2023.02.07. 10:25:50
Nem szeretem, amikor ezt ilyen örök igazságként puffogtatják, hogy a focit gólra játsszák. Persze szigorú értelemben véve így van, de ha úgy mondjuk, hogy a klubfocit gólra játsszák, akkor máris nem igaz. Az a helyzet, hogy a focit a grundon játsszák gólra, máshol elsősorban az határozza meg az értékét, hogy mennyire szórakoztató. Ez a szórakoztató értéke persze nagyobb részt az eredményen és a gólokon múlik, de alapvetően az adott csapat közönsége határozza meg, hogy mi az elvárás. Én is így vagyok vele, de amúgy is tudni lehet a barcelonai közönségről, hogy az elvárásaik nem állnak meg bizonyos eredmények elérésénél. Én pl vígan becserélnék +5 győzelmet 5 vereségre szezononként, ha a maradék meccsek nagy átlagban jóval szórakoztatóbbá, élvezhetőbbé válnak. Akkor is, ha ez 10ből 5ször a bajnoki címbe kerül. Engem nem érdekel, hogy 7 vagy 13 kupát nyertünk az elmúlt 10-15 évben, az érdekel, hogy a legtöbb héten jól szórakoztam, jó volt nézni a meccset, ezalatt a 10-15 év alatt.
Természetesen elfogadom, hogy sokan nem így állnak hozzá, ezzel nincs semmi gond.
De azt látni kell, hogy a Barca mindig is törekedni fog arra, hogy ne akárhogy nyerjen, még ha ez ideiglenesen, vagy helyenként az eredményesség rovására is megy. Illetve legalábbis nem várható ebben változás belátható időn belül.
Ennek megfelelően kell értelmezni egy játékos teljesítményét is. Igenis sokszor, és különösen a középpályásainknál fontos, hogy komoly játékinteligenciával bírjanak. Fontosabb, mint hogy milyen a fizikumuk, fontosabb annál is, hogy 5 vagy 10 gólpontot regisztrálnak évente.
Mindezt általánosságban írtam. Kessiénél szerintem túl keveset láttunk ahhoz, hogy eldönthessük, milyen is a játékinteligenciája. Hogy megvannak-e a megfelelő képességei. Csak azt tudhatjuk, hogy amit eddig mutatott, az nagyon kevés, és nem bíztató. De nem kizárt, hogy előbújik belőle valami. Én kevés esélyt adok neki, aki látta máshol játszani, az esetleg többet. Mindenesetre szerintem nem lehetünk túl bizakodóak, de egyidejűleg nem is mondhatunk le arról, hogy beváljon a srác.
Alapvetően nem Xavitól várom, hogy úgy alakítsa a csapatot, hogy Kessiének megfelelő poszt jusson. Hanem Kessiétől várom, hogy úgy alakítsa a saját játékát, hogy beleilleszkedjen az elképzelésekbe. Összességében ez csapatmunka lesz, de azért nem árt tisztázni, hogy elsősorban kin állnak a dolgok. Ha nem lenne más opciónk, mint mindenképp őt játszatni, mert annyi pl a sérült vagy mert garantáltan nem igazolunk senkit még 5 évig, akkor elfogadnám az előbbi megközelítést is, de egyelőre messze nem tartunk itt szvsz.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila