Subinho írta: ↑2023.03.13. 08:50:00
Sokat volt szidva Rafinha, hogy gyenge... de nézzük csak akkor reálisan a dolgokat. Dembelé mennyi időt kapott, amikor évekig olyan mérhetetlenül nulla volt, hogy egy tál szotyiért elküldte volna mindenki innen? Meddig volt Torres a kezdőben meccseken át?
Nos, Rafinha most játszik, nem csak csereként és nem a baloldalon, hanem kezdőként és a posztján, de hamarabb lecseréli Xavi, mint pl. Lewát, aki lássuk be hónapok óta nem hoz elvárható szintet. Szerintem Rafinha akkor lesz jó, ha megkapja a bizalmat, ha meccseket dönt el a góljaival, de mégis lecserélik állandóan, illetve ha Dembelé felépül és kikerül a csapatból, csereként bejön 15 percekre, mint Fati, akkor megint el fogjuk veszíteni.
Ha viszont Dembelé visszatérésével is megkapja a kezdőben a szerepet és meglesz az önbizalma, nem csak ha "nincs ló jó a szamár is", akkor jó lesz ő. A Madrid Viniciusból világsztárt csinál, pedig semmi extra, csak épp bíznak benne. Ha Dembelé visszatérésével lekerül a padra, akkor belőle nem Vinicius lesz, hanem Coutinho.... Meg kell találni, hogy Dembelével hogy tudnak együtt játszani, mert jelenleg ők ketten a legjobb szélső támadóink. Rafinha nem tud baloldalon játszani, Dembelének meg gyakorlatilag mindegy. Mindkét oldalon ugyanúgy tudja forgatni a védőket, meg beadni, de lőni talán balról még jobban is tud. Meg kellene próbálni néhány meccset így, hogy lássuk van-e létjogosultsága. Sőt, lehet Lewa helyett egy 2 támadós felállásban is elférnének így ketten.
Nem véletlen írtam ide tegnap, nagyon elégedett vagyok összességében a palival. Viszont most jöttem, és szétszedem a hozzászólásodat, bocsi.
1. Dembelé még most is fiatalabb, és elvileg kevesebb rutinnal, tapasztalattal rendelkezik, mint Raphi. A gyakorlatban pedig ezerszer kevesebbel, mert a franciánk a fél életét sérülten töltötte. És szerintem mikor játszott, sose adtuk volna el egy tál szotyiért, maximum mikor újra és újra megsérült.
2. Torres szerintem nem volt sokkal többet pályán régebben, mint Raphi most. Ugyanakkor az egy kényszer szülte dolog volt, másrészt Torres a mostaninál jóval többet adott. És Raphihoz hasonlóan hozott rendszeresen gólpontokat is az első hónapokban.
3. Raphi eddig is játszott, rendszeresen pályán volt emlékeim szerint, csak annyira gyenge volt ősszel, a vb-n, és januárban is(a többi támadónkkal egyetemben), hogy Xavi inkább a négy középpályás + Dembi, Lewa mellett döntött.
Teljes joggal, 100%ig igaza volt.
4. Egy játékos alapvetően nem attól fogja érezni a bizalmat/bizalmatlanságot, hogy lecserélik-e az utolsó 15-20 percben. Akinek ez gondot okoz, annak mentális problémái vannak, és kezeltetni kell. (Nem túlzok, szerintem azokra azonnal szakembert kell küldnei a klub részéről.) Tudom hogy nem ritka a hiszti a pályákon, de attól még nem normális.
5. A feltételezést is badarságnak tartom, hogy az edző az esetek többségében valami pedagógiai vagy bizalmi alapon cserélne. A nyilvánvalóan rossz edzők talán..lásd Koeman. Persze van ilyen is, meg a 60. perc környékén mondjuk nyilván a gyengébbeket hozza le, de alapvetően, általánosságban frissítés érdekében, és apróbb szerkezeti váltásokért cserélünk, nem azért, hogy éreztessük valakivel, hogy ő most hanyadik ember a bizalmi körben vagy azon kívül. A csere bizonyos feladatokra, szituációkra jön, bizonyos pozíciókra, másik feladatok és pozíciók feláldozásával, nem pedig az alapján, hogy összességében vagy általánosságban ki hanyadik bizalmi ember Xavinál.
Alapból sokkal valószínűbb, hogy egy szélsőt, egy védekezésben melósabb, kaputól távolabb álló, felívelésekre kevésbé hatékony támadót veszek le, mikor biztonsági, stabilizációs váltás következik, nem pedig az egy szem vérbeli csatáromat. Még akkor sem, ha amúgy nagyon rossz. Egyébként nemrég volt Lewi is cserélve, ráadásul ő most elvileg teljesen friss volt, rotációs szempontból sem volt sehol a csererangsorban.
6. Azt is badarságnak tartom, hogy Dembelé visszatértével kikerülne a kezdőből. Nem, ez nem automatikus, szerintem Xavi már bőven elégszer megmutatta nekünk, hogy valóban igaz, amit állított, mikor ide jött: mindig azok játszanak, akik a legjobban teljesítenek aktuálisan. Ha Dembelé jobb lesz, akkor ő fog játszani, pont. Ha meg tudják oldani, hogy mindketten pályán legyenek, és Raphi nem romlik vissza, akkor meg ennek megfelelően fognak játszani/padozni. Ez egy csapat, nem valami kiképző központ, itt az a lényeg, hogy amikor KELL, akkor a legjobb csapat legyen fenn, és csak utána jönnek olyan szempontok, hogy kinek mennyi játékpercre volna szüksége a személyes fejlődéshez. Az edző feladata, hogy jó egyensúlyt tartson, amennyire legalábbis lehet, de a prioritások remélem tiszták mindenkinek.
Ahogy írod, na pont nem úgy van: nem "kell megtalálni" azt a felállást, ahol ők mindketten jól pályán tudnak lenni. Miért nem? Egyrészt azért, mert egyáltalán nem biztos, hogy tényleg van is ilyen. Másrészt, mert rajtuk kívül van még 9 játékos a pályán, akiknek egyenrangúan fontos az, hogy a lehető legjobb helyen legyenek, a legjobb összeállításban.
Szóval kellENE találni olyat, ahol a két srác jól muzsikál együtt, és közben az egész csapat is. És afelől nyugodtak lehetünk, hogy Xaviék ezen fognak is dolgozni rendesen. De nem biztos, hogy van megoldása ennek az egyenletnek.. meg fogjuk látni.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila