Na, megjöttem a véleményemmel. Nem olvastam még a hozzászólásokat, a meccset pedig csak az eredménynek a tudatában néztem, így igyekeztem a lehető legjobban koncentrálni a játékra meg a játékosokra, edzői döntésekre.
A meccsről: az első félidő nem alakult egyáltalán jól, de nem úgy, mint pl a Sociedad ellen. Kicsit bealudtunk a kezdősípszónál, és Koundé összevissza kószált, rengeteg hibát vétett, sokkal inkább ennek tudom be a gondjainkat, mintsem annak, hogy az Alaves szintjén lennénk, itt még nem tartunk azért, szerencsére. Meg ez a Sámuel se olyan jó szerintem, Koundé bénázott megengedhetetlenül sokat. A második félidő már pont úgy nézett ki, ahogy a kis csapatok ellen egy félidőnek ki kell nézni. Na persze ez nem a gálahenger, csak ennek a keretnek és a jelenlegi mentális-fizikai gödörnek a tudatában mondom, hogy ezt kell tudni nyújtani. A győzelem fontos, a 3 pont megérdemelt, ez vissz előre illetve kifele a gödörből. Biztos volt aki azt gondolta, hogy majd az Alaves ellen brillírozunk, vagy aki csak simán örült, hogy jöhet az "ugyemegmondtam, újabb szenvedés" pampogással. De szerintem pont így néz ki egy meccs, ha megpróbálunk fordítani a dolgok menetén, és a padlóról elkezdeni felépülni megint önbizalomban.
Az edzői döntésekről: a kezdőt alapvetően adom, megint, nagyon sokadszorra látszik, hogy Xavi nem csak a levegőbe beszél. Tényleg azok játszanak, akik a legjobb formában vannak, amennyire csak lehet, próbálja honorálni az emberek teljesítményét. Sztem ennek köszönhető, hogy ismét Yamal volt fent Raphi helyett, vagy hogy Fermin előrébb van a sorban tartósan, mint Romeu, az meg végképp, hogy Inigo meg Cancelo kapnak játéklehetőséget, miközben Baldé padozik/pihen.
Cancelot valamikor amúgy is ki kellett próbálni ezen az oldalon, sose lehet tudni, mikor kényszerülünk ebbe a helyzetbe majd.
A cserék is ültek... Raphi nyilvánvalóan beküldendő, ha egyszer nem állunk nyerésre, Fermin pedig megint nem volt igazán jó. Sajnos a brazil még rosszabb volt, de hát meg kell adni az esélyt. Ferminnel kapcsolatban remélem dereng még az illetőknek, akik Gavi százados fölé helyezték néhány villanás után egyből. A srác ügyes, lelkes, de fényévekre van a kiegyensúlyozott teljesítménytől. A kvázi árnyékék szerepkör (amit támadó kp-nek tituláltak többen, szeritem helytelenül), amiben ficánkolt, messze nem alkalmazható minden csapat ellen, a betömörülők ellen végképp nem. Raphira visszatérve egy nagy büdös nulla a gyerek. Továbbra is lehet majd próbálkozni, de így nem lesz belőle kezdő, az tuti.
Ferran jóval előrébb van a sorban jelenleg, és bár Felix is próbálkozott becsülettel, megint gól, gólpassz és kulcspassz nélkül maradt. Nagyon gáz kezd lenni ez is, nagyon hiányzik a koncentráció, vagy én nem is tudom pontosan mi. Valami nagyon. Ferrannak se jön a gól, de egész sok dolog történik a 16os körül rendszeresen, amikor ő pályán van, szerintem ezt kár tagadni.
Pedrit muszáj volt lecserélni, bár lenne akárki még a kispadon, aki nem Romeu. De hát nincs, ugye.
Ami a játékot illeti, egy kicsit sokkoló első félidő után sikerült váltani intenzitásban is valamennyit, de főleg a meccs kontrolljában. Ez kulcs egy ilyen fordítós győzelemhez, és ez bizony a csapat játékán múlik, nem egyéneken. Az egyetlen dolog, ami nem tetszett, hogy a hosszabbításra vagy megint elfogytunk, vagy ráálltunk a bekkelésre. Erről még sürgősen le kell szokni, ha tudatos volt. A madrid ellen vezetve, mondjuk 5 sérült kulcsemberrel tőlem oké, de más helyzetet nem tudok elképzelni.
Egy plusz kulcs: már kb 10 perccel korábban mondtam volna, hogy Araujot azonnal be kell küldeni ehhez a colos feka sráchoz, de még Xavi is éppen idejében eszmélt. Éppen... de azért csak pirospont, hogy nem makacskodik a felrajzoltakat illetően, és belenyúl tisztességesen.
