Guille írta: ↑2022.01.21. 20:35:42
Háát én tényleg értékelem az optimizmusodat, de azért ez az akció nem volt egy annyira kidolgozott darab. Azért régen nem arról szólt a taktika, hogy vki majd bevágja 15-ről, hanem a végletekig kijátszottuk általában a helyzeteket, a nagy részénél már a végén Dombi Tibi is bevágta volna, ha tudja, hova kell helyezkedni, annyira meg volt konstruálva minden. Tegnap lényegében Busi letette Torresnek, ő meg nagyon szépen betekerte. Persze, jöttek Messitől és a többiektől az egyéni villanások régen is, de azért általában azon sírtunk a meccseken, hogy tudnak ennyi tökéletes helyzetet elszórakozni, 8-10 gólokat is lőhettünk volna sok meccsen, ha nem játtszuk túl a dolgot. Most meg lényegében helyzetünk sem volt, ezt sem nevezném igazi helyzetnek, amiből a gól lett.
Nyilván nincs értelme összehasonlítani a két időszakot, csak én a mai napig úgy érzem, hogy azt próbáljuk másolni, csak már nem tudjuk, mire volt az jó, meg nincs hozzá meg a skill. De leragadtunk ebben az álomvilágban, ahogy egyébként a spanyol válogatott is, bár most egy kicsit életet lehet bele Lucho, de ott is ugyanez a szindróma.
Tegnap még csak a dominálás sem ment mondjuk, ez igaz, ilyenkor még fájóbb, hogy kontrázni sem tudunk, meg igazából semmi fegyverünk nincs, csak tanácstalanul passzolgatunk elöl. Szerintem meccsenként egy ilyen édeskevés én ebből jóval többet várok, de elfogadom, hogy lehet, hogy én vagyok túl szőrősszívű Xavival és a csapattal.
Direkt foci? Direkt focit a Bilbao játszott, nem mi (ezt vidra megjegyzésére írom).
Máshogy látjuk, vagy talán mást várunk.
A többi részével egyetértek, ne érts félre, nem akarom nyilván a top Barcához hasonlítani a csapatot, de ennél a jelenetnél nálam akkor is ez villant fel. Nyilván, én is írtam, hogy ez édeskevés, csak most az ilyen apróságoknak is örülni kell, legalábbis szerintem.
Azért én leírnám mit láttam ennél a jelenetnél, mert szerintem Torres lövése "csak" a pont volt az i-re, és szerintem egy olyan tudatos kombináció volt, amit 1,5 év alatt nem láttunk a holland alatt. Nem tikitakában, másban sem.
1.: Torres - ahogy Xavinál többször megfigyelhettük a szélsőknél - szinte már kínos pontossággal a vonalon helyezkedik a szélen. Tőle indul az egész.
2.: Megtalálja Albát, aki (most hagyjuk, hogy amúgy milyen [auto_cenzúra] volt a meccsen) tankönyvbe illően helyezkedik megjátszhatóan.
3.: Ugyanígy Alba passzol Gavinak, aki szintén TÖKÉLETES helyen várja a labdát
4.: Gavi visszapasszolja Albának, ez volt a legegyszerűbb elem az egészben, de akkor is jó sebességgel érintőből történt. Mindeközben Ferran, akitől az egész indul, jön befelé, hogy jó pozícióba kerülhessen esetlegesen, vagy passzjátékban, vagy direkt helyzetbe.
5.: Alba jól veszi észre a szintén tökéletesen helyezkedő Busit, és ő is egyérintőből odateszi a lába elé
6.: Eközben Ferran beér a 16-oson belülre, és tökéletes pozícóban várja Busquets labdáját, aki lábra is teszi
7.: Ferran gyönyörűen bevarrja.
A támadásban mindenki egy érintésből tette tovább a labdát, kivéve Busit a végén. 9 mp volt a széltől elindulva amíg a labda hálót fogott. A labda meg ment olyan sebességgel, hogy a baszkok a gól után is csak álltak és néztek, hogy most ez mi volt, nemhogy a támadás közben. Minden passz előtt tökéletes labda nélküli mozgás volt, a passzok mind tökéletesek voltak, Ferran tudatos vonalról - 16-os sarkáig történő mozgása... ezek mind Xavi kézjegyei, szerintem hihetetlen mennyiségű tudatosság, technika, sebesség volt az egészben. És nem bóják között, hanem elég komoly védők nem tudták lekövetni az egészet, mert egyszerűen gyorsabb volt a labda, mint az emberek. Szerintem innentől van értelme a dolognak.
Még egyszer, ez önmagában tényleg kevés, több kell, folyamatosabban kell, stabilabban kell. Van gond hátul, van gond az öregekkel (erőnlét meg mentális dolog alap, de Xavinak nincs köze hozzá), ebből van, amit Xavi sarának tartok egyelőre. De akkor is, egy tudatosan felépített támadás végén lőttünk gólt, nem csak úgy a vakvilágban találtunk egyet LDJ fején. Szerintem az egész olyan volt, mintha épp magyarázná pontokkal a táblán, kb meg volt rajzolva. Ez nálam bizakodásra ad okot, hogy mondjuk 1 év múlva ebből sokkal komolyabb dolgok sülhetnek ki.
Ilyenekből láttunk többet az Al Saddnál, csak az arabok nem ilyen sebességgel tolták végig a dolgot, ott a lassabb tudatos helyezkedéses passzjáték már elég volt. Itt nem, ez a tempó kell, hogy eredménye legyen, de képesek rá a játékosaink, mert sokkal ügyesebbek, gyorsabbak, mint az arabok + Cazorla (akármekkora zseni és egyik kedvencem volt a csávó).
És ez épp ilyen volt. Jutglá nagy meccsén meg folyamatos kiugratásokra játszottunk rá elég profin, jó mozgásokkal, már nem tudom melyik meccs volt az, tán tudod, melyikre gondolok. Ott is érződött a tudatosság, csak más volt az elképzelés. Látszik, hogy többdimenziós Xavi, és ennek a több dimenziónak mind láttuk már nyomát itt-ott. Hébe-hóba.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy