sansz írta: ↑2022.07.14. 15:52:21
Ne haragudj, de Laporta milyen imidzset hozott? Maffiamódszereket, játékosok nyilvános lejáratása, zsarolása, a klubért rajongó játékosok eldobása apró, vagy nagyobb haszonért(Emerson, FDJ), folyamatos nyílt hazudozás és manipuláció.
Valószínűleg teljesen másról beszélünk.
Én kifejezetten a sportszakmai részre értettem az imidzs változást.
Batomeu alatt az volt, hogy minden koncepció nélkül megvettünk játékosokat, akik leginkább a pénz miatt jöttek, mert bárkire ráígértünk. ennyi volt a koncepció. Aki meg el akart menni, vagy csak belengette, annak adtunk egy brutális fizetésemelést, meg 5 év nyugdíjas szerződést. Aki meg tényleg szerette a Barcát, az inkább elment (Alves), vagy kirúgtuk (Suarez), vagy megpróbálták fizetett pribékekkel lejáratni. (Messitől Piquéig.) Mondjuk ennyit a játékosok lejáratásáról.
Most van egy sportigazgatónk, és egy edzőnk, akik tudják milyen játékot akarnak játszani, tudják ehhez milyen csapatot akarnak építeni és ennek megfelelően dolgoznak.
Olyan játékosokat hoznak, akik a BARCÁBA akarnak jönni, sokszor alacsonyabb fizetésért, mint amit máshol kaptak volna, és kevesebbért, mint amit más csapatok adtak volna.
Mindezt igen [auto_cenzúra] adottságok mellett, amit kifejezetten a Barto-csapatnak köszönhetnek.
Az, hogy tavaly nyáron mit KELLETT tenniük (Emerson, Messi) az is ennek a következménye volt. Sőt, még FdJ is jelenleg. Meg Umtiti, meg Lenglet, meg Busquets, meg Piqué, meg Alba, meg Pjanic, meg sorolni lehetne.
Ez az az imidzs váltás, amiről én beszéltem.
És ez elsősorban Xavinak és Alemanynak köszönhető, de közben az egész igazgatóság teszi a dolgát.
De nézzük azt, amiről Te beszélsz.
Laportát nem akarom megvédeni, mert teljesen értelmetlen volna és felesleges is. Ő egy vérbeli politikus és ezzel minden jót és rosszat is elmondtam róla.
Pontosan azt teszi, amit ebben a helyzetben lehet. Manőverezik, úszik amerre tud. Ha közben ellent kell mondani önmagának, megteszi, ha az eredmény végül igazolja. Ha nem, akkor majd megbukik újra.
Amit nem lehet elvitatni, hogy elég jó csapatot szedett össze maga mellé, akik a szakmai részét eddig igen eredményesen megoldják, akár pénzügyi, akár sport vonalon.
A jelen helyzetben tehát valószínűleg ő a tökéletes ember. Én ugyan Fontra szavaztam volna, de ehhez most ő kevés lenne. Vagy túl tisztességes. Ízlés szerint.
Ami a jó hír, hogy legalább jó részben az ő programja valósul meg (pl. Xavi) és ennek én örülök. Még akkor is, ha ez Laportánál szimpla opportunizmus, nem meggyőződés.
Ami a klub, mint intézmény imidzsét illeti, azt nem 1 év lesz helyreállítani és nem is Laporta fogja megoldani. Csak megalapozza, pont mint az első elnóksége idején.
Csak a klub anyagi helyzetének tényleges rendezése legalább 5 év lesz. Amíg az nincs meg, addig nincs is miről beszélni.
Ki kell fizetnünk az adósságainkat, de legalábbis drasztikusan csökkenteni a hitelállományt.
Rendezni a KORÁBBI igazolások utáni elmaradásokat, lejáratni, megszüntetni, kiváltani az előnytelen szerződéseket. Utóbbiak is még 2-3 évig lebegnek majd.
Amíg ez nincs meg, addig úgyis az lesz, hogy Brokelona, meg csődklub, meg 2 év múlva megszűntök.
Azt gondolom, hogy ami eddig látszik, az alapján a mostani elnökség erre alkalmasnak látszik és hiteles is. (Nem Laporta, hanem Yuste és a többiek.)
Mindeközben sportszakmailag is tovább kell lépni. Újra valódi tényezőnek lenni nemzetközi porondon, és a La Ligában is, kupákat kell nyerni.
Ebben szintén nem lehet kétségbevonni, hogy jó az irány. Az kérdés, hogy Xavi fel tud-e nőni a feladathoz, de a karizmája feltétlenül erre predesztinálja, Alemany pedig szerintem az egyik legjobb ma.
Vissza kell adni a La Masia hírnevét. Itt szerintem Laporta nagyon rossz irányba indult, rossz személycserékkel, de a jelek szerint képes korrekcióra.
Szerencsére vannak tehetségek, és nem csak Gavi, vagy Fati, hanem már felkészül Yamal és a többiek.
Egyébként 3-4 év múlva lesz egy olyan erős mag, akiket ha megtartunk, akkor lehet új aranykor, ha meg eladunk, akkor rengeteget lehet keresni.
Ami az általános megítélést illeti, ha anyagilag rendbejövünk, az már önmagában nagyot fog lendíteni, de számomra kérdéses a Szuperliga, illetve néhány nagy klubbal a rossz viszony.
Gondolok elsősorban a Bayernre és a PSG-re, de most az angolok is utálnak minket eléggé. Ezt biztos meg kell próbálni orvosolni és erre pl. nem hiszem, hogy Laporta a megfelelő ember.
És az UEFÁ-ban is javítani kellene pozíciónkat, amit szintén nem látok megoldhatónak, míg van Szuperliga és ezt is Laportához kötik, habár már Bartomeu alatt elindult.
Egyebekben nem hiszem, hogy olyan nagyon rossz lenne a megítélés. A Barca általában élen jár társadalmi kérdésekben és a foci csapat mellett nagyon sok más sportágban is a legjobbak között vagyunk.
Valójában komolyabb botrányok sincsenek körülöttünk, csak a Barca buborékban mindent felerősítve látunk.
A többi klub is ugyanígy görgeti a tartozásokat, részletekben fizet, másokat is feszít az FFP, botrányos tulajdonosváltások vannak.