A bíró rengeteg apró dolgot elengedett, de amúgy nem volt vele gond talán. Két dolog tűnt fel: Lewa respektje igen alacsonyan van a bírók szemében, egyáltalán nem védik őt úgy, mint szoktak azért különböző sztárokat. Pedri pedig kb csk szinten reklamálta végig a meccset. Továbbra is tartom, hogy MAtS csodás ember és profi játékos, de komoly hiba, hogy nem egy megfelelő vérmérséklettel rendelkező mezőnyjátékoson van a karszalag. Így folyton sárgalapokat kockáztatunk, feleslegesen.
MAtS - A gól nyilván nem az övé, egyébként jól tette a dolgát
Araujo - Egy állat, nélküle gondban lennénk, bárki is helyettesíti
Cancelo - Nem volt az igazi a baloson se, különösen védekező szerepben, de azért csak lehet majd őt ott használni, ha kell. Sokkal előbb, mint Alonsot... Pedig néha igen könnyelmű labdával és anélkül is.
Koundé - Se fizikailag, se fejben nincs sehol, szerintem kis túlzással egyszemélyben felelős az első félidei gondjaink kialakulásáért, és már nem az első meccs ahol rémes. A sérülés jól elvágta az idei kiváló teljesítményét is.
Inigo - nem véletlen kezdő, többet nem is írnék (eddig nagy pacsi Alemanynak, Xavinak, Laportának, Deconak, vagy bárkinek aki idehozta)
Gündogan - szokásos, én boldog vagyok vele
Pedri - megjött vele a labdabiztosság is, szerencsére.. még nem aprít úgy, mint korábban, de jó nézni őt továbbra is. Volt kulcspassz, volt nagy mentés, rengeteg labdaelosztás és meló. Gavi hiánya szerintem így is igencsak érződött a mezőnyben, de Pedri valamelyest balanszolt.
Fermin - már fent kb leírtam róla mindent, nem volt rossz, de különösebben jó se.
Lewa - örülnék ha kicsit felkeményedne, mert látványosan semmire nem megy a sok fetrengéssel és reklamálással... részben a bírók hibája, de az ő tapasztalatával már rég kéne észlelnie, hogy változtatásra van szükség. Hiányolom a beindulásait, viszont a fejes parádés, a tizenegyesnél meg csak az számít, hogy berúgja-e. Két győztes gól, ideje volt már.
Yamal - egyértelműen jobb mint Raphi, de szerintem nem használjuk jól... nagyon kevés segítséget kap sokszor azon a szélen, ehhez képest mintha a vonalhoz lenne szögezve. Így is kialakított pár helyzetet, de szerintem lehetne őt jobban használni.. persze előbb fontosabb dolgokat is lehet-kellen stabilizálni a csapatban.
Felix - fent róla is leírtam... vannak kétségeim, és csak szaporodnak. Ha már lövöldözik, alkalom adtán eltalálhatná a kaput, lehet jobb lenne a véleményem.
Jobbak voltunk, mint a Sahtar vagy a Sociedad ellen, nyertünk is, úgyhogy egylőre mondjuk azt, hogy megindultunk felfele, és fogadjuk el jó szívvel amit ma kaptunk.
Olvasva a hozzászólásokat:
PS: az első félidőben amúgy látványosan sok beadást és passzot mértünk el nagyon... 20-30 méteren 10et tévedni ilyen gyakorisággal nem értem hogyan lehetséges, de az biztos, hogy ez végképp nem az edző felelőssége. Hajamat téptem volna valszeg, ha élőben nézem, és egyszerűen nem tudom elfogadni, hogy 5 beadásból 4 azért eredménytelen, mert bőven túl hosszú, ember közelébe se megy. Vajon Xavi meg kellene tanítsa a keretnek, hogy a labdákat emberhez kell juttatni, vagy ennek kéne menni magától is?
PS2: Bence, közben találtam torrentet is, de ettől függetlenül nagyon köszi!
PS3: Sztem a beívelgetések gyakorisága amúgy tök valid egy betömörülő 4-5-1 ellen, amikor meg nem tömörültek, egyáltalán nem a beadást erőltettük. Az átlövéshez is kell tudni helyet teremteni, nem csak úgy van, hogy gondol egyet valaki. Egyetlen helyzetre emlékszem, amikor azt mondtam, hogy rá kellett volna lőni talán. Pont Gündogan volt, de így se lőtt.
PS4: Sztem a kis mázli nem ahhoz hiányzott, hogy az Alaves több góllal menjen, inkább azt tekintem mázlinak, hogy ennyi helyzetük volt az első 30-35 percben. Fent leírtam, hogy miért.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila