2023.10.12. 18:32:41
Mivel messze nem látunk bele, és ezt nem is könnyítik meg (holott kötelességük lenne), nem hiszem, hogy érdemes a részleteket firtatni.
Alapvetően bőven milliárd euró feletti adósságállományunk volt még 2 évvel ezelőtt, ezek nem tűnnek el csak úgy.
Attól, hogy újraütemeztük ezeknek a gázosabbik felét, még nem lesznek kevesebben, sőt, ez számszerűen még növelheti őket, legalábbis józan paraszti ésszel gondokodva.
Mert ugye az újraütemezés:
1. azért kell, hogy ne menjünk csődbe (= nem tudunk határidőre fizetni)
2. tulajdonképpen a szalonképes neve annak, hogy hitelt vettünk fel a korábbi hiteleink (és egyéb tartozásaink) törlesztésére, elkerülvén az 1. pontot
Szóval lehet, hogy számszerűen csökkentek azóta az adósságaink, mert kifizettünk belőlük, de ezeket részben újabb hitelekből, aminek szintén költsége van... és ki tudja mennyi. Nem mentünk csődbe, de lehet, hogy ha tartoztunk eddig 1000 millióval, akkor az újraütemezés miatt ez már 1200. Cserébe tudjuk fizetni megfelelő határidőre a részleteket, és nem mentünk tönkre.
Nem tudom, hogy van a stadion építése, de ugye az is elkezdődött, ott se ingyen dolgoznak. Külön hitelből csináljuk azt is, de attól még annak is van egy ütemezése, és annak is el kellett kezdenünk fizetni gondolom az éves részleteit.
Futtában olvastam csak el a cikket, messze nem érzem kereknek a tartalmát, de nem hiszem, hogy ez véletlen van így.
Alapvetően két fő gyakorlati vonatkozása van ennek, amit újra felemlegetnék, mert mindkettőről írtam már jó sokat korábban:
1. A csúnya liga és a csúnya Tebas bácsi, ha hagyták volna, hogy úgy költsünk, ahogy jólesik, akkor az elmúlt években még további százmillióink lennének minuszban. Én értem, hogy Tebas madrid szurkoló, és adott esetben kéjvigyorral az arcán nyilatkozik erről az egészről, és hogy nekünk ez nem szimpi. De attól még ő se tud nagyon mást tenni, mint betartani, betartatni a szabályzatot, ami minden egyes csapatra ugyanúgy érvényes, és elsősorban az eladósodott csapatok csődtől való megvédésére találták ki. Teljesen logikus nekem továbbra is, hogy nem költhetünk el 100 egységnyi bevételből 100at, sőt 50et se, ha amúgy van már mellé 1000+ egységnyi lejárt-lejáró tartozásunk. És tök okénak gondolom, hogy ezt a szabályozást nem engedik csak úgy el, mint ahogy egyes nemzeteknél és kluboknál, ahol amúgy a csőd nem fenyeget igazán, csak simán a covid miatt minuszos év(ek) jött(ek). És azt is okénak gondolom, hogy miután Laportáék tavaly látványosan és nyilvánosan (kihasználva a kiskapukat) szembementek az egész szabályozásnak a szellemiségével (bérköltségestől kb 250 misi elköltése új igazolásokra), mostanra betömték ezeket kiskapukat. Ami persze azoknak csúnya önkényes szabályhozatalnak tűnik, akik amúgy önként és dalolva szemet hunynak a saját elnökség felelőtlensége felett.
2. Őrületes kihagyott ziccernek, és potenciálisan végzetes hibának tartom, hogy a sociok nem egy a területén is aktív és sikeres gazdasági szakembert választottak meg elnöknek... hanem egy középszerű, sőt tulajdonképpen bukott politikus-jogászt.
Olvasva azt, hogy milyen trükközések derülhetnek még ki... meg az 1es pontban megfogalmazottakat.. sajnos egyelőre nem abba az irányba haladunk, ahol azt lehetne mondani, hogy nem volt igazam. Örülnék, ha 5 vagy 10 év múlva végül mégis ezt mondhatnánk, megmondom nektek őszintén.
Megértem, hogy megválasztották, Laporta volt korábban a messiás, és a klub legsikeresebb időszakában néhány alapkövet ő tett le. De sajnos az akkori gondok egyáltalán nem voltak azonos természetűek a mostaniakkal, és a szerencse sem áll garantáltan mellénk mindig.
Bár igazán mindennek az alapja az akadémiánk, amihez neki semmi köze, de mégis kulcs dolgoknak a létrejöttében vett részt tevékenyen: 1. a klub vezetésének struktúrális reformja (ez csak egy félig sikeres rendszerváltás így utólag nézve), ami nagy érdem, bár nagyon mást abban a közhangulatban nem lehetett volna talán. 2. Ronaldinho idehozatala, amit igazán nem neki, hanem a véletlen jószerencsének köszönhetünk, mert ugye "szeretett" elnökünk Beckhamet akarta mindenáron, Dinho csak a ló nincs, jó a szamár is döntés volt. 3. Kinevezte Pep Guardiolát edzőnek. Remélem nem tévedek, és ez tényleg ő volt még, mert ezt tartom az egyetlen valódi, önálló, mindentől független, csak az ő (valójában az elnökség, nem személyszerint ő) döntésétől függő érdemének.
Azt is megértem, hogy Laportával jöttek a nagy ígéretek, a közös siker történelem, és a sociok őt választották... minél gyorsabb tempójú javulást akartak. A baj az, hogy ezzel kockázatok is jöttek. És igazán a lólépésben európa élmezőnyébe való visszatérés se jött össze, bár még mindig gyorsabban haladunk sportszakmailag (szerintem), mint a nehezítő körülmények indokolnák. Mikor jajjongás van a játékosok minősége, a kispad minősége, az edző minősége, a játék minősége, az eredmények miatt, azokról mindről lesír sajnos, hogy a szurkolók és a fórumozók többsége hosszú évek alatt sem igazán tudatosította, mennyire nagyon mélyen is van a klub, mennyire nagy hendikeppel indulunk a többséghez képest.
Egy szó mint száz, megértem a döntést, de ezzel egyidejűleg továbbra is tartom az első mondatot, és tartok tőle, hogy még megszívhatjuk, végül megszívjuk.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila