2020.08.18. 00:25:32
Én Valverde menesztése mellett voltam, de kizárólag abban az esetben, ha jobbat hoznak helyette. Valverde és Setién egymás elleni mérlege egyértelműen Valverde felé billen, így nem láttam értelmét a váltásnak. Egy egykori hátvédnek örültem volna akkor is, a szokásos nevek mellett felvetettem Frank de Boert, a Reiziger-Bogarde-vonalat is, amely az Ajax ificsapatával végzett remek munkát. Kritizáltam Valverdét, de pont az ellenkezője miatt, mint amit az emberek a fejéhez vágtak. Azért utálták, mert nem tiki-takázott, és nem játszott látványosan, én meg pont ellenkezőleg, azért kritizáltam, mert valójában pont hogy nem volt elég pragmatikus. A védelmünk akkor is egy nulla volt, és akkor is csak rutinból akartuk lehozni a meccseket. Amikor ez a rutin felborult, és nem tudtunk dominálni, nem tudtuk az ellenfélre az akaratunkat rákényszeríteni, nem voltak forgatókönyvek, nem voltak B-tervek, és ez a Liverpool elleni visszavágó második félidejében kérlelhetetlenül kiviláglott. Valverde edzősködése alatt is csak abban bíztunk minden meccsen, hogy majd lesz valami, és lesz akkora mezőny- és labdabirtoklási fölényünk, hogy majdcsak megnyerjük valahogy. Sok meccset mákoltunk be úgy, hogy nem voltunk sokkal jobbak az ellenfélnél, Valverde meg erre annyit mondott, hogy a győzelemért nem fog elnézést kérni.
A "Valverde out"-ozást kifejezetten ostobának találtam, amit a lelátókon nyomattak, miközben az első évében mindössze egyszer kaptunk ki a bajnokságban, és a kupát is behúztuk. Két éve! Ma ez már elképzelhetetlennek hangzik. Sokan azt hitték, hogy a csapatban sokkal több van, én tudtam, hogy nincs, és nem tiki-taka kell ide - ezért is fogtam a fejem, amikor Setién a bemutatkozó írásában előjött azzal, mekkora Cruyff-rajongó és micsoda tiki-taka-reneszánsz jön majd el vele -, hanem egy jóval szerényebb célfoci, amit az erősebb ellenfelek ellen is lehet alkalmazni. De sajnos akkor sem játszottunk célfocit, a visszafogottabb játék nem volt tudatos, és nem valamiféle stabilitásból fakadt, hanem egyszerűen ennyit tudtunk. Ami nagy különbség volt Setiénhez képest, és ami miatt akkor még bíztam abban, hogy ez a csapat még nyerhet BL-t, hogy a védelem ennyire azért nem volt reménytelen állapotban. Valverde még játszott olyan meccset a Madriddal, ahol az ellenfél kb ugyanúgy dominált ellenünk, mint pénteken a Bayern. De kihúztuk. Ma azon a meccsen is durván elporolnának minket. Ráadásul úgy torkollott katasztrófába a szezon, hogy nem játszottunk túl sok meccset igazán erős csapatok ellen. A Real Madrid ellen játszottunk kétszer, az Atleti ellen háromszor, a Bayern ellen egyszer. Ehhez képest katasztrófa, már a kis csapatok ellen is szenvedünk, miközben egy éve még abban reménykedtem, hogy egy valamivel határozottabb és összefogottabb védekezésnyire vagyunk a csúcstól. Azóta meg minden szétesett.