LG írta: ↑2023.08.22. 00:43:43
Xavi első szezonjában értehtő a visszaesés, hiszen nyáron valóban sokkal gyengébb lett a támadósorunk papíron, mint az előző években, sőt, talán évtizedekben. + szezon közben vett át egy sok sebből vérző csapatot. A gáz inkább az, hogy nyáron nem kis áldozatokat hozva igazoltunk egy Lewa - Raphinha duót előre, és nem léptünk előrébb velük támadóerőben.
Elnézve Raphi és Lewa teljesítményét, amióta itt vannak, különösen koncentrálva arra, hogy mit tudnak a labdával kezdeni... mikor már helyzet van, mikor nem a társakon vagy a csapat játékán múlik már a (rész)eredmény, hanem csak rajtuk, azon hogy mire mennek egy helyzettel, labdával, védővel...
Szóval nem az overall statjaikat és teljesítményüket, hanem az egyéniként objektíven értékelhető mutatványaikat nézzük, na szerintem az a gáz.
Úgyhogy igazad van, gáz, hogy nem léptünk velük
annyival előrébb, amennyibe kerültek és kerülnek nekünk. Viszont ez pont nem Xavira nézve gáz, hanem rájuk, és a vezetőségre nézve. (Aminek persze része Xavi, de már említettem: az én véleményem és benyomásom egyértelműen az, hogy Lewát mint sztárt Laporta renoméja miatt volt muszáj igazolni, Raphit meg a Dembelé hercehurca miatt kialakult bizonytalanság = kényszer hozta csak ide, semmi egyéb.)
Adjuk meg viszont nekik is a második/harmadik esély, meg adjuk meg Xavinak is a szezont, hogy valami támadásbeli fejlődést érjen el a támadószekcióban csak gyengébbé vált keretünkkel. Mondjuk épp ez utóbbi miatt szerintem nagy reményeink ne legyenek, de bizonyos elvárásokat azért mégis lehet támasztani.
Ten Haag egy fantasztikus edzőnek tűnt, továbbra is jó szakembernek gondolom amúgy, de meg lehet nézni milyen a MU teljesítménye. Pedig nekik azért jóval kevesebb anyagi nehézségük van asszem. Nem könnyű kihozni ezeket az ezer faktorral súlytott gigaklubokat a gödör mélyéről, iszonyatosan sok tényezős dolog ez. Xavi szerintem hatalmas eredményeket tud felmutatni az eddigi bő másfél évével (részben a sportszakmai vezetőséggel, főként Alemanyval karöltve).
1. Bajnokság hatalmas előnnyel, szuperkupa
kiváló játékkal
2. Rangadó teljesítmények
3. Fiatalok beépítése (ez, és a következő pont két tök különböző dolog)
4. Utánpótlás használata (szerintem igenis nagyon jó, ideális tempóban csinálja, a sok tavaszi kritika ellenére)
5. A keret gyakorlatilag teljes
lefrissítése 1,5 év alatt
6. Öltözői hangulat, edzés/munka fegyelem
7. Felelősségvállalás: ez különösen Koemannal szembeállítva dícséretes, sose a játékosokat találja meg.. (persze a száz meccsből egyszer már ráfogta a fűre a pontvesztést, meg kétszer már a bíróra is, aki úgy gondolja, koncentráljon csak a kivételre, de az ő véleményüket már úgyis átugorja csak a szemem).
8. Megkérdőjelezhetetlen stabilitás a csapat mezőnyjátékában, a védelemben, a középpályán, ami maximum a legmagasabb szinten nem lenne elég, de ez ugye még nem derült ki soha, mert a legnagyobb/legfontosabb nemzetközi meccseinket mindig ezer sérülttel játszottuk le.
Bőven van mire építeni, és továbbra is nyugodtan lehet türelemmel és mérsékelt bizalommal állni Xavihoz, annak ellenére, hogy nyilvánvalóan sok területen van tér fejlődésre, még a jelenlegi lyukas kerettel is. Ez csak és kizárólag a ti hozzáállásotokon múlik szerintem.
PS.: Hatalmas eredménykényszer van a mindenkori Barca edzőn. Nem véletlen őszült meg itt nálunk 3-4 év alatt Pep, majd LE is. Egyikük se bírta tovább, nem olyan a közeg. Ha én lennék az edző helyében és nem lennék teljesen agyalágyult vagy önsanyargató, akkor a nagy összképre koncentrálnék, így pedig valószínűleg a lehető legstabilabb, legeredményesebb focira törekednék adott körülmények között. Valverdénél ezt a stílust nem fogadtam el, túl friss volt még az aranykorszak emléke és a játékosanyag hasonlósága, de Xavinál már simán elfogadom. Azt várom, hogy fejlődjön folyamatosan, ami évről évre fejlődést jelent, nem meccsről meccsre fejlődést. Közben szépen álljunk legalább félig lábra anyagilag.
Azt viszont nem várom, hogy 1-2 év alatt nagyon mélyről BL top8as klub leszünk újra, és azt se, hogy egyszerre fogunk szórakoztatóan, szépen játszani, miközben utcahosszal nyerjük a ligát, amely ugyan nem a legerősebb, de mégis olyan klubok elől kell elhozni, mint a real, az atletico, a sevilla, a villareal, bilbao vagy betis.
Simán elhiszem, hogy Xavinak a sok kiváló képességű középpályásunk használata a legjobbnak tűnő megoldás, nem pedig a szerencsétlenkedő támadóink szaporítása a pályán. Nyilván dolgozik azon, hogy elől fejlődjünk, és a játékosok is személyesen, de ez nem egy minden áron projekt, nem is szabad, hogy az legyen.
Nagyon árulkodó az is, amit a Cadiz ellen csinált Araujo kiesése után: inkább bedobta az újabb középpályást, és ment Frenkie hátra. Megtartottuk az alap, a legerősebb, legstabilabb formációt, és újabb középpályás profilú játékos ment fel a pályára, pedig védő esett ki. Árulkodik ez a hozzáállásról is, amiről írtam, de árulkodik arról is, hogy mennyire bízik a keretben: nem tett fel kísérleti 4-3-3at támadókkal, pedig kínálkozott a szituáció, és nem tett fel csere középső védőt se... Inigo nem elérhető, Garcia nem elfogadható, Lenglet csak szurkolni van már, szélső védőink meg továbbra sincsenek. Van kb 10-12 egészen kiváló, részben felsőpolcos játékos, de ezzel párhuzamosan rémisztő lyukak tátongnak a kereten, amit elsősorban az anyagi korlátozottságunk okoz, ezen nincs mit szépíteni, és nem lehet most feloldani.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila