Atlantis írta: ↑2022.09.08. 11:35:32
Ez egy érdekes kérdés amúgy, mert szerintem pont hogy a futball IQ-ja megvan. Én azt látom rajta, hogy zseniális passzokat osztogat befele, előre és amikor hátrajön védekezni és labdát szerez akkor kicsiben is jó döntést hoz általában, jól passzolja ki nyomás alatt. Illetve tavasztól kezdve a védekezésben is egyre jobban kezd helyezkedni és látja mikor kell visszazárnia.
Én inkább egy erőteljes teljesítménykényszert érzek rajta amit a még mindig nem tud még jól kezelni, és sokszor túlvállalja magát. Nagyon akarja azt a gólt, hogy érkezzen, annyira hogy el is izgulja a lövéseket.
Az hogy túlvállalja magát vagy nem hoz jó döntést, az szintén a futball IQ következménye is.
Dembélé alapvetően nem egy kreatív játékos, ha a passzolási kézségeit nézzük. Nagyon gyors, nagyon jól cselez és a beadásai is tűrhetőek. Azokban erős, amiben egy szélsőnek erősnek kell lennie.
Szóval fejben bár sokkal érettebb lett, és ez most ebből a mélyinterjúból is érződött szerintem, még mindig van hova fejődnie. Persze az is ott van, hogy az az átigazolási összeg okozta hatalmas nyomás és az 5 éve tartó elképesztő elvárás alatt azért nehéz is lehetett nem megtörni. Láttunk már sok játékost akinek a karrierje derékba is tört mert nem tudta ezt kezelni.
Aztán lehet, hogy tényleg ezek a rossz befejezések és a sok elakadt beadás abból jön amit mondasz, hogy tévedek és mégsincs meg annyira a futball IQ-ja mint hiszem.
Szerintem is érettebb lett emberileg, ami a pályán látott teljesítményén is észrevevődik. Azonban volt is ahonnan fejlődnie és még ilyen téren is van ahova fejlődnie.
Az egész mondadóm lényege a következő: most a jó periódusa ellenére sem kell azért belelátni a következő világ legjobbját és hasonlókat. Róla szerintem már kiderült, hogy nem tud egy ilyen szintű klasszis lenni. Nyilvánvalóan lehet, hogy nincs igazam, mert valóban most kellene jönnie papíron a legjobb éveinek. Ezt azért tartom fontosnak - hogy kezeljük őt a helyén - mert a leigazolásakor, az első éveiben épp az történt, hogy egy olyan játékost képzeld bele a nagy többség (én is), aki ő nem volt és véleményem szerint már nem is lesz. Franciaországban anno nagyobb tehetségnek tartották Mbappénél, és lehet, hogy valóban nagyobb tehetség is volt, ha úgy gondolunk az egész tehetség témára, mint egy csiszolatlan gyémántra, amely később majd letisztul stb.
Viszont a tehetség bizonyos szempontból egy túlértékelt dolog. Nyilvánvalóan számít, az viszont sokkal fontosabb, hogy valaki ki tudja-e hozni magából a maximumot. Dembélével kapcsolatban szerintem ma már nem az a plafon, amit predesztináltunk öt éve. Ezzel viszont semmi gond nincs, mert a jelenlegi Dembélé is lehet értékes tagja a jelen és a következő évek Barcelonájának.
Az előző évtized közepesen aktív fórumozója.