Peter írta: ↑2020.11.30. 22:22:29
Leo nyilvánosan és folyamatosan kritizálta a klub szakmai koncepcióját....olyan nincs, hogy Leo ne tudná, honnan hová, mikortól és miért süllyed a hajó.....milyen és miért olyan a mögötte lévő csapat....miközben tuti nagy cimborák ők így együtt (Leo, Piqué, Busi, SR, Alba).....nyilván más a barátság, más az "üzlet"....de ez akkor is kicsit ellentmondásos nekem.....
Ez a sava-borsa a dolognak, csak akkor már nagyon hosszú lett volna a levelem egyhuzamban. Az első rész a katalán befolyás általad említett Piqué-Bartomeu-féle összefonódására vonatkozott, a második rész Messi és a játékostársak viszonyára, a játékospolitika fényében. Messi nagyon akarta az átalakulást, ez egyértelmű, ennek hangot is adott, és ez értelemszerűen sok csapattárs távozását jelentette volna. Ez látszólag valóban ellentmondásos, de csak akkor, ha feltételezzük, hogy Messi a változásokkal egyidejűleg akarta a többiek maradását is, ami természetesen ellentmondásos. Suárez, Alba és Messi nagyon jó barátok. A többiekkel viszont szerintem Messi már közel sincs ilyen közeli kapcsolatban, és nem ragaszkodik senki kezdőtagságához, így válik a külső szemlélő számára összeegyeztethetővé az, hogy változásokat akart, és ez sokak fejébe került volna. Ő ezeket a fejeket szerintem egyáltalán nem sajnálta volna. Sok játékost a katalán befolyás tartott és tart a csapatban, enélkül a befolyás nélkül Piqué 2024-ig szóló hosszabbítása sem lett volna lehetséges. Ez a befolyás jóval erősebb Messinél a keret és a kezdőtagság alakítását illetően. Így ez az ellentmondás, hogy Messi átalakulást akart, mégis sokan maradtak, akik mehettek volna, úgy oldható fel, hogy ezeknek a játékosoknak a maradását nem Messi akarta és lobbizta ki. Szerintem Messi inkább a távozásukat akarta.
Nincs rálátásunk, következtetni viszont tudunk. Messi változásokat akart, így nehezen tudom elképzelni, hogy bárkinek a biztos helyéért lobbizna, ez legfeljebb Suárezre és Albára lehetett igaz, és Suárez esetén keresztül is láthatjuk, mennyire nincs befolyása a klub döntéseire - lásd a korábbi üzenetemet. Hogy ki marad és ki megy, arra szerintem neki nincs befolyása, ahogy arra sem, hogy konkrétan hogy nézzen ki a kezdőcsapat. A saját érdekeit sem tudta nyáron keresztülvinni, még a saját helyzetét sem tudta alakítani, nem hogy a keretét. Emellett szerintem nincs szoros baráti kapcsolatban a játékosok nagy többségével, nem ragaszkodik és lobbizik senki kezdőtagságáért, ha megtehetné se tenné szerintem, sőt, a változások akarásának a tudatában sokakat inkább a csapaton kívül látna.
A pályán tudja alakítani a folyamatokat, lásd a támadósor elrendezését (lásd Suárez szélről középre). Emellett a saját lecserélhetetlenségét kiharcolta magának, a pályán ő a főnök. Hogy konkrétan ki játsszon és ki legyen a kezdő, arra szerintem parancsot nem tud kiadni. Ami már stratégiai döntés, abban szerintem nem tud dönteni. Azt tudom elképzelni, hogy az edzéseket, a felkészülést meg tudja határozni, az öltözőben bárki(k)nek adhat fejmosást, ezekben az informális dolgokban van szerintem szerepe és befolyása. De ezek csak következtetések. Hogy a változásokért kiket áldozott volna be, kiket küldene el, ha tehetné, nem tudjuk, mert ilyesmiről nem beszél, és a játékospolitikával kapcsolatban is csak a koncepció hiányát és a lyuktömködős szemléletet kritizálta, konkrét személyeket sosem említ. De az egyértelmű, hogy a változások személyek távozásával is jártak volna, ez azért sok mindenre enged következtetni.
Én köszönöm a kérdést, és visszakérdeznék, hogy te hogy látod ezeket, mert a szezon előtti értékelésedről én például lemaradtam, és lehet hogy sokan mások is.