bence0330 írta: ↑2023.03.07. 10:47:11
Oké, de akkor te sem azzal, hogy egész más szint, mert az nyilván minimum túlzás.

Mit veszel nagy meccsnek? Ha nem kezdhet mindkettő, egy RM, MU ellen én is őt kezdetném, egyszerűen sokkal jobb kontrában, itt nincs kérdés. Egyébként meg tudod mutatni, hány fontos meccsen volt döntő aktor Dembélé 5 év(!) alatt? Mert nekem nem rémlik annyira. Ebben a brazil is gyenge eddig, de bő fél éve van itt, és pl a United elleni odavágón is MOM volt (mázlis)gól+gólpasszal, de amúgy is, sőt, az Inter visszavágón is óriásit játszott.
Minden leírható már számadatokkal. De a statoknak nem az a lényege, hogy azt böngészd a meccs helyett, hanem hogy elég jó érv. Ha én látok valamit x módon, te meg y módon, és a statok mellettem szólnak, az egy remek és valid érv. Ha te messziről azt tippeled egy emberre, hogy 185 centi, én meg ahogy 175, és az adatiban megtaláljuk, hogy 182, akkor te jártál közelebb az igazsághoz, hiába volt szemre mindkettőnk biztos a dolgában. A statok azt jegyzik le, ami egy meccsen történik. Gólok, gólpasszok, kulcspasszok. Megtörténnek a valóságban, nem csak úgy odaírják. Ha szerinted a statok csalókák, akkor egy sokszor elfogult szurkoló szeme nem az?
Nálam kb úgy néz ki a dolog szemre is, mint a statokban, kb egál a támadásban, csak más style, és óriási, több gólban mérhető különbség a védekezésben, munkában, ami nálam nem csak a szimpátiát dönti el, hanem azt is, ki a hasznosabb játékos.
Igyekszem, de sajnos én ezt nem érzem túlzásnak. Szerintem más szint a két játékos. Talán bizonyos helyzetekben nem, de nagy általánosságban igen.
Ebben sose fogunk egyetérteni, mármint a számokat illetően. Szerintem képtelenség leírni a foci, és még inkább egy játékos minőségét számokkal. Ahogy mondtam, van tízmillió faktor, ami bejátszik. Nem mindegy, hogy milyen csapatban van a játékos, amikor hoz mondjuk x gólpasszt, y kulcspasszt, z gólt. Ez egy csapatjáték. Az összes csapattárs formája, fizikailag, mentálisan.. az eredmény kényszer, a hozzáállás, a stratégiai megfontolások, a mindenkinek meccsenként változó feladatai. A meccs pillanatnyi állása. Még a szélirány is. Az ellenfélnél ugyanez. Játékstílus, forma.. melyik oldalon van milyen szintű védő, kit mennyire fognak. Mi a tétje a meccsnek, kit milyen lokális, személyes, csapatszintű célok motiválnak inkább. A végtelenségig tudnám írni, tízmillió, lehet hogy tízmilliárd faktor van, ami
egyetlen árva gólpasszt is tud egyenlővé tenni tizenöttel, mert annyira más körülmények közt született.
Nem beszélve olyanokról, amik szintén mindennaposak szerintem, mint pl Ferran Torres és az el clasico esete. Ferran hozott egy két gólpasszos teljesítményt? Minden további nélkül. Mi került a statisztikába? 0 gólpassz. Az egyiket kivédte Fati, a másikat kihagyta Kessié, és öngól lett. Pedig mindkettő 100%os, szótári illusztrációnak megfelelő gólpassz volt.
Igen a statok azt jegyzik le, ami egy meccsen történt. Csak én azt állítom, hogy ami lejegyezhető egy meccsből, a történések amik kontextus nélkül számadatokká tehetőek, azok nem alkalmasak leírásra. Alkalmasak a meccs leírására? igen. Labdabirtoklás, gólok, lapok, stb... elolvassuk és látjuk hogy milyen események voltak. De alkalmasak a játék képének leírására? Aligha (szélsőségeket nem számítva). És alkalmasak a személyes játékminőség leírására? Nem alkalmasak, sőt: a lehető leghamisabb képet is képesek alkotni valakiről, puszta szerencse kérdése. Szerintem alapjaiban, elvi szinten hibás az, hogy egy ilyen komplex csapatjátékban passz, csel és labdastatisztikákkal írjunk le egy játékost. Csak és kizárólag érdekességre jók, semmi másra.
Persze, hogy az elfogult szurkoló személyes, szubjektív benyomásai is torzítják a valóságot. Ha úgy tetszik, nincs is objektív valóság. De én állítom, hogy a számadatok ebben a formában sokkal messzebbre elvihetnek rossz irányba, mint akármilyen elfogultság.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila