daffy írta: ↑2023.04.17. 11:42:50
jarvis írta: ↑2023.04.17. 11:03:55
Kíváncsian várom a mai sajtótájékoztató keretében mi hangzik el Laportától, ha valaki követi élőben majd leírhatná ide hogy mi volt
Ugyanaz,mint az M1 híradó,csak más alanyokkal.
A Barca mindig a tisztaság mintapéldánya volt,bezzeg a Real Madrid...
Lehet ezt szebben és hosszabban is leírni,de ez a lényege.
Azért még a kérdések rész se kezdődött el, de már így is volt bőven több információ, mint amit állítasz. Laporta persze mindent hárít, és alapvetően a stílusa továbbra is egy ócska politikusé.
De:
Egyrészt az
valós körülmény, hogy ezek a kifizetések mentek 20 évig, ráadásul már évek óta leálltak, mégis most jön elő a kérdés, mikor történelmi mértékű érdekellentét pattant ki a ligával (CVC) és az UEFÁval (Szuperliga).
Másrészt: A vizsgálatok már hónapok óta tartanak, mégsincs egyelőre semmi prezentálható bizonyíték arra, hogy akárcsak egyetlen meccs is lett volna befolyásolva.
Harmadrészt: Laporta állítja, hogy Negreira pozíciója és hatásköre nem terjed ki még a bíróküldésekre sem, nem hogy bírói ítéletek meg meccseredmények befolyásolására... ezt az akkori bírói szervezet tagjai is többen megerősítették elvileg.
Negyedrészt: A Barcánál jártak már hetekkel ezelőtt, vizsgálódtak, a klub maradéktalanul rendelkezésre bocsát minden információt.
Ötödrészt: Szó sincs semmiféle szürkezóásságról, ami szintén egy pozitív jel - ez azt jelenti, hogy az összes kifizetés le van maradéktalanul könyvelve, a nagyon régiek is, mind visszakereshető és ellenőrizhető, semmit se próbáltak belőle elrejteni, másként könyvelni. Valamint azt is mondta Laporta, hogy nem csak pénzügyi oldalon transzparens a dolog, hanem a nyújtott szolgáltatást sem kell nyomozni: a bíráskodásról készített jelentések és elemzések hatalmas mennyisége (ezres nagyságrendű dokumentum) áll rendelkezésre, ami bizonyítja, hogy nem csak valami kamu szolgáltatásért utaltak ki pénzt (ahogy ez általánosságban amúgy szokás, lásd pl a sok tanácsadói szerződés, amit az általad emlegetett M1en aligha szoktak részletezni

).
Ha jól értem, ezt nem csak úgy állítja Laporta, hanem vizsgálatok eredményei már. Hogy ez pontosan mit jelent, azt mondjuk nem látom tisztán egyelőre.. csak belső vizsgálat, vagy már a külsősök eredményei.
Szerk: az utolsó ponthoz fontos megemlíteni, amit Laporta többször kihangsúlyozott már: A kifizetett pénzeket egy hosszú, több évtizedes távlatra kell leosztani (és úgy már nem is túl nagy pénzek). A pénzért járó szolgáltatást pedig masszív mennyiségben tudják prezentálni, a klub egy jó részét ezeknek fel is használta. Ezeket kell bárkinek leellenőrizni, aki vizsgálatot folytat.
A személyes véleményem szerint évi párszázezer euró (számillió forintos nagyságrend) is kicsit túlárazottnak tűnik pusztán jelentésekért, statisztikákért, elemzésekért. Ugyanakkor ezek a dolgok lehet hogy tényleg ilyen mennyiségben már ilyen piaci áron futnak, sajnos ebben nem vagyok kompetens.
A tartalmat kéne vizsgálni, és a mennyiséget, hogy ezek vajon tényleg képviselnek-e ilyen értéket. És ezt is kettébontani: piaci értéken oké e, illetve azt is (ez már csak belső kérdés), hogy a Barcának megérte-e ez, máskülönben hűtlen kezelés gyanúja van.
Én furcsállom, hogy a klub nem alkalmaz eleve egy munkacsoportot arra, hogy bírókat figyel és elemez, olcsóbb is lenne szerintem, mint külsős cégekkel szerződni erre. Szóval nekem ez a fura része.
Azt viszont továbbra se látom, hogy hogy fogja bárki bármiből bizonyítani azt, hogy meccsek lettek befolyásolva, vagy hogy törvénytelen kifizetések történtek, vagy akár egyéb törvénysértések.
Sajnos tovább nem tudom követni, majd remélem lesz összefoglaló.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila