Jó, akkor áthozom.
bence0330 írta: ↑2022.08.30. 17:07:23
Amiért nem vadászunk, gyűjtögetünk a betevő falatért, és verünk meg másokat furkósbottal egy tágasabb barlangért ---> civilizáció. Előbbiek is ösztöni agressziók voltak, amit mind elnyomtunk/eltűntek, pedig azoknak még értelmük is volt. Most meg csak minimális szinten, átalakulva (törtetés egy jobb állásért, stb.). Egy focicsapat miatt veszekedni, esetleg verekedni totál felesleges. Írott formában meg aztán pláne semmi értelme. Szerintem.
Vitázni nyilván van értelme, mint bármi másról, önmagad felvállalása sem tudom, hogy jön ide, épp erről van szó, hogy szerintem semm baj azzal, hogy madridista vagy, és emiatt normálisan el fogok tudni beszélgetni egy adott témáról, Real-játékosról, bármiről, anélkül, hogy azt mondanám, hogy fúúúj ez reálos, ezért egy kalap bélsár, vagy nekiesnék mérgemben a pálya szélén, mert mondjuk az egyik csapatnak szurkolok, de a másik nyert egy igazságtalannak tűnő tizivel a 99. percben. Pláne mindezt rokonnal, baráttal.
De persze ez saját vélemény.
Szerintem összekevered a civilizációs fejlődést a technológiai fejlődéssel. Vadászás és gyűjtögetés helyett van mezőgazdaság és ipar, tágasabb barlang helyett van kényelmesebb luxusvilla, furkósbot helyett van pénz. Jó, nyilván, a mai társadalmak a nyugati világban az emberi jogokra épülnek, tehát furkósbottal valóban nem verik egymást az emberek. De alapvetően ma is ugyanazok az ösztönök és szükségletek vezérelnek minket, és ez nyilvánul meg az ősemberhez képest fejlettebb formában, de nagyon hasonló célokban.
Pl. törzsi szellemiség, valahová tartozás érzése. (Akiben ez nincs meg, az általában valamilyen traumára vagy egyéb lelki problémára vezethető vissza, tehát nem egy normális állapot.) És ugye pont erről szól a szurkolás is. Mert ha az embereket konkrétan a játék szépsége fogná meg, akkor a legjobb 10-20 csapatnak lennének csak szurkolói a világon, akik a legjobb, leglátványosabb focit játsszák. De nyilván nem így van. Lokálpatriotizmus, politikai nézetek, családi hagyományok stb. , ezeknek ezerszer nagyobb jelentősége van a futball világában, mint hogy melyik csapat milyen focit játszik. És itt jön képbe önmagad felvállalása, mert ha tartozol egy törzshöz, akkor azzal egy önazonos ember számára szerintem nem fér össze akármi. Pl. hogy a Barcelonának szurkolsz, de utálod a piros és kék színeket. Vagy a katalán kultúrát. Vagy épp az, hogy nem azonosulsz a Real Madrid elleni rivalizálással. Nyilván ez egy tartomány, itt a fórumon is van aki bármelyik madridistával elbeszélget és vannak kifejezetten véresszájú emberek, de nekem személy szerint elég gáz (nem akarok erősebb szót használni, mert nem személyeskedni szeretnék) h madridista vagyok, de hűdenagy tiszteletben tartom a Barcelonát, mert hogy sportszerűség, ellenfelek nem ellenségek stb. Vagy hogy két bármilyen rivális csapat szurkolói közös szektorból ÉLVEZIK a meccset. Vagy hogy lila vagyok, de ha a Fradi kijut az Európa-ligába, ott azért szorítok nekik. Szerintem ezek elképzelhetetlenek egy komoly szurkoló számára. Nyilván vicces leírni ilyet mikor egy 2700 kilométerre lévő csapatnak szurkol az ember, de szülővárosom csapata, a Diósgyőr esetében a tavalyi szezonban pl. 14 idegenbeli mérkőzésen vettem részt, nem kevés pénzt, energiát, szabadidőt és a hangszálaim épségét feláldozva egy olyan dologra, amiből alapvetően a "befektetés" 1-2 százalékát ha visszakapja az ember attól a hulladék csapattól. De nme is a foci miatt járok meccsre, nem érdekel. Én ugyanilyen szemmel tekintek a Real Madridra is, és pont ezért távolodtam el teljesen a csapattól, mert egy teljesen műanyag klub lett már jó ideje, tradíciói nagyrészét felrúgva, fizetett szurkolókkal és kitiltott ultrákkal. Lehet itt akárhány címet nyerni, de pont az nincs meg, amiről szólna a foci, a közösségi élmény és az őszinte érzelmek.
Nyilván aki egész életében tévéből szurkolt a csapatának, nem így fogja gondolni.
De az tény, hogy az életben, legyen szó akár magánéletről, akár karrierről, nem szerencsés dolog az embernek elkerülni a konfliktusokat és nem felvállalni a véleményét. Ugyanúgy igaz ez a futballra is szerintem. Én pl. nagyon jó dolognak tartom, hogy anno Figóhoz egy levágott disznófejet vágtak hozzá a barcelonai ultrák, annak ellenére, hogy a saját csapatom játékosa volt. Mert erről szól a futball és ha nagyon bele akarnék menni egy filozófiai irányba, akkor talán az sem túlzás, hogy ez az igazi tisztelete az ellenfélnek / ellenségnek. Nem megtagadni a rivalizálást, hanem életben tartani.
Az h két barát emiatt megutálja egymást, egy teljesen más dolog. Nekem nagyon sok haverom van különböző magyar és külföldi csapatok ultra- vagy huligáncsoportjaiból. Aki olyan, azzal nem beszélünk fociról, és ennyi. Ezt minden értelmes ember képes lehet megtenni a család és a barátok kedvéért.