2021.04.14. 12:01:22
Én sajnos azt látom, hogy jó ideje a tiki takával a legnehezebb BL-t nyerni. Egyszerűen azért mert nincsenek meg hozzá a tökéletes emberek, hogy azt olyan extra szinten lehessen játszani mint a Pep korszakban.
Már a kisujjunkon jön ki hogy minden csapat feljött fizikálisan és taktikailag is védekezés szempontjából, bárki kivitelezi stb stb, de akkor is ez a legnagyobb probléma. Ez ellen a megoldás vagy az, hogy Xavi Iniesta típusú játékosaid vannak akik a fénykorukba vannak és fejben megrendíthetetlenek, vagy ha ez nincs meg akkor ahogy lentebb is írták az alap koncepció meghagyásával egy direktebb játék sztár támadókkal ami 14/15-be nagyon működött. (Aztán ahogy telt az idő úgy fogyott el a lendület anno meg persze más tényezők is közrejátszottak.)
Ugye a bl-ben elég egy rossz másodperc és már ki is estél.
Ha megnézzük a cityt persze vannak nagyon jó minőségű játékosok, de a dortmund elleni odavágón is látszott hogy elég dadogós volt a labda. Nem olyan volt a játék mint a bajnokságban. Persze minden fronton ott vannak még biztos benne van a fáradság is, de minden évben ez volt velük. Amit mondani akarok az az, hogy ha fejben kicsit is besz*rsz vagy egy kétszer elpasszolod a labdát, a real koncepciójú csapatok 0 játékkal elfutnak és gól. Ez volt a legnagyobb baj a cityvel az elmúlt években. Felvállalták a dominanciát, letámadást, megpróbáltak szépen játszani de ha a tiki taka nincs tökéletesen játszva, akkor kb annyi is az egésznek. A real fajta egyszerűség átmegy rajta. Ha fejben vagy képességekben van akármilyen gyengeséged, az ennél a stílusnál jön ki a legjobban főleg a Bl-ben ahol extra a nyomás. Ennek az eredménye a tesze tosza játék, állófoci meg oldalpassz. Az ellenfél közben meg kis túlzással állva pihen.
(Ennek ellenére remélem továbbmegy a city és meg is nyerik a BL-t, mert persze nem lehetetlen, a bajnokság nagy részében szépen és intelligensen játszanak, ott elég nagy szinten léptek, örülnék ha Guardiola összerakná őket fejben és a Bl-be is sikerülne megugrani a dolgokat)
Nagyon kíváncsi vagyok nálunk jövőre mi lesz a koncepció. Mivel fogunk próbálkozni? Laporta azért nagy reményeket ad nekem, reménykedem benne, hogy ő látja mi a helyzet.
Végezetül szerintem amúgy ez a fajta játék sose fog elavulni, hiába mondják többen is, mert ha a jó emberekkel megfelelően van játszva, jól össze van rakva, akkor nincs az a védelem ami megállítja. Csak hol vannak ilyen emberek? Nehéz találni...
"Do not rush. Do not come and look for the ball. Take the space and we will take the ball to you" - Xavi