2023.06.08. 10:20:57
Na, most hogy a Messi ügy ilyen gyorsan elindult és le is zárult, engem elkezdett komolyabban foglalkoztatni, hogy akkor most vajon tudunk-e tényleg igazolni vagy sem. Bárkit. És ha igen, mennyiért.
Akik úgy érzik, hogy jártasak, azok pár ponton kijavíthatnának, kiegészíthetnének engem.
Egyrészt van ez a bértömeg mizéria. Sokáig lehetett hallani, hogy 200al kell csökkenteni, mostanában már inkább olyanokat olvastam, hogy kerek 400-ra csökkenteni. Mindez muszáj, hogy egyáltalán bárkit regisztrálhassunk bármilyen fizuval, elvileg.
Aztán itt van ez a legújabb, 40%os dolog, hogy a bevételeink (játékosokból) 40%át költhetjük új igazolásra. Most a bevételbe a megspórolt fizu is beletartozik? Vagy csak az átigazolási díj? És a költhetőbe mi tartozik bele? csak az igazolási díj? vagy az első évi fizu is? vagy a teljes szerződéshosszra vetített össz fizetés? Van ez a 40%os dolog egyáltalán? Vagy ha sikerül a bértömeget letornászni, akkor ez eltűnik?
A capology adatait vettem alapul, ami lehet, hogy nem hiteles, sőt megkockáztatom, hogy nem az. Csak azt gondolom, hogy egyetlen internetes forrás sem az, ugyanígy.
Nagyságrendi tévedés viszont talán nincs benne, itt szépen össze van szedve, hogy kinek mennyi az éves bruttója, mennyi van a szerződéséből hátra, stb.
Jelenleg 836 milliós bértömeget ír összesen a keretre. Ha ebből levonom az idei fizukat (240-250 kb), és hozzáadok pár milliót a kölcsönadott, de elvileg idén visszatérő játékosok miatt, akkor marad nagyjából pont 600. Ki is jönne mind a 200 csökkentés, mind a 400as határcél, amikről lehetett hallani.
Viszont akkor itt jön a móka: 200 csökkentés.... Busi 0 spórolás, hiszen lejárt a szerződése idén. Piqué és Alba 1 évnyi spórolás, de már a csökkent, megnyirbált fizujukat spóroljuk csak meg (15 és 10,5 millió).
Ha nagyon optimistán azt mondom, hogy eladjuk Ferrant, Kessiét, elmegy Alba Busi Piqué, elpasszolunk minden kölcsönből visszatérő fizut is, és Frenkiet meggyőzzük, hogy adjon le a fizetéséből kerek 20%-ot, akkor ezekkel összesen vágunk a 600ból 121,5 milliót. Még mindig maradt 80 (pontosabban 78,5) millió ahhoz, hogy elérjük a 400as határt, a 200as visszavágást.
Ha tehát igazolni akarunk, akkor muszáj lesz még eladnunk Raphit vagy Fatit, mellé pedig még EG-t vagy Christensent.
Szóval az amúgy sem izmos keretünkbe nem tér vissza Abde, nem tér vissza Nico, nem tér vissza Lenglet se senki más, és elmegy belőle mondjuk Ferran, Fati, Kessié, Busi, Alba, Piqué, Eric Garcia. És akkor nyílik meg a lehetőség, hogy igazoljunk.
És akkor még nem beszéltünk olyanokról, mint hogy muszáj (értékőrzés miatt) Dembi szerződését minimum egy évvel meghosszabbítani (+1 évnyi fizetés a bértömegbe), és Baldénak is profi szerződést (és nyilván pár milliós fizut) adni.
Ha már ennyi játékost el kell adnunk, akkor mondjuk csak generálódik legalább 100-150 milliós bevétel, annak a 40%a is elég jó. De csak 1-2 emberre elég. És a keretünk pedig megcsappant két középpályással, két támadóval, és három védővel.
Most akkor szóljatok hozzá, egészítsetek ki, javítsatok ki... nem tudom, hogy áll össze ez az egész.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila