalunkon, ahogy vele a pályán nagyon ritkán. Araujot is ki kellett néha tenni, hogy kompenzálja azt az oldalt, de hát akkor meg ő középről hiányzott. És ezért soha egy jó szót nem kap, nem nagyon érdemeljük meg mi sem őt ilyen tekintetben. Mindenhol máshol egy ilyen lélekkel melózó, még nem stabil kezdőként is 10+10-es játékost sokkal jobban értékelnének, akkor is, ha nem duzzad a tehetségtől, és ez néha látszik is.
És ami nagyon fontos, ő betömörülő ellenfelek ellen jó, ami viszonylag ritka képesség, és az ellenfeleink 80-90%-a ilyen. Plusz a maga szintjéhez képest eléggé clutch is, Dembéléhez mérve ég és föld ezen a téren, aki nagymeccseken 5 év alatt 0 volt, és kisebb, de 0-0-ás meccset sem sűrűn dönt el.
Dembélé ezzel szemben jobban cselez, és hasonlóan jól készít elő. Bár még ezt sem mondanám, mert Raphinha magasabb százalékkal cselez, mint a francia, csak ő nem úgy használja, hogy 3 sikeres után belevezeti a 4. emberbe és anullálja az addigi hármat, hanem helyzetbe hozza magát ahhoz, hogy azt csinálja, amiben jó, megjátssza az utolsó passzokat, erre használja, ez a limitje, meg leforduláskor tud cselezni is. 3-4 emberen csak nagyon ritkán tudja áthámozni magát, ez tény, szemben a franciával.
Dembélé sokkal-sokkal jobb, mikor kontráznunk kell, a Soci ellen pl jó lett volna. De ez nálunk annyira ritka, hogy ennyit nem ér a dolog. Meg Dembélé plafonja magasabb, tehát a 10-ből 1 meccse, amikor nagyon él, jobb lesz, mint Raphinha legjobbja, pláne sokkal látványosabb, és ehhez nem igazságos mérni a dolgot, mert a brazil kb 10 meccsből 7-8on hoz magasabb szintet, mint a francia.
De mivel nincs itt, említhetjük Yamalt, viszont ő meg sajna hónapok óta említésre sem méltó.
A statisztikák meg továbbra is a legobjektívebb értékmérői annak, ami a meccsen történik, ez az, amivel nem lehet vitázni, csak a natúr tény, mert mindenki máshogy lát egy meccset, mást is tart fontosnak. Ha pont ugyanannyi várható asszisztszámot hoz össze, mint Griezmann 1,5 éven keresztül, azért az jelent valamit, nem csak úgy beirkálták, és megmutatja, hogy azért nem gyenge, amit lehoz. Nem klasszis, de elismerésre méltó.
A VB-n is szerettem, mikor mondták róla, hogy milyen gyenge volt. Ő alakította ki minden csapat közül a legtöbb helyzetet, amíg nem estek ki. Ez brutális teljesítmény, de hogy nem gyenge, az tuti. Tartom, hogy jelenleg nem nagyon van nála alulértékeltebb játékos, ezért tűnik úgy, mintha dicsérném állandóan, pedig inkább csak védem szerencsétlent.

Én értem az okát, látom, miért van így, nem egy silky smooth játékos, akinek konkrétan élmény nézni a labdaérintését, mint egy Dinho-Messi-Neymar, vagy akár Salah vonal, de a végeredmény amit lehoz, az megsüvegelendő. De ha a házon belül hasonlítjuk Felixhez, ott is nagyon kijön ez. Ahogy Felix érinti a labdát, az egész más szint a braziléhoz képest, jobb a szemnek. És mégis sokkal kevésbé hasznos és eredményes, amit csinál.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy