Na, boldog lehet végre a fórum!
Xavi biztos nem az, és én se vagyok. Nem azért, mert olyan rengeteget szerettem volna még látni játszani, hanem azért, mert szerintem ez a hír abszolút negatívum, óriási mélyütést kapott az egyelőre csak elméletben létező 23/24 évi cserepadunk.
Pár dolog:
1. Egyrészt köszönet ezért a fantasztikus ~másfél évtizedért. Szerintem kulcsszerepe mértékét illetően volt akkora az ő játéka, mint Xavié vagy Iniestáé. Maximum kevésbé látványos. Minden idők legjobb középpályájának egyik oszlopa volt, és biztos vagyok benne, hogy akár örökre top10es klublegenda maradhat.
Volt szerencsém látni őt élőben utoljára a Betis és az Osasuna ellen is most nemrég, ráadásul jó meccseken, elég jó játékkal. Személyesen nekem is szép lezárás egyik nagy kedvencemmel.
2. Másrészt nem aggódok annyira azon, hogy jövőre nem lesz kezdő, mert ígyis-úgyis muszáj lesz egy új támadó játékos, és akkor már csak 3 kp-vel játszunk majd, Frenkie meg hasonló feladatkörben egész egyszerűen már sokkal jobb (összességében).
3. Ahogy leírtam, azon viszont nagyon aggódok, hogy kik lesznek a cseréink a középpályára. Jelenleg halvány reményeim vannak Torre és Nico irányába, és konkrétan ennyi. Kessiével és Robertoval nem vagyok hajlandó első/második csere kp-ként számolni, a teljesítményük nem éri el az elégséges szintet sem. Busi idei teljesítménye az övékével nem említhető egy lapon sem.
4. Remélem az usákokhoz megy, kezdem unni, hogy a kedvenc játékosaim sorra a szaudi rezsim kezén kötnek ki, vagy velük erős kapcsolatban léteznek. Emberileg ez számomra elfogadhatatlan, akármekkora pénzért is. De ha meg máshol is eur tízmilliókat kapnak évente, csak az kevesebb, akkor meg végképp.
Két bónusz dolog:
Szerintem a klub pénzügyi ajánlatából (amennyiben igaz, márpedig Busi nem fogadta el) jól látszik, hogy Xavi nem alap kezdő szerepkörben számíott volna rá jövőre. Máskülönben mehetett volna az az összeg még felfele, mégis kezdő játékosról beszélnénk. Sztem Busi sokkal inkább erre alapozhatta döntését, mintsem arra, hogy valóban máshol többet kap majd. De az is lehet, hogy ez a véleményem megváltozik, ha elmegy a szaudiakhoz.
Meg az is lehet, h igazából már Laporta/Xavi se annyira számítottak rá, csak kitalálták együtt, hogy mi a legjobb nyilvános forgatókönyv, és csak színjátékot kaptunk.
A lényeg, hogy bajnoksággal búcsúzik, amiben kulcsszerepet vállat, ráadásul csk. Szép kerek befejezés, Messivel ellentétben.
CSK téma:
Én sokatokkal, sőt kb mindenkivel vitatkoznék, szerintem nem azok az emberek a legideálisabb csapatkapitányok, akik a játékban vezérek. Egybeeshet a kettő, de két független dolog.
Javítsatok ki, de szerintem objektív meghatározhatóság alapján a csk-nak
egy valódi, és fontos feladata van, még pedig ez: ő reklamálhat hivatalosan a játékvezetőnél.
Szerintem kapitánynak így olyanokat kell választani, akik: inteligensek, több nyelven jól beszélnek (minimum spanyolul és angolul folyékonyan), képesek érzékelni hogy milyen a játékvezető hangulata, stílusa, habitusa, és ehhez maximálisan igazítani a saját stílusukat reklamálás közben. Magyarul nem jók se a túl vehemens emberek (pl Alba, Gavi, Araujo?), se a halvérűbb emberek (pl Roberto, Busi). Olyan kell, aki nem csak a szitu súlyossága, hanem a bíró személye függvényében tudja igazítani azt, hogy szép csendben mondja, vagy az arcát leordítva, mennyire és meddig, és ebben a saját érzelmei lehetőleg a legkevésbé befolyásolják.
Fontos az is, hogy milyen tekintélye van az adott játékosnak spanyol és nemzetközi szinten.
Ja, és kapus se lehet az illető, mert onnan nyilván fizikailag nehéz jó időben (ütemben), jó helyen, jó érzékkel keresni a bírót.
Az, hogy valaki a teljesítményével (Frenkie, TS, Messi) vállal vezér szerepet, vagy a mentalitásával (Araujo, Gavi, Puyol) vállal vezér szerepet, sztem irreleváns a fenti szempontokhoz képest. Vezére egy közösségnek úgy is lehetsz, hgoy nincs rajtad a csk szalag.
Hogy én kiket ajánlatnék, azt majd augusztusban, addig bármi változhat a keretben.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila