MQuCsabi írta:Igen, de nekem sem kelt fel.

Mondjuk hozzányúlni nem nyúltam. Az nem baj?

Nekem aztán nem baj. Csak tapasztalataim szerint döntő többségben azok panaszkodnak ilyen dolgokkal kapcsolatban a leghangosabban, akik élőben fülüket-farkukat behúzzák (ezek szerint ez rád nem igaz). Volt múltkor az a videó, mikor lerúgdostak egy büdös, részeg csövest a villamosról. Jót röhögtem, hogy a kommentek között mindenki előadta a társadalmi érzékenység bajnokát, de a felvételen egyetlen ember sem ment oda megvédeni a csövest.

Érdekes dolgok ezek. Ha azt hiszed, hogy védem a csövit, akkor nagyon tévedsz.

Én szó nélkül odamegyek mivanozni bármelyik ótvar, viselkedni nem tudó, agresszív csöveshez, trógerhez, cigóhoz a villamoson.
A problémakör megoldása egyébként egyszerű, legalábbis elméletben. Nyugaton rengeteg kisvárosban megcsinálták már. Azt kell elérni, hogy az önkörmányzatnak kevesebbe kerüljön lakhatást biztosítani valakinek, mintha az a valaki az utcán csövezne. Ez természetesen csak egy igazán átfogó program keretén belül valósulhat meg, ami egyéb társadalmi problémákkal is foglalkozik összehangoltan, pl. munkanélküliség, családon belüli erőszak, hirtelen megözvegyült anyák/apák, drogokkal való visszaélés, alkoholizmus, mentálhigénia. Ez tehát egy afféle "adjunk mindenkinek ingyen lakást" program, ami csak idővel térül meg. Viszont - szintén idővel - rengeteg potenciális új-régi munkavállalót, kevesebb bűnesetet és nem utolsó sorban tisztább környezetet eredményez. Persze nagyobb városokban (pl. Budapest) már kicsivel bonyolultabb lenne a dolog, meg hát nálunk mindez kivitelezhetetlen erőforráshiány és a kormányzati hajlandóság hiánya miatt.
Alternatív út az autoriter fellépés, amit a kormány csinál jelenleg. Ez sem feltétlenül rossz, de ehhez rendbe kellene tenni a hajléktalanszállókat (beleértve a nappali melegedőket, az átmeneti szállásokat és az éjjeli menedékhelyeket). A magyar valóságban biztosan ez lenne az első lépés, amit meg kellene tenni. Tüneti kezelés, de valahol el kell kezdeni.